Burun estetik ameliyatları genel olarak rinoplasti olarak adlandırılmaktadır. Açık burun ameliyatı yöntemi 1970 yılından beri uygulanan popüler bir tekniktir. Açık yöntemde burnun geniş bir şekilde görünmesi sağlanarak rahat ve güvenli bir şekilde burun ameliyatı gerçekleştirilmektedir.
Burun estetiğinde zor bir işlem olan burun eğriliği tedavisinde başarılı sonuçların elde edilmesi ile kapalı rinoplastinin yerini almıştır. Kapalı rinoplasti yönteminde dışarıdan bir kesi oluşmaması avantaj olarak görülse de hekimler geniş görüş alanı elde etmesi sebebi ile tercih etmektedir.
Açık ve kapalı burun estetiği aralarındaki fark ufak bir kesi izidir. Bu iz dikkatli bakıldığında görülebilecek ölçüde 3-4 mm bir kesidir. Dünya genelinde burun estetiği operasyonlarında sıklıkla tercih edilen yöntem açık burun ameliyatı yöntemi olmaktadır. Şekil bozukluğunun çok olmadığı durumlarda kapalı rinoplasti tercih edilse de bu işlemin uygulanması nispeten daha seyrektir.
Açık burun ameliyatı (açık rinoplasti) yönteminde burun şeklinin bozulmasına yol açan dokular daha rahat görülmekte ve müdahale edilmektedir. Nefes alma fonksiyonun iyileştirilmesi, burun eğriliğinin giderilmesinde tercih edilen güvenilir ve başarılı bir yöntemdir.
Açık Burun Ameliyatı (Açık Rinoplasti) Nedir?
Burun estetiğinin klasik yöntemlerinden biri olan açık burun ameliyatı yöntemi burun görünümünde yapılan estetik müdahalelerde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Açık ameliyat tekniği primer bir seçenek olarak hekimler tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir.
Açık burun ameliyatı yani açık rinoplasti de kolumella bölümünün iç yüzeyini kapsayan kesiler burun kanatlarının iç kısmından uygulanmaktadır. Bu yöntem ile burun cildinin burnun sırtından kaldırılması sağlanmaktadır. Cilt mukozasının kolumella kısmının ön yüzeyinde birleşmesi burun cildinin rahatlıkla kaldırılmasını sağlamaktadır.
Buruna yapılacak müdahale cildin sıyrılmasından sonra uygulanmaktadır. Kapalı burun ameliyatından farkı burunda oluşan ödemin daha geç iyileşmesi ve kaybolmasıdır. Çok küçük ölçüde açılan kesi izi ortalama 6 ay içerisinde kaybolmaktadır.
Açık Burun Ameliyatı (Estetiği) Kimler İçin Uygundur?
Burun estetiği uygulayan cerrahların bir kısmı açık yöntemi tercih ederken bir kısmı tarafından kapalı yöntem tercih edilmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağı genellikle cerrahın inisiyatifine bırakılmaktadır. Plastik cerrah hastanın burun yapısına ve şikayetlerine yönelik uygun olan yöntemi belirler.
- Açık yöntem ve kapalı yöntem iki farklı kişiye uygulandıktan bir yıl sonra aralarındaki tek fark kolumella kısmında çok belirsiz bir şekilde görülen kesi izidir.
- Açık burun ameliyatı burnun alt kısmına açılan kesi sonrasında burun derisinin kaldırılması prosedürünü içermektedir. Burundaki dokular ve bağlar korumaya açık değildir.
- Açık rinoplasti yöntemi herkese uygulanabilen popüler bir tedavi yöntemidir.
- Geçmişte açık burun ameliyatı geçiren hastalarda sonrasında revizyon tercih edilmektedir.
- Burnunda aks eğriliği bulunan hastalarda, septal eğriliğe sahip olan S ve C vakalarında estetik açıdan tercih edilmektedir.
- Piezo burun estetiğini kolaylaştıran bir yöntemdir. Alın ve eğri kemik yapısına sahip olan hastalarda sıklıkla açık rinoplasti yöntemine başvurulmaktadır.
Açık Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetiği ameliyatının en sık tercih edilen yöntemlerinden biri olan açık rinoplasti operasyonu şu şekilde uygulanmaktadır:
- Tedavi öncesinde doktor-hasta görüşmesi doğrultusunda burnun işlem sonrasındaki şekli belirlenmektedir.
- Doktor hastanın mevcut fotoğraflarının çekimini yapar ve yapılması planlanan burun şeklini fotoğrafa uyarlayarak hastaya iletir. Nihai şekil ve uygulama belirlenir.
- Burun deliklerinin dış kısmına uygulanan kesi ile açık teknik rinoplasti uygulanmaktadır.
- Kolumella bölümüne burun eliklerinden V şeklinde kesi açılır ve iç yüzeyden devam ettirilir. Böylelikle burun sırtındaki cilt ve dokular kaldırılır.
- Burnun açılması ile kemiğe ve kıkırdak dokusuna gereken müdahale kolaylıkla uygulanır.
- Kapalı teknik rinoplastiye göre uzun süren bu işlem her dokuya müdahale edilebildiği ve geniş görüş alanı tanıdığı için avantajlıdır.
- İşlemin sonlandırılması ile kesiler eriyen dikiş ya da normal dikiş atılarak kapatılır.
Açık Burun Estetiği Sonrası Süreç Nasıldır?
- Açık burun ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Bu sebeple hastalar bir gün sağlık kuruluşunda gözlem altında tutulmaktadır.
- Ameliyattan sonraki 4-5 saat içerisinde hastanın ayağa kaldırılarak yürümesi sağlanır.
- Hastalar ameliyattan sonraki 3-4 gün katı gıda yerine sıvı gıda tüketmelidir. Katı gıdalar ağız hareketlerini zorlaştırdığı gibi dikişlere zarar verebilir.
- İyileşme sürecinin hızlı ilerlemesi bakımından operasyondan sonraki 1 hafta hasta evinde istirahat etmelidir.
- Ameliyatta kesiye atılan dikişler estetik ise kendiliğinden erimektedir. Normal dikişler ise 7-10 gün sonra alınmalıdır.
- Operasyondan sonra hastalarda ağrı olması, yüzde ödem ve şişlik oluşması normaldir. Bu komplikasyonlar ortalama bir hafta içerisinde kaybolmaktadır.
- Dikişlerin zarar görmemesi bakımından hasta ağır spordan ve yoğun tempo içeren fiziksel aktivitelerden kaçınmalıdır. Sıcak buhar uygulamalarından da uzak durmalı, havuz ve denize girmek için minimum 2 ay beklemelidir.
- Diş fırçalarken sert hareketlerden kaçınmalısınız.
- Ameliyattan hemen sonra duş alımı tavsiye edilmemektedir. 3-4 gün sonrasında suda çok kalmamak koşulu ile banyo yapabilirler.
- Cerrahi bir işlem olması sebebi ile olası kanama ihtimaline karşı kan sulandırıcı ilaç ve gıda tüketiminden kaçınmak önemlidir.
- Doktorunuzun önerdiği süre boyunca gözlük kullanmamalısınız. Açık hava çıkarken muhakkak güneş kremi kullanmalısınız.
Ameliyat ne kadar sürer?
Açık rinoplasti yani açık burun ameliyatı işlemi; uygulanacak işleme ve hastanın olası komplikasyonlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilecektir. Burun eğriliği ve nefes alma sorunu yaşayan bireylerin ameliyatı daha uzun sürebilir. Az işlem içeren ameliyatlar daha kısa sürmektedir. Ortalama süresi 2-3 saattir.
Açık Burun Estetiği Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Burun estetiği ameliyatlarından biri olan açık tekniğin birçok faydası ve avantajı bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Kapalı burun ameliyatına göre daha kolay bir yöntemdir. Burun dokusunun tamamının görünmesi, burun sırtına uygulanacak işlemleri kolaylaştırmaktadır.
- Burun yapısının karmaşık olduğu, birden çok sorunun gözlemlendiği hastalarda kolay bir müdahale yöntemidir.
- Kapalı burun ameliyatı sırasında oluşabilecek herhangi bir komplikasyonda açık burun ameliyatı uygulanabilmektedir.
- Burun sırtı rahatlıkla şekillendirilir. Şekil alan kıkırdak, kemik dokusu, burunun yapısı ve şekil bozuklukları kolay bir biçimde tedavi edilir.
- Olası bir kanama durumunda kontrol edilmesi daha kolaydır. Tüm burun yapısı göründüğü için güvenli bir işlemdir.
- Piezo aleti ve estetiği rahatlıkla uygulanmaktadır.
- Burun deliklerinin simetrik bir görüntü oluşturması ve kıkırdağa müdahale edilerek burun ucunun şekillendirilmesi öngörülebilir olmaktadır.
- Revizyon burun estetiği operasyonlarında farklı yöntemler rahatlıkla uygulanmaktadır.
Açık Rinoplasti Ameliyatının Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Açık burun ameliyatı pek çok açıdan kapalı burun ameliyatına göre avantajlı bir yöntem olsa da bazı riskler ve komplikasyonlar içermektedir. Bunlar şu şekildedir:
- Ameliyat sonrasında burun ucunda oluşan ödem ve şişliğin kaybolması uzun sürebilir. Damarların bulunduğu kolumella dokusu kesildiği için yeniden doku oluşması zaman alabilir.
- İşlem süresi kişiden kişiye değişiklik gösterse de uzun sürebilir.
- Karşıdan bakıldığında hafif belirgin bir kesi izi kalmaktadır.
- Kolumella kısmının hasar görmesi durumunda buru ucundaki dolaşım hasar görebilir.
Ameliyat sonrası iz kalır mı?
Açık burun ameliyatı estetiği kişinin istediği burun şekline kavuşmasını ve rahat bir şekilde nefes almasını sağlamaktadır. Bu ameliyat için problem olan burnun kolumella kısmında V şeklinde kalıcı bir iz oluşmasıdır.
Açık burun ameliyatı sonrasındaki ilk 6 -12 ay boyunca kızarık görülebilir. Bu kızarıklık zamanla azalmakta belli belirsiz bir hale gelmektedir. Burnun e alt kısmında açılan 2-3 milimetrelik bir kesi izi zamanla görünmemekte ve ten rengine dönmektedir.
Açık ve Kapalı Burun Ameliyatının Karşılaştırması
- Açık rinoplasti tedavisinde burun ucundan kesi açılırken kapalı rinoplastide iç kıkırdakta kesi uygulanmaktadır.
- Açık teknik sonrasında kalıcı bir iz kalmaktadır. Kapalı teknikte kesi içerde olduğu için iz oluşmaz.
- Açık cerrahide bağ dokular kesilmekte burun sırtı tamamen müdahaleye açık hale getirilmektedir. Kapalı rinoplastide bağ dokular kısmen de olsa korunmaktadır.
- Kapalı cerrahide burun kanatlarının açılması ile buruna girilerek işlem yapılmaktadır. Bu sebeple görüş alanı cerrah için kısıtlıdır. Açık teknikte burun sırtı geniş bir şekilde görülür.
- Kapalı teknik açık tekniğe nazaran iz oluşmaması bakımından avantajlı gibi görülse de açık teknik daha sık uygulanmaktadır.
Burun ameliyatı yöntemleri arasından hangisi tercih edilmelidir?
Açık ve kapalı burun ameliyatı operasyonlarının her ikisi de farklı avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Uygulanacak yöntem doktor tarafından belirlenmektedir. Ciddi bir cerrahi prosedür içeren ameliyat olması sebebi ile bir sağlık kuruluşunda uygulanmalıdır.
Cerrahın inisiyatifi doğrultusunda belirlenen teknikte cerrahın uzmanlık alanı belirleyicidir. Öncesinde açık teknik ile yapılan rinoplasti operasyonlarının revizyon müdahalesinde de açık teknik tercih edilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Burun deliklerinin alt kısmında yer alan kolumella kısmında V şeklinde bir kesi uygulanmaktadır. Açık teknikte yapılan müdahale sonrasında özel dikiş uygulamaları ile kesi bölgesinin sağlıklı bir şekilde iyileşmesi sağlanmaktadır.
Burun ameliyatlarının açık yöntemi cerrahi bir prosedürdür. Cerrahi işlemlerde geniş bir saha olması sebebi ile burunda kapsamlı bir şekilde değişiklik yapılabilmektedir. Bu sayede görünümün sağlıklı bir şekilde değişmesi şansı olur. İlk işlemlerde de tercih edilen bu yönteme özellikle revizyon operasyonlarında başvurulmaktadır.
Burun ameliyatlarının süresi uygulanacak işlemlere göre değiştiği için kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Yaklaşık 2.5 saat süren operasyon, genel anestezi altında uygulanmaktadır.
Burun estetiği operasyonları ömrü boyu kalıcıdır. Burnun iç ve dış kısmına operasyon sırasında yapılan müdahalelerin zaman içerisinde doğal yollarla eski haline dönmesi mümkün değildir.
Açık tekniğin cerrah açısından en önemli avantajı geniş görüş sahasıdır. Burun ucu problemlerinde ve ileri derecede kemik eğriliğine sahip bireylerde açık teknik tercih edilmektedir. Bu tür durumlarda tekniğe cerrah karar vermektedir.
Burnun yüzümüzün tam ortasında olması sebebi ile kötü yapılan operasyon dışarıdan bakıldığında belli olmaktadır. En sık görülen bulgular; burun ucu ile burnun kök kısmının ayrı yapıdaymış gibi farklı parçalarmış gibi görülmesi ve burun çatısı olarak adlandırılan kısmın tam kapanmamış olmasıdır.
Kozmetik ameliyat türlerinden biri olan burun estetiği prosedürü birtakım riskler barındırmaktadır. “Burun ameliyatı kimlere yapılmaz?” sorusuna cevap olarak; şeker hastaları, tansiyon hastaları ve kalp hastalarına vs. burun ameliyatı yapılmamaktadır.
Operasyon sonrasında hastaya uygulanan dikişlerin türüne göre değişiklik göstermektedir. Kendiliğinden eriyen dikişlerde doktor tarafından dikiş alımı yapılmamaktadır. Bu dikişler yaklaşık 8-9 gün içerisinde iyileşmektedir ve karşıdan bakıldığında görülmemesi sağlanmaktadır.
Burun estetiği operasyonlarından sonra dolaşımın normal olabilmesi için yüksek bir yastıkta ve sırt üstü uyumalısınız. Ameliyatın hemen sonrasındaki süreçte 2 veya daha fazla yastığı başınızın altına koyarak uyumanız önerilmektedir.
Önemli bir cerrahi prosedür olan açık teknikte ilk bir hafta biraz zorlu geçebilmektedir. Sonrasında ikinci ve üçüncü haftada şikayetleriniz azalmakta iyileşme süreci yavaş yavaş tamamlanmaktadır.