Alın dolgusu ile yüzümüzde en çok kırışıklığa sahip olan alnımızın iyi bir görünüme kavuşması mümkündür. Bu bölgedeki çizgiler ve kırışıklıklar yaş ilerledikçe artmaktadır, tedavisi için pek çok yöntem bulunmaktadır.
Tedavilerden en çok tercih edilen ve etkili bir sonuca sahip olan yöntem dolgu enjeksiyonudur. Alındaki çizgiler ve derin kırışıklıklar hyalüronik asit kullanılarak daha genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmayı sağlamaktadır.
Alın çizgilerinin olduğu bölgeye uygulanan dolgu tedavisinde kaslar dondurulur. Kasların kasılmasına bağlı olarak oluşan kırışıklıklar böylelikle azalır. Cilt üzerindeki mevcut kırışıklıklar ise dolgu maddeleri ile doldurularak cilt üzerinde görünürlüğü azaltılır.
Alın Dolgusu Nedir?
Dolgu enjeksiyon yöntemlerinden biri olan alın dolgusu, bu bölgedeki çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesi için uygulanan işlemdir. Alın üzerinde oluşan çizgilere hyalüronik asit içeren dolgu maddelerinin enjekte edilmesi ile gerçekleşen bir tedavidir. İşlemden sonra hafif kızarıklıklar oluşsa da bu geçici bir etkidir.
Uygulamadan hemen etkisi gözlemlenebilen bu prosedür ortalama 1-1,5 yıl kalıcılığa sahiptir. Ameliyatsız estetik uygulamalarından biri olması sebebi ile günümüzde sıklıkla tercih edilen işlemlerin başında yer almaktadır.
Kişinin cildinde meydana gelen hacim kaybı yaşlılık etkilerinin başında gelmektedir. Zamanla pek çok sebebe bağlı olarak ciltteki hacim azalır ve sarkmalar meydana gelir. Cilt sarkmasına neden olan etken hacmin azalmasıdır. Bu kaybın tedavi edilmesinde tercih edilen yöntemlerin başında dermal dolgu uygulamaları gelmektedir.
Doktor tarafından kişinin muayenesi yapıldıktan sonra tedavinin uygulanıp uygulanamayacağı belirlenir. Kişi uygun ise tedavi planı oluşturulur. Bu sürecin sağlıkla sonuçlanması ve etkili sonuçlar elde edilebilmesi için alanında uzman hekimlerle çalışmanız önemlidir.
Alın Dolgusunda Hangi Maddeler Kullanılır?
Dermal dolgu tedavilerinde en sık kullanılan malzeme hyalüronik asittir. Tedavi uygulanacak kişinin durumuna bakılarak vücudundaki yağ da dolgu maddesi olarak tercih edilebilir. Bu yağ hastanın kalça ya da karın bölgesinden alınmaktadır.
Direkt yağ uygulanabildiği gibi yağ enjeksiyonu kök hücre destekli olarak da kullanılabilir. Dolgu tedavisi yapılmadan önce doktor ve hasta iş birliğinde etkin bir planlama süreci hazırlanır. Bu planlama sürecine bağlı olarak işlem yapılır.
Alındaki Derin Kırışıklıklarda Dolgu Etkili Midir?
Kırışıklıkların giderilerek genç ve sağlıklı bir görünüm elde edilmesinde dolgu tedavisi oldukça etkili bir yöntemdir. İnsanlar mimikleri ve yüz ifadeleri ile beden diliyle iletişim kurarlar. Bu ifadeler ve mimikler zamanla ciltte esnekliğin ve hacmin azalmasıyla kaybolur.
Kırışıklıkların tedavi edilerek beden dili ifadelerinin güçlendirilmesi alın dolgusuyla mümkündür. Yüz bölgesinde oluşturulan sevimli ve yumuşak hatlara sahip ifadeler göze hoş gelen bir görüntü oluşturur. Bu görüntü alanında uzman profesyonel hekimler aracılığıyla giderilmektedir.
Yüzümüz ne kadar mükemmel bir görüntüye sahip olsa da zaman içerisinde cilt esnekliğinin azalması ifade kayıplarına yol açmaktadır. İfadeleri ve mimikleri kaybolan kişilerin kendilerini karşı zamanla beğenileri azalır ve özgüven eksikliğine yol açar. Yüzümüzde zamanla oluşan yatay çizgiler bu ifade kayıplarının nedenidir. Bu çizgiler şu bölgelerde oluşur:
- Alın bölgesi
- Göz kenarlarındaki kırışıklıklar
- Oluk
Son yıllarda oldukça sık tercih edilen tedavilerden biri de kaş ortasındaki kırışıklıkların giderilmesidir.
Alın Dolgusunda Kullanılan Maddelerin Etkisi Nasıldır?
Alın bölgesinde kullanılan dolgular işlemden hemen sonra gözle görünür bir etki oluşturur ve bu etki bir yıla kadar etkisini sürdürür. Dermal dolgu olarak adlandırılan jel bazlı solüsyonlar iğne ya da iğneye benzer bir tüp aracılığı ile cilde enjekte edilmektedir.
Yüzde oluşan derin kırışıklıklar ve çizgilerin doldurularak cildin hacim kazanması sağlanır. Bu dolgu maddesi yalnızca alın bölgesinde değil yanak ve dudak bölgelerinde de kullanılmaktadır. Dolgu prosedürü yara izlerinin giderilmesinde de kullanılan bir işlemdir.
Dolgu enjeksiyonlarının vücutta hacmi artırabilmesi için; kolajen, polimetil metakrilat ve hyalüronik asit gibi maddeler kullanılmaktadır. Bu bileşen alın bölgesinde kullanılarak kırışıklıkların doldurulması ve çizgilerin belirsiz hale getirilmesi sağlanır. Sağlıklı ve güvenilir bir prosedür olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Alın Dolgusu Tedavisinde En İyi Dolgu Maddeleri Nelerdir?
Hyalüronik asit; kanıtlanmış olması sebebi ile güvenilir bir madde olması, cilde uygulandığında anında etki göstermesi ve insan vücudunda bulunması sebebi ile en iyi dolgu maddelerinden biridir.
Vücuda uygulandıktan sonra zaman içerisinde emilmesi en önemli özelliklerinden biridir. Derin kırışıklıkların ve çizgilerin giderilmesi için alın bölgesinde uygulana etkili bir dolgu malzemesidir. Maksimum etki elde edilebilmesi için alanında uzman bir hekim tarafından uygulanmalıdır.
Yüzde kaybolan ifadelerin kazanılarak en iyi hatlara ulaşılabilmesi işlemin profesyonel bir şekilde uygulanmasıyla mümkündür. Böylelikle yüz hatları en iyi haline kavuşabilir. Dolgu maddeleri içerisinde kullanılan malzemelerden biri de PMMA’dır. Sentetik bir maddedir. Vücut tarafından emilmesi mümkün olmadığı için cilt yüzeyinde sertlik oluşması nedeniyle çok fazla tercih edilmemektedir.
Alın Dolgusu Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Alın dolgusu tedavisi işinde uzman kişiler tarafında gerçekleştirildiğinde cilt bakım tedavisi başarı ve sağlıkla tamamlanır. Tedaviden sonra oluşabilecek bazı etkiler de bulunmaktadır. İşlem yapılan bölgede kısa süreli oluşan komplikasyonlar şu şekildedir:
- Kaşıntı
- Minimal düzeyde kanama
- Morarma
- Şişlik
Nadir durumda oluşabilecek yan etkiler genellikle alanında uzman olmayan ve sağlık kuruluşlarında gerçekleşmeyen tedavilerde ortaya çıkmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Dolgu maddelerine karşı oluşan alerjik reaksiyonlar
- Sert nodül oluşması
- Doku hasarı
- Enfeksiyon
Bu gibi durumlar oluştuğu takdirde acil müdahale dilmesi gerekmektedir. İşlemin başarı ve sağlıkla sonuçlanabilmesi için alanında uzman profesyonel hekimlere başvurmalısınız.
Alın Dolgusu Ne Zaman Yapılmalıdır?
Cildinin ve yüzünün daha iyi bir görüntüye sahip olmasını isteyen bireylerin her zaman tercih edebilecekleri bir işlemdir. Zaman içerisinde yüz kasları gevşeyerek kırışıklıkların oluşmasına yol açmaktadır. Bu tedavi ile izleri giderilmesi ve gizlenmesi mümkündür.
Alın dolgusu prosedürü kırışıklık karşıtı bir tedavidir. İşlemden sonra kişi dinamik ve sağlıklı bir cilde kavuşurken kaş yapısı ve gülümseme ifadeleri yenilenir. Bu etkiler dolgu maddelerinin cilde enjekte edilmesiyle sağlanmaktadır.
Dolgu Tedavisi Alın Çizgilerinde Nasıl Bir Etki Oluşturur?
Kırışıklıkların giderilmesi için uygulanan alın dolgusu prosedürü son yıllarda oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Doğal sonuçların elde edilmesi ve sağlıklı bir süreç olması nedeniyle sıklıkla uygulanmaktadır. Kırışıklıkların derinliğine bağlı olarak uygulanan bu tedavi etkili bir yöntemdir.
Kırışıklıklara enjekte edilerek hacim kazanmasını sağlar. Hyalüronik asit sağlıklı bir tercihtir. Enjeksiyon maddesinin bileşeninde yer alarak cilt tarafından emilmesini sağlar. Uygulanan bileşenin vücut tarafından emilmesi aylarca sürebilir. Bu süreç maddenin kalıcılık süresi olarak da tanımlanabilir. Süreç içerisinde cilt pürüzsüz ve hacimli bir görünüm kazanır.
Uygulanan bileşenin içeriğinde bulunan kolajen vücut tarafından üretiminde uyarıcı etki oluşturarak cildin pürüzsüz görünmesini sağlar. Hyalüronik asit ciltteki çizgileri doldurarak hacim kazandırması ile etkili bir serumdur.
Alın Dolgusu Tedavisinin Öncesi ve Sonrası
Alın dolgusu tedavisinden önce dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- Tedavi steril bir ortamda lokal anestezi uygulanarak yapılmalıdır.
- Estetik bir tedavi yöntemi olan bu işlem cilt uzmanı ya da plastik cerrah tarafından uygulanmalıdır.
- İşlemin yapılacağı yer iyi araştırılmalı ve bir sağlık kuruluşu tercih edilmelidir. Alanında uzman hekime başvurulması işlemden beklediğiniz sonuçları almanızda önemli bir faktördür.
- İşlem öncesinde doktor tarafından işlemi nasıl yapılacağı ve hangi maddenin uygulanacağı tarafınıza bildirilmelidir.
- İşlemden önce alerjik reaksiyon gösterdiğiniz durumları doktora bildirmeniz önemlidir.
Alın dolgusu tedavisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir.
- İşlem sonrasında alın bölgesinde herhangi bir bakım yapılmasına gerek yoktur. Herhangi bir yan etki oluşmamaktadır.
- Tedavinin herhangi bir yan etkisi olmadığı için işlem bir iyileşme süreci içermez.
- Dolgu işlemi yapılan bölge öncesinde lokal anestezi ile uyuşturularak 10-15 dakika içerisinde tedavi tamamlanır.
- Hasta uygulamadan sonra günlük hayatına ve iş yaşamına deva edebilir, istirahat edilmesini gerektiren bir durum yoktur.
- Dolgu sırasında uygulanan madde kişinin yağ dokusundan elde edilmişse işlemden sonra olası ödem ve morluklar 1-2 hafta içerisinde iyileşmektedir. Hyalüronik asit uygulanan dolgu maddesinde iyileşme süreci bulunmamaktadır.
- İşlemden sonra yapmanız gereken uygulamaları ve dikkat edeceğiniz hususları doktorunuza danışarak öğrenebilir, sürecin başarıyla tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Alın Kırışıklıklarının Giderilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alın kırışıklıklarınızdan şikayetçiyseniz yapmanız gereken ilk şey alanında uzman bir cilt doktoruna danışmaktır. Böylelikle dolgunun size uygulanıp uygulanamayacağı, hangi maddenin cildinize uygun olduğu gibi hususlara karar verilir. Doktor yüz kaslarınıza ve kırışıklıklarınıza bakarak bir plan oluşturur.
Alnınızda derin çizgiler ve kırışıklıklar varsa hekiminiz size farklı seçenekler önerebilir. İşlemden elde edilen sonucun sizi memnun etmesi ve sürecin başarıyla tamamlanması için önemli olan budur. Bu süreçte dikkatli bir şekilde yer aldığınızdan emin olmalısınız.
Cilt tipleri ve vücut yapıları kişiden kişiye değişiklik gösteren biricik unsurlardır. Bu unsurlara uygun müdahaleler profesyonel ve alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Hastaya uygun zamanlamanın yapılması, ürünlerin doğru seçilmesi ve hedeflerin belirlenmesi için hasta doktor iletişimi önemlidir.
Alın Dolgusu Tedavi Fiyatları Ne Kadar?
Alına uygulanacak dolgu tedavisinin fiyatları doktorunuzun ön görüşme sırasında yapacağı teşhise göre belirlenmektedir. Cilt dokunuzda uygulama için herhangi bir hassasiyet var mı ya da dolgu enjeksiyonuna karşı cildinizde herhangi bir alerjik reaksiyon var mı? Bunları da danışabileceğiniz ön görüşme sürecinde doktorunuz sizi operasyonun süreci, fiyatı, işleyişine dair bilgilendirecektir.
Sık Sorulan Sorular
Alın çizgisine uygulanan dolgu işlemi genellikle lokal anestezi uygulanması ardından hyalüronik bazlı dolgunun uygun şekilde cilt dokusu altına enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Bu ameliyatsız uygulama yaklaşık 15-30 dakika kadar sürmektedir.
Ciltte kas dokusunun altına enjekte edilen alın dolgusu, hyaluronik asit gibi geçici dolgu maddeleri kullanılarak uygulandığından etkisi 1-1,5 sene kalıcı olmaktadır. Kalıcı dolgular bulunsa da genellikle bunlar zararlı olabileceğinden uzman hekimler tercih etmemektedir.
Diğer dolgu estetiği işlemlerinde olduğu gibi alın çizgisi dolgusunda da işlem sonrası hafif kızarmalar, kaşınmalar ve küçük şişlikler olabilecektir. Ancak işlemin bu yan etkileri 2-3 gün içerisinde tamamen geçecektir.
Dolgu enjeksiyonu gibi basit bir süreci içeren alın dolgusu tedavisi estetik operasyon yaptırabilmek için yaşları aşmış herkesçe yaptırılabilecektir. Ancak genelde yaşın ilerlemesine bağlı olarak oluşan kırışıklıkların giderilmesi için orta yaşlı kişilerce daha çok tercih edilmektedir.
Dolgu uygulamasının sonucu cildin elastikiyeti ve yapısı veya kırışıklıkların durumuna göre herkes için farklı etkiyi verebilmektedir. Ancak genel olarak dolgu enjeksiyonu sonrası hemen gözle görünür sonuç alınmaktadır. Alına dolgu uygulaması düzenli olarak yapılabilmektedir.
Alın dolgusu tedavisi sonrası işlem uygulanan bölgeye o gün içinde su ile temas edilmemesi, basınçtan korunması ve aşırı güneş ışığından korunması sağlıklı olacaktır. Bunun dışında doktorunuzun tavsiye ettiği ilaç veya kremler varsa bunların uygulanması da olası komplikasyonlara engel olacaktır.