Nevüs olarak adlandırılan ben; büyüklüğü, rengi, histopatolojik tipi, davranış şekli ve ciltten yüksekliği gibi farklı çeşitleri bulunan, vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilen oluşumlardır. Deri ile aynı seviyede olabildiği gibi deriden yüksek de olabilir. Polip, makul ve papül gibi farklı davranış şekillerine sahip olabilirler.

Genellikle iyi huylu olarak bilinen benler, bazı durumlarda maligniteye (kötü huylu tümör ya da farklı olumsuz durumlara dönüşebilir. Bu sebeple benlerin düzenli olarak takip edilmesi önemlidir. Herhangi bir değişiklik oluşması durumunda, hekimin görüşüne bağlı olarak cerrahi müdahale uygulanmalıdır.
Benlerde zaman içerisinde; boyutlarında artış, renkte koyulaşma, şeklin değişmesi, siyah benlerin mor renge dönüşmesi, kanama oluşması ya da üzerinde yara açılması gibi durumların görülmesi durumunda muhakkak bir plastik cerraha başvurulmalıdır. Bu şekilde vücuttaki oluşumlardaki değişiklik lazer ile ya da cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
Lazer tedavisi ile vücutta tahliye edilecek olan benin iyi huylu olması gerekmektedir. Dermal ya da epitermal olan cilt yüzeyinde ya da yüzeye yakın benlerde lazer tedavisi kullanılabilirken, lezyonların derin köklerinin olması durumunda, cilt kanserine cerrahi yöntemler uygulanmalıdır. İyi huylu benlerin alınmasında tek seans lazer tedavisi uygulanmakta ve ciltte herhangi bir iz kalmamaktadır.
Ben Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Ben tedavisinde uygulanan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi lazer ile tedavi, ikincisi ise cerrahi müdahaledir. Erbium lazer tedavisi ile ciltte deriş seviyesinde ve deri seviyesine yakın kabarıklıkla olan benler tek seansta iz oluşmadan alınmaktadır.
Uygulanan tedavinin özelliği tek seansta tamamlanmasıdır. Uygulanacak işlem için lokal anestezi uygulanır. Böylelikle hasta işlem sırasında ağrı ya da acı hissetmez. Hızlı bir şekilde yapılan tedavide hasta tek seferde 10-20 adet beni aldırabilir.
Tedaviden sonra yaklaşık 1 hafta içerisinde işlem yapılan bölge iyileşir ve yalnızca hafif bir kızarıklık gözlemlenir. Kızarıklığın iyileşerek cilt ile aynı tona ulaşması 1-6 ay arasında gerçekleşir. Tedaviden sonra uygulama yapılan bölge kısa sürede iyileşir ve işlem yapıldığı belli olmaz. Ciltteki benlerin alınması işlemi farklı büyüklüklerde de olsa sağlık kuruluşunda yapılmalıdır.
Lazerle Ben Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
- Çok büyük boyuttaki benler haricinde iz kalmaz.
- Cilt seviyesi ile eşit olan benlerde de ciltte kabarıklık eklinde oluşan benlerde de yüksek etki gösterir.
- Sakal ve saç derisindeki benlerin silinmesinde kıl kökleri zarar görmediği için herhangi bir iz oluşumu görülmez.
- Oldukça sağlıklı ve pratik bir tedavi yöntemidir. Bir seans süresince ortalama 30-40 ben tedavi edilebilir.
- Tedavi sonrasındaki süreçte iyileşme hızla ilerler, herhangi bir pansuman yapılmasına gerek duyulmaz.
- Noninvaziv bir tedavi yöntemidir. Herhangi bir kanama olmadan işlem yapılır. Ciltte kesi açılmadığı ve yanık olmadığı için enfeksiyon oluşması genelde görülmez.
- Lazer tedavisi yüz ve burun gibi bölgelerde işlem yapılması zor olan alanlarda uygulanabilir.
Lazerle Ben Aldırmanın Yan Etkisi Var mıdır?
Vücuttaki herhangi bir benin lazerle tedavi edilip edilmeyeceğinin belirlenmesi için uzman bir hekimin detaylı muayenesi gereklidir. Ben tedavisi için uygulanacak yöntem, yapılan muayene doğrultusunda hekim tarafından belirlenir. Lazer tedavisinde yapılan işlem diğer tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında ciltte iz bırakma riski daha düşüktür.
Lazer tedavisinin iz bırakma riskinin düşük olmasının nedeni; pigmentlerden oluşan benlerin lazer ışığı tarafından parçalanması fakat cilde bir zarar vermemesidir. Ciltte kesi oluşturulmadığı için enfeksiyon görülme riski de azalır. Lazer tedavisi ile lezyonun ciltten temizlenmesi sonrasında öncesinde bir ben olduğu belli olmaz.
Tedavinin avantajı, yüz bölgesindeki alınan benlerin işlemden sonra iz bırakmamasıdır. Yaranın iyileşmesinde bir sorun olarak bilinen keloid durumuna cildiniz yatkınsa bunu doktorunuza tedavi öncesinde bildirmeniz önemlidir. Doktorunuz tedavi planınızı buna göre oluşturabilir.
Sağlığa herhangi bir zararı bulunmayan lazer tedavisi ile ben aldırma yönteminde nadir olarak benler yeniden büyüyebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurarak yeni bir tedavi planı oluşturabilirsiniz. Lazer tedavisinde işlem yapılan benin büyüklüğüne göre çok küçük bir iz kalabilir.
Çok büyük benlerde sivilce izine benzer küçük bir çukurluk oluşabilir. Bu iz diğer cerrahi müdahalelere göre oldukça küçük bir izdir. Lazer tedavisinden sonra geçici olarak görülen durumlar; geçici renk değişimi ve kızarıklıklar olabilir.
Hangi Benler Lazer ile Alınır?
Kişiyi rahatsız eden benlerin lazer tedavisi ile vücuttan çıkarılması; ağrısız bir işlem olması, yara izi oluşmaması ve tekrarlamaması nedeniyle sıklıkla tercih edilen ideal bir yöntemdir. Bu yöntem; yalnızca iyi huylu olan, cilt ile aynı hizada ya da cilt üzerinde kabarıklık olarak görülen benlere uygulanmaktadır. Yüz bölgesi, burun ve kulak gibi alanlardaki tedavi edilmesi zor yerlerde bulunan benlerin çıkarılması için iyi bir tedavidir.
Lazerli Ben Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Lazerle benleri yok etme işlemi lokal anestezi altında uygulanan bir işlemdir.
- Lazer ışınları beni oluşturan pigmentasyon hücrelerine uygulanır. Hücreler lazer ışınlarını emerek sağlıklı deriden uzaklaşır.
- Cerrahi yöntemlerle yapılan ben silme işlemlerine göre iyileşme süresi oldukça kısadır.
- Tedavi planında işlemden sonra yapmanız gerekenler ve dikkat etmeniz gereken hususlar doktorunuz tarafından size aktarılacaktır. Bu hususlara uymanız tedavi sürecinin başarıyla sonuçlanmasında önemlidir.
- Lazer ile temizlenen benlerin olduğu bölgelerde kırmızı renkte küçük noktalar görülebilir. Bu tedavide normal bir durumdur.
- İşlem yapılan bölgeler geçici olarak pansuman ile kapatılacaktır. Tedaviden sonraki süreçte birkaç gün içerisinde işlem yapılan bölgelerde kabuklanmalar oluşur.
- Kabuklar yaklaşık 1 hafta içerisinde düşer ve altındaki deri soluk pembe bir renk alabilir. Ciltte oluşan hafif pembe renk zamanla cilt ile aynı tona ulaşacak, zamanla kaybolacaktır.
- Ben tedavisi lazer yaptıran hastaların kabuklanmaların düşene kadar cilde makyaj yapmaması önemlidir.
Lazer Ben Tedavisi Sonrasında Tekrarlama Olur Mu?
Melanositik olarak adlandırılan cilt ile aynı yüzde görülen benler zamanla tekrarlayabilir. Benin tekrar oluşması tedaviden sonraki 1 ay içerisinde görülebilir. Yeniden kahverengi lezyonların görülmesi durumunda doktora başvurulması, benin tekrar alınması gerekir.
Ben Tedavisi Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Ben tedavisi fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında kişisel durumunuza dair analizler ve tetkikler yapılmaktadır. Daha sonrasında Ben tedavisi için uygun prosedürler planlanarak gerekli ölçümler yapılacaktır.
Tedavi olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu risk ve komplikasyonlar konusunda detaylıca bilgilendirecektir. Daha sonraki aşamalarda ise isteğiniz doğrultusunda tedavinin kişisel tercihlerini size sunacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra Ben tedavisi için uygun fiyat kriterleri belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan bilgi ve destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Bazı benlerin tedavi ile alınması sağlıklı olmayabilir. Bunlar; koyu renge sahip yüksek pigmentli benler ve düz benlerdir. Genellikle uygulanan tedavide en başarılı sonuçların alındığı benler cilt yüzeyinde kabarık olarak görülen benlerdir.
Benlerin alınıp alınamaması iyi huylu ya da kötü huylu olmasına göre değişir. Dermatoskop olarak adlandırılan cihazlarla benler incelenmekte ve buna göre tedaviye karar verilmektedir. Benlerin aldırılması kesinlikle zararlı bir işlem değildir.
Lazer yöntemi ile ciltten ben alınması için bölgeye lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu sebeple hasta ameliyat sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Alınacak benin büyüklüğü, derinliği ve uygulanacak işleme göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 2 ya da 3 seans tedavi uygulanabilir. Bu seanslar 6-8 hafta aralıklarla uygulanabilir. Genellikle birden çok seans benin büyük olması durumunda uygulanır.
Ben tedavisi için alanında uzman cilt uzmanlarına başvurabilirsiniz. Ön görüşme sırasında uzman doktorunuz tedaviniz için en uygun teşhislerde bulunduktan sonra operasyonu sağlıklı bir şekilde yürütecektir. Ayrıca tedavi sonrası süreçte uzman doktorunuzun önerdiği ilaç ve benzeri tavsiyelere uymanız halinde kısa bir sürede iyileşme sağlanabilecektir.