Botoks etkisi genellikle uygulama yapıldıktan sonra birkaç gün içinde gözle görünür sonuçlarını göstermeye başlar, ancak tam olarak cilt yapısındaki etkisini göstermesi biraz daha zaman alabilmektedir. İşlem sırasında enjekte edilen botulinum toksini, sinir uçlarında kas hareketini geçici olarak engeller ve kırışıklıkların azalmasını sağlar, bu süreç aşama aşama etkisini göstermektedir.
Botoks işleminden sonra etkinin başlaması genellikle 2 ila 7 gün arasında değişir, bu etki uygulanan botolinum toksinin tipine, uygulanan bölgenin büyüklüğü veya küçüklüğüne ve kişilerin cilt yapılarına göre farklılaşmaktadır. Botox uygulamasının tam etkileri en geç 2 hafta içerisinde etkin sonuçlarını vermektedir.
Uygulama sonrası kişiler anında sonuç görmek istediğinden sabırsız olabilmektedir, ancak enjekte edilen kimyasal bileşen kasları bir süreç içerisinde dondurmakta ve gözle görünür etkisi zamanla ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple uygulama sonrası sabırlı şekilde sonuçlarını beklemek gereklidir.
Ayrıca yazımıza başlamadan önce konuyla ilgili olarak botox işlemi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi almak isterseniz “Botoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Botoks Etkisi Ne Zaman Başlar, Kaç Günde Belli Olur?
Sıklıkla yüz hatlarında kırışıklık ve çizgilerin giderilmesi ve gençlik etkisinin sağlanması amaçlı uygulanan botox uygulaması ilk uygulandığı günlerde cilt reaksiyonu olarak şişmeler ve kızarıklıklar olduğundan etkisi tam anlaşılamamaktadır. Aynı zamanda botolinum toksini kasları yavaş yavaş dondurmakta ve cilt yapısındaki görünümü de bu sürece göre sağlanmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde botoks etkisi gözle görünür etkisini ortalama 5 ila 7 günlük süreçte göstermektedir.
Uygulamanın yapılmasından sonraki 1 haftalık süre sonrasında botoks tam etkilerini göstermelidir. Yani 1-2 haftalık süreçte uygulama sonrası beklentilerin altında bir sonuçla karşılaşmışsanız doktorunuza bu konuda danışmanız gereklidir.
Ayrıca botoks etkisi uygulandığı bölgelere göre farklılaşabilmektedir. Örneğin kaş arası veya kaz ayakları kırışıklıklarının giderilmesi amaçlı uygulanan bir botox sonrası 4-5 günde tam sonuç alınabilmekteyken daha uzun hatlarda kırışıklık ve çizgileri içeren bölgelerde bu süreler uzayabilmektedir.
Botoks Ne Zaman Oturur?
Yüzde veya farklı bölgelerde uygulanabilen botoks işlemi her bölgede farklı sürelerde etkisini göstermektedir. Alın bölgesi gibi uzun ve çoklu şekilde kırışıklık yapılarını içeren bölgelerde farklı kas tabakasına aynı anda işlem uygulandığından gözle görünür botoks etkisi bu kasların donması ve kas hattı boyunca yayılması ile ilişkilidir. Yani botoksun oturması bölgelere göre farklı olmaktadır ve ortalama kaslarda yayılması ve ciltteki sonuçlarını göstermesi 1-2 haftalık süre içerisinde olmaktadır.
Cilt altındaki kaslara enjekte edilen botolinum toksini (botox) kas sinirlerinde yayılmasının artması ve oturması ile aşama aşama kırışıklık ve çizgi görünümleri azalmakta ve pürüzsüz bir cilt görünümü sağlanmaktadır.
Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer, Kaç Ay Gider?
Uygulanan botox kişiden kişiye ve hücre yenilenme hızı gibi durumlara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genelde botoks etkisi 6-7 ay kalıcı etki göstermekte ve ciltte pürüzsüz, kırışıklıkların olmadığı bir görünüm sağlamaktadır. Bu 6-7 aylık süreç sonrasında ise kas sinirlerine uygulanan botolinum toksininin etkisi azalmaya ve ciltte kırışıklık ve çizgiler tekrardan belirmeye başlayabilecektir.
Ayrıca botoks etkisi uygulanan bölgeye göre veya botolinüm toksininin tipinin etki süresine göre de farklılaşabilmektedir. Uzun kas yapılarına bağlı olarak oluşan kırışıklıklarda etki süresi 6-7 aydan birkaç hafta daha kısa sürebilmekte iken daha hafif kas yapılarının olduğu bölgelerde bu süre daha uzayabilecektir.
Uygulama öncesi işlemi yapacak uzman doktorunuz süreç hakkında size daha detaylı bilgiler sağlayacaktır. Ayrıca botox ile birlikte dolgu enjeksiyonları veya diğer destekleyici estetik uygulamaların entegre kullanımı ile daha etkili sonuçlar alınabilmesi gibi alternatifleri değerlendirmenizi sağlayacaktır.
Botoksun Etki Süresi Nasıl Uzatılır, Yöntemleri Neler?
Cilt altında kaslara uygulanan ve kırışıklıkları gideren botoksun etki süresi bazı uygulamalar yapılarak biraz daha uzatılabilmektedir. Bu uygulamalar doğal yöntemlerle olabileceği gibi destekleyici estetik işlemlerle de sağlanabilir.
Botox etki süresini uzatan yöntemler arasında şunlar sayılabilir:
- Sağlıklı beslenme düzeni ve hücre yenileyici besinler tüketmek
- Cilt sağlığını koruyan ve kolajen üretimini destekleyen uygulamalar
- Sağlığı ve cilt sağlığını kötü etkileyen sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak
- Güneş ışığına karşı koruyucu kremler, güneş şapkası gibi koruyucu önlemler
- Yüz yogası gibi egzersiz ve uygulamalarla kasların çalışmasını sağlamak
Botoks Yılda Kaç Kere Yaptırılır?
Botoksun yılda kaç kez yapılacağı, kişinin tercihlerine, ihtiyaçlarına ve doktorun önerilerine bağlı olarak değişebilir. Genellikle botoks işlemi 6 ila 7 ay arasında etkisini sağlasa da zamanla etkisini yitirir. Bu sebeple etkisini yitirmeye başlayan botoks uygulaması sonrası sene içerisinde doktorunuzun da değerlendirmesi sonrası tekrardan botox enjekte edilebilecektir.
Botoks etkisi zayıfladıkça cilt altında tekrar tekrar uygulanabilen bir işlemdir, ayrıca dolgu enjeksiyonları veya diğer anti-aging estetik uygulamalarla beraber uygulanmasında bir sakınca olmayan uygulamadır. Bu sebeple cilt yapınızda uygulamaların etkisinin zayıfladığını gözlemlediğinizde düzenli aralıklarla bu işlemleri tekrar yaptırabilirsiniz.
Bununla birlikte botoks yaptıranlar veya ilk defa yaptıracaklar genelde hangi mevsimde yapılması gerektiği gibi durumları da merak edebilmektedir. Genelde botoks her mevsimde uygulandığında etkisini aynı şekilde göstermektedir. Ancak yaz mevsimlerinde ve havaların sıcak olduğu mevsimlerde uygulama sonrası güneş ışığına aşırı maruz kalınmaması için gerekli korunma önlemlerinin alınması sağlıklı bir tercih olacaktır.
Botoks Kaç Yaşında Yapılmalı?
Genel olarak botoks etkisi açısından değerlendirildiğinde yaşa bağlı hücre yenilenme hızı önemli bir faktördür. Yani yaşlanmaya bağlı olarak cilt altında hücre yenilenmesi ve kolajen üretimi yavaşladığından ciltte sarkmalar buna bağlı olarak da kırışıklıklar ve çizgiler artmaktadır. Bu açıdan botoks yaptırırken yaşlara göre değerlendirecek olursak:
- 18 – 35 yaş grubu botoks uygulamasını istemediği hatlardaki çizgilerin giderilmesi ve belirli bölgelerde ciltte parlaklık ve pürüzsüzlük kazandırılması amaçlı tercih edebilir.
- 35 – 50 arası yaş grubunda cilt altında kolajen üretiminin azalmasına bağlı olarak oluşan kırışıklıkların azaltılması amaçlı botoks ile birlikte kolajen aşısı gibi uygulamaları birlikte değerlendirebilir.
- 50 yaş ve üstündeki kişiler ise ciltte aşırı sarkmalar ve kırışıklıklar olması halinde botoksun yetersiz kaldığı durumlarda ip askı teknikleri veya HIFU gibi ameliyatsız uygulamalardan veya yüz germe işlemleri gibi operasyonlardan yararlanabilir.
Botoks etkisi kişiden kişiye ve yaş gruplarına göre sonuçları farklı olabilecektir. Bu açıdan her yaş grubunda ve ciltteki kırışıklık ve sarkmaların durumuna göre kaç yaş gençleştireceği ve gençlik etkisi sağlayacağı da farklılaşabilir. Genelde botox en çok gençleştirici etkiyi 35-50 yaş grubu olan orta yaşlarda göstermektedir. Orta yaşlarda uygulanan bu botoks sonrası kişilerde 5-10 yıla yakın gençleştirici etki sağlanabilir.