Botoks sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında birçok faktör yer almaktadır. Genellikle botolinum toksininin en yaygın yüz hatlarında ve belirli vücut bölgelerinde kırışıklık giderme gibi amaçlarla kullanımını içeren botoks (botox) uygulaması estetikte en çok tercih edilen işlemlerdir.

Günümüzde botoks uygulamaları, kırışıklıkların azaltılması ve ciltte etkin bir şekilde canlı ve genç görünüm sağlanması amaçlı kullanılır. Belirli botoks noktalarına uygulanması sürecini içeren bu işlem sonrası doğru bakım uygulamaları gibi faktörlerle canlılığını uzun süreler koruyabilmektedir. Botoks sonrası dikkat edilmesi gerekenler, hem istenen sonuçları korumak hem de olası yan etkileri önlemek açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, botoks uygulamasından sonra belirli önlemler almak ve yönergeleri takip etmek, işlemden maksimum fayda sağlamak için kritik öneme sahip olabilir.

Bu yazımızda botoks sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda size kapsamlı bir rehber sunacağız. İşlem sonrasında neler yapmanız gerektiği, nelere dikkat etmeniz gerektiği ve olası yan etkilerin nasıl önüne geçilebileceği gibi aklınıza takılan tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Ayrıca yazımıza başlamadan önce botoks işlemi nedir, içeriği neler, nasıl uygulanır? Bu konular hakkında detaylı bilgi almak isterseniz “Botoks Nedir, Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Botoks (Botox) Nedir, Nerelere ve Nasıl Yapılır?

Botox yani Türkçe kullanımı ile botoks, botulinum toksini adı verilen bir maddenin kırışıklık etkisinin azaltılması ve genç görünüm kazandırılması amaçlı belirli kaslara enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Botulinum toksini, Clostridium botulinum adı verilen bakterinin ürettiği bir toksindir. Bu toksinin kaslarda dondurma etkisi sağlaması gibi sebeplerle istenmeyen kırışık ve çizgilerin giderilmesi amaçlı kozmetik alanında sıklıkla kullanılmaktadır.

Genellikle en sık yüz bölgesinde kullanılan bu işlem, özellikle alın çizgileri, kaş arası kırışıklıklar, kaz ayağı olarak adlandırılan göz çevresindeki kırışıklıklar, ağız ve dudak çevresi kırışıklıkların giderilmesine yönelik tercih edilmektedir. Aynı zamanda dolgu işlemleri gibi diğer ameliyatsız estetik uygulamalarla entegre edilerek de kullanılabilir.

Botoks işlemi, genelde 15 dakika kadar kısa süren bir işlemdir. Herhangi bir anestezi uygulanmasına gerek kalmadan iğne acısının hissedilmemesi uyuşturucu etkili kremlerin sürülmesi ile yapılmaktadır. İnce bir iğne ile kırışıklık etkisinin giderilmesi planlanan bölgeye enjekte edilmesi şeklinde uygulanır.

Botoks Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Botox işlemi, estetik alanında uzmanlaşmış doktorlar veya dermatologlar tarafından yapılmalıdır. Bu uzmanlar, botoks işlemi konusunda eğitim almış ve deneyim kazanmış sağlık profesyonelleridir. Uygulama için seçeceğiniz doktorun veya dermatoloğun, yetkinlik ve güvenilirlik konularında kanıtlanmış bir geçmişi olmalıdır. İşlemin yapılacağı ortamın hijyenik imkanları sağlaması, uygun ekipmanları kullanması ve güvenlik protokollerine uygun hareket etmesi önemlidir.

Botoks işlemi öncesinde, doktorunuzla bir görüşme yaparak beklentilerinizi net olacak şekilde paylaşmalı ve size işlem hakkında doğru bilgiler vermesini sağlamalısınız. Beklentilerinizi açıklama sürecinden sonra doktorunuz sizi işlemin etkileri ve sonrasındaki aşamalara dair detaylıca bilgilendirecektir.

Botoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Cilde uygulanan botoks sonrası dikkat edilmesi gerekenler ile işlemden daha etkili sonuçlar alınabilmektedir. Ayrıca botox uygulaması her ne kadar risk ve komplikasyonları olmayan ameliyatsız anti-aging bir işlem olsa da belirli ihmaller sonucu komplikasyonlar gelişmesi ve cilt sağlığını olumsuz etkilemesi de olası olabilmektedir. Botox sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar sayılabilecektir:

  • İşlem sonrası günlük aktivitelerinize anında dönebilmeniz mümkündür, ancak terlemeye sebep olabilecek ağır fiziksel aktiviteler uygulamamanız daha sağlıklı olacaktır.
  • İğne ile enjeksiyonun uygulandığı bölgelerde hafif kaşınmalar olabilmektedir, kaşınmalar olsa bile o bölgeye fiziksel temasta bulunulmaması gereklidir.
  • Olası alerjik reaksiyonlarınız ve düzenli kullandığınız ilaçlarınızı öncesinde doktorunuza bildirmeniz, kritik öneme sahip olabilir, bu sebeple uzman doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeyi aksatmayın.
  • Botoks sonrası işlem uygulanan bölge ve çevresinde hafif kızarıklıklar ve şişlikler oluşabilmektedir, o bölgeye soğuk baskı uygulamanız veya doktorunuzun önerdiği uygulamalar şişlikleri ve ağrıları azaltmakta etkili olacaktır.
  • Eğer göz botox uygulaması göz çevrenizde gerçekleştirildiyse ve gözlük kullanmanız gerekliyse bu konuda doktorunuza danışmanız önemlidir, belli süre gözlük kullanmamanız gerekli olabilecektir.
  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalınmaması veya yaz aylarında işlem yaptırıldıysa güneşten koruyucu gerekli önlemlerin alınması sağlıklı olacaktır.

Ayrıca bu sayılanlarla birlikte uygulama sonrası henüz botolinum toksini tam oturmadan botoks etkisini azaltan faktörlere dikkat edilmesi de etkili sonuç için önemli olabilecektir. Botox etkisini azaltan mimikler arasında örneğin uygulamadan hemen sonra aşırı kaş kaldırma indirme, aşırı gülme mimikleri ile kasların çok gerilmesi gibi durumlar sayılabilecektir.

Botoks Sonrası Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Uygulnan botoks işlemi sonrası yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenler de önemli sonuçları doğurabilecektir. Uygulama sonrası yapılmaması gerekenler özet olarak şunlardır:

  • İşlem sonrası iğne uygulanan bölgeyi kaşımak veya masaj uygulamak
  • Aşırı terlemeye sebep olabilecek fiziksel aktiviteler yapmak
  • Botox sonrası ilk 3-4 saatlik sürede banyo yapmak veya su ile temas edilmesi
  • Kan dolaşımını arttırıcı besinler tüketmek, örneğin alkol alımı gibi
  • Yüze uygulanan botoks sonrası yüz kaslarını aşırı hareket ettirmek
  • Yaz aylarında veya sıcak havalarda aşırı güneş ışığına maruz kalmak

Yani özet olarak botoks sonrası 3-4 saatlik süreç boyunca banyo yapmak gibi su ile temastan, yüz kaslarını aşırı çalıştıracak mimiklerden, güneş ışığına uzun süre maruz kalınması veya gerekli korunma önlemlerinin alınmaması gibi durumlardan kaçınılmaması uygulamanın iyi sonuçlanmasını etkileyebilir ve bazı komplikasyonlara sebep olabilir.

Botoks Sonrası Şişlik Ne Zaman Geçer?

Yüz veya farklı bölgelere uygulanan botoks işleminden sonra hafif bir şişlik veya kızarıklık oluşması normal bir durumdur. Ancak her bireyin hücre yenilenme süresi yani iyileşme süreci farklı olabilecektir.  Genellikle botoks sonrası şişlik ve kızarıklık, işlemden hemen sonra veya birkaç saat içinde hafiflemektedir.

Botoksun en yaygın yan etkilerinden biri olan şişlik, genellikle 24 ila 48 saat içinde azalır. İşlem sonrası 1-2 gün içinde şişlik belirgin bir şekilde azalmış olmalıdır. Şişlik ve kızarıklık, çoğu durumda 3 günlük süreç içerisinde tamamen geçer. Herhangi bir şekilde anormal bir şişlik, aşırı kızarıklık, ağrı veya enfeksiyon belirtileri fark etmeniz halinde, doktorunuza danışmanız sağlıklı bir müdahale için kritik olabilecektir.

Botoks Sonrası Eğilmek Botoksu Etkiler mi?

Botoks işleminden sonra eğilmek veya başınızı aşağı doğru eğmek genellikle bir sorun oluşturmaz. Botolinum toksini enjeksiyonları yüz ve boyun gibi bölgelerde yapıldığında, eğilmek veya yatmak botoksun etkisini etkileme olasılığı düşüktür. Ancak uygulamadan hemen sonra başın dik konumda tutulması yani yüz üstü veya yan konumda yatılması gibi eylemlerden kaçınılması daha sağlıklı olacaktır.

Ayrıca eğilmek gibi aktiviteler sonrası terleme durumu oluşabilecekse bu aktivitelerden uygulama sonrası kaçınılması önemlidir, çünkü henüz tam kapanmamış yara gözenekleri terlemeye bağlı olarak komplikasyon geliştirebilecektir.

Ayrıca uygulamanın etkisi ne kadar süre sonra gözlenmeye başlar ve ne kadar süre kalıcı etkiye sahiptir gibi konulara değindiğimiz  “Botoks Etkisi Ne Kadar Sürer?” yazımıza da göz atabilirsiniz.