Burun dolgusu son zamanlarda sıklıkla tercih edilen burun estetiğidir. Ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biridir. Burnunun şeklinden memnun olmayan fakat cerrahi operasyon tercih etmeyen bireyler için avantajlı bir yöntemdir. İyileşme süresi oldukça kısa olan bu yöntemde bıçak altına yatmadan istenilen görünüm elde edilir.
Kişinin görünümünden rahatsızlık duyduğu duruma göre, burun ucu kalkabilir, asimetri düzeltilebilir, eğrilik ya da şekil bozukluğu tedavi edilebilir. Bu tedavi sağlık amaçlı uygulanan bir yöntem değildir, estetik amaçlı uygulanmaktadır. Örneğin kişinin kemik eğriliği varsa burun dolgusu işlemi tedavi edici bir işlem değildir.
Burun Dolgusu Nedir?
Burundaki şekil bozukluklarını düzeltmek için yapılan burun dolgusu, tıp camiasında ameliyatsız rinoplasti olarak bilinir. İğne aracılığı ile burna hyalüronik asit içeren özel dolgu maddelerinin enjekte edilmesi prosedürüdür. Burun kemerinde oluşan çöküntü, burnun asimetrik görüntüsü ya da kişinin menün olmadığı bir görüntü tedavi edilebilir. Kesi açılmadan tedavi uygulandığı ve ameliyat olmadığı için güvenilir ve sağlıklı bir yöntemdir.
Deride kesi açılmadan yapılan acısız ve ağrısız bir işlemdir, genel anestezi uygulanmaz. Tedavi sonunda işlemin sonuçları hemen gözlemlenebilir. Hasta kısa süre içinde iyileşerek günlük yaşamına devam edebilir. Kalıcı bir yöntem değildir, tekrarlanması gerekebilir. Komplikasyon oluşma olasılığı, ameliyat içeren bir işlem olmadığı için düşüktür. Herhangi bir risk oluşmaması için burun dolgusu işlemi bir sağlık kuruşunda uygulanmalıdır.
Burun Ucu Dolgusu Nedir?
Burun ucu dolgusu, burun dolgusu prosedürü içerisinde uygulanan işlemlerden biridir. Gülme sırasında burnun uç kısmında şekil bozukluğu yaşayan ya da burnun uç kısmında düşüklük olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Burnun kalkık bir görüntüye sahip olması için dolgu maddesi burnun uç kısmındaki derinin alt kısmına enjekte edilir.
Burun Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Burun dolgusu yaptırmak isteyen bireylerin, uygulamanın planlanması için öncelikli olarak doktora başvurmaları gerekmektedir. İşlemin uygulanması için engel teşkil eden herhangi bir durum yoksa doktor ve hasta birlikte tedavi sürecini planlar. Hastanın beklentilerine ve şikayetlerine göre dolgu uygulanacak bölgeler belirlenir.
- İşlem yapılacak bölgelerdeki deri üzerine uygulama öncesinde lokal anestezi ya da sedasyon uygulanır.
- Bölgelerin uyuşmasından sonra bölgenin temizlenmesi için antiseptik solüsyon sürülür.
- Kullanılan dolgu maddesinin içeriği genellikle hyaluronik asittir.
- Uygulama yapılması planlanan bölgelerin alt kısmına dolgu maddesi enjekte edilir.
- Tedaviden sonra işlem yapılan bölgelerde şişlik ve kızarıklık oluşabilir. Her hastadan işlem sonrasında gelişen bir durumdur.
- İşlem yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra fotoğraflar çekilir. Hastaya tedavi sonrasında gösterilir. İşlemin başarısı bu yöntemle daha iyi anlaşılabilir.
Uygulama Süresi
Buruna yapılan hyaluronik asit dolgusu yaklaşık 30-60 dakika arasında tamamlanır. Dolgu maddesi işlemin süresi için belirleyici bir rol oynar. Yağ enjeksiyonu ile yapılan dolguda; öncelikli olarak liposuction yöntemi uygulanarak hastadan yağ alınır, enjekte edilebilecek forma getirilir ve enjeksiyon işlemi ile dolgu yapılır. Bu süre diğer maddeden farklı olarak yaklaşık 2 saat sürer.
Yağ enjeksiyonunda kök hücre desteği uygulanacaksa işlem bir süreç içerisinde planlı olarak yapılır. Hastadan liposuction ile alınan yağ, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir laboratuvara gönderilir, hücreler beklenen düzeye ulaştığında ise hastaya enjeksiyon işlemi yapılır. Uygulama süresi yaklaşık 2 saattir. Laboratuvarda bekletilen kök hücreler 3-5 hafta içerisinde çoğalır, uygulama süresi 30-60 dakikadır.
Burun Dolgusu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Her işlem gibi bu tedaviden sonra hastanın uygulaması gereken bazı hususlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- İşlemden hemen sonra burnunuza dokunmamalısınız.
- Ağır egzersizlerden ve burnun hasar alma riski olan spor faaliyetlerinden kaçınmanız önerilir.
- Doktorunuzun belirlediği süre boyunca sıcak su ile banyo yapmamalısınız.
- Kafein içeren içecekler işlem öncesinde ve sonrasında tüketilmemelidir.
- Açık havaya çıkılması durumunda direkt güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
- Sıcak buhar olan; sauna, buhar odası gibi ortamlardan kaçınılmalı, bir süre havuza ve denize girilmemelidir.
- Kontrollerinizi aksatmamanız tedavi sürecinin başarı ile tamamlanmasında önem taşımaktadır.
Burun Dolgusu Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
Bu işlem tüm şekil bozukluklarında uygulanabilen bir yöntem değildir. Bu işlem genel olarak sağlık durumu iyi olan yetişkinlere uygulanabilen bir işlemdir. Tedavi için uygun olup olmamanız doktor muayenesi tarafından belirlenmektedir. Şu durumlarda burun dolgusu işlemi uygulanabilir:
- Burun üzerinde küçük çöküntüler/girintiler
- Cerrahi işlemlerden sonra oluşan küçük bozukluklar
- Burunda bir tarafın diğerine göre düşük ya da çökük olması
- Burnun hafif derecede asimetrik bir görünüşe sahip olması
- Burun ucunda görülen düşüklük
- Burun kemerinin çökük olması
Burun dolgusu vücut gelişimini tamamlamış 18 yaş üstü yetişkin bireylere uygulanabilen bir işlemdir. İşlem için uygunluk durumu doktor muayenesinden sonra değerlendirilmektedir.
Burun Dolgusu Kimlere Uygulanamaz?
Cerrahi bir prosedür içermeyen bu yöntem genellikle yetişkin tüm bireylere uygulanabilen bir işlemdir. Spesifik olarak hastanın sağlık problemleri olması işlem için uygun olmayabilir. Bazı durumlarda ise burun yapısında ya da cilt yüzeyindeki bozukluklar dolgu tedavisi ile düzeltilemeyecek boyutta olabilir. Bu gibi durumlar burun dolgusunun yapılabilmesi için engel teşkil etmektedir. Hem kadınlara hem erkeklere sıklıkla uygulanan bu tedavide uygulanması tavsiye edilmeyen kişiler şu şekildedir:
- İşlem bölgesinde uçuk olan hastalar
- Hamile ya da emzirme dönemindeki kadınlar
- Sedef, egzama gibi cilt hatalıklarına sahip olan bireyler
- Burnunun küçülmesini isteyen bireyler
- Ciddi komplikasyonlar geliştirebilecek hastalıklara sahip olanlar
- Nefes almakla ilgili yaşanılan güçlüğün tedavi edilmesini isteyen hastalar
- Dolgu işleminde kullanılan maddeye alerjisi olan kişiler
- Burnun kemik yapısında şiddetli bir eğriliğin görüldüğü kişiler
Burun Dolgusu Kalıcı Mı?
Burna yapılan dolgu işlemi kalıcı bir tedavi yöntemi değildir. Cerrahi operasyon içermeyen bu işlem ile ilgili sık sorulan sorulardan biri kalıcı olup olmadığıdır. Burna cerrahi bir prosedür uygulanmadan yapılan dolgu işlemi geçici bir tedavidir. Hastaya bağlı faktörler ve dolgu işlemi için uygulanan maddenin malzemesine göre işlem süresinin kalıcılığı değişiklik göstermektedir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu süre bazılarında birkaç ay bazılarında da birkaç yıl sürebilir. Burun dolgusunun zamanla erimesinden sonra beklenmesi gereken bir zaman aralığı yoktur, işlem yeniden yapılabilir. Kalıcı bir tedavi olmaması sebebi ile işlemden sonra hasta burun görüntüsünü beğenmezse geri dönüş yapılabilir.
Burun Dolgusunun Avantajları Nelerdir?
Ameliyat uygulanmasına gerek duyulmayan bir prosedür olması başta olmak üzere birçok faydası ve avantajı bulunan bir işlemdir. Bunlar şu şekildedir:
- İşlem sırasında hasta ağrı ya da acı hissetmez.
- Ameliyat olmakla ilgili bir korku taşıyan kişilere rahatlıkla uygulanabilir.
- Etkisi hemen görülebilen bir tedavi yöntemidir.
- Anesteziye alerjisi olan bireylere rahatlıkla uygulanabilir.
- Kısmen de olsa estetik tedaviler arasında yer alır.
- Dikiş gerektirmeyen, deri üzerinde kesi oluşturmayan bir işlemdir.
- Geri dönüşüm yapılabilen bir yöntemdir. Hasta sonucu beğenmediği durumlarda işlem geri alınabilir.
- Tedaviden sonra hasta kısa sürede günlük yaşamına dönebilir. İş-yaşam dengesini etkilemez.
Burun Dolgusunun Dezavantajları Nelerdir?
Dezavantajı olarak nitelendirilebilecek iki özellik vardır; ilki kalıcı bir işlem değildir, ikincisi yalnızca burna hacim vermesi ile etki bakımından sınırlı bir işlemdir. Kullanılan dolgu malzemelerinin türü ve hastanın durumuna göre tedavinin kalıcılık süresi değişiklik gösterir. Kullanılan malzeme ve tekniğe bağlı olarak kalıcılığı 1-2 yıl sürebilir. Teknik etki bakımından sınırlıdır.
Burun küçültme işlemi, kemikte ciddi eğrilik ya da ileri boyutta bir çukur oluşması durumunda burun dolgusu işlemi yeterli olmaz. Her durum için uygulaması geçerli olan bir işlem değildir. Bazı rahatsızlıklar ve şekil bozuklukları bu yöntem ile tedavi edilemez. Temelde bu iki madde haricinde burun dolgusu işlemi pek çok problemi düzeltebilir. Farklı cilt türleri ve anomalilerde uygulanabilen çok yönlü bir işlemdir.
Burun Dolgusu İşlemi Tekrar Yaptırılabilir mi?
Bu işlem genellikle; rinoplasti uygulamalarından sonra ufak revizyon işlemleri için tercih edilmektedir. Rinoplastiden sonra küçük şekil bozuklukları için dolgu tedavisi iyi bir yöntemdir. Doku kaybı oluşan alanlarda ya da küçük kusurları kamufle etmek amacı ile kullanılmaktadır. Kalcı bir tedavi değildir. Burun dolgusunun erimesi durumunda tekrar yapılabilen bir işlemdir.
Burun Dolgusunu Eritmek Mümkün Mü?
Bazı hastalar işlemden sonra burun dolgusundan memnun kalmayabilir, bu gibi durumlarda burun dolgusu eritilebilir. Bu işlem için kullanılan özel materyaller bulunmaktadır. Dolgu maddesinin erimesi içim çeşitli enzimler dolgu maddesi ile etkileşmekte ve erimesine yol açmaktadır. Dolgu eritildikten bir süre sonra vücuttan tahliye edilir.
Burun Dolgusu Tedavisi Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Burun dolgusu tedavi fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında kişisel durumunuza dair analizler ve tetkikler yapılmaktadır. Daha sonrasında burun dolgusul tedavisi için uygun prosedürler planlanarak gerekli ölçümler yapılacaktır.
Tedavi olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu risk ve komplikasyonlar konusunda detaylıca bilgilendirecektir. Daha sonraki aşamalarda ise isteğiniz doğrultusunda tedavinin kişisel tercihlerini size sunacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra burun dolgusu için uygun fiyat kriterleri belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan bilgi ve destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Burun dolgusu, hyaluronik asit gibi dolgu maddeleri kullanılarak burun şeklinin değiştirilmesi işlemidir. Ameliyatsız bir yöntem ve burun kaldırma ameliyatı yerine burun dolgusu yaptırabilirsiniz.
İşlem sırasında, hyaluronik asit veya benzeri bir dolgu malzemesi burun bölgesine verilir. Doktor, burun şeklini değiştirmek için burun köprüsü, burun ucunda veya burun deliklerinde belirli bir yere dolgu sağlayabilir
Genellikle hafif bir rahatsızlık hissini iletir ancak çoğu insan için acı verici bir işlem değildir. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanır ve dolgu yapılırken hafif bir baskı yapılabilir.
Bu işlem, genellikle 15-30 dakika arasında sürer. İşlem süresi, işlem yapılacak genişleme boyutlarına, kullanılan dolgu malzemesine ve işlemin gerçekleştirildiği deneyimlere bağlı olarak değişir. Çoğu zaman, işlem sonrası kişi hemen günlük işlemlerine dönebilir. Ancak, ilk birkaç gün hafif şişme ve morluk olabilir ve kişinin burun bölgesini koruması önerilir.
Burun ameliyatı geçirmiş olanlar veya burun kemiği, kıkırdak veya burun bölgesinde ciddi bir deformasyonu olanlar için uygun değildir.
Burun şeklini ayarlamak, burun köprüsünü yükseltmek, burun ucunu veya burun deliklerinde belirli bir hacim genişliğini ayarlamak için kullanılır. Ayrıca, burun ameliyatı geçirmemiş kişiler için önerilebilir. Geçici bir burun düzeltme çözümü olarak da kullanılabilir.