Çarpık bacak ameliyatı genelde doğuştan kemik gelişimine bağlı olarak çarpık şekilde gelişen bacaklara uygulanan cerrahi tekniklerle bacakların düzeltilmesi işlemidir. İki bacak birleştirilerek yan yana getirildiğinde topuklardan itibaren oluşan aralıklı, çarpık ve bozuk görüntü çarpık bacak ya da yaygın kullanımı ile parantez bacak olarak bilinir. Yani iki bacak yürürken veya normal duruşta düz bir görünüm formundan daha çok çarpık görünüme yakındır. 

Bir kemik problemi olarak bilinen çarpık bacak genellikle doğuştan kemik gelişimine bağlı olarak oluşan bir tür estetik problemdir. Parantez bacaklar ayrıca ilerleyen süreçte fonksiyonel problemlere de yol açabilmektedir. Parantez bacak (çarpık bacak) belirtilerini taşıyıp taşımadığınızı düşünüyorsanız bacaklarınızı kapadığınızda diz kısmından aşağıda kalan bölgede oluşan X ya da O şeklindeki görüntü çarpık bacak olduğunun belirtisidir.

Kişinin sosyal yaşantısını doğrudan etkileyen bu problem kıyafet seçimini etkilemesine, özgüven problemlerine ve daha birçok psikolojik rahatsızlıkların gelişmesine yol açabilmektedir. Bu probleme bağlı olarak bacaklarını estetik açıdan beğenmeyen bireyler, bacakları açıkta bırakan kıyafetleri tercih etmekten kaçınabilmektedir. 

Günümüzde modern tıp uygulamaları ve ileri teknik cerrahi müdahaleler yardımıyla geliştirilmiş çarpık (parantez) bacak ameliyatı bacaklardaki çarpık görünümü düzeltebilmektedir. Ameliyat süreci ve sonrasına değindiğiniz bu yazımıza başlamadan önce parantez bacak hakkında daha detaylı bilgi alabileceğiniz “Çarpık Bacak Nedir, Düzelir mi?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Çarpık (Parantez) Bacak Ameliyatı Nedir, Kesin Çözüm mü?

Herhangi bir hastalık ya da sağlık probleminden ziyade doğuştan başlayıp gelişerek kemiklerdeki şekil bozukluğuna bağlı oluşan parantez bacak şeklinin cerrahi prosedürlerle tedavi edilmesi çarpık bacak ameliyatı olarak bilinir. Bacaklardaki görüntü bozukluğu herhangi bir sağlık probleminden dolayı meydana gelmişse ortopedik tedavi yöntemleri ile işlem yapılabilir.

Çarpık bacak düzeltme aşamasında kişinin bacaklarındaki durum değerlendirildikten sonra farklı tedavi yöntemleri uygulanabilecektir. Genellikle en yaygın ve kalıcı çözüm ameliyat olsa da daha gelişmemiş ve sonradan belirli faktörlere bağlı olarak gelişen ve bacaklarda parantez görünümüne sebep olan sorunlar ameliyatsız yöntemlerle de tedavi edilebilir. 

Tedavilerde uygulamaların biçimi kişinin bacak yapısına göre değişiklik göstermektedir. Kişinin yapısına göre yağ, protez ya da dolgu enjeksiyonu gibi ameliyatsız müdahaleler gerekli etkileri sağlayabiliyorsa ameliyata başvurulmamaktadır.

Çarpık (Parantez) Bacak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çarpık bacak ameliyatı, tıbbi olarak “osteotomi” olarak isimlendirilen cerrahi bir uygulamadır. Bu ameliyat, bacak kemiklerinde kesik işlemlerinin uygulanması ve iki bacakta asimetrik görünümün sağlanmasına yönelik sabitlenmesi sürecini içermektedir. Genelde ortopedik cerrahi uzmanınca gerçekleştirilen bu operasyonlarda uzmanın operasyonel deneyimi ve tecrübesi önemli olmaktadır.

Parantez bacak ameliyatının aşamaları şu şekildedir:

  • Operasyon öncesi bacaklarda genel bir değerlendirme sağlanır. Bu aşamada görüntüleme teknikleriyle bacaklardaki çarpıklık ve asimetrik durum iyice değerlendirilir ve uygun müdahale seçenekleri belirlenir. 
  • Ameliyat genel olarak genel anestezi uygulaması altında gerçekleştirilmektedir. Ancak farklı durumlarda lokal anestezi veya sedasyonlu (uykulu) anestezi uygulamaları da değerlendirilebilecektir.
  • Bacakta belirlenen alanlarda kesi işlemleri gerçekleştirilerek kemiğe müdahale edilecek alan açılır. Genelde çarpıklığa sebep olan kemiklerin dereceleri farklı tipte olabileceğinden uzman cerrah, analiz gerçekleştirdikten sonra uygun alandan kemiklerde gerekli müdahaleleri yaparak asimetriyi sağlar.
  • Kemiklerde gerekli işlemler sağlandıktan sonra uygun açılara getirilmesi ve sabitlenmesi için cerrah metal plaklar veya diğer eksternal sabitleme cihazları gibi materyallerden faydalanmaktadır.
  • Gerekli sabitleme süreci tamamlandıktan sonra kesi uygulanan alanlar dikiş ile kapatılır. Dikiş uygulandıktan sonra bacakta destek sağlama amaçlı alçı veya atel kullanılması gerekli olabilecektir.

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde düzenli aralıklarla doktor fizyoterapi ve rehabilitasyon süreci gerekli olabilecektir. Fizyoterapi uygulamaları içerisinde bacak kaslarını güçlendirmeye ve yürüme fonksiyonunu kazandırmaya yönelik aktiviteler yer almaktadır. Operasyondan sonra iyileşme aşamaları kişiden kişiye daha uzun veya kısa sürebilmektedir, bu açıdan işlem sonrası önerilen uygulamaların yapılması ve doktor kontrolü gibi süreçleri aksatmamak operasyon için önemli olmaktadır.

Parantez Bacak Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Anesztezi etkisi altında gerçekleştirilen osteotomi (parantez bacak) ameliyatı ortalama 1 – 3 saat sürmektedir. Genelde çarpık bacak operasyonu sabit prosedürleri içermediğinden ameliyatı süresi kişiden kişiye değişken olabilir. Ayrıca ameliyat sonrası ilk hafta hastane istirahati gereklilik olmaktadır.

 

 

Çarpık Bacak Ameliyatı (Estetiği) Nedir?

 

Çarpık Bacak Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Genellikle genel anestezi altında uygulanan çarpık bacak ameliyatı sonrası hastane istirahati gerekli olmaktadır. Birkaç gün hastane istirahati süreci boyunca cerrah iyileşme sürecinizi değerlendirmekte ve takipte olmaktadır. Ameliyat sonrası işlem bölgesinde ağrılar ve şişlikler oluşabilecektir, bu sebeple doktorunuz bu etkileri azaltacak gerekli önerilerde ve takviyelerde bulunmaktadır.

Parantez bacak ameliyatı sonrası aşağıdaki adımlar ve süreçler izlenir:

  • Doktor tarafından ameliyat sonrası oluşan ağrı ve şişlikler için gerekli tedaviler sağlanır
  • Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları ile bacaklarda en hızlı iyileşme sağlanmaya çalışılır. Fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarında esneme hareketleri, destekli yürüme ve kasların çalıştırılmasına yönelik işlemler yapılır.
  • 2 veya 3 haftalık süreç boyunca düzenli şekilde dikişler, alçı veya atel kullanımı mevcutsa bunların yenilenmesi ve çıkarılması süreçleri bulunmaktadır.
  • Doktorunuz düzenli aralıklarla ameliyat sonrası kemiklerin durumunu incelemek için röntgen işlemi talep edebilecektir. Bacaklarda iyileşme süreci bu tür testlerle düzenli takip altında tutulur.

Genel olarak çarpık bacak ameliyatı sonrası kemiklerin tamamen iyileşmesi ortalama 3-4 ayı bulabilmektedir. Bu süreçte doktorunuzun ve fizyoterapi uzmanın önerdiği uygulamaları düzenli şekilde uygulayarak süreci hızlandırmanız ve sağlıklı sonuç almanız açısından önemlidir. 

Bacak Eğriliği Ameliyatı Olanlar Memnun mu?

Genelde hem erkek hem kadınlarda uygulanabilen bacak eğriliği ameliyatı sonrası operasyon doğrudan kemikler üzerinde gerçekleştirildiğinden iyileşme süreleri kadın ve erkeklerde farklı olabilmektedir. Ancak 3 ila 4 aylık süre sonrasında kemiklerde iyileşme sağlanıp kaslar yürüyebilecek aşamaya geldiği aşamada kişiler ameliyattan memnuniyetlerini değerlendirebilmektedir.

Ayrıca bacak eğriliği yani çarpık bacak problemi kişileri bacaklardaki bu kısalık sebebiyle 2-4 cm daha kısa göstermektedir. Bu açıdan ameliyat sonrası iyileşme ile birlikte kişilerde 2 ila 4 cm aralığında boy uzaması etkisi de sağlanmış olur.

 

 

Çarpık Bacaklar Kalıcı Olarak Tedavi Edilebilir mi?

 

Çarpık Bacak Ameliyatsız Düzelir mi?

Ameliyatsız estetik uygulamalarla veya egzersizle çarpık bacak görüntüsünün düzeltilmesi mümkün değildir. Bu görüntünün düzeltilmesi için cerrahi süreçleri içeren ameliyat ile müdahale sağlanmalıdır. Başarılı gerçekleştirilmiş bir parantez bacak ameliyatı sonrası kalıcı bir şekilde çarpık görünüm zamanla iyileşmektedir. 

Ancak kemik yapısına bağlı olmayıp fazla kilo alınması gibi faktörlere bağlı olarak bacaklarda çarpıklık durumu gibi istenmeyen görünüm oluşturan problemler bazı doğal uygulamalar ve ameliyatsız işlemlerle tedavi edilebilmektedir. 

Parantez Bacak İçin Ameliyatsız Yöntemler Nelerdir?

Çarpık bacağın tedavi edilmesi için 3 estetik yöntem uygulanmaktadır. Genellikle bu yöntemler bacaklarda hafif çarpıklık (parantez) görünümü olması gibi durumlarda katkı sağlayan özelliktedir. Bacaklardaki çarpıklık için kesin çözüm ameliyat uygulamasıdır.

Ameliyat yaptırmak istemeyen kişiler için bacaklardaki görünümü iyileştirici estetik işlemler şunlardan oluşmaktadır:

1 – Yağ Enjeksiyonu

Uygulanan yağ enjeksiyonu yönteminde ince bacak yapısına sahip hastanın kendi yağ dokusu kullanılmaktadır. Alınan yağlar çeşitli işlemlerden geçirilerek bacakta orantısız görünüme sebep olan bölgelere enjekte edilmektedir. Böylelikle bacakların orantılı, hacimli ve estetik bir görüntü oluşturması sağlanır. Bacağın estetik görünmesini sağlayarak zayıf görüntü ortadan kaldırılır. Genel anestezi altında yapılan bu işlemde kemiklere herhangi bir müdahalede bulunulmamaktadır.

2 – Dolgu Enjeksiyonu

Hastanın vücudundaki yağ miktarı enjeksiyon yapılması için yeterli değilse farklı dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Bacağa yapılan bu dolgu ile estetik açıdan hoş bir görünüş elde edilebilir. Uygulanan dolgu maddeleri kalıcı değildir. Belli aralıklarla tekrar edilmesi gerekmektedir. Dolgu maddelerinin ortalama ömrü 5 yıldır. 

3 – Silikon Tedavisi

Bacak estetiğinde kullanılan silikon protezler göğüs için kullanılan silikonlar ile aynı maddeden üretilmektedir. Aralarındaki fark ise bacak silikonlarının bacağa uygun bir forma sahip olmasıdır. Kullanılan silikonlar iki çeşittir. Bunlar: yassı ve süz silikon, anatomik silikon.

Yassı ve düz bir forma sahip olan silikonlar genellikle kadın hastalara uygulanmaktadır. Bu silikonlar boyu ve genişliği ile kadın estetiği için uygundur. Anatomik silikonlar ise kaslı ve erkeksi bir bacak görüntüsü oluşturmak amacıyla erkek hastaların tedavisinde tercih edilmektedir. 

Genellikle lokal anestezi uygulansa da genel anestezi ile de işlem yapılır. Silikon tedavisi kalıcı bir yöntemdir. Uygulanan tedavide kesi açılan bölgelere sonradan estetik dikiş atıldığı için dikkat çekici bir iz oluşturmamaktadır.

Çarpık (Parantez) Bacak Ameliyatı Fiyatları

Parantez yani çarpık bacak ameliyatı fiyatlarının belirlenebilmesi için uzman cerrahınızla ön görüşme sürecinde beklentileriniz ve kişisel analiziniz gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda operasyonun olası riskleri ve komplikasyonları hakkında doktorunuz sizi detaylıca bilgilendirmektedir. 

Tüm süreç kişisel durumunuz ve beklentilerinize göre değerlendirildikten sonra çarpık bacak ameliyatı fiyatları konusunda uzman doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve sağlık uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.