Çene estetiği, yüz iskeletinin dengeli olmasını sağlayarak yüzü oluşturan kemikler arasındaki uyumu ve doğru estetik oranları kurma amacını taşır.

Çene şekil bozukluklarının tedavileri, implant uygulamaları veya çene ucunu oluşturan kemik yapısının çeşitli yöntemlerle ilerletilmesi ya da geriletilmesi gibi uygulamalardır. Bu amaçlarla çene kemikleri üzerinde farklı cerrahi müdahaleler de uygulanmaktadır.

Bu yazımızda çene estetiği gerektiren durumları ve bunlar için tedavi uygulamaları nelerdir, bu ameliyatlı ve ameliyatsız tedavilerin süreçleri nasıldır, estetik işlemlerin etkileri kalıcı mıdır, riskleri nelerdir ve bunlar gibi tedavilere dair birçok soruya yanıt bulabileceksiniz.

Çene Estetiği Nedir?

Çene estetiği, çenenin görünümünü değiştirerek yüzün geri kalanıyla daha uyumlu bir hale getirme amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyat türevlerinde; jawline’ın düzeltilmesi, çene dolgusu yapılması veya çene törpüleme gibi prosedürler uygulanmaktadır.

Jawline çene kontürü demektir, yani hatlı bir çene yapısı için bu tabir kullanılmaktadır. Çene estetiği cerrahisinde bu tedaviler için yapılan işlemlere jawline estetiği de denilebilmektedir.

Dolgu veya çene törpüleme işlemleri de benzer olarak çene formunda değişiklikler yapmayı sağlamaktadır. Çene törpüleme ile normalden uzun veya kalın yapıdaki çene ucu törpülenerek normal bir görünüm sağlanmaktadır.

Küçük çeneli hastalarda implant ile tedavi yöntemi uygulanabilecektir. İmplant tedavisi yerine yağ enjeksiyonu, dermal dolgu uygulamaları gibi yöntemler de tercih edilebilecektir.

Geride kalan çene yapısında ise öne hareket ettirilerek şekil düzeltme işlemi yapılabilecektir. Çok uzun çene formlarında ise törpüleme uygulamaları tercih edilebilmektedir.

Bu sayede, çene şeklinin düzgünleştirilmesi ve yüzün geri kalanıyla daha uyumlu bir görünüm kazanılabilecektir.

Çene Estetiği Tedavileri Nasıl Yapılır?

Çene estetiği tedavisinde kullanılan yöntemler arasında implant uygulamaları, çene ucunu oluşturan kemik yapısının ilerletilmesi veya geriletilmesi, çene kemikleri üzerinde yapılan cerrahi müdahaleler, dolgu ve törpüleme ile yapılan estetik operasyonlar sayılabilecektir.

Bu tedavilerin hangisinin uygulanacağı, hastanın durumuna ve hedeflenen sonuca göre değişebilecektir. Çene estetiği tedavisi için mutlaka bu alanda uzman plastik cerrah tarafından değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Estetik cerrahi bilgiye sahip plastik cerrahı çene yapısındaki kozmetik duruma göre bir teknik tercih edecektir. Bu teknikler cerrahi prosedürleri içerdiği gibi çene dolgusu gibi ameliyatsız metotlar da olabilecektir.

Ameliyatsız çene estetiği tedavilerinde herhangi bir kesi gerçekleştirilmeden geçici ya da kalıcı dolgularla işlem 15 – 30 dakikada tamamlanmaktadır.

Estetik cerrahi prosedürleri içeren işlemlerde ise genel aşamalar şunları içerir;

  • Ameliyat için çene altı mı ağız içinden mi gerçekleştirileceği belirlenecektir
  • Prosedür belirlendikten sonra genel anestezi uygulanacaktır
  • Bazı küçük müdahaleler lokal anesteziyle de gerçekleştirilebilir
  • Çenede uygulanacak estetik işlem için törpüleme, implant yerleştirme, kemiğin formunu değiştirme gibi cerrahi prosedürler uygulanacaktır
  • Uygulanan işlemlerden sonra ağız içinden ya da çene altından açılan kesi izi güzelce dikilecektir
  • Operasyon tamamlandıktan sonra işlem alanına bandaj sarılarak tedavi süreci tamamlanacaktır

Ameliyatsız Çene Estetiği

Çene estetiği için implant veya doku ekleme yöntemlerinin yanı sıra, çene dolgusu sıklıkla kullanılmaktadır. Bu işlem, çenenin sadece ucuna yapılabileceği gibi, tüm çene hattı boyunca da (Jawline dolgusu olarak) uygulanabilir. Çene dolgusu ağrısızdır ve 15-30 dakika arası sürmektedir. Böylece kişi yeni görünümüne hızlıca ulaşabilir.

Çene ucu dolgusu, çene ucunun daha belirgin ve normal görünüme kavuşturulması için kullanılır. Bu uygulama, hastaların gıdı bölgesindeki belirginliğin azaltılmasını ve sarkmaların toparlanmasını da sağlamaktadır. böylece daha iyi görünürler. Çene ucu dolgusu aynı zamanda çene ucunun uzatılması veya öne alınması için de tercih edilmektedir.

Dolgu maddesi olarak diğer estetik tedavilerinde olduğu gibi genel olarak hyaluronik asit tercih edilmektedir. Hyaluronik asit dolgusu sayesinde çenede istenilen form elde edilebilecektir.

Hyaluronik asit dışında yağ enjeksiyonu yöntemiyle de çene dolguları yapılabilmektedir. Vücudun herhangi bir bölgesinden alınan fazlalık yağ hücreleri çene bölgesine enjekte edilmekte ve estetik tedavi uygulanmaktadır. Bu dolgular dışında ayrıca kalıcı çene dolguları da uygulanabilmektedir.

Çene Çizgisi (Jawline) Estetiği

Çene estetik ameliyatları, hastaların çene çizgisi (jawline) ve yapısını düzeltmek için yapılan cerrahi girişimlerdir. Bu çene ameliyatları, profil görünümünde alt çenenin küçük ve geride olduğu durumlarda çene dolgusu (jawline çene dolgusu) uygulamalarla yapılabilecektir.

Bu dolgular, hastanın ihtiyacına uygun boyutlarda ve çene kemiği üzerinde uygun yer ve planda uygulanmaktadır. Jawline estetiğinin olumlu etkileri yüz estetik görünümü açısından hemen belirli olmaktadır.

Karmaşık deformitelerde ise alt çene ucunu oluşturan kemik yapılarda kesiler ve kaydırmalar yapılarak çenenin büyütülmesi, küçültülmesi ya da asimetrilerin düzeltilmesi sağlanabilmektedir.

Bu ameliyatlar, genel anestezi bazı durumlarda ise lokal anestezi altında uygulanmaktadır ve operasyonlar genel olarak 1 – 2 saat aralığındadır. Operasyon sonrasında birkaç gün bandaj sarılı gezme durumu olabilecektir.

Çene İmplantı

İmplant estetik tedavilerin çoğunda alternatif bir çözüm olarak kullanılan silikon ve biyomedikal başka malzemelerden elde edilmiş oldukça sağlam yapılardır. Çene estetiği için özel olarak üretilen bu implantlar çene kemiği formunu taklit etmektedir.

Çene formu yapısında üretilen bu implantlardan çene estetiği tedavilerinde sıklıkla yararlanılmaktadır. Bu çene estetiği tedavileri içerisinde genel olarak; çene büyütme, çene formunu düzeltme, geride kalan çene yapısını düzeltme, jawline (estetik çene kontürü) oluşturma gibi işlemler yer almaktadır.

Plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilen çene implantı uygulamaları çene estetiğinde en yaygın tercih edilen metotlardandır. Çene estetiği cerrahisi genellikle ortodonti cerrahisindeki diş implantı tedavileriyle karıştırılabilmektedir, ancak ortodonti diş estetiği, çene estetiğinden tamamen farklı bir alandır.

Çene Törpüleme

Anatomik bir duruma bağlı olarak çene ucu yapısının uzun ve dışa çıkık olması veya yüze uyumsuz bir formda olması gibi durumlarda kullanılan bir çene estetiği tekniğidir. Çene törpüleme ile uyumsuz çene kemiği yapısı törpülenerek uygun bir forma dönüştürülmektedir.

Birçok çene estetiği uygulamaları ile entegre olarak da kullanılan bir yöntemdir. Çene törpüleme işlemi de ağız içi ya da çene altından yapılan kesilerle uygulanmaktadır. Operasyon süresi 1 ila 2 saatlik sürelerdir.

Çene Estetiği Öncesi ve Sonrası

Tedavi öncesi ön bir değerlendirme yapılmaktadır. Bu tedavi esnasında çene deformiteleri olan hastaların planlanan düzeltme tedavisinde, çene etrafındaki dişler, dudaklar, boyun yumuşak dokuları ve burun gibi kemik ve yumuşak doku yapıları dikkatli bir şekilde incelenmektedir.

Bu süreçte, çene çizgisi (jawline) ve çene törpüleme gibi konular da değerlendirilmektedir. Alt-üst çene kapanmasında problem olan hastaların öncelikle diş hekimi tarafından değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Çene Estetiği Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat öncesinde, aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir:

  1. Sağlık durumunuz: Çene estetiği işlemi sırasında anestezik kullanılacağı için, anesteziklere karşı bir alerjisi olan veya kalp, akciğer veya diğer vücut sistemlerinde problemleri olan kişiler için bu işlem uygun olmayabilir. Bu nedenle, çene estetiği yaptırmayı düşündüğünüzde, doktorunuza bu konuda danışmalısınız.
  2. Amaçlarınız: Tedaviyi hangi amaçla yaptırmayı düşündüğünüzü doktorunuza söyleyin. Bu, doktorunuzun size uygun bir tedavi planı oluşturmasına yardımcı olacaktır.
  3. Alternatif seçenekler: Doktorunuz size alternatif seçenekler hakkında bilgi verecektir. Örneğin, kaşık kemiği çıkıntısını azaltmak gibi diğer yöntemler de mevcut olabilir.
  4. Riskler: Operasyonun bazı komplikasyonları olabilecektir. Bu nedenle, doktorunuz size işlemin potansiyel risklerini ve nasıl yönetilebileceğini anlatacaktır.
  5. Maliyet: Çene estetiği işleminin fiyatları, işlemin ne kadar süreceği ve hangi yöntemlerin kullanılacağına göre değişmektedir. Bu nedenle, doktorunuza ön görüşme sırasında bu bilgileri danışabilirsiniz.

Çene Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çene estetiği ameliyatı genel olarak çenenin görünümünü değiştirmek ve yüzün geri kalanıyla daha uyumlu hale getirmek amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir.

Bu ameliyatın süresi 30 dakikadan 2 saate kadar değişebilmektedir. İşlem ağız içinden yapıldığında kendiliğinden eriyen dikişler tercih edilmektedir.

İmplant olarak silikon, polietilen veya gortex gibi malzemeler kullanılmaktadır. Bu biyomedikal dokular ağız içerisinden veya çene altından yapılan kesilerle yerleştirilmektedir. Aynı gün taburcu olma ve banyo yapma gibi durumlar uygulanan anestezi türüne göre değişebilecektir.

Ameliyat sonrasında şu komplikasyonlar oluşabilmektedir;

  • Çene etrafında şişlik ve ağrılar
  • Alt dudaklarda geçici his kaybı
  • Ameliyat bölgesinde ödem
  • Birkaç gün hafif ağrılar
  • Diğer komplikasyonlar

Ağız içi kesi yerleri birinci haftanın sonunda iyileşmektedir. Sonrasında çene etrafındaki şişlikler de bir hafta içerisinde yok olur. Ancak çene altı kesileri hafif izler bırakabilecektir. Bunlar da zamanla belirginliğini kaybederek estetik açıdan bir engel oluşturmayacaktır.

Çene estetiği kimlere yapılır?

  1. 18 yaşını tamamlamış bireyler
  2. Estetik tedavi için engel bir durumu bulunmayan
  3. Alt çene kemiğinde bozukluk ya da başka anatomik problemleri olanlar
  4. Bu problemler arasında alt çenenin üst çeneye göre önde olması (prognatizm), geride olması (mikrognatizm), sağda ya da solda olması gibi durumlar bulunmaktadır.
  5. Ayrıca, çene ucunun küçük veya büyük olması, ileri veya geride olması, yüzde asimetri gibi problemler
  6. Benzer problemlere bağlı olarak hastada çiğneme, konuşma, estetik ve fonksiyonel anlamda yakınmalar olması durumlarında

Çene Estetiği Tedavisinin Avantajları

Çeneye yapılan estetik ameliyatları, insanların görünümlerini iyi anlamda oldukça etkilemektedir. Dolayısıyla kendilerine olan güvenlerini artırmak için yapılan cerrahi işlemlerdir.

Bu ameliyatlar sayesinde insanlar, çene çizgilerini ve yapılarını düzelterek daha düzgün ve simetrik bir görünüme sahip olabilirler.

Ayrıca, çene estetik ameliyatları ağız içi ve diş sağlığını da olumlu yönde etkileyebilmektedir. Bu ameliyatlar sayesinde dişler daha düzgün bir şekilde konumlanacaktır. Ağız içi boşluklar kapatılarak böylece diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi sorunların önüne geçilebilecektir.

Tedavinin Riskleri Nelerdir?

Çene estetiğinin riskleri, diğer cerrahi girişimler gibi ortak cerrahi riskleri içerir. Bu riskler genel olarak şunları içermektedir;

  • enfeksiyon oluşumları
  • aşırı kanamalar
  • anestezi komplikasyonları
  • doku hasarı sonucu yaralar

Ayrıca, ameliyat sonrasında ağrı, şişlik ve morarma gibi geçici semptomlar da görülebilir. Spesifik riskler ve semptomlar hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışmalısınız.

Tedavi Fiyatları

Çene estetiği tedavi fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında çene durumunuz ve estetik formunuza dair analizler yapılmaktadır. Daha sonrasında çene estetik ameliyatı için uygun prosedürler planlanarak gerekli ölçümler yapılacaktır.

Operasyonunuz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda detaylıca bilgilendirecektir. Daha sonrasında isteğiniz doğrultusunda tedavinin tercihini size bırakacaktır.

Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra çene estetiği tedavisi için fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Çene estetiği kalıcı mı?

Ameliyat ile çeneye uygulanan estetik işlemler kalıcı etkiye sahiptir. Ancak ameliyatsız tekniklerle çene dolgunlaştırma, yağ enjeksiyonu gibi estetik tedavilerinin etkisi geçici olabilecektir. Bu sebeple çene estetiği yaptırmadan önce doktorunuza bu konuda danışmalısınız.

Çene ameliyatı riskli mi?

Bir plastik cerrahi operasyonu olan çene ameliyatının estetik sonuçlar açısından birtakım riskleri olabilecektir. Ancak deneyimli bir cerrah tarafından uygulanan çene ameliyatlarında bu tür risklerin vücuda gelmesi çok nadirdir.

Çene estetiği nasıl yapılır?

Genel anestezi altında yapılan çene estetiği implant, dermal dolgu, kemiklerin formunun değiştirilmesi gibi işlemlerle yapılmaktadır. 1 – 2 saat süren bu çene ameliyatları ile çeneye estetik açıdan iyi bir görünüm verilmektedir. Ve tamamen kozmetik amaçlı da yapılabilecektir.

Çene estetiği iz kalır mı?

Ameliyat sırasında çeneye uygulanan estetik müdahaleler çene altı veya ağız içinden yapılmaktadır. Ağız içi yapılan estetik işlemlerde iz kalmazken çene altı uygulamalarda geçici küçük bir iz kalabilecektir. Ancak her çene estetiği farklı süreçleri içermektedir.

Çene ameliyatı acıtır mı?

Genel anestezi altında uygulanan çene estetiği ameliyatları sırasında ağrı ve acı hissedilmez. Ancak ameliyat sonrasında çene bölgesinde uygulanan estetik müdahalelere bağlı olarak ağrı ve şişlikler oluşabilecektir.

Çene ameliyatı kaç ayda iyileşir?

Birkaç saatlik çene ameliyatı sonrası iyileşme süresi 1 – 2 ay sürmektedir. Ancak ameliyat esnasında uygulanan estetik prosedürlere göre bu süre değişkenlik gösterecektir. Örneğin çene törpüleme gibi süreçleri içeren ameliyat sonrası 1 – 2 ayda iyileşebilirken diğer uygulamalar birkaç ay sürebilecektir.

Kimler çene ameliyatı olmalı?

Çene yapısının geriliği, uzun çene uçları, yüze küçük veya büyük gelen çeneler ve belirgin olmayan jawline yapıları gibi estetik problemlerde çene ameliyatları ile görünüm düzeltilebilmektedir.

Çene ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyatın prosedürüne göre değişse de genel olarak çene ameliyatları 1 – 2 saat sürmektedir. Ameliyatsız çene estetiği uygulamaları ise 15 – 30 dakikalık işlemlerdir.