Cilt lekeleri birçok kişinin problemlerinden biridir. Ciltte hiperpigmentasyon ve koyu lekelerin oluşması ciltte bazı bölgelerde melaninin daha fazla üretilmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Özel bir pigment olan melanin; saçlara, gözlere ve cilde rengini verir.
Cilt üzerinde oluşan koyu lekeler herhangi bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Kişinin endişeye kapılmasına neden olabilecek bir durum değildir. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan çeşitli kozmetik ürünlerle ciltten atılması tercih edilen yöntemlerden biridir. Oluşum sebeplerine bağlı olarak bazı koyu renkli lekeler, yaşa ve güneş ışınlarına bağlı lekeler ciltten atılmak istenebilir.
Cilt Lekelerinin Belirtileri Nelerdir?
Ciltteki koyu renkli lekeler genellikle kahverenginin tonunda görülür. Lekelerin koyuluğu ve rengi kişinin cilt tonuna göre değişiklik göstermektedir. Deri üzerinde lekelerin bulunduğu alanlar leke olmayan alanlar ile aynı dokuya sahiptir. Herhangi bir sağlık problemine neden olmasa da içeriğinde bulunan melanin pigmenti ciltteki diğer bölgelere göre farklı davranır.
Vücutta herhangi bir yerde oluşan cilt lekeleri çeşitli boyutlarda gelişebilir. Lekeler sıklıkla ciltte güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde görülür. Genelde yüzde ve belirli vücut bölgelerinde oluşan cilt lekelerinin yaygın görüldüğü alanlar şu şekildedir:
- Yüz bölgesindeki lekeler
- Sırtta oluşan lekeler
- Omuz bölgelerindeki lekeler
- Ellerin üstündeki lekeler
Cilt rengi koyu olan bireylerde cilt tonundan daha koyu tonda olan lekeler yaklaşık 6-12 ay içerisinde kaybolabilir. Cilt yüzeyinden daha derinlerde oluşan lekelerin solması ve kaybolması uzun zaman alabilir. Derinlerde oluşan renklenmeler genellikle gri ve mavi olarak oluşur. Fakat bir nokta daha koyu kahverengi rengine sahip olarak doğal ten renginden koyu olabilir.
Cilt Lekeleri ve Yüz Lekeleri Nasıl Geçer, Kesin Çözüm Nedir?
Ciltteki koyu lekelerin giderilmesi lazer tedavisi ile mümkün olabilir. Bazı koyu lekeler için lazer tedavisi gerekmeyebilir. Cildinde leke oluşan bazı insanlar lekelerin giderilmesi için kozmetik ilaçlar ya da ürünler de tercih edebilirler.
Dermatolog tarafından lekelerin çıkartılabilmesi ya da görüntüsünün hafifletilebilmesi için çeşitli prosedürler uygulayabilir ya da kremler önerebilir. Uygulanabilecek tedavi prosedürleri kremlerden daha maliyetli olsa da cilt üzerinde hızlı etki gösterebilir. Bunun yanından yan etki oluşma riski daha yüksektir.
Cilt lekelerinin tedavisinde uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi; lekenin boyutu, hangi durumlarda ortaya çıktığı ve kişinin cilt yapısına göre değişiklik gösterebilir. Koyu lekeler için dermatologlar tarafından farklı yöntemler tavsiye edilmektedir. Bunlar şu şekildedir:
1 – Lazer Tedavisi
Lazer tedavileri siğiller, akne (sivilce) izleri ve hatta kalıcı dövme silme gibi birçok farklı alanda uygulanmaktadır. Cilt üzerindeki koyu lekelerin tedavisi için yaygın olarak lazer ışığı demeti yoğun olarak cilde uygulanır. Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar.
Ayrıca leke tedavilerinde uygulanan güncel lazer tekniklerinden bazıları şunlardır:
2 – Mikrodermabrazyon
Kısa süreli dermatolojik bir tedavi olan mikrodermabrazyon, bazı insanlar tarafından cildi dinlendirici, spa etkisi gösteren bir tedavi olarak görmektedir. Güzelliğine dikkat eden bireylerin çokça tercih ettiği yöntemlerden biridir. Mikrodermabrazyon tedavisi sırasında dermatolog ya da plastik cerrah tarafından ciltteki; renk bozukluklarını, güneş lekelerini ve akne izlerini ciltten sıyırmak için bir alet kullanarak en üstteki cilt tabakasına nazikçe işlem yapar.
Kolajen artışını destekleyen bir tedavi olan mikrodermabrazyon, cildin parlaklık ve aydınlık kazanmasını sağlayan bir yöntemdir. Hastanın herhangi bir ağrı ve acı hissetmemesi sebebi ile sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
3 – Kimyasal Peeling
Cilde 10-15 dakika süreyle kimyasal peeling maddesinin uygulanması sonradan temizlenmesi işlemidir. Kişinin cilt tipine ve sorunlarına göre peeling maddesi uygulanır. Kullanılan asitler TCA (derin katmanlara nüfuz edebilen peeling maddesi) ya da AHA (salisilik asit, glikolik asit, laktik asit, hidroksi asit) içeriğine sahiptir.
Bu uygulamadan sonraki 1-3 hafta içerisinde cilt kırmızılaşır ve soyulur. Bu süreç içerisinde güneşten kaçınılması önemlidir. Cildin artan bir fotosensitiviteye sahip olması nedeni ile güneş ışınlarından uzak durulması önemlidir. Kimyasal peeling işlemleri kırışıklık tedavileri açısından da oldukça tercih edilen bir uygulamadır.
Kimyasal peeling uygulaması yüzde en çok “Karbon Peeling” olarak tercih edilmektedir. Karbon bileşenin yüze uygulanması sonrası soyma işlemi uygulanır ve ciltte tazelenme sağlanır.
4 – Kriyoterapi
Ciltteki koyu lekeleri sıvı azot içeren bir madde ile dondurma işlemi ve sonrasında bu lekelerin giderilmesi kriyoterapi olarak adlandırılmıştır. Leke oluşan ve zarar gören cilt hücrelerine uygulanarak kendini yeniden yapılandırmasını sağlar. Cilt lekelerinin oluşmasını engeller.
Kriyoterapi lipoliz ile aynı yapıda çalışmaktadır, uygulama olarak benzer süreçleri içeren “Soğuk Lipoliz” uygulaması da bölgesel zayıflama için cilt altına soğuk uygulanması prosedürünü içerir. Lipoliz uygulaması bölgesel zayıflama amaçlı kullanılan medikal bir cihaz iken kriyoterapi daha çok siğiller gibi leke oluşumlarında tercih edilmektedir.
5 – Fraxel Lazer
Lazer işlemlerinin temeli olarak biline Fraxel, ciltteki güneş lekelerinin gidermesinin yanı sıra tamamıyla cildi dönüştürme becerisinde sahiptir. Ciltteki pigmentasyon sorunlarının tedavi eder. Vücudun kolajen üretmesini sağlayarak yaşlılık belirtilerinin oluşum sürecini uzatma becerisine sahiptir.
Tedaviden sonra ciltte kızarıklık ve şişkinlikler oluşması normaldir. İşlemden sonra cildin sakinleşmesi için birkaç gün istirahat etmek önemlidir. Böylelikle cildiniz sıkı, pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış bir görünüme kavuşabilir.
Ayrıca güncel bir metot olan “Altın İğne Tedavisi” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Cilt Lekeleri ve Yüz Lekelerinin Giderilmesi İçin Neler Yapılabilir?
Fiziksel olarak güzellik ve cazibeli olabilmek için genellikle; parlak cilt, parlak saçlar, temiz dişler, dolgun dudaklar ve fit bir vücut aranan özellikler arasında yer alır. Cilt lekelerinin kurtulmanın yanı sıra sıkı ve sağlıklı bir cilde sahip olmakta önemlidir. Çeşitli yöntemler ve metotları uygulayarak cildinizde ve sağlığınızdaki olumlu değişimleri fark edebilirsiniz.
Güzelliği ön plana çıkaran faktörlerin başında cildimiz gelmektedir. Parlak, sağlıklı ve lekesiz bir cilde sahip olabilmenin pek çok yolu bulunmaktadır. Temelde sağlığın iyileşmesi cildin de iyileşmesini sağlayacağı için temel bir unsurdur. Sorunlu bir cildin oluşmasında pek çok faktör rol oynayabileceği gibi mükemmel bir teni oluşturan da pek çok yöntem ve unsur bulunur.
Cildi üzerinde etkisi olan etmenler;
- Yaşam tarzı
- Yaşanılan çevre
- Hava kalitesi
- Sağlık sorunları
- Yaş
- Stres
- Etkin köken vb. gibi faktörlerdir.
Cildiniz; yaşınız, yaşam tarzınız, yaşadığınız yerin hava kalitesi, sağlık sorunlarınız, etnik yapınız vb. gibi pek çok faktörden etkilenir. Herkesin cilt yapısında etkili olan bazı temel faktörler bulunmaktadır. Cildin tipi, yaşınız ve yaşamınız fark etmeksizin cildinizi çeşitli yöntemlerle güzelleştirebilirsiniz. Herkes için uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:
1 – Düzenli aralıklarla peeling uygulaması
Cildin lekesiz ve kusursuz bir görünüme sahip olabilmesinin en önemli özelliği ölü derilerin dökülmesidir. Cildimiz düzenli olarak kendini yenileyen ve yeni hücrelerin üretimini sağlarken ölü hücreleri ciltten uzaklaştıran bir yapıya sahiptir. Ölü cilt hücreleri dökülmediği zaman deri üzerinde birikerek cildin cansız, solgun ve donuk görünmesine yol açar.
Ölü derilerin düzenli olarak dökülmesi yalnızca cildin temizlenmesine neden olmaz. Parlak, temiz, canlı ve lekesiz bir görüntü oluşturarak cilde derin bir şekilde yerleşen kirlerin ciltten uzaklaşmasını ve sebumun temizlenmesini sağlar. Düzenli bir şekilde cilt yapısına uygun peeling ürünlerinin uygulanması pürüzsüz ve yumuşak bir cilde kavuşmanız için önemlidir.
Ayrıca ilgili olarak “H-100 Gençlik Aşısı Nedir?” yazımıza da göz atmayı unutmayın!
2 – Sağlıklı bir diyet uygulayın
Tükettiğimiz herhangi bir besin vücuda girmesinden sonra kısa süre içinde ciltte ve yüzünüzde etkisini gösterebilir. Cildinizin sağlığını belirleyen faktörlerin başında beslenme düzeniniz gelmektedir. Tükettiğiniz her gıda cildinizde belirgin bir şekilde görülmektedir. Cildinizin canlı bir görünüme sahip olabilmesi için organik ve canlı gıda tüketmeye özen göstermelisiniz.
Cildinizin pürüzsüz ve lekesiz bir görünüme sahip olabilmesi için psikolojik açıdan mutluluk verecek sağlıklı meyve ve sebzeler tüketmelisiniz. Bunun yanında; kepekli tahıllar, süt ve fındık gibi yiyecekler tüketmelisiniz. Yediklerimizin vücutta maksimum fayda oluşturabilmesi için doğru bir şekilde tüketmeniz de önemlidir. Sık yemek, küçük parçalara bölerek besinleri tüketmek ve yavaş yemek olarak sıralanabilir.
3 – Egzersiz ve spor aktiviteleri
Düzenli olarak egzersiz yapılması kan dolaşımını artırdığı için cilde oldukça faydalıdır. Sağlıklı bir cilde sahi olabilmenin yollarından biri de kan dolaşımının iyi olmasıdır. Herhangi bir formdaki yapılan fiziksel egzersizler kan dolaşımının artmasını sağlarken, yağ hücrelerinin azalmasını ve kas oranının artmasını sağlar. Ciltteki toksinleri temizleyerek sıkılaşmasını sağlar. Ölü derilerin ciltten atılmasında rol oynar.
4 – Dermatolog muayenesi ve medikal estetik tedavileri
Cildinizde aşırı derecede yıpranma ya da lekelenme varsa yapmanız gereken ilk şey bir dermatoloğa muayene olmaktır. Benler, egzama, sedef hastalığı, siğil oluşumu, kistik akne gibi ciddi cilt sorunları için yapmanız gereken ilk şey dermatoloğa görünmektir.
Hekim tarafından reçeteli ilaçlar önerilebilir ya da tedavi yöntemlerini fikrinize sunabilir. Bunun için bir sağlık kuruluşuna ve alanında uzman hekimlere başvurmanız cildinizin sağlığı açısından önemlidir.
Düzenli olarak yaptırabileceğiniz anti-aging cilt tedavileri ve takviyelerinden birkaçı şunlardır:
- Fibroblast Tedavisi
- Mezoterapi ve Yüz Mezoterapisi
- Kolajen Aşısı
- Retinol takviyesi
- PRP Tedavisi
- Somon DNA Aşısı
5 – Cilt yapınıza uygun cilt bakımı uygulamaları
Günlük olarak cilt tipinize uygun ürünlerle bakımınızı yapmak oldukça önemlidir. Ara sıra güzellik salonlarında yapılan cilt temizliği günlük olarak yapılan bakım kadar etkili değildir. Yapılan işlemler cildinize kısa süreli bir parlaklık ve canlılık kazandırırken, cilt yapınıza uygun ürünlerle günlük cilt bakımının yapılması kalıcı ve daha sağlıklı bir parlaklık kazandırır.
Dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de cildinize kullandığınız ürünlerin doğru seçilmiş olmasıdır. Bunun için bir dermatoloğa başvurarak tavsiye edilen ürünleri kullanabilirsiniz. Sağlık kuruluşlarında çalışan uçman cilt hekimlerine başvurabilirsiniz.
Cilt bakım ürünleri alırken cilt tipinize ve yapınıza uygun ürünler tercih etmeniz cildinizin iyi bir görüntüye sahip olabilmesi için önemlidir. Örnek olarak yağlı cilde sahip bireylerin uyguladığı ürünler ile kuru cilde sahip bireylerin uyguladıkları ürünler birbirinden farklıdır.
Yüz ve Cilt Lekeleri Neden Olur?
Cilt üzerinde doğuştan meydana gelen ya da sonradan oluşan cilt lekeleri farklı türlere sahiptir. Bu lekelerin oluşmasının farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunlara detaylı olarak aşağıda yer verilmiştir.
Akne (Sivilce)
Sivilceler yani akne oluşumları genellikle ciltteki fazla yağ üretimine bağlı olarak oluşmaktadır. Görüldüğü zaman dilimi genellikle ergenliktir. Yağ üretim haricinde; stres, depresyon, aşırı terleme, makyaj ve hormonal değişikliklere bağlı ortaya çıkmaktadır.
Akneler; beyaz nokta, siyah nokta ya da sivilce olarak da görülebilir. Aknelerin sıkılması içerisindeki iltihabın yayılmasına neden olurken, doğru bir şekilde tedavi edilmezse cilt üzerinde kalıcı lekeler oluşturabilir.
İlgili olarak “Cilt Gözenekleri Nasıl Sıkılaşır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Melazma
Ciltte güneş gören bölgelerde görülen kahverengi ya da siyah lekeler malezma olarak adlandırılmaktadır. Genellikle dudak üstü, alın, burun ve yanaklarda sıklıkla görülmektedir. Doğum kontrol hapları, genetik faktörler, kozmetik ürünler ve gebelik gibi durumlar da güneş ışınları gibi leke oluşumunda etkili olabilir.
Küçük cilt lekeleri olarak bilinen malezma, genellikle hormonal durumlara bağlı olarak görülür. Özellikle hamilelik döneminde hormonların artışıyla çok sık görülmektedir. Yüz bölgesinde kahverengi lekeler olarak beliren malezma cilt hastalığı, %85-90 oranında kadınlarda ve hamilelik dönemlerinde oluşur.
Vitiligo
Ciltte süt beyaz renginde oluşan bu lekeler, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da yeteri kadar üretiminin yapılmamasına bağlı olarak oluşur. Genellikle; bacak, yüz, kol ve genital bölgede görülür. Vitiligo hastalığına genetik faktörlerin sebep olduğu düşünülse de kesin olarak bir bulgu elde edilmemiştir.
Güneş Hasarı
Güneş ışığına maruz kalan bireylerin ciltlerinde lekeler oluşabilir. Cilt güneş ışığına tepki olarak bronzlaşma tepkisi geliştirir. Oluşan lekeler karaciğer lekesi ya da güneş mercimekleri olarak adlandırılmaktadır. Vücutta kol, el ve yüz bölgesi güneşe en çok maruz kalan alanlar olduğu için lekeler en çok buralarda oluşur. Yaz aylarında güneş lekeleri daha koyu bir ton olabilir.
Ayrıca ilgili olarak “Güneşlenmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Çiller
Genellikle açık ten rengine sahip bireylerde görülen çiller, ciltte belirli bölgelerde yoğunlaşan melanosit hücreleri ile ortaya çıkmaktadır. Kahverengi ya da sarı renkte görülen çiller çocukluk zamanlarında ortaya çıkabileceği gibi yetişkinlik döneminde de gelişebilir. Vücutta yüz bölgesi başta olmak üzere, el ve sırtta görülür.
Bununla ilgili olarak “Lazerle Çil Tedavisi” yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Doğum Lekeleri
Kişinin doğum anından itibaren görüşen cilt rengindeki bozukluklara doğum lekesi adı verilmektedir. Pigmentasyon ve damarlara bağlı olarak iki farklı şekilde oluşur. Sağlık açısından zararsız lekelerdir. Doğumdan önce oluşabileceği gibi doğumdan sonra da meydana gelebilir. Siyah, kahverengi ve gri renklerde ortaya çıkabilir.
Deri Döküntüleri
Gül hastalığı, sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları deride dökülmelere yol açabilen lekeler oluşturabilir. Hastalığa bağlı olan bu durum çeşitli yöntemlerde tedavi edilebilir.
Cilt Kanseri
Kanserli hücreler ciltte lekelere sebep olabilir; skuamöz, melanom ve bazal hücreli türlerinde farklı lezyonlar ve lekeler oluşabilmektedir. Kanserli hücreler kesin çözüm yöntemi olan cerrahi kanser işlemi uygulanarak tedavi edilebilir, bazı durumlarda ise lekeler ciltte kalıcı hale gelebilmektedir. Doktorunuza danışarak bu süreçte daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
İlaç Yan Etkileri
Ciltte pigmentasyonun artmasına ve koyu lekelerin oluşmasına bazı ilaçlar yol açabilir. En yaygın olan ilaçlar ise; NSAID’ler yani anti-enflamatuar ilaçlar (steroidal olmayan), psikotropik ilaçlar ve tetrasiklinlerdir.
Yara İzleri
Cildin çeşitli edenlere bağlı olarak zarar görmesinden dolayı koyu lekeler meydana gelebilir. Yanma ya da böcek ısırması gibi durumlardan sonra cilt dokusu iyileşse de leke kalabilir. Oluşum şekline ve kişiden kişiye göre kısa ya da uzun zaman içerisinde kaybolabilir. İlgili olarak “Yara İzi Tedavisi” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Tahriş
Farklı kozmetik ürünler, kimyasal maddeler, saç ve cilt bakım ürünleri koyu lekelerin ve ciltte tahrişin oluşmasına yol açabilir. Özellikle medikal amaçlı kullanılabilen peeling ve bakım ürünlerinde doktor tavsiyelerine dikkat edilmesi en sağlıklısı olacaktır.
Diyabet
Cildin bazı bölgelerinde koyulaşma görülmesinin nedenlerinden biri de diyabet olabilir. Diyabetin neden olduğu diğer cilt hastalıkları ise; kadifemsi ve karanlık bir cilt, incinme ya da hasar lekeleri, akantozis nigrikanslarının neden olduğu diyaber dermopatisi örnek olarak gösterilebilir.