Saç ektirme; kellik problemi yaşayan, saçlarında bölgesel dökülme ve seyrelme görülen bireylere uygulanan bir işlemdir. Kalıcı bir tedavidir, saçların doğal bir görünüme kavuşmasını sağlar.
İşlem yapılan her bireye ayrı bir program uygulanmaktadır.
Saçlarda dökülme neden olur, bununla ilgili de daha detaylı bilgi alabileceğiniz “Saç Dökülmesi Neden Olur?” yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Hafif bir cerrahi operasyon ile aktif olmayan sağlıksız saç köklerine sağlıklı ve aktif saç kökleri aktarılmaktadır. Bu saç ekim işlemi uygulama türlerine göre farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Hastanın aktif olmayan saç köklerine kişinin kendi saç kökleri uygulanmaktadır. Bu da saç ekim işleminin doğal bir görünüm elde etmesini sağlar.
Uygulanan işlemin hafif de olsa cerrahi bir prosedür içermektedir. Bu nedenle tedavi alanında uzman hekimler ve dermatologlar tarafından uygulanmalıdır. Genellikle genetik olarak aktarılan bir problemdir.
DHI Saç Ekimi Nedir?
Direct Hair İmplantition (DHI), saç ekiminin direkt olarak yapılması olarak bilinmektedir. Kısa süre içerisinde çok sayıda saç ekimi yapılan bu işlem sağlıklı ve güvenli bir prosedürdür. İşlem öncesinde saç yapısı, saç kökleri, dökülme oranı, kök alınacak donör alanı detaylı olarak analiz edilerek belirlenmektedir.
Bu işlemde öncelikle kişinin saç yapısına uygun bir tasarım oluşturulmaktadır. Sonrasında genellikle hastanın ense bölgesinden kökler alınır, işlem yapılacak bölgeye anestezi uygulamasından sonra direkt olarak ekim işlemi gerçekleştirilir.
DHI işleminde kesi yapılmadan, bir cerrahi prosedür uygulanmadan saç kökü toplanmakta ve ekimi yapılmaktadır. Aynı süre zarfında hem kök toplanmakta hem de ekim işlemi gerçekleştirilmektedir. Direk saç ekimi olarak diğer yöntemlerden farklılaşan bu işlemde bıyık, sakal ve kaş ekimi de yapılmaktadır.
Ayrıca bununla ilgili “DHI Saç Ekimi Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
DHI Yöntemi ile Yapılan Diğer İşlemler
DHI yalnızca saç ektirme işleminde uygulanan bir yöntem değildir. Erkeklerde sıklıkla görülen köselik, bıyık olmaması ya da kaşların seyrek olması gibi durumlarda uygulanan sağlıklı ve kalıcı bir prosedürdür.
Sakal Ekimi ve Bıyık Ekimi Operasyonları
Sakal ekimi saç tedavisinin ardından sıklıkla tercih edilen, son derece teknolojik aletler ile yapılan bir işlemdir. Erkeklerde sakal ve bıyık olmaması ya da seyrek olması, kişinin kendisi ile ilgili beğeni algılarını düşüren bir durumdur. Bu sebeple sıklıkla DHI sakal ekimi ve bıyık ekimi yöntemi uygulanmaktadır.
Bununla ilgili “Sakal Ekimi” ve “Bıyık Ekimi” yazılarımıza da göz atmayı unutmayın!
Sakal ve bıyık ekiminde kullanılan donörler saç ekim yönteminde olduğu gibi enseden alınmaktadır. Uygulanan yöntemde sakalın ve bıyığın çıkış yönüne göre kıl kökü ekimi yapılmaktadır. İşle yapılan bölgelere lokal anestezi uygulanmakta, işlem yaklaşık olarak 3-5 saat sürmektedir.
Kaş Ekimi Operasyonu
Kaş ekimi işleminde de diğer işlemlerde olduğu gibi enseden alınan kıl kökleri kaşların çıkış yönü ile aynı yönde ekilmektedir. İşleme başlamadan önce kaş tasarımı yapılmakta buna uygun olarak tedavi uygulanmaktadır. Kalıcı bir yöntemdir. Ekim işleminden sonra kaşlar doğal olarak uzamaya devam etmektedir.
Ayrıca “Kaş Ekimi” yazımızı da inceleyebilirsiniz.
DHI prosedürü microblading işleminden farklıdır. Microblading uygulaması kalıcı değildir. Bu tedavide gerçek kıl kullanılmamaktadır. Bu sebeple zamanla tekrar uygulanması gereken bir işlemdir. DHI kaş ekimi kalıcı bir işlemdir ve doğal bir kaş görüntüsü oluşmaktadır. Lokal anestezi altında uygulanmaktadır.
DHI Saç Ekiminin Avantajları Nelerdir?
DHI saç ekim yöntemi, alınan kıl köklerinin işlem bölgesine direkt uygulanması ile diğer uygulamalardan farklılaşmaktadır.
DHI yönteminin faydaları ve avantajları için şunlar sayılabilir;
- Donör bölgesinden alınan kıl kökleri dışarıda çok beklemeden tedavi bölgesine uygulanmaktadır.
- Saç kökleri işlem bölgesine direkt uygulandığı için sağlıklı ve aktif bir yapıdadır.
- Cerrahi bir prosedür içermediği için sağlıklı bir yöntemdir.
- İyileşme süresi kısa sürmektedir. Hasta tedaviden sonra günlük hayatına devam edebilir.
- Lokal anestezi ya da sedasyon uygulanarak işlem yapılmaktadır.
FUE Saç Ekimi Nedir?
Follicular Unit Extraction kelimelerinin baş harfleri olan FUE yöntemi 2000’li yıllardan sonra ülkemizde uygulanmaya başlanan modern saç ekim yöntemlerinden biridir.
Bu prosedür mikro düzeyde işlem yapan medikal aracılığı ile uygulanmaktadır. Bu işlem kalıcı bir işlemdir. Cildin minimum düzeyde etkilenmesi sağlanarak sağlıklı sonuçlar elde edilmektedir.
Ayrıca saç ekiminde FUE tekniği ile ilgili daha detaylı bilgi için “FUE Saç Ekimi Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sağlıklı saç kökleri işlem bölgesine uygulanmaktadır. Bu yöntem diğer yöntemlerden tedavi öncesinde uygulanan adımlar ile ayrışmaktadır. Saç derisine mikro uçlar içeren medikal bıçaklarla kanallar açılarak öncesinde toplanan kıl kökleri ekilmektedir.
Ayrıca Safir kristaller kullanılan FUE yöntemi hakkında “Safir FUE Saç Ekimi Nedir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Bu yöntem tedavi sürecinde kullanılan başlıklara göre farklı isimler almaktadır. Kullanılan bıçak türlerinden biri safir diğeri slit’tir. Safir bıçak kullanılarak uygulanan tedavi Safir FUE yöntemi olarak adlandırılırken, slit bıçak kullanılan yöntemi genellikle FUE yöntemi olarak anılmaktadır.
FUE Yöntemi ile Yapılan Diğer İşlemler
Sakal Ekimi/ Bıyık Ekimi
Seyrek sakalı ya da bıyığı olan erkekler tarafında tercih edilen bu yöntemde ense bölgesinden kıl kökleri tek tek alınarak işlem yapılacak alana nakledilmektedir. Yüzünde oluşan yara izi, yanık ya da genetik faktör gibi sebeplerden dolayı kıl ekimi yapılmaktadır.
Saç ekimi prosedüründen farklıdır. Sakalın ve bıyığın çıkış yönüne göre kıl kökleri yerleştirilmektedir. Uygulanan FUE tekniği ile sağlıklı ve aktif kıl kökleri donör bölgesinden mikro uçlu bıçaklar aracılığı ile greftler çıkarılmakta, yüzde uygulanması planlanan bölgelere ekilmektedir. Sakal ekimi tedavisi için donör olarak belirlenen ense bölgesinde greft yok ya da sağlıklı değil ise vücudun farklı bölgelerinden alınabilmektedir.
Kaş Ekimi
Kaş ekimi işleminde uzman hekim öncelikle mevcut kaşın açısını, kıl yoğunluğunu, kıl köklerinin çıkış yönlerini ölçer, sonrasında tedavi uygulanacak kişinin yüzüne ve analiz bulgularına göre kaş tasarımını oluşturur.
FUE yöntemi ile tek tek ekilen kıl kökleri doğal bir görüntü oluşmasını sağlamaktadır. Kaş ekimi lokal anestezi ya da sedasyon uygulanarak gerçekleştirilir. Prosedür yaklaşık 2-3 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Birkaç gün içerisinde gündelik yaşamınıza kaldığınız yerden devam edebileceğiniz konforlu ve sağlıklı bir işlemdir.
FUE Saç Ekiminin Avantajları Nelerdir?
FUE tekniği donör bölgesinden alınan kıl köklerinin tek tek saç ekilmesi istenen bölgeye nakledilmesi işlemidir. Bu yöntemin avantajları şu şekildedir:
- Tedavi yapılmadan önce saç ve saç kökleri detaylı olarak incelenmektedir.
- Saç köklerinin alındığı ve nakledildiği bölgede cerrahi bir prosedür uygulanmamaktadır.
- Kök alınan ense bölgesi birkaç gün içinde iyileşir.
- FUE tekniği ile kıl köklerinden alınan greftler; kaş, bıyık ve sakal ekiminde kullanılabilir.
- Tedavi süreci seanslara ayrıldığında seanslar arasında bekleme süreleri uzun değildir.
- Ağrısız ve acısız bir işlemdir.
Tıraşsız Saç Ekimi Nedir?
Tıraşsız saç ekimi; FUE veya DHI yöntemleriyle gerçekleştirilen saç ekimi tekniklerinden farklı bir uygulama değildir. Ancak DHI yönteminin bir avantajıdır denilebilir.
Saç ekiminde bazı durumlarda işlemin yapılacağı greft sayısının az olması sebebiyle donör bölgenin tıraş edilmesi gerekmemektedir. Aynı zamanda FUE tekniği ile saç ekimi uygulanacak alanda kesi işlemi de uygulanmazsa yani DHI tekniği tercih edilirse operasyonda saçların tıraşlanması zorunlu olmamaktadır.
Bu sebepten dolayı saç ekiminde işlemin tıraş uygulanmadan gerçekleştirilmesi tıraşsız saç ekimi olarak bilinir olmuştur. Daha çok kadınlarda saç ekimi işlemlerinde tercih edilen tıraşsız saç ekimi uygulaması ile operasyon sonrası günlük yaşantıyı etkileyecek estetik kaygı giderilmiş olmaktadır.
DHI ve FUE Arasındaki Farklar Nelerdir?
Saçların incelmesi, seyrekleşmesi ve zamanla dökülmesi kişinin psikolojik olarak kendini yetersiz hissetmesine ve özgüven kaybına neden olabilmektedir. Saç ekimi işleminden önce uygulanan farklı prosedürler detaylı olarak araştırılmalı ve öyle karar verilmelidir.
FUE ve DHI yöntemlerinin farkını bilmek, sağlıklı sonuçlara ulaşmak için önemlidir.
DHI mı, FUE mi İki Saç Ekimi Arasındaki Farklar
- İki işlem arasındaki en önemli fark uygulama yönteminin farklı olmasıdır. DHI yönteminde donör kısmından alınan kökler direkt uygulanırken, FUE yönteminde bir kap içerisinde bekletilmektedir.
- DHI tekniğinde tedavi süreci daha uzun sürmektedir. FUE tekniğinde ekilen saç kökü DHI tekniğinden yaklaşık iki kat fazladır.
- FUE tekniğinde medikal bıçak kullanılmakta, DHI tekniğinde özel bir kalem aracılığı ile ekim yapılmaktadır. Bu sebeple DHI yönteminde kanama olma olasılığı azdır.
- DHI yönteminde hasta daha kısa sürede iyileşmektedir.
- DHI tekniğinde kullanılan kalem sayesinde daha dar açıklıklara yoğun saç ekimi yapılabilmektedir. FUE tekniği geniş ekim alanlarında başarılı bir sonuç vermektedir.
- DHI yöntemi tıraşa gerek duymadan uygulanabilmektedir. FUE yönteminde ise tıraş edilmesi gerekmektedir.
- DHI tekniğinde bir seansta yaklaşık olarak 1500-2000 greft ekimi yapılabilirken, FUE yönteminde bu sayı yaklaşık 4000-4500’dür.
- FUE tekniğinde kanal açma işlemi vardır. DHI’de direkt olarak ekim yapılabilmektedir.
DHI mı, FUE mi Veya İkisi Birlikte Uygulanabilir mi?
Tek seansta tedaviyi sonlandırmak ve kısa sürede çok greft ekilmesini isteyen kişiler için iki teknik birlikte uygulanabilmektedir. FUE yöntemi ile daha geniş alanlarda saç ekimi yapılırken, DHI yöntemi ile dar açıklıklarda sıkı ve başarılı saç ekimi gerçekleştirilmektedir. İki yöntemin birlikte uygulanması ile doğal ve sık saç yapısı elde etmek mümkündür.
Saç Ekimi Nerelerde Yapılır?
Saç Ekimi Merkezi
Saç ekimi işlemi steril ve güvenli bir ortamda yapılmalıdır. Saç ekimi merkezi olarak değerlendirme yaparken uygulanacak işlemin bir hekim ya da alanında uzman dermatolog tarafından yapılmasını tercih etmelisiniz. En iyi saç ekimi operasyonu araştırmanız için dermatoloji bakımından iyi bir kadroya sahip olan, uzman doktorların bulunduğu saç ekimi merkezlerini tercih etmelisiniz.
Özel Kliniklerde Saç Ekimi
Özel saç ekimi kliniklerinde de saç ekimi, sakal ve kaş ekimi gibi operasyonlar uygulanabilmektedir. Ancak klinikler hastaneler gibi size güven vermeyebilir. Klinik bünyesinde uygulamayı yapan kişinin bu estetik cerrahi prosedürleri uygulamaya gerekli belgeleri ve sertifikaları olması önemlidir.
Hastanelerde Saç Ekimi
Saç ekimi merkezi ve özel kliniklere kıyasla en güvenilir sağlık hizmeti alabileceğiniz yer hastanelerdir. Hastaneler bünyesinde çalışan doktor ve estetik cerrahi uzmanları birbiriyle entegre şekilde iş yapmaktadır. Yani saç ekimi estetik operasyonunda hastaneleri tercih eden bir aday için en iyi teşhislerin yapılması sürecinde yüzlerce uzman çalışandan oluşan bir ekip organize olmaktadır.
Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Saç ekim işleminin başarı ile sonuçlanabilmesi için ekim işleminden sonraki süreçte doktorunuz tarafından tavsiye edilen ilaç ya da krem varsa kullanımını aksatmamanız önemlidir.
İşlemden sonra dikkat edilmesi gerekenler kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak şu şekildedir:
- İşlemden sonraki birkaç gün sigara ve alkol tüketmemeniz sağlığınız açısından önemlidir.
- Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız bir süre ara vermelisiniz.
- Tedaviden sonraki ilk üç ay sauna ve hamam gibi sıcak buhar uygulamalarından kaçınmalısınız.
- Havuz ve denize bir süre girmemeniz tavsiye edilmektedir.
- Ağır spor aktivitelerine ve egzersizlere ara vermelisiniz.
- İşlem sonrasında ilk 3 ay doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmalısınız.
- Saç ekiminden sonra işlem yapılan bölgelere el ile temas etmek kıl köklerinde enfeksiyona neden olabilmektedir. Bu sebeple el ile temastan kaçınmalısınız.
- Doktorunuzun tavsiye ettiği yıkama ürünlerinden başka ürünler kullanmamanız iyi bir tercihtir.
- Tedaviden sonraki birkaç gün uyurken yüksek yastık tercih edebilirsiniz. Ekim yapılan alanın yastığa temas etmemesine dikkat ediniz.
- İşlemden sonra başınıza takılan bandı doktorunuzun önerdiği süre boyunca çıkarmayınız.
- Saçlarınızı yıkarken sürtmeden ve baskı oluşturmadan yumuşak hareketlerle yıkayınız.
- İşlemden sonraki günlerde terlemenize neden olacak hareketlerden kaçınmalısınız. Terlemek saç köklerinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
- Saç ekimi işleminden sonraki birkaç gün cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.
Ayrıca saç ekimi uygulanan bölgede hafif şişlikler oluşabilir, bunlar bir haftalık süreç içerisinde yavaş yavaş kaybolacaktır. Olası komplikasyonlar gözlemlerseniz mutlaka doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin!
Tedavi Fiyatları
DHI ve FUE saç ekimi tedavi fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında saç ekimi operasyonuna yönelik estetik amaçlı tetkikler ve incelemeler yapılmaktadır. Daha sonrasında vücut formunuza uygun prosedür belirlenerek gerekli ölçümler yapılacaktır.
Operasyonunuz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda detaylıca bilgilendirecektir. Uygulama öncesi ve sonrası süreç için gerekli bilgilendirme sağlanacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre tespit edildikten sonra saç ekimi uygulamaları için fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
FUE tekniğinde medikal bıçaklar kullanılmaktadır. DHI tekniğinde ise özel bir kalem aracılığı ile ekim işlemi yapılmaktadır. DHI tekniğinde kanama olma olasılığı azdır, hasta daha kısa sürede iyileşmektedir. FUE tekniğinin tek seansında daha fazla greft ekimi yapılmaktadır. DHI yönteminde daha sık ekim yapılmaktadır.
Saç ekiminden farklı birçok teknik bulunsa da en sık tercih edilenler DHI ve FUE yöntemidir. En iyi saç ekimi için tercih edilecek yöntem kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Safir FUE yöntemi genellikle sık tercih edilen bir yöntemdir.
DHI yöntemi cinsiyet fark etmeksizin tüm bireylere uygulanır. Saç ekimi uygulaması için doktor muayenesi gerekmektedir. Bazı hastalıklara sahip bireylerde tedavi yapılmamaktadır. İşlem öncesinde yapılan testlerin olumlu sonuçlanması durumunda tedavi yapılabilmektedir.
DHI tekniğinde bir seansta ortalama 2000-2500 greft ekim yapılmaktadır. FUE yönteminde bu oran yaklaşık iki katıdır. Ortalama 4000-4500 greft ekimi uygulanmaktadır. İki işlemin de süresi farklıdır. FUE yönteminde greftler bir kapta bekletilirken, DHI yönteminde direkt ekim yapılmaktadır. Bu sebeple seans süreleri değişiklik göstermektedir.
Saç ekiminden sonra ilk etapta saçlar şok dökülme adı verilen bir süreç geçirir. Bu süreçten sonra saçlar normal seyrinde uzar, yaklaşık 5-6 aylık bir sürede 2 cm civarında uzama gerçekleşmektedir. İşlemin en net sonucu en fazla 1 yıl içinde oluşmaktadır. Bu sürecin başarıyla tamamlanması için işlem sonrasında doktorun tavsiyelerine uyulması gerekmektedir.
DHI yönteminde özel bir kalem aracılığı ile saçlar ekilmektedir. Bu işlem dar alanda sıkı ekim yaptığı için saçlar sık görünür. Yapılan işlem gereği uzun süren bir tedavidir. Maksimum 12 saat sürmektedir.
FUT işleminde donör bölgeden greft toplanırken alınan bölge kesilmektedir. FUE yönteminde ise saç kökleri tek tek toplandığı için bir kesi izi oluşmaz. FUT işlemine göre ağrısız ve acısızdır. FUT işlemi cerrahi bir müdahale içerdiği için dikiş izleri kalmaktadır.
Saç ekimi tedavi sürecinden sonra dikkatli bir bakım gerektirmektedir. Tedavinin yapılması için bir sınır bulunmamaktadır fakat iki işlemden fazla saç ekimi tavsiye edilmemektedir. Yani en fazla 2 kere saç ekimi yapılabilir.
DHI saç ekimi ağrısız ve acısız bir işlemdir. Konforlu ve güvenli bir tedavi yöntemi olması sebebi ile tercih edilmektedir. Saç ekimi yapılırken lokal anestezi ya da sedasyon uygulaması yapılmaktadır.
Ekiler saçlar hastanın kendi kıl köklerinden toplanan sağlıklı ve aktif yapıya sahip olan greftlerdir. “Ekilen saç ömürlük mü?” sorusunun cevabı: evet, ekilen saçlar kalıcıdır. İşlemin başarı ile gerçekleşmesinde tedavi sonraki süreç de önemli bir etkendir.
Alın çizgisi geride olan hastalar için ortalama olarak 1500-2000 greft gerekmektedir. Teper bölgesine yapılacak işlemde 500-1000 greft yeterli olmaktadır. Bu değerler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Bir seansta ekilecek greft sayısı hastanın saçındaki açıklığın boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Saç derisindeki açıklık geniş ise ortalama 4000-5000 greft ekilmektedir. Bu oran ortalama 8000-10.000 saç teline tekabül etmektedir.
Saç ekimi kişinin kendisinden toplanan greftlerin ekilmesi işlemidir. Kişi kıvırcık saç yapısına sahip ise çıkan saç kıvırcık olmaktadır. Saç ekimi, kıvırcık bir say yapısına sahip olan hastanın saç tipini değiştirmemektedir. Hastanın saç yapısı düz ise ekilen saçlar düz olarak çıkacaktır.
Saç ekiminden sonra ilk gün saçlara su değmesi tavsiye edilmemektedir. İşlemden sonraki 2. gün greftlere temas etmeden, yumuşak hareketler ile yıkama işlemi yapılmalıdır. 2. haftadan sonra hafif bir masaj ile kabukların yumuşatılması tavsiye edilmektedir.