Endoskopik yüz germe, klasik yüz germe ameliyatının günümüzdeki endoskopi teknolojisiyle geliştirilmiş bir uygulamasıdır. Normal yüz gerdirme ameliyatı sürecinde genellikle gerilme sağlanacak bölge için fazlalık derinin alınması ve gerginliğin uygulanabilmesi için kulak üstü gibi bölgelere dikilmesi prosedürünü içermektedir. Endoskopi ile yüz gerdirme sürecinde ise cilt ve deri fazlalıklarının alınması ve dikilmesi gibi bir süreç uygulanmadan operasyon yürütülmekte ve ciltte kesi ve dikiş izi kalmaması sağlanmaktadır.
Endoskopi yüz germe işleminde minimal düzeyde kesi ve dikiş işlemleri uygulanmaktadır, yani bu sebeple endoskopik yüz germe ameliyatsız bir teknik olarak değerlendirilmeyip cerrahi bir uygulama olarak sayılabilecektir.
Endoskopi teknolojisi uzun zamanlardır genel cerrahi uygulamalarda kullanılan bir teknik olsa da yüz cerrahisi ve estetik uygulamalarda kullanımı yaygın değildi. Daha yeni sayılabilecek endoskopik estetik uygulamalar yüz estetiğinde de kullanım alanı bulmuş ve yayılım göstermekte, tercih edilme sıklığı her geçen gün artmaktadır.
Endoskopik Yüz Germe Nedir?
Oldukça az invaziv bir uygulama olan endoskopik yüz germe, cilt altına endoskop yardımıyla girilmesi süreciyle gerçekleştirilen bir ameliyattır. Yani sadece endoskop cihazının cilt altına girmesi için küçük kesi uygulandığından en düşük seviye invaziv operasyonlar arasında değerlendirilebilecektir.
Endoskop cihazı ucunda kamera ve aydınlatma sistemi içeren ve bir tüptür. Cilt altına bu tüp ile giriş yapıldıktan sonra operasyonu yürüten plastik cerrah görüntüleri takip ederek yüzde uygulanacak estetik faaliyeti yürütmektedir. Endoskopik yüz germe yüz, çene ve boyun bölgelerindeki sarkmaları düzeltmek, alın, ağız ve dudak kenarındaki kırışıklıkların giderilmesi gibi birçok farklı amaca yönelik uygulanabilen esnek bir operasyondur.
Operasyon endoskopi tekniğinin kullanımında uzmanlaşmış plastik cerrahi uzmanınca gerçekleştirilir. Tekniğin nasıl uygulanacağında estetik beklentiler değerlendirilme süreci etkilidir. Örneğin bu yöntemle sadece kaş kaldırma, nazolabial bölgenin gerginleştirilmesi gibi spesifik amaçlar uygulanabilmektedir.
Endoskopik Yüz Germe Nasıl Yapılır?
Yüz hatlarının herhangi bir özel bölgesinde gerginlik işlemi için de uygulanabilen endoskopik yüz gerdirme işleminde operasyonun süreci kişisel beklentilere göre planlanmaktadır. Uzman cerrah ile ön görüşme sürecinde gerekli kararların alınmasından sonra ameliyat uygulaması şu aşamaları içerecektir:
- Öncelikle genel anestezi işlemi uygulanır
- Saçlı deri içerisinde 3,5 – 4 cm’lik küçük kesiler açılır
- Kesi açılan yerden endoskop yerleştirilir
- Endoskop yardımıyla ciltte askılama ve germe işlemi sağlanır
- Germe ve askılama süreci tamamlanır, kesi dikişle kapatılır
Uygulama sırasında yapılan askılama ip askı yöntemi gibi bir askı tekniğini içermez, cilt kesi açılan bölgeye doğru gerilir ve ilgili alanda doğal bir gerginlik sağlanır. Eğer estetik uygulaması yağ alma (liposuction) gibi uygulamaları gerektiriyorsa bu işlemler entegre şekilde de uygulanabilecektir. Hem ciltte yağ fazlalıklarının alınması hem de endoskopik yüz germe ile daha etkili bir işlem gerçekleştirilir.
Ameliyat sonrası etkisi ne kadar kalıcı?
Endoskopik yöntemle yüz germe uygulaması sonrası herhangi bir geçici dolgu veya ip askı gibi işlemler içermediğinden ömür boyu kalıcı etkiye sahiptir. Ancak yaşa bağlı ciltte olan sarkmalar ve elastikiyet kaybı gibi sebeplerle ameliyatın etkisi zamanla azalabilmektedir. Yani 35-40 yaşlarında endoskopik yüz gerdirme yaptıran birisi için ortalama 10 sene gerginlik etkisi devam edecektir.
Operasyon ne kadar sürer?
Endoskopik yüz germe uygulaması ortalama 30-45 dakika sürmektedir. Ancak ameliyat genel anestezi ile uygulandığından işlem öncesi hazırlık ve sonrasında istirahat gerekli olacağından 1 saatlik süreyi bulabilmektedir.
Endoskopik Yöntemin Farkları Nelerdir?
Geleneksel yöntemler ve Fransız askısı gibi ameliyatsız yüz germe uygulamaları ile endoskopik yöntem arasında birçok farklar bulunmaktadır. İnvaziv süreçlerin az olması, etkili ve yıllar boyunca kalıcı etki sağlaması, estetik risklerinin düşük olması gibi birçok avantajı olmasının yanı sıra ameliyatsız teknikler ve geleneksel yüz germe ile kıyaslaması yapılacak olursa:
- Minimal düzeyde kesi ve dikiş içermektedir
- Deri fazlalığı alma gibi işlemler olmadığından estetik kaygısı düşüktür
- Etkisi geçici olan ip askılarla uygulanmaz, etkisi oldukça kalıcıdır
- Yüzün farklı bölgelerine yönelik uygulanabilir
- Ameliyat sonrası iyileşme çok çabuk olmaktadır
Bunlarla birlikte yüzdeki sarkık veya kırışıklıkların durumu ne koşulda olursa olsun operasyon diğer tekniklerle entegre edilebilmektedir. Örneğin fazlalık yağların alımı veya dolgu yağ enjeksiyonu gibi tekniklerle yüzde daha etkili sonuç alınabilmektedir.
Ayrıca yüz gerdirme işlemi için tercih edebileceğiniz diğer teknikler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz “Yüz Gerdirme Nedir, Teknikleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.