Fibroblast tedavisi; hastanın kendisinden alınan kök hücrelerin özel işlemlerden geçirilerek hastaya tekrar uygulanması işlemine verilen isimdir. Uygulanış biçimi ile doğal bir yöntemdir. Kulağın arkasından alınan dokudan elde edilen kök hücreler işe tedavi uygulanır. 

Vücudumuzda bulunan bağ dokulardaki hücreler fibroblast olarak adlandırılır. İplikli bir yapıda olan bu dokuyu fibroblastta üretilen protein şekillendirir. Yapısal olarak protein olan bu yapı kişinin cilt sağlığını korumak için oldukça etkilidir.

Fibroblast kelimesi kök hücrelerin literatürde karşılığıdır. Bu kök hücreler hastadan alınan dokunun özel işlemlerden geçirilerek elde edilir. Vücutta görevi; hyalüronik asit, kolajen ve elastik lif üretimidir. Hastanın cildinin at tabakalarına enjekte edilmesi ile cildin kendisini onarma sürecini uyarır.

Cildin sıkı bir görünüme sahip olması ve iyileşmesi amacıyla enjeksiyon, lazer ve cerrahi yöntemler olmak üzere farklı şekillerde uygulanır. Estetik amacıyla yapılan kozmetik tedavide son yıllarda uygulanan yeni ve modern bir yöntemdir.

Fibroblast Tedavisi Nedir?

Fibroblast tedavisi; gözle görünür bir bozulma olan cildin onarımı için kişinin kendi dokusundan alınan kök hücreler ile tedavi edilmesi işlemidir. Kolajen ve elastin üretme görevi olan organizma içerisinde bulunan fibroblastlar zamanla etkilerini kaybederler. Güneş ışınlarına maruz kalan alanlardaki kök hücreler zamanla etkisini yitirir ve azalır. Bu durum ciltte; kırışıklıkların oluşması, elastikiyetin kaybolması, sarkıklar ve çökmeler oluşması gibi etki gösterir. 

Uygulamanın hedefi nedir?

Fibroblast tedavisi olarak bilinen kök hücre işlemi ile; boyun bölgesinde oluşan sarkmalar giderilir, dekolte, yüz ve boyun kısmında oluşan kırışıklıklar azaltılır, akne ve sivilce izleri iyileşerek kaybolur, sigara tüketimi ve güneş ışınlarına maruz kalan cilt onarılır. Cilt bu etkilerle gözenekli, solgun ve mat bir görünüme sahip olur. Bu tedavinin iyileştirici etkisi ile cilt yenilenerek sağlığına kavuşur.

Tedavinin etkisi nasıldır?

Kök hücre tedavisinin bir sağlık kuruluşunda, steril ortamda ve alanında uzman hekim tarafından yapıldığında şu şekilde etki etmektedir:

  • Cildin hafif ve orta düzeyde sıkılaşmasını sağlar.
  • Uygulandığı bölgedeki dokuyu yenileyerek gençleştirir
  • Yüz bölgesine uygulandığında belirli bir düzeyde kontur değişikliği oluşturur.
  • Yaklaşık 1 yıl etki ederek kök hücre üretimini destekler.

Fibroblast Tedavisinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Fibroblast Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibroblast tedavisi şu şekilde gerçekleşir:

  • Kulak arkasına lokal anestezi ya da sedasyon etkili krem uygulanır.
  • 3-4 santimetrelik bir alan punch adı verilen bir alet ile küçük bir cilt açılır.
  • Ciltte bir parça alınarak özel kaplara konur. 
  • Steril bir ortamda kök hücre kültürü oluşmasını sağlayacak laboratuvara gönderilir.
  • Fibroblastlar 3-6 hafta süre boyunca laboratuvarda çoğalması beklenir.
  • İşlem günü geldiğinde cilt uzmanı tarafında işlem yapılması planlanan bölgeye küçük iğneler yardımı ile enjekte edilir.
  • İşlemden sonra cilt üzerinde geçici kısa süreli morluklar oluşabilir.

Tedavinin etkisi ne kadar kalıcıdır?

Tedavinin etkisi yaklaşık 2-3 yıl devam etmektedir. Kök hücrenin ciltten alınması, bir süre beklendikten sonra cilde uygulanması ile iki aşamalı bir tedavi uygulanmaktadır. Cilt üzerinde uzun süre kalıcı etkiye sahip olan bu yöntem güvenilir ve sağlıklı bir prosedürdür.

PRP ve Fibroblast Tedavileri Aynı mıdır?

Fibroblast Uygulamasının Faydaları Nelerdir?

Modern bir estetik tedavi yöntemi olan kök hücre uygulaması ile cilt üzerinde şu faydalar gözlemlenir:

  • Boyun bölgesinin sıkılaşarak sarkıkların azalması
  • Cilt üzerindeki kırışıklıkların azaltılması
  • Göz kapaklarında oluşan düşüklüğün kaldırılması/sıkılaşması
  • Yara ve çatlak izlerinin giderilmesi
  • Dudakların üst kısmındaki kırışıklıkların azaltılması

Cilt uzmanları tarafından dudak dolgusu yöntemlerine ek olarak fibroblast tedavisini önermektedir. Bu tedavi ile dudaklar daha dolgun bir görünüme kavuşmaktadır.

Fibroblast ne tür cilt sorunlarını tedavi eder?

Tedavi, genellikle kırışıklıkların, ince çizgilerin, sarkmaların, cilt lekelerinin, akne izlerinin ve diğer cilt hasarlarının azaltılması gibi sebeplerle tercih edilmektedir. Ayrıca kişinin kendi sağlıklı doku ve hücrelerinden alınarak uygulanan bu enjeksiyon hücrelerde kolajen üretimini de tetiklemekte ve ciltte gençleşmeyi sağlamaktadır.

Plazma Fibroblast Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Plazma yöntemi ile uygulanan fibroblast tedavisinin uygulama aşamaları işlem yapılan bölgeye göre değişiklik gösterse de şu şekilde gerçekleşir:

  • İşlem yapılacak bölge temizlenerek sedasyon etkili bir krem ile uyuşturulur.
  • İşlem sırasında acı ya da ağrı hissine yol açmaması için yaklaşık 30 dakika kremin etki etmesi beklenir.
  • Plazma kalemi kullanılarak cilt üzerinde küçük mikro akım alanları oluşturulur. Küçük nokta şeklinde oluşan akımlar kabuğa benzer bir şekil oluşturur.
  • Yaklaşık 30-60 dakika içerisinde işlem sonlandırılır.
  • İşlemden ortalama 1 hafta sonra kabuklanan noktalar deriden düşer. Birkaç haftalık süreç içerisinde sıkı ve canlı bir cilt görünümü oluşur.

Bu prosedürde uygulanacak seans sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı bireylerde etki etmesi için bir seans yeterli olabilirken bazılarında üç seans uygulandığında etkili olmaktadır.

Fibroblast Tedavisi Kimlere Uygulanır ya da Kimlere Uygulanamaz?

Genellikle fibroblast tedavisi; cildinde hafif ya da orta düzeyde kırışıklık görülen bireylerdir. Yaşlılık belirtilerinin ciltte leke ya da iz olarak görülmesinden şikayetçi olan bireylere de bu tedavi uygulanmaktadır.

Tedavinin şu kişilere uygulanması önerilmemektedir:

  • Topikal olarak uygulanan anestezi kremlerine karşı alerjik reaksiyon gösteren bireyler
  • Hamilelik dönemindeki ya da çocuk emziren kadınlar
  • Tedavi uygulanacak alanda cilt hastalığı ya da herhangi bir enfeksiyonu olan kişiler
  • İşlem yapılan bölgede enfeksiyon gelişme ihtimali olanlar
  • Hipertrofik skar oluşması ya da keloid tedavisi sürecindeyseniz doktorunuza danışmalısınız. Bu gibi durumlarda dikkatli olmanız önemlidir.

Tedaviye yönelik endişeleriniz ya da sağlık durumunuzla ilgili problemleriniz varsa öncelikle bir cilt uzmanına danışmanız önerilir.

Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kök hücre prosedürünün ciddi düzeyde yan etkisi yoktur. Cilt uzmanı ile yaptığınız görüşme doğrultusunda size uygun tedavi planı hazırlanarak ulaşılması mümkün hedefler oluşturulmalıdır. Olası yan etkiler şu şekildedir:

  • Hafif düzeyde oluşan şişlikler
  • Kızarıklık
  • Cilt tonunda hafif leke oluşması
  • Cilt tonunda koyu leke oluşması
  • Cildin kabuklanması ve soyulması

Fibroblast Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her cilt işleminde olduğu gibi fibroblast tedavisinde de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar yer almaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • İşlemden hemen sonraki dönemde güneş ışınlarına maruz kalmak ya da bronzlaşmak için solaryum gibi işlemler uygulamak cilt üzerinde zararlı sonuçlara yol açabilir. Güneşlenmek ya da bronzlaşmak için doktorunuzun önerdiği süreye uymanız önemlidir.
  • Güneşe çıkmanız gereken durumlarda hekiminize danışarak güneş koruyucu etkisi olan bir krem kullanmalısınız. Geniş kenarları olan şapka kullanmanız önerilir.
  • Uygulamanın olası yan etkilerini azaltmak amacıyla soğuk kompres uygulanabilir.
  • Kişinin kendinden elde edilen hücreler ile yapılan tedavide yan etki oluşmasa da geçici etkiler oluşabilir. Enjeksiyon yapılan alanlarda morluk, kızarıklık ve cilt üzerinde şişlik görülebilir. Bu etkiler geçicidir. 
  • Sauna, buhar odası, hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durmalısınız.

Sık Sorulan Sorular

Fibroblast tedavisi kalıcı bir çözüm müdür?

Cilde uygulanış süreci açısından PRP tedavisine benzeyen Fibroblast işlemi sağlık açısından yardımcı bir prosedürdür. Doğrudan bir hastalığın tedavisi olamayan bu işlemle cilde enjeksiyon ile canlılık kazandırılır.

Fibroblast hemen etki eder mi?

Fibroblast uygulaması sonrası etkileri genellikle ilk birkaç hafta içinde görülmeye başlamaktadır. Cilt dokusu altında hücrelerin yenilenmesini sağlayan bu tedavi oldukça etkili sonuçlar vermektedir.

Tedavi süreci acılı mı, ağrı olur mu?

Fibroblast tedavisi tamamen ameliyatsız bir estetik süreçtir, sadece iğne ile enjeksiyon uygulaması içeren bu tedavide ağrı ve acı hissedilmemektedir. Ancak uygulama sonrası hafif kızarmalar gözlenebilecektir.

Fibroblast tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tedavi sonrası cildinizi nemlendirmek, güneş ışınlarından korumak ve yüzünüzü ovuşturmamak gibi önlemler almanız gerekebilir. Buna ek olarak doktorunuzun tavsiyeleriyle birlikte birkaç gün makyaj yapmaktan kaçınmanız sağlıklı olacaktır.

Uygulamanın risk ve komplikasyonları var mı?

Cilde altına uygulanan Fibroblast işlemi genellikle risk ve komplikasyonları içermeyen uygulamalardan oluşur. İşlemin uygulanacağı kişide cilt hassasiyeti veya alerjik reaksiyonlar olması durumları hariç prosedür komplikasyonlar içermemektedir.