Gıdı aldırma operasyonları, ameliyat prosedürleriyle ya da ameliyatsız tedavi yöntemleriyle sarkık gıdı şeklini düzeltmeye yönelik işlemlerdir.
Genellikle gıdı sarkmaları; aşırı yağlanma, yaşa bağlı olarak ciltte elastikiyet kaybı, genetik faktörlere bağlı olarak çene ve boyun bölgesinin kilo alımına elverişli olması gibi etmenlerle oluşmaktadır. Ancak her ne kadar bu etmenler sarkmalara sebep olsa da gıdı sarkmalarının belirli tip nedenleri değildir.
Günümüzde birçok kişinin estetik kaygısı haline gelen gıdı sarkmaları için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Bu yazımızda gıdı aldırma ve gıdı eritme tedavilerinin ne olduğu ve bu tedavi yöntemlerinin uygulanış şekilleri nasıldır? Riskleri var mıdır, varsa riskleri ve komplikasyonları nelerdir? Tedavilerin maliyeti ve fiyatları hangi kriterlere göre belirlenir ve tedavi sonuçları etkili ve kalıcı mıdır? gibi gıdı sarkmaları ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabileceksiniz.
Yazı içeriğinde gıdı aldırma tedavilerinde yaygın şekilde kullanılan liposuction, lipoliz, mezoterapi, botoks ve diğer gıdı estetiği gibi tedavi yöntemleri en detaylı şekilde irdelenmiştir.
Ayrıca doğal yöntemlerle gıdı eritilebilir mi, eritilebilirse ne tür yöntemler uygulanmalıdır? gibi sorularınıza da yanıt bulabileceksiniz.
Gıdı Aldırma Operasyonu Nedir?
Gıdı, alt çene bölgesinde kalan ve boyuna kadar uzanan bölgeye denilmektedir. Bu alanda belirli etmenlere bağlı olarak oluşan sarkmalar gıdı ameliyatları ile tedavi edilebilmektedir.
Ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemleri içeren bu tedavi tekniklerinde kişinin gıdı ve boyun bölgesindeki sarkmalar dikkate alınmaktadır.
Gıdı estetiği için başvurmanız gereken bölüm plastik cerrahidir. Bu alanda uzmanlaşmış bir plastik cerrah gıdı bölgenizdeki yapıyı hemen teşhis edebilir ve en uygun metodu tercih edecektir.
Gıdı sarkmaları genellikle kişilerde farklı sebeplere bağlı olarak oluşmaktadır. Sarkmalara sebep olan etmenler için şunlar sayılabilir;
- Düzensiz beslenme alışkanlıkları ve aşırı vücut yağlanması
- Genetik yapıya bağlı olarak çene ve cilt yapısının sarkmalara uygun olması
- Anatomik olarak boyun ve çenenin sarkmaya elverişli olması
- Sporsuz ve hareketsiz bir hayat düzeni
- Gıdı bölgesinin kas ve bağlarının sıkılığını kaybetmesi
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cildin kolajen ve elastikiyet kaybı
- Aşırı kilo alıp verme sonrasında deri sarkmaları
- Cildin sağlığını bozan ürünler kullanılması
- Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalma
Peki kendi kendine gıdı yok etmek mümkün mü?
Kendi kendine yapılan spor, diyet ve bölgesel yağ yakma aktiviteleri gibi uygulamalarla gıdı bölgesine bir miktar yağ eritme sağlanmaktadır. Ancak gıdı bölgesindeki sarkık görünümü tamamen eritme bu tekniklerle mümkün değildir.
Bu yağların eritilmesi sürecinde en etkili yöntemlerden biri olan gıdı liposuction tekniğidir. Bu işlem temel liposuction tedavi sürecinin gıdı bölgesinde aynı metotla uygulanmasıdır.
Günümüzde çoğu kişi ekstra maliyet ve efor harcamaktansa benzer fiyatı ve çok daha az eforu liposuction gibi estetik tedavilere ayırmayı tercih ederek hızlıca bölgesel yağlardan kurtulabilmektedir.
Liposuction ile Gıdı Aldırma
Genel olarak gıdı eritme ameliyatı uygulamaları arasında ilk tercih edilen teknik olan gıdı liposuction tedavisi, normal sarkık bir görünümü düzeltebilmektedir. Deri üzerinde küçük bir kesik atıldıktan sonra uygulanan bu işlemde, kanüller yardımıyla fazlalık yağlar çekilir.
Operasyon sonrasında gıdı liposuction yaptıranların halen sarkık görünümü tam iyileşmemişse birtakım cerrahi yöntemler uygulanabilecektir.
Bu cerrahi yöntemlerde operasyonun çeşidi tamamen kişinin cildindeki sarkma tipine göre belirlenecektir. Bazı cilt yapısında sadece yanak bölgelerinden fazlalık kısımların alınması gerekirken bazı cilt tiplerinde farlı bölgelere uygulanabilecektir.
Gıdı liposuction yaptıranlar ya da yaptıracak olanlar, genellikle tedavi ameliyat prosedürü içermiyorsa ya da fiyatı daha düşük olan bir tedaviyse etkisi zayıf olur gibi hatalı düşünceleri olabilmektedir. Ancak bu operasyon için çok etkili sonuçları olan birçok ameliyatsız tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.
Ameliyatsız Gıdı Germe ve Toparlama Yöntemleri Nelerdir?
Gıdı estetiğini ilgilendiren durumlarda genellikle ilk tedavi ameliyatsız gıdı eritme prosedürlerini içermektedir. Bu ameliyatsız gıdı estetiği prosedürleri diğer estetik tedavilerinde olduğu gibi bölgesel yağ eritme süreçlerini gerçekleştirmektedir.
- Mezoterapi
Gıdı bölgesindeki sarkmalar mezoterapi uygulaması ile tedavi edilebilmektedir. Bu bölgede olan yağlanmalar enjekte edilen bileşenle kırılır. Mezoterapi tedavisi bir haftalık araların olduğu seanslarla uygulanmaktadır, 5 – 6 seanslık uygulamalar gerektirebilmektedir.
Mezoterapi ile gıdı eritme uygulaması ise şu aşamalarda gerçekleştirilmektedir;
- Tedavi öncesi gıdı bölgesine anestezik krem sürülecektir
- İşlem uygulanacak alana işaretleme yapılır
- Cilt özel solüsyonla temizlenir
- Sonrasında iğne veya cihaz yardımıyla serum enjekte edilecektir
- Fokus Ultrason (HIFU)
HIFU yani fokuslu ultrason, gıdı bölgesindeki kas ve bağ dokusunu toparlamak ve belli bir miktar yağ dokusunu azaltmak için kullanılır. Fokuslu ultrason ısı uygulama işlemi ile boyundaki kas dokusunun gerilmesini sağlar, böylelikle gıdı ve boyun bölgesinde gerginlik sağlanabilmektedir.
- Radyofrekans yöntemi:
Radyasyon teknolojisi yardımıyla ciltte kan akışı ve kolajen üretimi tetiklenmektedir. Sonra bu uyarılan cilt altındaki yapılar hareketlenmekte ve daha sonrasında yağ yakımını sağlamakta ve gıdı bölgesinde eritme işlemi sağlanmaktadır.
- Botoks ile gıdı aldırma
Gıdıya botoks yapılır mı? Birçok kişinin merak ettiği bir sorudur. Belirli miktarda botoks dolguları enjekte edilerek gıdı ve boyundaki sarkmalar azaltılabilmektedir. Botoks dolguları uygun bölgelere uygulanarak gıdıdaki sarkma normal bir görünüme getirilmektedir.
- Lipoliz ile gıdı aldırma
Lipoliz tıbbi bir cihaz yardımıyla gıdı bölgesindeki cilt dokusuna soğuk uygulanarak oradaki yağ hücrelerinin dondurulmasıdır. Sonraki aşamada dondurulan ve parçalanan bu yağ hücreleri vücuttan atılması sağlanır. Peki gıdı lipoliz kalıcı mı? Gıdı lipoliz tedavisinin kalıcılığı genellikle 5-10 yıl olmasına karşın kişinin beslenme düzenine dikkat etmemesi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi sebeplerle bu süre kısalabilmektedir.
- İplik germe
Ameliyat dikişlerinde de kullanılan polilaktik asit ve polikoprolakton ipler aracılığıyla ameliyatsız olarak gıdı bölgesi gerilebilmektedir. Bu ipler daha sonra cilt dokusu içerisinde eriyip yok olmaktadır. Bu iplik germe işlemiyle sağlanan gerginlik kalıcı bir etkiye sahip olmasa da etkili bir tedavidir.
Gıdı ameliyatı hangi durumlarda uygulanır?
Boyun bölgesindeki deri sarkmalarının ve yağlanmaların aşırı fazla olduğu durumlarda liposuction, mezoterapi veya diğer ameliyatsız estetik işlemler estetik tedavisinde yetersiz kalmaktadır. Bu tür gıdı ve boyun sarkmalarında ise devreye plastik cerrahiye ait teknik müdahaleler girmektedir.
Plastik cerrahlar genelde kulak önü ve kulak arkasından bir miktar deri fazlalığını alma gibi prosedürleri uygulayarak boyun ve gıdı bölgesindeki sarkıklığı giderebilmektedir. Bu estetik müdahale ile boyunda daha gergin ve doğal bir form elde edilmektedir.
Gıdı bölgesindeki yağlar nasıl erir?
Sarkık bir görünüme sebep olan gıdı bölgesindeki yağ dokusu, bu dokuları azaltıcı ameliyatsız tedavi yöntemleri ya da yoğun bir egzersiz programı ile eritilebilmektedir. Ancak gıdı sarkmaları tamamen yağ dokusuna bağlı olarak oluşmayabilir, bu durumda daha farklı estetik müdahaleler gerekebilecektir.
Gıdı sarkmalarının oluşum nedeni birçok faktöre bağlı olduğundan, bu estetik tedavi öncesinde sarkma oluşumunuzun sebebi teşhis edilecektir. Daha sonrasında ise uygun bir operasyon prosedürü planlanarak uygulanacaktır.
Tedaviler uygulanan tekniğe ve kişisel duruma göre değişkenlik gösterse de genel olarak minimum 1 haftalık aralar verilerek 5 – 6 seanslık uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Gıdı Sarkmasına Karşı Yapılabilecek Egzersizler
Vücut yapısı ve doğası gereği egzersiz aşamasında odaklanılan vücut bölgesinden yağ hücrelerinin yakımı işlemini gerçekleştirememektedir. Ancak vücut genelinde verilen yağlar özel olarak egzersiz uygulanan bölgelerde de kas yapısının çalışmasına bağlı olarak etkisini gösterecektir.
Bu açıdan gıdı eritme amaçlı uygulanan spesifik bir egzersiz bulunmasa da belli tip uygulamaların düzenli yapılması halinde gıdı, yanak ve boyun bölgesinde hafif etkilerde yağ eritmeye faydası olabilmektedir. Bu tip uygulamalara şunlar örnek verilebilecektir;
- Dudak arasına alınan çay veya tatlı kaşığını indirip kaldırma egzersiz uygulaması, çene kasları ve gıdı bölgesini de etkileyen boyun kaslarını çalıştıracaktır.
- Gıdı sarkmasını önleyici ve yağ yakma işlemine destek olacak başka bir uygulama da, alt çeneye el ile hafif basınç uygulayarak ağzı açıp kapamaya çalışma egzersizidir.
- Bir başka egzersiz yöntemi olarak sakız çiğneme sayılabilecektir, sakız çene kaslarını oldukça iyi çalıştıran bir uygulamadır.
- Boyunu oldukça aktif edecek şekilde başı sağa, sola, yukarı, aşağı döndürme egzersizi uygulanması boyun kaslarını çalıştıracaktır.
- Cilt sağlığını koruyucu uygulamalar ve terapiler, cildin elastikiyetini koruduğundan gıdı ve boyundaki ince deri yapısının gerginliğini sağlayacaktır.
- Bunlara ek olarak düzenli ve sağlıklı beslenilmesi, rutinlerde düzenli sporların olması da dolaylı yoldan vücut formunun korunmasına etki edecek etmenlerdir.
Tedavi Fiyatları
Gıdı aldırma ameliyatı ve tedavileri fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında kişisel cilt yapınızın ve sarkma durumunuzun analizi yapılmaktadır. Daha sonrasında vücut formunuz ile sarkma ve cilt yapınıza en uygun prosedür belirlenecek ve gerekli ölçümler yapılacaktır.
Operasyonunuz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda detaylıca bilgilendirecektir. Daha sonrasında isteğiniz doğrultusunda tedavinin tercihini size bırakacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra gıdı aldırma operasyonu için fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Sarkan gıdı yapıları ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu ameliyatsız yöntemler; mezoterapi, radyofrekans veya ultrason (HIFU) gibi uygulamalardır. Yani özet olarak gıdı sarkmaları ameliyatsız olarak giderilebilmektedir.
Gıdı operasyonları genellikle mezoterapi, radyofrekans veya odak ultrason gibi ameliyatsız prosedürleri içerdiğinden zor olmayan tedavilerdir. Ancak gıdı bölgesinde aşırı sarkmalarda cerrahi zor işlemler içeren müdahaleler uygulanabilmektedir.
Ameliyatsız ya da ameliyatlı gıdı estetikleri sonrası tedavinin kalıcı olması kişinin yaşam düzenine bağlıdır. Gıdı operasyonu sonrası kalıcı etki görmek için vücut formu korunmalıdır. Ayrıca gıdı bölgesinin tekrar yağlanmaması ve etkinin kalıcı olması için sağlıklı beslenilmelidir.
Ameliyatsız gıdı aldırma işlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda bu gıdı ameliyatı uygulanmaktadır. Gıdı ameliyatı plastik cerrahi uzmanlığında yapılır ve kulak kenarından bir miktar derinin alınarak gıdı ve boyun bölgesinin gerilmesi prosedürünü içermektedir.
Ameliyatsız gıdı alma işlemleri 20 ila 30 dakika arası sürebilmektedir. Diğer cerrahi işlemleri içeren gıdı ameliyatları ise 1 – 2 saat aralığında gerçekleşir.
Düzensiz beslenme ile alınan kilolar gıdı bölgesinde yağlanmaya ve sarkmalara sebep olmaktadır. Ancak gıdı sarkması tamamen kilo almayla ilgili bir oluşum değildir, bunun sebepleri; çene yapısı, cildin elastikiyeti gibi etmenlere de bağlıdır.
Genellikle gıdı sarkmaları için hangi bölüme gidileceği karıştırılabilmektedir. Gıdı sarkmaları için bu alanda uzman bir plastik cerraha başvurmalısınız. Plastik cerrah gıdık sarmanıza uygun bir tedavi yöntemi uygulayacaktır.
Mezoterapi ya da radyofrekans gibi ameliyatsız gıdı aldırma yöntemlerinden birini uygulatıyorsanız, bir iz oluşmayacaktır. Ancak gıdı sarkmaları liposuction ya da başka cerrahi işlemle alınırsa hafif iz oluşumu gözlenebilecektir.
18 yaş sınırını aşmış ve fizyolojik oluşumunu tamamlamış herkes gıdı ameliyatı olabilir. Ancak herkes için ameliyatsız gıdı işlemleri risksiz olsa da ameliyat prosedürleri içeren operasyonlar kronik rahatsızlığı olan kişiler için uygun olmayabilir.
Gıdı sarkmaları sadece kiloya ve yağlanmaya bağlı oluşmamaktadır. Bu zayıf olunsa bile genetik, cilt yapısı, çene ve boyun yapısı gibi etmenler de gıdı sarkmalarına neden olur. Yani zayıfsanız bile gıdı sarkmaları olabilir.
Gıdı sarkmaları spor gibi yöntemlerle azaltılabilse de tamamen geçirilememektedir. Spor ile vücut genelinde yağ yakımı sağlanabilir, ancak gıdı bölgesindeki yağlar erise de sarkık görünüm tamamen geçmemektedir.
Gıdı ve boyun bölgesindeki yağlanma ve sarkmalar sakız çiğneme ile tamamen giderilemez. Gıdı sarkmalarının tamamen eritmek için ameliyatsız veya cerrahi tedavileri tercih etmelisiniz. Yani sakız çiğnemek gıdı oluşumunu tamamen eritmemektedir.
Boyun ve gıdı bölgesindeki sarkmaların tedavisinde uygulanan genel bir estetik adı yoktur. Gıdı sarkmaları mezoterapi, liposuction veya cerrahi yöntemler gibi farklı türde estetik işlemlerle gerginleştirilebilmektedir.