Glikolik asit, başta ciltte ölü hücreleri temizleyici etkisi sebebiyle peeling gibi uygulamalarla cilt yenileme ve gençleştirme işlemleri arasında en sık tercih edilen organik bir asittir. Bu organik asit alfa hidroksi asit (AHA) ailesinden bir bileşendir. Solüsyon halinde peeling gibi uygulamalarda kullanılan glikolik asitin içeriğinde şeker kamışı ve şeker pancarı gibi bitkilerin özleri bulunur.
Kozmetik bakım ürünlerinde de bileşen olarak yararlanılan glikolik acid ciltte kolajen üretimini tetiklemekte ve cildin nem tutma özelliğini desteklemektedir. Bu sebeple peeling gibi uygulamalar dışında pek çok estetik amaçlı işlemlerde bu organik asitten yararlanılır.
Cilde uygulandığı anda ölü hücreleri temizlemesi ve canlı bir etki sağlaması sebebiyle gözle görünür ve etkisi hemen anlaşılan glikolik asit tonik ve serumları evde bakım amaçlı kullananlar açısından sıklıkla tercih edilir.
Glikolik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?
Cilt bakımı ve peeling uygulamalarında kullanılan glikolik asit cilt tonunu düzeltme, kırışıklık etkisinin azaltılması ve cildi nemlendirme gibi faydaları sebebiyle en yaygın yüz bölgesinde uygulanmaktadır. Yüze uygulanan glikolik asit sonrası ölü hücrelerin temizlenmesi ile ciltte parlaklık ve canlılık etkisi anında gözlemlenir.
Medikal estetik uygulamalarda kimyasal peeling adı altında uygulanan glikolik acid işleminde kontrollü şekilde solüyon uygulanması sonrası ciltte soyma sürecini içerir. Cansız ve ölü hücreleri içeren bu üst deri dokusu alındıktan sonra ciltte beyazlık etkisi ve parlaklık sağlanır.
Glikolik asit, AHA (Alfa Hidroksi Asit) bileşen içeren bir yapıdadır. Alfa Hidroksi Asit yani AHA genellikle kuru ve normal cilt yapısına sahip kişilerde ölü hücrelerin temizlenmesi, ciltte gençleştirme gibi amaçlarla tercih edilir. Diğer yaygın kullanılan asit tipi BHA (Beta Hidroksi Asit) bileşenli uygulamalardır. BHA’lar yağlı ve karma cilt tipine sahip kişilerde tercih edilen ve genellikle gözenekleri temizleme ve siyah noktaların giderilmesi gibi amaçlarla kullanılır.
AHA ve BHA Asitleri Birlikte Kullanılır mı?
Alfa hidroksi asit (AHA) içeren kozmetik bakım ürünleri ve Beta hidroksi asit (BHA) içeren ürünler birlikte kullanılmamalıdır. İki farklı asidik özelliklere sahip bu bileşenler ciltte aşınmaya ve enfeksiyon gelişmesine sebep olabilmektedir. Yani cilt sağlığınız için farklı amaçlarla kullanılan bu iki organik asiti uygulamalar arası belirli bir süre geçmesinden sonra kullanabilirsiniz.
Glikolik Asit Cilde Faydaları Nelerdir?
Yüze veya cildin herhangi bir bölgesine uygulanan glikolik asit birçok farklı faydaları bulunur. Evde tonik veya serumlar ile uygulanan veya peeling işlemi ile uygulanan bu organik bileşenli işlemler sonrası ciltte anti-aging etkinin yanı sıra cilt sağlığını da en iyi şekilde desteklemektedir.
Glikolik asitin cilde sağladığı faydalar şu şekilde sayılabilir:
- Ciltte gençleştirme etkisi
- Gözeneklerin sıkılaşması
- Kolajen üretiminin artması
- Cilt renginin beyazlaşması
- Sivilce izlerinin giderilmesi
- Kırışıklıkların azaltılması
Cildin epidermis (üst tabaka) bölgesine uygulanan glikolik asitin sağladığı bu faydalarla birlikte cilt sağlığına olan desteği sayesinde akne ve sivilce oluşumunun azalması, cilt lekelerinin azalması, ciltte gergin bir dokunun sağlanması gibi dolaylı etkileri de olacaktır. Ayrıca koltuk altı kararması veya cildin herhangi bir bölgesinde olan kararma ve istenmeyen cilt tonlarında da glikolik acid en etkili çözümü sunan uygulamalardandır.
Glikolik Asit Peeling (Kimyasal Peeling) Nedir, Ne İşe Yarar?
Kimyasal peeling kozmetik amaçlı genelde hastane veya klinik ortamlarda uzman kontrolünde genelde glikolik asit solüsyonuyla birlikte uygulanan bir işlemdir. Kimyasal asit solüsyonunun uygulanması sonrasında belirli bir süre soyulması için cilt 5 ila 10 dakika bekletilir. Solüsyon gereken etkiyi sağladığında ölü hücreleri oluşturan derinin üst tabakası soyulur.
Glikolik asit peelingi genellikle en sık yüze yapılır ve bunun yanı sıra bacaklar, kollar, koltuk altı gibi cildin istenilen tüm bölgelerinde etkili sonuçlar verir. Peeling tamamlandıktan sonra nemlendirici uygulanarak işlem tamamlanır. Ayrıca bu uygulama hakkında daha detaylı bilgi için “Kimyasal Peeling Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Glikolik Acid Evde Nasıl Uygulanır?
Evde serum veya tonik halinde uygulanabilen glikolik asit içerikli bakım ürünleri ile bu organik asitin faydalarından yararlanılabilmektedir. Serum veya tonik uygulamadan önce kozmetik ürünlerin diğer içerikleri de değerlendirilmeli ve cilt tipine uygun olmayan işlemlerden kaçınılmalıdır.
Evde kendi kendine glikolik acid uygulanma sürecinde şunlara dikkat edilmelidir:
- Uygulanacak tonikler, serumlar veya kremler cilt tipine uygunluğu değerlendirilmeli
- Ürün kullanım süreleri de dikkate alınarak haftada 1-2 kullanım gibi sürelere uyulmalıdır
- Solüyon uygulaması sonrası ciltte hassasiyet oluşacağından gerekli koruma önemleri alınmalı
- Hamilelik veya adet gibi hormonal faaliyetlerin etkin olduğu dönemlerde uygulanması sakıncalı olabilir
- Yüze uygulanırken göz çevresinde dikkatli şekilde uygulanmalıdır, göz için koruyucu önlemler alınabilir
- Açık cilt yaraları olan alanlarda glikolik asit enfeksiyonların gelişmesine sebep olabilir
Krem, tonik veya serum gibi farklı prosedürlerle evde uygulanabilen glikolik asit işlemi her ne kadar kendi kendine yapılabiliyorsa da deneyimli ve sağlık bilgisi olan kişilere danışılması iyi bir tercih olacaktır. Ayrıca solüsyon halinde peeling olarak uygulanacak işlemlerde süreç hastane veya klinik gibi steril ortamlarda ve sağlık uzmanı kontrolünde yapılmaması ciddi cilt problemlerine sebep olabilecektir.
Glikolik Asit (Serum, Tonik veya Krem) Nerelere Sürülür?
Gerekli koruyucu önlemlerin alınması halinde glikolik acid bakım uygulaması vücudun birçok bölgesine uygulanabilir. Uygulanabileceği bölgeler arasında şunlar sayılabilir:
- Yüz (Göz çevresinde uygulandığında önlemler alınmalı)
- Boyun, çene altı ve göğüs (dekolte bölgesi)
- El ve el üstündeki lekeler ve kırışıklıklar
- Bacaklar, ayak bölgesi
Glikolik Asit Nelerde, Hangi Besinlerde Bulunur?
Genellikle solüsyon veya serum gibi kozmetik uygulamalarla uygulanan glikolik asit bileşeni bazı bitki ve besinlerde de bulunur. Ancak bu asit özelliklerini taşıyan besinlerin tüketilmesi doğrudan cilde yapılan uygulamalar kadar etki sağlamayabilecektir.
İçeriğinde glikolik acid bulunduran besinler şunlardır:
- Üzüm
- Şeker pancarı
- Elma
- Greyfurt
- Portakal
- Limon
- Ananas
Ayrıca ilgili olarak “Hücre Yenileyici Besinler Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Cilde Uygulanan Glikolik Asitin Zararları Neler?
Glikolik asit, cilt bakımında oldukça etkili ve sağlıklı bir uygulama olsa da bazı kişilerde yan etkilere sebep olabilmektedir. Hatalı uygulamalar, cilt tipine uygun olmayan serum veya toniklerin kullanılması veya hijyenik önlemlerin alınmaması gibi sebeplerle gelişen bu yan etkiler cilt sağlığını kötü etkileyebilir.
Glikolik asitin olası zararları ve yan etkileri arasında şunlar sayılabilir:
- Aşırı fazla kullanımı veya hatalı kullanım sonucu cilt tahrişleri oluşması
- Uygulama sonrası hassas ciltte güneş yanıkları sonucu izler oluşması
- Hassas ciltlerde hatalı kullanım sonrası kuruluk ve pullanmalar
- Yara ve geniş gözeneklerin olduğu alanlarda enfeksiyon gelişmesi
- Uzmanlarca yapılmayan peeling sonrası cilt tahrişi ve lekeler