Göbek yağı aldırma işlemi bir kilo verdirme tedavisi değildir. Uygulanan hastanın göbek bölgesinde yağlanma oluştuğu durumlarda yağ dokusunun tahliye edilmesi için tercih edilmektedir. Genellikle bölgesel yağlanma görülen, aşırı kiloya sahip olmayan bireylere uygulanmaktadır.

İnsan vücudunda alınan kilolar zamanla belli kısımlarda yağlanma oluşturmaktadır. Yağlanmanın en sık görüldüğü bölgelerden biri de karın bölgesi ve çevresindir ki bu oluşum göbek oluşturmaktadır.

Göbek (Karın) Yağı Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Estetik görünüşü bozan göbek oluşumlu yağlanmalar kişiyi rahatsız hissettirmekle birlikte hareketini de kısıtlamaktadır. Aynı zamanda bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Genellikle göbek yağının erimesi için başvurulan ilk yöntem egzersiz planı ve diyet listeleridir. Çoğu durumda bu uygulamalardan çözüm alınmayabilir. Yaşam tarzına etki eden bu değişiklikler vücutta bir etki oluşturmadığında cerrahi operasyon tercih edilmektedir.

Göbek Yağı Nedir?

İnsan vücudunda kilo ile yağ miktarı aynı oranda artmaktadır. Göbek yağının artması; dengesiz ve düzensiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, karbonhidrat ağırlıklı gıda tüketimi gibi sebeplerle oluşmaktadır. Bunların yanında biyolojik faktörlerde etkilidir. Örneğin; yaşlılık, genetik olarak yatkınlık, menopoz gibi sebepler göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olmaktadır.

Göbek yağının artması fiziksel olarak kişinin görünüşünü etkilerken psikolojik olarak da kişinin kendini estetik olarak yetersi görmesine yol açmaktadır. Yağ hücrelerinin artması zamanla sağlık problemlerine de yol açabilir. Şu sorunlar olası sağlık problemlerinden bazılarıdır:

  • Şeker hastalıkları (İnsülin direnci)
  • Erken yaşta ölüm riskinin bulunması
  • Tip 2 diyabet hastalığı
  • Kan basıncının artması
  • Kalp-damar rahatsızlıkları
  • Uyku apnesi

Göbek yağının artmasına engel olabilmek için günlük rutin içerisinde dengeli-düzenli beslenme ve spor hayatın içerisinde yer verilmelidir. Fakat bunlar kişinin bölgesel yağlanmasının kaybolmasında yetersiz rol oynayabilir. Bu gibi durumlarda fazla yağ dokusunun tahliye edilmesi için göbek yağı aldırma işlemine başvurulabilir.

Göbek Yağı Neden Oluşur?

Vücudun çeşitli bölgelerinde yağlanma görülebilir. Bunun oranları bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Yağ dokusu genellikle göbek ve karın bölgesinde daha yoğun olarak görülmektedir. Yağ hücrelerinin en çok bulunduğu bölgelerde yağlanma riski oldukça yüksektir.

Bir kişinin sağlıklı olarak nitelendirilebilmesi için Vücut Kitle Endeksi ölçümünde, mevcut yağ oranının %25’in altında olması gerekmektedir. Vücuttaki yağ oranının düşürülmesi ve bölgesel yağlanmasının giderilebilmesi için sağlıklı bir şekilde beslenmeli ve fiziksel harekete yer verilmelidir.

Sağlıklı beslenme ve düzenli olarak fiziki hareket her kişide aynı etkiyi göstermeyebilir. Bölgesel olarak yağlanmalar kaybolmayabilir. Bu gibi durumlarda yağ hücrelerinin tahliyesi için göbek yağı aldırma işlemi tercih edilmektedir. Yağlanmaya sebep olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fiziksel hareketlilikten uzak yaşam
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Dengesiz ve düzensiz beslenme biçimi
  • Uyku saatlerindeki düzensizlik
  • Yetersiz su tüketimi

Göbek Yağı Aldırma Yöntemleri Nelerdir?

Uzmanlar tarafından uygulanan göbek yağı aldırma işlemlerinde iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar; cerrahi prosedür içermeyen cilt sıkılaştırma işlemi ve cerrahi işlem olan liposuction operasyonudur.

Yağ aldırma işlemlerinde ameliyat içermeyen işlemler, genellikle karın bölgesinin şekillendirilmesi için ideal kiloya yakın bireyler tarafından tercih edilmektedir. Bu işlemler karın germe (abdominoplasti), lipoliz gibi işlemlerdir. Karın yağının cerrahi operasyon ile hastanın karnından tahliye dilmesi işlemi liposuction olarak adlandırılmaktadır.

Ayrıca liposuction sonrası süreç hakkında daha detaylı bilgi alabileceğiniz “Karın germe ameliyatı sonrası” yazımızı ve ameliyatsız bir zayıflatma operasyonu olan “Soğuk lipoliz nedir?” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Göbek Yağı Alma İşlemi Kimlere Uygulanmaktadır?

Karın bölgesindeki fazla yağları ameliyat ile aldırmak isteyen hastalarda herhangi bir özel şart aranmamaktadır. Sağlık problemleri bulunmayan, yağ alma işlemi için risk taşımayan bireyler tercih edebilir. Bu işlem genellikle düzenli spor yapıp beslenmesine rağmen karın yağlarından kurtulamayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. 

Karın bölgesindeki bölgesel yağlanmadan kurtulmak isteyen bireyler tarafından tercih edilebilir. Yalnızca bu operasyonu yaptırmak isteyen hamileler ya da hamilelik süreci geçirmek isteyen kadınlar doğumdan sonraki süreçte bu işleme başvurmalıdır.

Bölgesel Yağ Aldırma Nedir? | Göbek (Karın) Yağı Aldırma

Bölgesel yağ aldırma işlemi vücudun birçok bölgesindeki fazla yağ hücrelerinin liposuction yöntemi ile tahliye edilmesidir. Uygulanan operasyon hem yağların tahliyesi hem de bölgenin şekillendirilmesi için tercih edilmektedir.  Bir bölgeye yapılan liposuction tedavisi ile yağ kütlesi azalarak vücut kitle endeksinin normal seviyelere ulaşmasına yardımcı olur.

Karın Germe (Liposuction) Yöntemleri Nelerdir?

Bölgesel Yağ Aldırma Yöntemleri Nelerdir?

1 – Tümesan Liposuction (Islak Teknik)

En sık uygulanan liposuction çeşididir. Yağ alınacak bölgeye öncelikli olarak; kan damarlarını daraltması sebebi ile ilaç, tuzlu su ve anestezik madde enjekte edilmektedir. Uygulanan bu maddeler bölgenin sertleşmesini sağlar. Plastik cerrah tarafından küçük kesiler açılarak ince uçlu tüp kesiye sokulur. Enjekte edilen sıvılar sayesinde şişen yağ hücreleri tüp yardımı ile emilir.

2 – Ultrason Yardımlı Liposuction

 Yağ hücrelerinin alınabilmesi için yağ hücresi duvarları bir metal çubuk yardımı ile yırtılmaktadır. Sonrasında enjeksiyon aletleri ile yağ hücrelerinin vücuttan tahliye edilmesi sağlanır.

3 – Lazer Yardımlı Liposuction

Ultrason yardımlı liposuction ile benzer bir prosedür uygulanmaktadır. Bu işlemden farkı metal çubuk yerine yağları parçalayan yüksek bir yoğunluğa sahip lazer ışık kullanılmaktadır. Yağ alınacak bölgeye kesik açıldıktan sonra lazer fiberi kesiye sokularak yağ hücrelerinin parçalanması sağlanır. 

4 – Güç Yardımlı Liposuction

Yağ hücrelerinin büyük bir kütleye sahip olduğu durumlarda uygulanan liposuction yöntemidir. Yağ alınacak bölgeye kesi açılarak içine tüp yerleştirilmektedir. Bu tüpler ileri geri yönde hareket ettirilerek hem yağlara titreşim uygulayarak parçalanmasını hem de parçalanan yağların çekilmesini sağlar. Yağ hücrelerinin artan hassasiyeti ile güvenli bir operasyon uygulanır.

Göbek Yağı Aldırma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Göbek yağı aldırma operasyonuna başvuran kişi doktor tarafından muayene edilerek işlem için uygun olup olmadığına karar verilir. Uygun olması durumunda şu şekilde uygulanır:

  • Göbekte yağ alınacak bölgelere doktor tarafından çizgiler ve daireler çizilerek alınacak olan yağ miktarı belirlenir
  • İşlem içi bölgeye lokal anestezi uygulanır. Hastanın operasyon süresince sakin kalabilmesi için damardan sakinleştiriciler uygulanabilir.
  • Liposuction uygulanacak bölgelere kesiler açılır.
  • Açılan kesilere bir tüp yerleştirilerek yağ hücrelerine ulaşılır ve yağın emilmesi sağlanır.
  • Operasyonun kolay bir şekilde gerçekleşmesi için ultrasonik etki gösteren metal çubuk, güç yardımı çeşidi için hareketli tüp ya da lazer kullanılabilir.
  • Yağ hücrelerinin cihaz ile emilmesi uygulanan liposuction çeşidine göre değişiklik göstermektedir. 
  • Hastanın operasyon sonrası durumuna bakılarak birkaç gece gözetim altında tutulabilir ya da taburcu edilebilir.
  • Operasyon sonrasında işlem yapılan bölgede morarma ve şişlik meydana gelebilir. Hafif ağrı hissedilebilir, bu komplikasyonlar normaldir.
  • Hasta için doktor tarafından antibiyotik ya da ağrı kesici gibi çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. İyileşme sürecinin hızla tamamlanması için ilaçların kullanımı önemlidir.

Yağ Aldırma İşlemi ile İlgili Bilinmesi Gereken Hususlar

Göbek yağı aldırma işlemi cerrahi bir prosedür içermektedir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Liposuction işlemi ile yağ hücrelerinin alınması sağlıklı olan her birey için uygulanabilen bir yöntemdir. Operasyon öncesi ve sonrası ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Yağ aldırma işlemi yaptıran kişinin karın bölgesindeki çatlaklar üzerinde etkili bir işlem değildir.
  • Operasyonun sağlıklı ve güvenilir bir şekilde tamamlanabilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurarak alanında uzman plastik cerrah ve hekimler tercih edilmelidir.
  • Plastik cerrah tarafından planlanan operasyon sürecine uyum sağlanmalıdır.
  • Operasyon sonrasında işlem yapılan bölgede kanama, morarma ya da hafif ağrı gibi semptomlar oluşabilir. Bunlar normaldir.
  • Yağ aldırma işleminden sonra oluşacak görüntüde cildi elastikiyeti önemli bir rol oynamaktadır.
  • Yağ hücresinin vücuttan alınma işlemi kalıcı bir tedavi olsa da karın bölgesindeki görüntünün korunmaya devam edebilmesi için sağlıklı beslenmeli ve yeterli fiziksel aktiviteye günlük hayatta yer verilmelidir.
  • Bu işlemin şu kişilere uygulanması tavsiye edilmemekte, işlem için uygun görülmemektedir: yetişkin yaştaki bireyler, cilt hastalığı bulunanlar, düzenli olarak kan sulandırıcı ilaç tüketmesi gerekenler, sigara ve alkol tüketenler, obezite sorunu olanlar.

Yağ Aldırma İşleminin Avantajları Neler Olabilir?

Estetik bir operasyon olarak nitelendirilen göbek yağı aldırma işlemi birçok sorunun tedavisinde kullanılmaktadır. Bu işlemin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yağ hücresinin fazla olması ödem oluşmasına da neden olmaktadır. Yağ hücreleri sıvının tutulmasına, ağrı şişlik oluşmasına neden olur. Uygulanan tedavi ödemin ortadan kalkmasını sağlar.
  • Ödem sebebi ile vücutta oluşan ağrıları ortadan kaldırır.
  • Yağ oranı arttıkça obezite riski de artmaktadır. Bu riskin azalmasını sağlar.
  • Bazı bireylerde belirli bölgelerde yağ birikirken bazı bölgelerde yağ hücresi oluşmamaktadır. Bu lipodistrofi sendromu olarak adlandırılır. Liposuction ile ağ hücrelerinin dağılımındaki dengesizlik ortadan kaldırılarak doğal bir görünüm elde edilir.
  • Kişinin fiziksel hareketlerindeki kısıtlılığı ortadan kaldırarak rahat hareket edebilme imkânı sağlar.
  • Duruş bozukluğunu giderir.
  • Oluşabilecek hastalıkların riskini azaltır.
  • Kişinin kendini estetik bulmasını sağlayarak özgüven kazandırır.

Yağ Aldırma İşleminin Riskleri Var mıdır, Varsa Nelerdir?

Uygulanan operasyon sağlık kuruluşunda ve tecrübeli bir cerrah tarafından uygulansa da hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İşlem uygulanacak kişinin karın bölgesindeki yağ miktarının oranına göre risk artmaktadır. Hastanın doktorun hazırladığı tedavi sürecine bire bir uyum sağlaması önemlidir.

Uygulanan prosedürün ciddi riskleri bulunmasa da cerrahi bir işlem olması sebebi ile olası riskler şu şekildedir:

  • Göbekte sarkma
  • Morluklar
  • Hafif ağrı
  • Ödem oluşması
  • İşlem yapılan bölgede kan ya da sıvı birikmesi

Göbek Yağı Aldırma (Lipusuction) Fiyatları

Plastik cerrahi uzmanlarınca gerçekleştirilen göbek yağı aldırma fiyatları belirlenirken uygulanacak işlemin prosesi bu süreci belirlemektedir. Göbek bölgesindeki yağlanma oluşumuna uygulanan liposuction teknikleri olabileceği gibi diğer ameliyatsız yöntemler de tercih edilebilecektir. Yani fiyat konusunda hastalığın muayenesi ve uygulanacak prosedürler belirlendikten sonra gerekli fiyat değerleri belirlenebilecektir.

Güncel göbek (karın) yağı aldırma ve liposuction fiyatlarını muayeneniz sırasında doktorunuza danışabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Karından yağ aldırmak zararlı mı?

Göbek yağı aldırmakla ilgili merak edilen sorulardan bir tanesidir. Doktorun uygulanan işlem ve sonrasındaki iyileşme süreci için planları hasta tarafından tamamen doğru bir şekilde uygulanır ve doktor tarafından doğru tanımlanırsa zararsız bir operasyondur.

Yağ aldırma ile kaç kilo verilir?

Yüksek miktarda yağ hücresi liposuction yöntemi ile vücuttan tahliye edilebilmektedir. Tek seans uygulanan yağ alma işleminde ortalama 8-10 kilo yağ dışarı alınabilse de yüksek bir miktar olduğu için tavsiye edilmemektedir. 

Yağ aldırma kaç yaş?

Beden gelişimini tamamlayan 18 yaşından büyük herkese liposuction işlemi uygulanmaktadır. 18 yaşından küçükler için ise ailelerin onayı yasal zorunluluk sebebi ile alınarak uygulanmaktadır. İşlem için bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır.

Karın yağı aldırma ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyatın süresi alınan yağ miktarına göre değişiklik göstermektedir. İşlem süresi ortalama olarak yarım saat ile 6 saat arasındadır. Kesi açılan bölgelere kanüller ile yağ alındıktan sonra işlem bitince dikiş atılmaktadır. Her keside açılan bir giriş için 1 dikiş atılmaktadır.

Yağ aldırma acıtır mı?

Ameliyattan önce hastalara lokal anestezi uygulanmaktadır. Ameliyat anestezi altında gerçekleşir. Bu sebeple hastalar herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezler. Operasyon sonrasında hafif bir ağrı hissetmeleri normaldir, kısa süreli bir komplikasyondur.

Yağ aldırma kalıcı mı?

Liposuction işlemi kalıcı bit yöntemdir. Hasta ileriki süreçte kilo alsa bile yağlanma orası daha az olacaktır. Bu sebeple kalıcı bir işlemdir.

Yağ aldırma mı karın germe mi?

Karın germe ve liposuction işleminin birlikte yapılması olumlu sonuçlar vermektedir. Bu işlemlerin faydalı olabilmesi için önce liposuction, sonrası için karın germe işlemini tercih etmeleri doğru bir karar olacaktır. Deri sarkması gibi problemlerin oluşmaması için bu iki işlemin birlikte uygulanması faydalıdır.

Yağ aldırma ameliyatı kaç günde iyileşir?

Liposuction işlemi uygulandıktan sonra hastaların tam iyileşme süreci 4-6 hafta arası sürer. Ortalama bir hafta içerisinde günlük yaşama ve işlerine dönebilirler. Operasyon sonrasında işlem yapılan bölgede oluşan şişlikler ise ortalama 3 ay içerisinde kaybolmaktadır.