Göz tansiyonu (Glokom), gözlerinizden beyninize görsel bilgi gönderen optik sinire zarar veren bir grup göz rahatsızlığıdır. Glokom tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. Bundan dolayı bu tarz sorunların varlığına dair bir belirti yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızda yarar vardır. Glokom, optik sinire zarar veren ve görme kaybına yol açan bir grup göz hastalığıdır. Her yaşta ortaya çıkabilir ancak genellikle yavaş gelişir, bu nedenle erken teşhis çok önemli olmaktadır.

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Gözden beyne gördükleriniz hakkında bilgi taşıyan optik sinire zarar verici bir etkiye sahip olan bir grup göz hastalığına glokom denir. Optik sinir, bir demet oluşturan ve retinadan (gözün arkası) beyne görsel bilgi taşıyan milyonlarca ayrı liften oluşur.

Göz tansiyonu tedavi edilmediği takdirde nihayetinde körlüğe yol açan yavaş fakat ilerleyici bir optik sinir hasarı ile karakterize bir grup göz hastalığıdır. Göz tansiyonunun en yaygın şekli, uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına neden olabilen açık açılı glokomdur. Bu durumun birkaç türü vardır. Günümüz itibariyle göz tansiyonu rahatsızlığı gündeme geldiği zaman aşağıdaki iki farklı tip karşımıza çıkar;

Açık açılı glokom

Tüm vakaların %90’ını oluşturan en yaygın tiptir. Açık açılı glokomda göz içindeki basınç zamanla kademeli olarak artar. Sonuç olarak, önemli bir hasar meydana gelene kadar görüşte bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz.

Kapalı açılı glokom

Gözünüzdeki drenaj geçitleri sıvı veya enkaz tarafından tıkandığında ortaya çıkar. Gözünüzdeki basınçta meydana gelen artış, derhal tedavi edilmezse ani görme kaybına neden olabilmektedir. Bundan dolayı herhangi bir belirtinin ortaya çıkması durumunda göz doktorunuza girmeniz önerilmektedir.

Özellikle açık açılı glokom zamanla yavaş yavaş gelişir ve her iki gözü de etkiler. Ancak önce bir gözde başlayabilir. Göz içindeki basıncın artmasından kaynaklanır. Gözün sıvı odasından yetersiz drenaj nedeniyle optik sinirin zarar görmesine neden olur. Bu da ciddi bir görme kaybıyla sonuçlanır.

Glokom, optik sinire zarar veren ve görme kaybına yol açan bir grup göz hastalığıdır. En yaygın tip olan birincil açık açılı glokom, genellikle erken uyarı belirtilerine sahip değildir ve genellikle zamanla yavaş yavaş gelişir. Genellikle “görüşün sinsi hırsızı” olarak adlandırılmaktadır.

Göz Tansiyonu Hastalığı Neden Olur?

Günümüz itibariyle glokom hastalığının gelişmesinde yaş en temel kriter olarak karşımıza çıkar. Araştırmalara göre glokom görülme sıklığı en çok 40 yaş üzeri kişilerde gözlenmiştir. Kimi zaman bebeklik döneminde konjenital glokom denilen farklı bir tip glokom da gelişmektedir.

Hastalık, açık açılı veya kapalı açılı glokom olabilir. Açık açılı glokomun erken evrelerinde hiçbir semptomu yoktur. Genellikle sadece görme alanı kaybı meydana geldikten sonra ortaya çıkar. Kapalı açılı glokom ise tedavi edilmediği takdirde ani görme kaybına neden olur.

Glokomlu Göz Nasıl Görür?

Glokom, optik sinirde hasara ve görme kaybına neden olabilen bir göz hastalığıdır. En yaygın glokom türü, tüm vakaların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan açık açılı glokomdur. Genellikle yıllar veya on yıllar boyunca yavaş yavaş gelişir ve önemli bir hasar meydana gelene kadar ağrıya veya diğer belirgin semptomlara neden olmaz.

Glokomlu tüm insanların yaklaşık yarısı, önemli görme kaybı olana kadar herhangi bir semptom fark etmez. Ve o zamana kadar, tedavilerin işe yaraması için çok geç olabilir. İyi haber şu ki, erken teşhis ve tedavi, görüşünüzde kalıcı hasar oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, herhangi bir semptomunuz olmasa bile, 40 yaşından itibaren düzenli olarak göz muayenesi yaptırmanız önemlidir.

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri Nelerdir?

Günümüz itibariyle yaygın bir göz hastalığı olarak karşımıza çıkan glokom başlangıçta pek belirti vermez. Bu noktada açık açılı glokomun en sık görülen semptomu ilerleyici görme kaybına neden olduğunu ifade edebiliriz. Bu tür rahatsızlıklarda görme kaybı aşamalıdır ve kişiden kişiye de değişebilir. Ancak bu rahatsızlık aniden değil, zamanla yavaş yavaş ortaya çıkar.

Bazı insanlar retina dekolmanı veya retina deliği nedeniyle bir gözde ani görme kaybı yaşayana kadar glokom olduğunu fark etmeyebilir. Bu tür ani görme kaybına “flaş” körlüğü denir. Çünkü normal görüşe dönmeden önce sadece birkaç saniye sürer. Günümüz itibariyle glokom belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Göz renginizde değişiklik
  • Görüş alanınızda ani bir değişiklik
  • Gözün arkasında baş ağrısı veya ağrı
  • Zamanla kötüleşen bulanık veya bulutlu görme
  • Işıkların etrafında çift görme veya haleler görme
  • Geceleri sokak lambaları gibi parlak ışıklardan kaynaklanan tahriş

Göz renginizde ortaya çıkan değişiklik en net belirtiler arasında yer almaktadır. Çünkü irisinizdeki sarı renk, göz içindeki basıncın arttığının bir işaretidir. Bulanık görme de sıklıkla karşılaştığımız belirtilerdendir. Geceleri ışıkların etrafında haleler görebilir veya loş ışıkta iyi görmekte zorluk çekebilirsiniz.

Gözün arkasında baş ağrısı veya ağrı varsa glokomdan şüphelenebilirsiniz. Glokom, sıvının gözün ön odasında içinde biriktiği ve retinadan beyninize bilgi taşıyan optik sinir üzerinde artan basınca neden olduğu açık açılı glokoma neden olabilir. Bu, tedavi edilmezse görme alanı kaybına ve nihayetinde körlüğe yol açabilir.

Göz Tansiyonu Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Göz tansiyonu (Glokom), optik sinire yavaş yavaş zarar veren bir grup göz hastalığıdır. Optik sinir, gözlerinizden beyninize bilgi iletir. Hasar görürse görme kaybı ve diğer semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Glokom, gözü beyne bağlayan optik sinire zarar veren bir grup göz rahatsızlığıdır. Bu hasar tedavi edilmezse genellikle kalıcı görme kaybına yol açar.

Glokom doğrudan göz içi basıncıyla ve göz damlalarıyla ilgili bir hastalıktır. Son zamanlarda glokom tedavileri gündeme geldiği zaman karşımıza iki farklı seçenek çıkmaktadır. Bunlar, cerrahi seçenek ve lazer kullanımı yöntemleridir. Kimi zaman bazı hastalar için birden fazla cerrahi müdahalenin yapıldığı durumlar da vardır.

Glokom, daha fazla hasarı önlemek için çok geç olana kadar fark edilemeyen, kademeli çevresel görme kaybına neden olabilir. Ayrıca göz tansiyonunda artışa neden olarak gözlerde ağrı ve kızarıklığa neden olabilir. Glokom tedavisinde en kritik aşama tanı aşamasıdır. Tanı aşamasının isabetli bir şekilde yapılması, tedavi sürecini de olumlu yönde etkileyecektir.

Göz Tansiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz tansiyonu (Glokom) için çeşitli tedavi yöntemleri vardır. En yaygın tedaviler arasında göz damlası, lazer ameliyatı ve drenaj açısını onarma ameliyatı bulunmaktadır. Bazı kişilerin herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmayabilir veya ilaç almaları gerekebilir. Glokom tedavisi, göz basıncını düşürmeyi ve optik sinirde meydana gelen hasarı gidermeyi içerir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar ve ameliyat yer alır. Günümüz koşullarında ilaç ve lazer cerrahisi de dahil olmak üzere glokom tedavisi için birkaç farklı yöntem vardır.

Glokom tedavisi için reçete edilen en yaygın ilaç, göz içindeki basıncı azaltarak çalışan yeni nesil ilaçlardandır. Bu ilaçla, ruh hali değişimleri ve kilo alımı gibi yan etkilere neden olabilir. Bu tarz ilaçların oküler hipertansiyonu açık açılı glokomdan daha fazla tedavi etme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte glokom tedavisinin yapılması sürecinde mutlaka etkili bir tanının konulması şarttır.

Glokom tedavisinde diğer bir seçenek ise, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada etkili olabilen ancak tamamen tedavi etmeyen lazer cerrahisidir. Lazer cerrahisi, kan dolaşımınıza daha fazla sıvı girmesini sağlamak için gözünüzün içindeki trabeküler ağın bir kısmını çıkararak çalışır. Bu işlem sadece gözünüzde hala sağlıklı doku varsa işe yarayacaktır.

Glokom tedavisinin amacı, göz içindeki basıncı azaltmak ve optik sinire daha fazla zarar gelmesini önlemektir. Bu, doktorun bulanık görme veya baş ağrısı gibi yan etkilere neden olmadan gözünüzdeki basıncı düşürmek isteyeceği anlamına gelir. Burada tedavinin yapılmasında ana amaç ilk önce görme kaybının giderilmesine yönelik olarak işe yarayan önlemleri almaktır.

Bütün bu bilgiler ışığında glokom tedavisinde uygulanan her bir tedavi türü için ne kadar risk almaya istekli olduğunuzu ve her bir türün sizin için ne kadar işe yarayacağını doktorunuzla konuşmanız önerilmektedir. Doktorunuz, durumunuz için en iyi tedavinin hangisi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. Böylece tedavi sürecinin tamamına yönelik kapsamlı bilgilere de sahip olabilirsiniz.

Göz Tansiyonu Tedavisinde Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Glokom tedavisi son derece titiz bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tedavide; glokom teşhisi konduktan sonra, herhangi bir değişikliğin erken fark edilmesi ve kalıcı hasar oluşmadan önce hızla tedavi edilebilmesi için durumunuzu düzenli olarak izlemeniz önemlidir. Doktorunuz bu kontrollerin ne sıklıkla yapılması gerektiği ve her ziyarette hangi testlerin yapılması gerektiği konusunda size talimat verecektir. Böylece sürece dair daha kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olmanız mümkün olacaktır.

Glokom tedavisi söz konusu olduğunda en önemli husus göz tansiyonunuzu düşürmektir. Bu ilaçlarla veya ameliyatla yapılır. Hafif ile orta derecede glokomu olan birçok kişi ilaçla tedavi edilebilir. Ameliyat genellikle ilacı tolere edemeyen veya hastalığı ilaçla kontrol altına alınamayan kişiler için ayrılmıştır. Bütün bu bilgiler doğrultusunda glokom tedavisi sürecinin hastadan hastaya değişiklik gösterdiğini unutmamak gerekmektedir.

Glokom, tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar gidebilen bir durumdur. Birkaç farklı glokom türü vardır ve her birinin kendi tedavi yöntemi vardır. Açık açılı glokom tedavisi göz damlaları veya hapları içerirken kapalı açılı glokom tedavisi cerrahiyi içermektedir. Glokom, gözü beyne bağlayan optik sinire zarar veren bir göz rahatsızlığının adıdır. Optik sinir, retinadan beyninize bilgi taşır. Bu nedenle hasar görürse görüşünüzün bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz.

Glokom için ilaçlar, cerrahi ve lazer tedavisi dahil olmak üzere çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Doktorunuz, özel ihtiyaçlarınıza ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak sizin için en uygun tedavi seçeneğini bulmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Bütün bu bilgiler ışığınca glokom tedavisinin mutlaka alanında uzmanlar tarafında yapılıyor olması şarttır. Ancak bu sayede üst düzeyde bir tedavi sürecine dahil olmak, üst düzeyde bir başarı elde etmek mümkün olacaktır.