Göz kapaklarının altında oluşan koyu halkalar göz altı morlukları olarak adlandırılmaktadır. Toplumda yaygın olarak her iki cinsiyette de görülen bir durumdur. Göz altı torbalarının da morluklarla birlikte görülmesi durumunda kişiyi olduğundan yaşlı gösterebilir.

Göz altı morlukları için akla ilk gelen sebep yorgunluk olsa da buna sebep olan pek çok faktör bulunmaktadır. Genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi değildir ve tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Estetik açıdan bir sorun olarak görülen bu durumdan kurtulmak zor olabilir.

Göz Altı Morlukları Neden Olur?

Gözaltı morlukları olarak bilinen halkalar kişinin cilt rengine göre siyah, mor, mavi renklerde görülebilir. Yaygın bir kanı olarak bilinen hastalığın ana sebebi uykusuzluk değildir. Bu durumun ana nedeni hiperpigmentasyon olarak kabul edilmektedir. Hiperpigmentasyon oluşmasına neden olan sebepler; sigara içme, yetersiz uyku, güneşe maruz kalma ya da genetik yatkınlık olarak gösterilebilir.

Kan damarlarının daralması hiperpigmentasyona neden olmaktadır. Göz altı derisinin ince olması durumunda göz çevresi normal cilt renginden çok daha koyu görünür. Afrika ve Asya kıtasında yaşayan insanlarda hiperpigmentasyon oluşumu genetik yapıları sebebi ile daha fazladır. Göz altlarının ince olması göz çevresinde morluk görüntüsü oluşturur.

Göze darbe almak ya da uygulana estetik operasyonlar da morlukların oluşmasına yol açabilir. Burun ameliyatlarında uygulanan açık ve kapalı rinoplasti ameliyatlarından sonra göz altında morluk oluşumu gibi komplikasyonlar kısa süreli oluşabilir.

Göz Altı Morlukları Hangi Faktörlere Bağlı Olur?

1 – Uykusuzluk

Normalden fazla uyuma, aşırı yorgunluk ya da yeteri kadar uyumamak göz altında koyu halkaların oluşmasına yol açabilir.

Uykusuzluk göz altlarındaki koyu halkalar haricinde cildin soğuk ve donuk görünmesine neden olabilir. Bu görüntü kan damarlarının ve buna bağlı olarak halkaların daha belirgin görünmesine yol açabilir. Bir bireyin yetersiz uyuması göz altlarında sıvı birikmesine de yol açmaktadır. Sıvı birikintisi görülen bölgelerde şişkinlik oluşur. Göz altlarının koyu görünmesi bazen de göz kapaklarındaki şişliğin gölgesi olabilir.

2 – Yaş

Kişinin yaşlandıkça cildinin incelmesi ve esnekliğinin azalması doğal yaşlanmanın bir sonucudur. Bu durum oluşan göz altı morluklarının sık rastlanan sebeplerinden biridir. Cildin genç görünmesini sağlayan kolajen miktarı yaşlanmaya bağlı olarak azalmaktadır. Tüm bunların sonucunda incelen deri altından görülen kan damarları belirginleşir ve göz altları koyu renkte görülür.

3 – Göz yorgunluğu 

Telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlara uzun süre bakmak göz sağlığını olumsuz yönde etkileyen durumlardan birdir. Gözlerde gerilme oluşmasına, zamanla gerginliğin sürekli devam etmesi ise göz çevresindeki kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu da göz çevresinin koyu renkte görünmesine neden olur.

4 – Alerjiler

Kişinin alerjik reaksiyon gösterdiği durumlar göz kuruluğuna sebep olur bu durum göz altında morluk oluşmasını tetikleyici etki gösterir.

Vücudun alerjik reaksiyonlara gösterdiği tepki histamin salgılanmasıdır. Histaminlerin salınması durumunda gözlerde; şişlik, kaşıntı, kızarıklık oluşması, kan damarlarının genişlemesi gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Bu durum nihayetinde göz altındaki ince ciltten damarların görünür hale gelmesine sebep olur.

Gözlerin alerjiye bağlı olarak kaşınması durumunda sert bir şekilde ovalamak ve kaşımak morlukların görünürlüğünü artırabilir, kan damarlarında çatlamalara yol açabilir. Çatlaklar morluk oluşmasında etkili rol oynayan bir faktördür.

5 – Dehidrasyon

Vücudun ihtiyacı olan suyun karşılanmaması durumunda sıvı dengesi bozulur. Bu durum göz altlarındaki görüntünün olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur. Yeterli sıvı alınmaması durumunda oluşan koyu halkalar, gözlerde çökük görüntü, yüzde donuk bir görüntü oluşması sıklıkla rastlanan durumlardan biridir.

Göz altlarının çökük görünmesi cildin kemiğe yakın olmasıyla ilgili bir durumdur. Morluklarla birlikte olumsuz bir görüntü oluşturur.

6 – Güneş ışınlarına maruz kalma

Cilde renk veren melanin pigmenti güneşe uzun süre maruz kalma durumunda normalden fazla üretilir. Bu durum göz altı derisinin kararmasında etkili bir rol oynar.

7 – Genetik

Bir kişinin ailesinde göz altı morluğu yaygın olarak görülüyorsa kendisinde de olma oranı normale göre artış gösterir. Genetik olarak çocuklukta görülmeye başlar, yaş ilerledikçe renk koyulaşabilir.

8 – Olası diğer etkenler

Kontakt dermatit, cilt tonunda eşitsizlik, egzama (atopik dermatit), tiroit bezi rahatsızlıkları, demir eksikliği anemisi, sinüslerde tıkanıklık, sigara kullanılması, göz tansiyonunda (glokom) kullanılan damlalar

Göz Altı Torbalarımdan Nasıl Kurtulurum?

Göz Altı Morlukları Kimlerde Görülür?

Yaşlanmaya bağlı olarak vücutta yağ dokusu azalır. Bu durumda göz çevresinde ciltte incelme görülür. Genellikle ileri yaştaki kişilerde bu sebepten dolayı göz altı morlukları belirginleşir. Göz altlarında oluşan çukurluklar zamanla kişinin göz altlarının daha koyu görünmesine neden olur.

Genellikle göz altındaki morluklar ten rengi beyaz olmayan bireylerde daha sık görülmektedir. Kişinin ten rengi koyu ise göz altları daha dikkat çekici bir görüntü oluşturur. Koyu ten rengine sahip bireylerin genetik olarak yatkın olması sebep olarak gösterilebilir. Genel olarak genetik yatkınlığı olan bireylerde göz altı morlukları görülebilir.

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir?

Göz altı morluklarının giderilmesi için mevcut yaşam koşullarında bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Göz altı morluklarının oluşmasına sebep olan nedenin tedavi edilmesi önemli olsa da uygulanabilecek bazı yöntemler ile görünüm hafifletilebilir. Yapılabilecek bazı değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sağlıklı Uyku 

Yetersiz uyku kişinin sağlığını ve uyku kalitesini bozabilen önemli bir etkendir. Uyku kalitesi azaldıkça göz altı morluklarının oluşma riski artar.

Vücudun ihtiyacını karşılayabilecek yeterlilikte uyumak koyu halkaların görünümünü azaltabilir. Yalnızca göz altlarında etkili değildir, cildin solgun görünmesine de yol açar.  Yüksek yastıkların tercih edilmesi sıvı toplanmasını önlediği için şişliklerin ve morlukların azalmasında yardımcı olabilir. 

  • Salatalık 

Yorgun gözlerde etkili olmasıyla bilinen salatalık şişliği azaltılmasında etkili bir sebzedir. Dilimlenmiş salatalıkları göz kapaklarınızın üzerinde bekleterek içeriğinde bulunan C vitamini, silika ve yüksek su oranı ile cildinizin beslenerek nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Silika cilt dokusu için faydalı bir maddedir. 

  • Gül Suyu 

Ciltte canlandırıcı ve yatıştırıcı etkisi ile gül suyunu kullanabilirsiniz. Makyaj pamuğuna birkaç damla dökerek göz kapaklarınıza yerleştirebilirsiniz. Ortalama 15 dakika tutmanız ve günde en fazla 2 kere uygulamanız yeterlidir.

  • Soğuk Kompres Uygulaması

Şişkinliğin azaltılabilmesi genişleyen kan damarlarının daralması için soğuk kompres uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu uygulama göz altı morluklarını ve şişliklerini azaltmada etkilidir. Temiz bir bez ya da havluya sarılan buz küpleri göz altlarına uygulanabilir.

Aynı etki soğuk suyla ıslatılan bezin göz altlarına uygulanmasında da elde edilebilir.

  • Çay Poşeti Uygulaması

Çay poşetleri çay demlenmede kullanıldıktan sonra gözlere uygulanabilir. Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein maddesi kan dolaşımının artmasında ve şişliğin azalmasında etkilidir.

Göz çevresindeki koyu renklerin açılmasında uygulanan çay poşetleri kullanılmadan önce buzdolabında bekletilebilir. Soğuk kompresteki gibi serinletici bir etki oluşturur. 

 

Göz Altı Morlukları Tedavileri Nelerdir?

 

  • Masaj Yapmak

Gözde oluşan morlukların belirginleşmesinin sebeplerinden biri de kan damarlarında dolaşımın azalmasıdır. Göz çevresine hafif bir masaj yaparak kan dolaşımının artmasını sağlayabilirsiniz.

  • Antioksidan İçeren Cilt Ürünleri Kullanmak

İçeriğinde antioksidan olarak E ve C vitamini içeren kremler ve cilt ürünleri göz altı morluklarının azaltılmasında faydalı olabilir.

  • Sağlıklı Beslenmek

Göz altı morluklarının azaltılabilmesi için kesin etki gösterebilen besinler yoktur. Anti inflamatuar içeren; meyve, sebze, tahıllar, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar tüketilmesi cilt sağlığında ve göz altlarında etkili bir rol oynar.

Özellikle domates; kan damarlarını koruyucu ve dolaşımı arttırıcı bir etki göstermektedir. Diğer sebzelere örnek olarak; portakal, kırmızı pancar ve karpuz gösterilebilir. Sağlıklı beslenme dengesinde bol su tüketiminin olması önemlidir.

  • Yüzü Doğru Şekilde Yıkamak

Yüz yıkanırken sürekli sıcak su kullanmak gözlerde kızarıklığa ve şişliğe neden olmaktadır. Yüz yıkarken ılık su kullanılmalı, yüz yumuşak hareketlerle yıkanmalıdır.

  • Hindistan Cevizi Yağı

Göz altına gece yatmadan Hindistan yağı ile masaj yapmak koyu halkaların azalmasına yardımcı olabilir. Ciltte zarar gören hücreleri onarma etkisine sahip bir E vitamini kaynağıdır.

Göz Altı Morlukları Nasıl Tedavi Edilir?

Göz altı tedavisi için evde uygulana tedavilerin sonuç vermemesi durumunda bir dermatoloğa başvurabilirsiniz. Medikal tedavilerin uygulanması şu şekildedir:

  • Kolij Asit: Göz altındaki morluklardan etkili olması ile bilinen bu asit iki mantar türünden elde edilen bir maddedir. Yan etkisi ciltte kızarıklık, kontakt dermatit oluşmasıdır.
  • Azelail Asit: Uzun süre kullanıma uygun olan hiperpigmentasyon tedavisinde kullanılan bir üründür.
  • Topikal Kremler: Cildin beyazlatılması için kullanılan hidrokinon ve tretinoin içerek kremler hiperpigmentasyonu azaltmada etkili olabilir. Göz altlarında gözlemlenebilir sonuçların elde edilebilmesi için en az 3 ay kullanılması önemlidir. Göz çevresinde kullanılan topikal ürünlerde yağlı pomad yerine krem kullanılması cilt için daha uygundur.
  • Topikal C Vitamini: Araştırmalara göre; içeriğinde C vitamini bulunan losyonların 6-12 ay kullanılması göz altı morluklarının azaltılmasında etki göstermektedir. 
  • Dolgu: Yağ dokusunun kaybolması, cildin zamanla incelmesi gibi sebeplerle oluşan göz altı morluklarında dolgu yöntemleri uygulanabilir. İçeriğinde hyalüronik asit ve plazma bulunan dolgular uygulanabilir. (Ayrıca ilgili olarak “Gözaltı Işık Dolgusu Nedir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.)
  • Kimyasal Peeling: Hiperpigmentasyonu azaltma etkisi gösteren alfa hidroksi asit ve glikolik asitlerin bulunduğu kimyasallar ile peeling yapmak ciltte gözle görünür etki oluşturabilir. Maksimum etkiye sahip olması ve etkinin kalıcı olması için kimyasal peeling uygulamasının yanında topikal kremler kullanılabilir.
  • Cerrahi Müdahale: Göz altlarındaki derinin ince olması ve hassas bir bölge olması sebebi ile uygulanıp uygulanmaması tartışma konusu olsa da alanında uzman olan doktorlar tarafından uygulanabilir.
  • Lazer Uygulaması: Yara izi oluşması gibi olası yan etkilerin riskini azaltan invaziv lazer uygulamaları göz altındaki koyu halkaları yok etmek için kullanılan çeşitli yöntemlerden biridir.

Ayrıca konuyla ilgili olarak “Badem Göz Estetiği” yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Sık Sorulan Sorular

Aşırı göz altı morlukları neden olur?

Genellikle genetik yatkınlık sebebi ile oluşan göz altı morluklarında çevresel faktörler de etkili olabilir. Yorgunluk, demir eksikliği, stres, aşırı tuz tüketimi, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıklar göz altında morarmalara yol açabilir.

Az su içmek göz altı morluğu yapar mı?

Göz altı morluğunun oluşmasında en sık görülen nedenlerden biri vücudun susuz kalmasıdır. Vücudun su ihtiyacını yeteri kadar karşılamaması durumunda oluşan tepkilerden biridir. Susuz kalan ciltte göz altları çöker, göz altındaki kemiklerine cildin yakın olması donuk ve solgun bir yüz görünümü oluşturur.

Ağlamak göz altı morluğu yapar mı?

Ağlamak, göz altı morluklarının oluşmasına etkili olabilen bir faktördür. Ligamentin belirginleşmesine sebep olduğu için göz altındaki halkalar koyu bir renk alır. Göz altında koyu halkaların oluşmasında en sıklıkla gözlenen nedenin ağlama oluğu ligamentinin belirginleşmesi olduğunu biliyoruz.