Jawline, çene kemiklerinin yüzde oluşturduğu kontürlü yapıdır. Kozmetik açıdan yüze güzellik katan jawline yapısı günümüzde estetik operasyonlarla oluşturulabilmektedir.
Estetik cerrahi veya birçok ameliyatsız tekniklerle gerçekleştirilen işlemlerde yüzdeki jawline (çene çizgileri) oldukça belirgin hale getirilmektedir.
Bu yazımızda çene kontürleri nedir, tedavi yöntemleri nelerdir, ameliyatlı ve ameliyatsız tekniklerin süreçleri nasıldır, operasyon sonrası bu çene çizgileri kalıcı mıdır ve kalıcılığı ne kadar sürmektedir gibi aklınıza takılan sorulara dair yanıtları bulabileceksiniz.
Jawline (Çene Çizgisi) Nedir?
Diğer adıyla çene çizgisi ya da çene kontürü olarak adlandırılan jawline, yüze estetik ve karakteristik özellik katan bir unsurdur. Yüzün üst ve alt çenesi arasında oluşan bu çizgi, yüzün ön tarafında bulunmaktadır. Bu yüzdeki uzun çizgiler, yüz şeklinin belirginliğini ve simetrisini belirler.
Özellikle erkeklerde, jawline genellikle belirgin ve düzgün olma eğilimindedir. Ve bu açıdan, kişinin güçlü ve sağlam görünmesini de sağlamaktadır.
Genellikle çene çizgileri insan yüzünün en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Ayrıca yüzün güzel görünmesine katkıda bulunan en önemli unsurlardandır. Bu açıdan birçok kişi bu çene formuna sahip olmayı istemektedir.
Önceden yaygın olarak bilinmeyen ve bilinmesiyle popülerliği daha da artan jawline estetik ameliyatları ve uygulamaları günümüzde oldukça tercih edilen operasyonlardandır.
Plastik cerrahinin çene estetiği alanına giren bu estetik tedavinin birçok farklı uygulama yöntemi bulunmaktadır.
Tedavileri Nelerdir?
Çene çizgisi oluşturma aşamasında genellikle şu tedaviler uygulanmaktadır;
- Kırışıklık tedavisi:
Kırışıklıkları azaltmak ve çeneyi daha belirgin hale getirmek için kullanılan bir tedavi türüdür. Bu tedavide, cilt altındaki yağ dokusunu azaltarak yüzün daha düzgün ve belirgin bir görünüm kazandırılması amaçlanır.
- Dolgu tedavisi
Cilt altına enjekte edilen biyouyumlu dolgularla jawline estetik yapısında istenen form oluşturulmaktadır. Yüze uygulanan herhangi bir dolgu tedavisi ile beraber de tercih edilebilmektedir. Çene hattı boyunca uygulanan bu dolgular ile çene yapısı dahil yüzün genelinde gerginlik elde edilmektedir.
- Botox tedavisi
Botox, bir tür neurotoksin olarak bilinen bir maddedir ve kasları gevşeterek kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur. Botox, yüzde belirgin bir jawline için kullanılabilen bir uygulamadır. Ancak bu tedavinin yan etkileri olabilir ve doktor kontrolünde yapılması gereklidir.
- Cilt bakımı rutinleri:
Düzenli cilt bakımı, jawline’ı daha belirgin hale getirmeye az da olsa yardımcı olabilmektedir. Bu, ciltteki yağ ve ölü hücrelerin temizlenmesi, nemlendirilmesi ve cilt tonunun düzgünleştirilmesi ile sağlanabilmektedir.
- Estetik cerrahi uygulamaları:
Jawline’ı daha belirgin hale getirme için cerrahi seçenekler de mevcuttur. Bu seçenekler arasında, yüz bölgesinde yağ azaltıcı ameliyatlar ve yüz bölgesinde kemik çıkartıcı ameliyatlar bulunmaktadır. Bu seçeneklerin yan etkileri olabilmektedir ve doktor kontrolünde yapılması gerekir.
Ameliyatsız Jawline Tedavileri Hangileridir?
Jawline çene çizgisi oluşturma estetiği işlemlerinde genellikle birçok metot birlikte kullanılabilmektedir. Mesela yağ fazlalığı olan bir cilt için önce liposuction gibi yağ fazlalığını alma prosedürleri uygulanacaktır. Yağ fazlalığı alınması ile çene kontürü belirginleşmişse dolgu enjeksiyonu gibi uygulamalara geçilecektir.
Ancak çene çizgileri yeterince belirgin olmayan kişilerin çene anatomisinde cerrahi uygulamalar yapılması gerekebilecektir.
Ameliyatsız jawline tedavilerinin en önemli avantajı ciltte herhangi bir kesi uygulama prosedürü bulunmamasıdır. Bu ameliyatsız teknikler uygulanırken doğrudan çene çizgisi oluşturma amaçlı olduğu gibi dolaylı yoldan ikinci amaç olarak da uygulanabilecektir.
Ameliyatsız çene çizgisi oluşturma teknikleri genel olarak şunlardır;
- Botox: Botox, çene kemiklerinin görünümünü değiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Botox, çene kemiklerinin düzensiz görünümünü düzene sokmak için kullanılmaktadır. Ve bu yöntem sayesinde çene kemiklerinin daha düzenli ve belirgin bir görünümü olur.
- Dermal dolgu maddeleri: Dermal dolgu maddeleri, çene kemiklerinin görünümünü değiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu maddeler, çene kemiklerinin düzensiz görünümünü düzene sokmak için kullanılır ve bu yöntem sayesinde çene kemiklerinin daha düzenli ve belirgin bir görünümü olur.
- Dermal fillerler: Dermal fillerler, çene kemiklerinin görünümünü değiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu fillerler, çene kemiklerinin düzensiz görünümünü düzene sokmak için kullanılır ve bu yöntem sayesinde çene kemiklerinin daha düzenli ve belirgin bir görünümü olur.
- PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisi: PRP tedavisi, çene kemiklerinin görünümünü değiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi, çene kemiklerinin düzensiz görünümünü düzene sokmak için kullanılır ve bu yöntem sayesinde çene kemiklerinin daha düzenli ve belirgin bir görünümü olur.
- Laser tedavisi: Lazer uygulaması ile ciltteki yağ hücrelerini kırma ve kolajen üretimini sağlayarak cildin gerginleşmesini sağlamaktadır.
Ameliyatsız tedaviler kalıcı mıdır?
Genel olarak yağ yakımı, dolgu enjeksiyonu ve ciltte hücre yenilenmesine odaklı bu ameliyatsız çene estetiği teknikleri geçici bir etkiye sahiptir. Ancak her uygulama kişiden kişiye değişkenlik gösterebilecektir.
Örneğin, tamamen yağ yakımı gibi operasyonlarla cilt hatları belirginleşen kişiler için ameliyatsız jawline başarılı olabilecektir. Fakat cilt kontürleri ve çene hattı bu işlemlerle belirginleşmeyen kişilere ilave teknikler uygulanması gerekebilecektir.
Dolgu ve yağ enjeksiyonu tedavilerinde de durum aynıdır. Ancak kalıcı dolgu enjeksiyonu uygulanan bir ciltte belirgin bir çene kontürü oluşturulabilirse etkisi kalıcı olabilecektir.
Özetlemek gerekirse ameliyatsız tekniklerle yapılan jawline estetik tedavileri geçici bir belirginlik sağlamaktadır. Kalıcı sonuçlar kişinin spor ve düzenli ve sağlıklı beslenme düzenli gibi alışkanlıklarla sağlanabilecektir.
Ameliyat ile Jawline Çene Çizgisi Oluşturma
Çene estetiği cerrahi teknikleri ile çene kemikleri üzerinde değişiklik sağlanabilmektedir. Çene ameliyatları ile yüz ve çene hattının fizyolojisinde şu değişiklikler yapılabilmektedir;
- Uzun kemikler kısaltılabilmekte ya da törpüleme metodu ile düzgün bir forma dönüştürülebilmektedir.
- Kısa ve geride kalan çene yapısı cerrahi müdahalelerle yüz açısına uygun bir konuma getirilmektedir.
- İmplant takviyesiyle çene ucu alt çeneye ve çene ucuna iyi bir görünüm verilebilmektedir
- Zayıf ve girintileri olan çene yapısı tedavi edilebilmektedir
- Cerrahi müdehalerle çene kontürünün boyluca belirgin hale getirilmesi
Yani bu operasyonlara bağlı olarak çene ve yüz formunda kalıcı değişiklikler sağlanmaktadır. Çene yapısında uygulanan bu estetik operasyonlar çene çizgisini doğrudan etkilemektedir.
Özellikle erkeklerde sık uygulanan jawline çene ameliyatları sonrası ise tamamen doğal bir çene kontürü oluşturulabilmektedir.
Yani özet olarak cerrahi tekniklerle çene üzerinde uygulanan estetik operasyonların etkileri tamamen kalıcı bir yapıya sahiptir. Ve bu teknikler ayrıca sadece çene yapısını değiştirmekle kalmayıp tüm yüz geneli ve jawline çene kontürünü de doğrudan etkilemektedir.
Jawline Egzersizleri Kalıcı Etki Sağlar mı?
Bu işlem özellikle erkeklerin sıklıkla kullandığı birtakım jawline egzersiz topu gibi ürünlerle yapılan uygulamalardır. Genellikle bunun gibi ürünlerle yapılan egzersizler, çene ve yüz bölgesinde kasların kasılmasını sağlayarak yağ yaktırmaktadır.
Ancak yüz ve çene alanında olan kontürün belirgin olmama durumu veya gıdı sarkmaları tamamen yağ fazlalığına bağlı oluşmamaktadır. Cilt yapısı, çene fizyolojisi gibi birçok faktör yüzdeki kontürlerin belirginliğini maskelemektedir.
Jawline egzersizi sadece yüz ve çene bölgesinde yağ fazlalığına bağlı olarak hafif kontür belirsizliği yaşayan kişilerde etkili olabilecektir. Çene kaslarının artması ve yağ kitlesinin azalmasıyla çene hatları buna bağlı belirginlik sağlayacaktır.
Yani uygulanan bu egzersizler ile kalıcı çene çizgileri elde etme durumu kişisel duruma göre değişkenlik gösterecektir. ,
Uygun bir teşhis için çene estetiği uzmanı bir plastik cerrah ile görüşmelisiniz.
Erkeklerde ve kadınlarda uygulama farklı mıdır?
Fiyat ve prosedür açısından jawline tedavilerinde erkekler ve kadınlar arasında hiçbir fark yoktur. Ancak erkek ve kadınlarda çene yapıları estetik ve anatomik açıdan daha farklı yapıdadır.
Erkeklerin kas fizyolojisi kadın fizyolojisine oranla daha büyük bir kitleye sahiptir. Bu fizyolojik fark çene estetiği yapısında da geçerli bir durumdur.
Bu açıdan erkeklerin çene yapısı kadınların çene yapısına göre kontürlü olmaya daha elverişli bir yapıdadır. Yani kadın ve erkek çene kontürlerinde tedavi süreçleri ve tedavi fiyatları açısından bir ayrışma söz konusu değildir, sadece fizyolojik farklar bulunmaktadır.
Tedavi Fiyatları
Jawline tedavi fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında çene ve yüz formunuza dair analizler yapılmaktadır. Bu incelemelerde istekleriniz de değerlendirilmektedir. Daha sonrasında Çene çizgisi oluşturma tedavisi için uygun prosedürler planlanarak gerekli ölçümler yapılacaktır.
Operasyonunuz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda detaylıca bilgilendirecektir. Daha sonrasında isteğiniz doğrultusunda tedavinin tercihini size bırakacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra çene tedavi için fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Çene çizgisi ya da kontürü olarak isimlendirilen jawline ve bu hatların belirgin hale getirilmesi ise için uygulanan işlemler vücut formu korunursa uzun süre kalıcı olacaktır. Dolgu enjeksiyonu ile oluşturulan jawline yapıları ise 1-2 yıl kadar kalıcı olabilecektir.
Çeneyi ve yüzü estetik açıdan oldukça genç ve canlı gösteren jawline yapıları herkes için ideal ölçülerde güzellik katan bir unsurdur. Ayrıca esnek bir jawline yapısı tüm yüze ve çene altı gıdı bölgesine de gergin ve uygun bir form sağlamaktadır. Yani herkese yakışır.
Çene kontürü ciltte gergin bir yapının göstergesidir. Yani jawline tüm yüzü ve gıdıyı gergin tutan bir yapıya sahiptir. Çene kontürü oluşturma tedavileri ile sonradan bu yapı oluşturulabilmektedir. Yani jawline doğrudan gıdı eritmese de cildi gerginleştiren bir yapıdır.
Çene çizgilerini belirginleştirmek için yapılan jawline işlemlerinde liposuction, dermal dolgular, lazer terapi, yağ enjeksiyonu ve çene cerrahisi gibi tekniklerden faydalanılmaktadır. Her kişinin jawline yapısı farklı olacağından farklı tekniklerle operasyonlar yapılacaktır.
Çene cerrahisi ya da diğer jawline oluşturma tedavilerinde diş formuna herhangi bir temas bulunmamaktadır. Bu sebeple jawline işlemleri dişe zarar vermeyecektir. Ayrıca oluşturulan çene kontürü çeneyi daha kaslı gösterecektir.
Çene yapısına bağlı olarak jawline oluşturma ve belirginleştirme işlemlerini 18’li yaşlardan sonra herkes yaptırabilir. Çene çizgilerinde kontür eksikliği her kişi için başka etmenlere bağlı olabilecektir. Bu sebeple yaş ile beraber bu faktörler de değerlendirilmektedir.
Çene kaslarının gelişmesini ve belli miktar yağ yakımı sağlayan sakız çiğneme eylemi jawline hatlarının belirginleşmesine yardımcı olur. Ancak jawline belirginleştirmek sakız çiğneme gibi tamamen doğal yollarla sağlanamamaktadır.