Kapalı burun estetiği ameliyatı, burunda gerçekleştirilecek estetik operasyonun cilt dokusunda herhangi bir açma işlemi uygulamadan gerçekleştirilmesidir. Yani operasyon burun delikleri içerisinden ileri teknikler uygulanarak gerçekleştirilmesi sürecini içermektedir.
Kapalı burun estetiği aynı zamanda kapalı rinoplasti olarak da isimlendirilir, açık burun ameliyatı gerektirmeyecek estetik operasyonlarında uzman hekimin sıklıkla yararlandığı bir tekniktir.
Kapalı Burun Estetiği (Kapalı Rinoplasti) Nedir?
Burun estetiği ameliyatları, cerrahi prosedür içeren işlemlerdir. Açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde uygulanan burun estetiği ameliyatları burnun yeniden şekillendirilmesini amaçlamaktadır. Kapalı burun ameliyatı (kapalı rinoplasti) plastik cerrahi uzmanı hekimce burun deliklerinden ince medikal cihazlar yardımıyla estetik ameliyatı gerçekleştirmesidir.
Cerrahi bir prosedür içermesi sebebi ile bu işlemi tercih eden hastalar işlem sonrasında iz kalmasından çekinebilir. Ancak kapalı burun ameliyatı sonrası burun üzerinde dikiş izleri olmamaktadır, tüm işlem burun içinden gerçekleştirilmektedir. İzsiz burun ameliyatı ile ilgili “Piezo Burun Estetiği” yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Kimler kapalı burun ameliyatı yaptırabilir?
Burun yapısı yalnızca kemik ve kıkırdak dokusundan oluşmamaktadır. Burnun görünüşünde etkili olan birçok doku bulunmaktadır. Bu teknikte yumuşak dokular zarar görmeden işlem sonlandırılmaktadır. İlgili süreç, uygulanacak yöntem doktorunuz tarafından size aktarılacaktır. Operasyon için kapalı burun ameliyatı uygulaması yapan bir hekime başvurmayı tercih edebilirsiniz.
- Önceden burun estetiği estetiği olmayan bireyler kapalı rinoplasti için daha uygundur. İyileşme süreci daha hızlı ilerlemektedir.
- Öncesinde işlem yaptıran bireylerde burun ucunda oluşan ödem ortalama bir yılda kapanmaktadır. Açık ve kapalı teknik arasında bu süreçten sonra tek görülen kolumella kısmında iz kalmasıdır.
- Öncesinde açık rinoplasti yöntemini tercih eden hastalar yeniden açık işlem tercih etmeleri gerekebilir.
- Revizyon ve deviasyon ameliyatları içeren ameliyatlar da dahil olmak üzere her hastaya uygulanabilmektedir.
Kapalı Burun Estetiği (Rinoplasti) Kalıcı mı?
Burun; kemik, kıkırdak, damarlar, bağ dokular ve sinirler içeren bir organdır. Kapalı rinoplastide kemik ve kıkırdağa müdahale edilmektedir. Bu kısma burun deliklerinden girilerek ulaşılmaktadır. Kapalı rinoplastinin avantajı işlem sonunda ödem ve şişliğin daha az oluşmasıdır.
Uygulanan operasyon ile düşük burun ucunun kaldırılması, eğri olan burun kemerinin düzeltilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanında burunda asimetrik bir görüntü var ise kapalı rinoplasti ile tedavi edilebilir burundaki eğrilik kalıcı olarak tedavi edilebilir. Ameliyat sonrasında revizyon ameliyata ihtiyaç duyulmamaktadır.
Kapalı Rinoplasti Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
İşlem öncesinde şu hususlara dikkat edilmektedir:
- Hasta burun estetiği uygulamasından önce genel bir fiziki muayene geçirmektedir.
- Burun yapısı farklı açılardan fotoğraflanır.
- Hastanın beklentileri ve doktorun hastaya uygulayabilecekleri karşılıklı olarak konuşulmalıdır. İşlem sonrasında hasta memnuniyeti için önemlidir.
- Hasta doktorun uygulayabileceğinden farklı bir burun şekli talep edebilir.
- Operasyon sonrasında hastanın ulaşması planlanan burun şekli fotoğrafların düzenlenmesi ile hastaya gösterilir.
- Buna bağlı olarak doktor ve hasta uygun bir burun şekline birlikte karar vermektedir.
- Burun estetiği operasyonlarını uygulayan hekimler, hastaların genellikle kapalı rinoplasti tedavisinden memnun olduğunu belirtmektedir.
Kapalı Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Kapalı burun estetiği ameliyatları şu şekilde uygulanmaktadır:
- Burun yapı olarak; alt ve üst kıkırdak, kemik ve nazal septumdan meydana gelmektedir.
- Genel anestezi altında burun deliklerinden girilerek iç kısımda kesi açılmakta, kıkırdak ve kemik kısmı açığa çıkartılmaktadır.
- Hatanın burun yapısı kemikli ise mikro motor uygulaması ile çekiç kullanmadan kemik alınmaktadır.
- Burun kemiğinin törpülenmesi özel bir cihaz yardımı ile uygulanmaktadır.
- Burnun sağ ve sol tarafından dikey yönde kesiler açılır ardından kemiğin üst kısmına yatay yönde kesi uygulanır.
- Burundan kemik alınan kısımlara kıkırdak ya da kemik eklemenin yapılması ile işlem sonuçlandırılmaktadır.
- Burnun iç kısmında açılan kesilere zamanla eriyen dikişler atılarak kesiler kapatılır.
- Kapalı burun estetiği prosedür olarak burun içinden uygulanmaktadır. Bu sebeple işlem sonunda iz oluşmaz.
- Hastadan hastaya değişiklik gösteren işlem ortalama olarak 2-4 saat sürmektedir.
- Ameliyat sonrasında hasta 1 gece gözlem altında tutulmaktadır.
Kapalı Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci
Kapalı rinoplasti, burun estetiği sonrası ilk iki gün ağrı kesici uygulanmaktadır. Operasyonu uygulayan cerrah tarafından sonraki günler için ağrı kesici ve ödem oluşumunu engelleyen ilaçlar reçete edilir.
Kapalı burun ameliyatı sonrasında hastada ödem ve şişlik gibi yan etkiler meydana gelmektedir. Bunun yanında burunda morarma, tıkanıklık oluşabilir. Hasta ağzı hareket etmekte zorlanabilir. Bu etkiler yaklaşık 3. günden itibaren azalır, 7-10 gün sonrasında ise kaybolur.
Kapalı Rinoplastinin Avantajları Nelerdir?
Kapalı burun estetiğinden hastanın burun deliklerinden girilerek burna müdahale edilmektedir. Bu sebeple dışarıdan bir kesi izi oluşmamaktadır. Kapalı rinoplasti uygulamasının avantajları şu şekildedir:
- Burnundan memnun olmayan ve estetik yaptırmak isteyen bireylerin çekindikleri konu işlem sonrasında iz kalma durumudur. Kapalı rinoplasti estetiğinde burun içinden işlem yapılması sebebi ile iz oluşması minimuma indirilmektedir.
- Kapalı burun estetiği açık ameliyata göre daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Basit bir müdahale ortalama 1-2 saat sürmektedir.
- Burun dışından bir kesi açılmadığı için açık ameliyatlara göre, yumuşak doku, sinir ve damarlar daha az hasar görmektedir.
- Bağ dokunun da minimum ölçüde etkilenmesi sebebi ile ameliyat sonrasında şişlik ve morluk daha az görülür.
- İyileşme süresi açık ameliyatlara göre daha hızlıdır. Kesi olmaması bunun ana nedenidir.
- İşlem sonrasında burnu sabitlemek için takılan atel ortalama bir hafta sonra çıkarılmaktadır.
- Kalıcı bir operasyondur. İşlem sonrasında revizyona gerek yoktur. Gerekli olması durumunda kapalı burun estetiği revizyonu uygulanabilir.
- Sinir dokusunun hasar görmemesi sebebi ile geçici his kaybı görülmemektedir.
- Hasta bir hafta içerisinde gündelik yaşamına dönebilir. Yaklaşık olarak 1.5-2 ay içerisinde iyileşme süreci başlar ve 1 yıl içerisinde tamamlanmaktadır.
- Cildin alt kısmında kemik ve kıkırdak yapısının üzerinde bulunan pitanguy tendonu hasar görmemektedir.
Kapalı Burun Estetiği Operasyonunun Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Ameliyat öncesinde hastanın bu operasyon için uygun olup olmadığının belirlenmesi önemlidir. Travma ya da ani bir kaza geçiren ya da yapısal bozukluğa sahip olan hastalarda açık rinoplasti tercih edilebilir.
Bu işlem estetik görünüş haricinde nefes almakta güçlük çeken bireylere de uygulanmaktadır. Kapalı burun estetiği cerrahi bir prosedürdür. Bu sebeple uzmanlarca gerçekleştirilmediği durumlarda bazı riskler ve komplikasyonlar barındırmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Ameliyat sonrasında oluşan kızarıklık
- Burunda hassasiyet
- Şişlik (ödem) oluşması
- Nefes almada güçlük
- Revizyon gerektiren durumlar
- Göz altı ve burun kısmında morarma
- Burun deliklerinin asimetri bir görüntü oluşturabilmesi
Yukarıda verilen riskler ve komplikasyonlarla karşılaşmamak için alanında uzman ve deneyimli bir doktora başvurmalısınız. Tercihinizin sağlık kuruluşu olması bu risklerin meydana gelmesini oldukça azaltır.
Kapalı Burun Estetiği Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kapalı burun estetiğinin iyileşme süreci açık ameliyata göre oldukça hızlıdır. Doktor tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar hastaya bildirilmektedir. Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- Ağır egzersizden ve yorucu aktivitelerden kaçınmalısınız.
- İyileşme sürecinde eğilmemeniz ve ağır bir eşya kaldırmamanız sağlığınız açısından önemlidir.
- Ağız hareketlerinde bir süre zorluk yaşayabilirsiniz. Bu sebeple sıvı ve yumuşak gıda tüketmelisiniz.
- Alkol ve sigara tüketiminden bir süre uzak durmalısınız.
- Burnunuzu temizlemekten kaçınınız.
- Doktorunuzun tavsiye ettiği süre boyunca yüzüstü uyumamalı, sırt üstü uyumayı tercih etmelisiniz.
- Doktorunuzun reçete ettiği haricinde ilaç kullanmaktan kaçınınız.
- Bol sıvı tüketmeniz iyileşmenize olumlu katkı sağlayacaktır.
- Doktor kontrollerini aksatmamalı, randevunuza zamanına gitmelisiniz.
- Operasyon sonrası ilk 2-3 gün yüksek bir yastıkta yatmanız önerilmektedir.
- 1-1,5 ay gözlük kullanmamalısınız.
Sık Sorulan Sorular
Burun anatomisi açık teknikte en iyi şekilde gösterilmektedir. Bu sebeple daha avantajlıdır. Açık burun ameliyatları sonrasında revize oranı oldukça düşüktür. Kapalı tekniğe göre bu oran biraz daha fazladır.
Kapalı rinoplasti işleminde burun deliklerine girilerek operasyon yapılmaktadır. Burnun içerisinde küçük kesiler oluşturularak işlem yapılan bir ameliyattır. Atılan kesiler burun içinde yer aldığı için burun derisi hasar görmemektedir. Bu sebeple iz oluşmamaktadır.
Kapalı rinoplasti yöntemi cerrahi bir işlemdir. Fakat kesiler burun içinde oluşturularak işlem yapılmaktadır. Bu sebeple nazal septum, sinirler ve damarlar zarar görmemektedir. Ameliyatta kesilen sinir miktarı çok azdır. Bu ameliyatlarda kesi izinin dışarıdan görülmemesi de olumlu yanıdır.
Operasyondan sonraki 7 gün içinde ödem azalmaktadır. Az da olsa görülebilen şişlikler yok olmaktadır. Burnun son şeklini alması se 6-12 ay arasında gerçekleşmektedir. Bu süreyi belirleyen unsur burun derisinin kalınlığıdır. Kalın burun derisinde sahip hastalarda 2 yıla yakın sürebilmektedir.
Evet, burun estetiği uygulamalarından sonra burun ucu düşmektedir. Burun ucunun doğal yapısı bunda etkili olabildiği gibi operasyon sırasında fazla burun dokusunun çıkarılması da buna sebep olabilmektedir.
Burun estetiği ameliyatları cerrahi işlemler olsa da ağrılı ameliyatlar değildir. Genel anestezi altında uygulanan bu işlem sonrasında burna takılan atel 7 gün burunda kalmaktadır. Burun içine de tampon uygulaması yapılmaktadır.
Kapalı burun estetiği açık teknik operasyonuna göre daha kolaydır. Burnun içerisinden müdahale edilmesi sebebi ile burnun yapısı ve dokusu korunarak planlanan değişiklikler kolaylıkla uygulanmaktadır.
Kapalı rinoplasti tedavisinde işlemler burnun iç kısmına kesi açılarak uygulanmaktadır. Ameliyat sonunda kesiler kapatılır. Dikişler ise burun içine atılır. Bu sebeple dışarıdan bir kesi ya da dikişi izi görülmemektedir.
Açık burun estetiğinde burnun uç kısmına kesi açılarak burun yapısı görünür hale getirilir. Kapalı burun estetiğinin farkı kesi uygulamasının burun içinden yapılmasıdır. Ameliyat burnun içinden yapılmaktadır.
Yaklaşık 6 ay içerişinde nefes alma fonksiyonu normale dönmektedir. Burun ameliyatlarının başarılı olarak nitelendirilebilmesi yalnızca kişinin yüzüne uygun bir burun şeklinin verilmesi değildir. Hastanın operasyondan sonra rahat nefes alıp vermesi de önemli bir başarı ölçütüdür.