Cildin en dış tabakası olan epidermisin karbon gibi farklı solüsyonlar kullanılarak soyulma işlemine karbon peeling adı verilmektedir. Uygulanacak olan maske ya da solüsyon ile cildi en üst tabakasının soyulması sağlanır. Bu işlem cildin daha pürüzsüz ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. Sivilce izleri, hafif kırışıklıklar, renk değişiklikleri gibi problemlerin çözümü peeling uygulaması ile mümkündür.
Ciltteki sorunlara göre uygulanacak peeling yöntemi de değişiklik göstermektedir. Üç düzeyde peeling işlemi yapılmaktadır. Bunlar; hafif, orta ve derindir. Hafif düzeydeki peeling işlemi cildin yalnızca en üst tabakasının soyulmasını sağlarken derin düzeydeki işlemlerde cildin alt katmanlarının da soyulması sağlanır.
Hafif peeling; akne, cilt kuruluğu, renk tonundaki düzensizlik gibi sorunların tedavisinde kullanılmaktadır. Sonucun kalıcı olabilmesi için bu işlemin tekrar edilmesi gerekebilir. Derin peeling ise kansere yol açabilecek cilt lezyonları, yara izleri ve derin kırışıklıkların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Derin peeling uygulaması genel olarak tekrar edilmesi gereken bir işlem değildir.
Peeling işlemi sırasında cilde farklı kimyasal maddeler uygulandığı ve farklı düzeylerde uygulama yapıldığı için bu tedavi bir cilt uzmanının kontrolünde ve sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Bu tedavi için cilde uygulanabilecek kimyasal maddelerin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Her maddenin kendine has özellikleri ile işlem aynı olsa da ciltteki etki düzeyleri birbirinden farklı olabilir.
Karbon Peeling Nedir?
Peeling işlemi için kullanılan maddelerin içerisinde karbon ya da aktif kömür olmasına verilen isimdir. Aktif karbon ya da aktif kömür cilt sağlığının iyileştirilebilmesi için oldukça etkili bir maddedir. Normal kömürün yüksek ısıya maruz kalması sonucunda aktif karbon elde edilir ve ince bir toz haline getirilir. Toz haline getirilen kömür içerisinde oluşan küçük boşluklar kimyasalların etki etmesinde ve toksinlerin atılmasını sağlar.
Vücutta böyle bir faydaya sahip olan aktif karbonun maske formuna getirilerek peeling yapımında kullanılması ile cilt bakımına yeni bir yöntem kazandırılmıştır. Cilt üzerindeki kirlerin temizlenmesi, bakterilerin emilerek ciltten uzaklaştırılabilmesi için aktif karbon oldukça etkili bir peeling maddesidir. Cilt böylelikle derinlemesine temizlenerek pürüzsüz bir görünüme kavuşur.
Lazerle Karbon Peeling Uygulaması Nedir?
Lazerli veya lazerle peeling uygulaması, ciltteki lekelerin, kırışıklıkların ve diğer cilt problemleri için sıklıkla yararlanılan medikal bir tekniktir. Toz haline getirilmiş karbon malzemesinin cilde uygulanmasından sonra lazer teknolojisi uygulanarak ciltteki üst tabakanın (epidermis) kontrollü bir şekilde soyulması sağlanır.
Soyulan cilt tabakasının altındaki sağlıklı cilt hücrelerinin ortaya çıkmasını sağlayan bu teknik sayesinde cilt lekeleri, sivilce ve akne izleri, kırışıklıklar kısmen veya yüksek oranda giderilebilmektedir.
Karbon Peeling Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Genellikle yüz bölgesine uygulanan karbon peeling işleminin pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Aktif karbonun cilde uygulanması ile toz, yağ ve kir temizlenerek arındırılır. Cilde etkili bir işlem uygulandığında cildin parlak bir görünüm kazanması sağlanır.
- Boşluklu bir yapıya sahip olan aktif karbon ile yapılan maske cilt üzerindeki porlara nüfuz ederek yağ, kir ve cilt üzerindeki diğer maddelerin temizlenmesini sağlar.
- Polarda oluşan kire ve yağa derinlemesine nüfuz ederek temizler, sıkı ve sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlar. Cilt gözeneklerinin genişlemesine engel olur.
- Kaba bir yapıya sahip olan bu madde ile yapılan maskede cildin epidermis yani en üst tabakasında oluşan ölü hücreleri temizler. Ölü hücrelerden temizlenen cilt canlı ve sağlıklı bir dokuya kavuşur. Cildin parlak, sağlıklı ve dinç görünmesine yardımcı olur.
- Ciltteki yağ dengesinin korunabilmesi için karbon içerikli maskelerin kullanılması ve peeling yapılması oldukça etkilidir. Yağlı ve akne oluşumuna meyilli ciltlerde cilt yapısındaki yağlanmaya engel olur. Cildin yağlanmasına neden olan nemli ve sıcak havalarda peelingin uygulaması oldukça faydalıdır.
- Cilt gözenekleri içerisinde; yağ, bakteri ve ölü derilerin birikmesi ile akne oluşur. Aknenin oluşumuna neden olan bakteriler; şişme, kızarıklık ve beyazlık oluşması gibi sivilce etkileri oluşturabilir.
- Cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlayan ve akne oluşumunun önüne geçen karbon peeling gözeneklerde bakteri oluşmasını önler. Cildin temiz görünmesini sağlar.
- Cilt üzerinde kızarıklık ve şişlik oluşmasına yol açan nedenlerden biri de böcek ya da sinek ısırıklarıdır, peeling uygulaması bu gibi sorunların çözülmesinde etkilidir.
Karbon Peeling Nasıl Uygulanır?
Karbon peeling yöntemi ile cilt temizlenerek daha parlak, dinç bir görünüm oluşur. Akne oluşumunun önüne geçerek cilt lekelerini gideren karbon peeling işlemi etkili bir cilt bakım uygulamasıdır. Kimyasal maddelerle cilde işlem yapıldığı için bir uzman tarafından işlem yapılmalıdır. Aksi durumda; kullanılacak madenin yanlış seçimi, doz ayarının hatalı olması, cilt yüzeyinde olması gerekenden daha fazla durması istenmeyen etkilerin oluşmasına yol açabilir. Bu işlem tercih edilmeden önce bir dermatoloğa danışılmalıdır.
Karbon peeling cildinde herhangi bir sorun olmayan kişilere şu şekilde uygulanmaktadır:
- Aktif karbonun cilt gözeneklerine daha iyi nüfuz etmesi için öncelikle cilt temizlenir.
- Karbon maskesi yanaklar, alın ve burun ile tüm yüzeye ince bir şekilde sürülür.
- Maske sürüldükten sonra bir fırça kullanılarak cilde dağılması sağlanır. Bu sırada dikkat edilmesi gereken husus gözle temastan kaçınılmasıdır.
- Maske yaklaşık 15-20 dakika ciltte tutulduktan sonra yıkanır. Suyun ılık olması önemlidir.
- Cilt nazik hareketlerle kurulandıktan sonra nemlendirici krem sürülür. Karbon peeling işlemi ciltte kuruluğa yol açabileceği için işlemden sonra cildin nemlendirilmesi önemlidir.
- Kuru ve hassas ciltler için uygulama sıklığı normal cilt tiplerine göre daha az olmalıdır. Normal ciltler haftada 1-2 defa uygulayabilir.
Maske seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Cilt tipinize en uygun ürünü seçmeniz işlemden maksimum fayda elde etmenizi sağlar.
- Cilt tipi yağlı olan bireyler karbon maskelerinin içeriğinde kil olan ürünleri tercih edebilir. Fazla yağın emilerek ciltte oluşabilecek akne sorunları için kil iyi bir çözümdür.
- Cilt yapısı kuru olan bireylerin cildin nem dengesinin sağlanabilmesi için; zeytinyağı, hyaluronik asit ve jojoba yağı içeren maddelerin bulunduğu karbon maskelerini kullanabilirler.
Tedavinin Uygulamasında Nelere Dikkat Edilmeli?
İçeriğinde pek çok kimyasalın bulunduğu karbon peeling uygulaması işlemden sonra vücutta istenmeyen sonuçların oluşmasına yol açabilir. Bunun için dikkat edilmesi gereken husus, sağlık kuruluşlarındaki dermatologlara başvurulmasıdır. Alanında uzman olan hekimlerden tavsiye alarak cildinizin dinç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Kimyasal peeling uygulamalarından biri olan karbon peeling işleminden sonra ciltte kızarıklık oluşabilir. Bu normal bir tepkidir, cildin iyileştiğinin göstergesidir. Derin katmanda peeling yapılmışsa kızarıklıklar birkaç ay sürebilir.
Kimler tedaviyi yaptırmamalı?
Kişinin cildinde işlem yapılmadan önceki 6 ayda akne ilacı kullanan bireylerde (izotreonin içerikli), aktif yarası olanlarda ve hamile bireylerde uygulanması tavsiye edilmemektedir. Bu işlemden sonra cildin güneşe karşı hassasiyet kazanması normaldir. İyileşme sürecinde kişinin güneş ışınlarından korunması önemlidir. Doktorunuza danışarak cilt tipinize uygun güneş koruyucu kullanmalısınız.
Cildinin yenilenmiş ve daha genç bir görünüme kavuşabilmesi için bireyler cildindeki kırışıklıklardan kurtulmak isteyebilir. Bunun için bir dermatoloğa başvurarak; cildinizin tipine uygun bakım önerileri almak, peeling işleminize uygun olup olmadığınızı değerlendirmek, en uygun yöntemi ve peeling maddesini seçmek, işlem öncesinde ve sonrasında yapılacaklar hakkında bilgi almanız gerekmektedir.
Lazerle Karbon Peeling Tedavisinin Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Nadir olarak oluşabilecek komplikasyonlardan biri kimyasal maddeden kaynaklı yara oluşmasıdır. Bir diğer komplikasyon ise cilt renginde oluşabilecek değişimlerdir. Hafif katmanda yapılan peeling uygulamaları cilt renginin koyulaşmasına yol açarken, derin peeling uygulamaları cilt renginde açılmaya neden olabilir. İşlem yapılan bölgede, mantar enfeksiyonları, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar oluşabilir.
Karbon Peeling Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Karbon peeling işlemi sonrasında cilt hafif kızarabilmektedir ve birkaç gün boyunca hassas olabilir. Uygulama sonrası iyileşme süreci genellikle 4-5 gün sürebilir. İşlemin uygulandığı cilt tipi hassas ise bu süreç biraz daha uzayabilir.
Doktorunuzun tavsiyeleri ve önerdiği ilaç veya kremleri düzenli uygulamanız halinde herhangi bir komplikasyon görülme ihtimali olmayacaktır.
Lazerle Karbon Peeling Uygulaması Fiyatı Nedir?
Lazerle karbon peeling uygulamasının fiyatı, cilt sorunlarının şiddeti, uygulama yapılacak bölgenin büyüklüğü, uygulamayı yapan kliniğin veya uzmanın deneyimi gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Uygulamayı yaptırmadan önce doktorunuzla ön görüşme seansında cilt analiziniz yapılır ve tedavinin süreci, fiyatı, seans süreci bu görüşmeye göre planlanmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Lazerli karbon peeling işlemi, cilt sorunlarının şiddetine ve bölgenin büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Genellikle işlem 3-5 seans arasında uygulanır ve seanslar 2-4 hafta aralıklarla yapılır.
Karbon peeling tedavisi cilde zarar vermeyen bir uygulamadır, ileri bir medikal teknoloji olan lazer cildi yakmayacak derecede ayarlanmıştır, bu sebeple herhangi bir komplikasyon gelişmez. İşlem sonrası hafif kızarıklıklar oluşabilecektir, ancak birkaç saat içinde etkisini kaybeder.
Karbon solüsyonu cilde uygulandığında hafif bir yanma hissi olabilmektedir, ancak lazerle cildin soyulması işlemi sırasında anestezik krem veya soğuk hava üfleyen bir cihaz kullanılarak ağrı hissedilmemesi sağlanır.
Ciltte farklı tip sorunlara çözüm olan lazerli karbon peeling tedavisi cilt lekeleri, kırışıklıklar, akne izleri ve açık gözenekler gibi durumlara iyi bir tedavi olmaktadır. Ayrıca sadece cilt sorunları uygulanmayıp ciltte canlılık, cilt tonunu güzelleştirme gibi amaçlarla da tercih edilmektedir.
Karbon peeling işlemi hamile kadınlar, aktif enfeksiyonları veya cilt kanseri olanlar ve akne tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçları alanlar için uygun olmayabilir. Ayrıca, cildi hassas olanlar, ciltte açık yaralar veya egzama gibi deri rahatsızlıkları olanlar da ön görüşme sırasında doktorunu bilgilendirmelidir.
Bu işlem sonrasında, cildin iyileşme sürecine yardımcı olmak için, en az bir hafta boyunca aşırı egzersiz yapmaktan, sıcak duş veya hamam gibi aktivitelerden, cildi tahriş eden kimyasallar içeren ürünler kullanmaktan ve güneş ışığından kaçınılmalıdır. Ayrıca, cilt soyulduğunda, işlem sonrası yara izleri gibi görünebilen cildi kazımayın veya çıkarmaya çalışılmamalıdır.