Kaş arası dolgu; zamanla yüzün hacim kaybetmesi ve sarkmaların oluşması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan hacim kabı aynı zamanda kişinin ifade kaybı yaşamasına da yol açmaktadır. Kaşlar yüzdeki ifadeyi oluşturan önemli bir unsurdur. Kaşlarda oluşan ifade yapısı, kişinin görüntüsünü ve imajını olumsuz yönde etkilemektedir.
Kaşların arasındaki bölgede oluşan çizgilerin zamanla derinleşmesi kişinin yaşlı ve sert görünmesine neden olur. Sürekli olarak tekrarlanan mimikler, kaş çatma gibi hareketler bu bölgenin deforme olmasına neden olur. Kaş arasına uygulanan dolgu ile bu problem kolay bir şekilde tedavi edilir. Dolgu işleminde kullanılan çok ince uçlu iğneler ile hyalüronik asit uygulanır. Uygulanan dolgu çizgilerdeki derinliğin azalmasını ve zamanla kaybolmasını sağlar.
Alanında uzman bir hekim tarafından kaş arasındaki kırışıklıklar analiz edilerek kişiye özel tedavi planı oluşturulur. Çok derin kırışıklıkların tedavisi için botoks tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda hyalüronik asit dolgusu uygulanır. Böylelikle kişi estetik açıdan hoş bir görünüme sahip olur.
Kaş Arası Dolgu Tedavisi Nedir?
Kaşların arasındaki boşluk yapılarının doldurulması için uygulanan kaş arası dolgu tedavisi ameliyatsız bir estetik süreçtir. Bu işlem sırasında hyaluronik asit veya kalsiyum hidroksiapatit veya benzer içerikteki dolgu malzemeleri ile kaşların arasındaki boşluğa enjekte etme prosedürüyle uygulanır.
Genelde bütün dolgu işlemlerinde tercih edilen bu dolgu malzemeleri, kaşların arasındaki çizgi ve kırışıklıkları doldurarak daha dolgun, daha genç ve daha düzgün bir görünüm sağlar. Kaş arası dolgu işlemi, estetik bir uygulama olduğundan, cilt uzmanı doktorlarca özenli bir analiz sonrasında uygulanmalıdır.
Kaş Arası Botoks Tedavisi Nedir, Dolgu İşlemi ile Aynı mı?
Genel olarak kaş arası botoks tedavisi kaş arasında oluşan çizgi ve kırışıklıkları hedef alan bir uygulamadır. Kaş arası dolgu işlemi ile süreç olarak aynı uygulamaları içerse de botoks içeriğindeki malzemeler dolgulardan farklı olmaktadır. Genelde kaş arası botoks enjeksiyonlarında botolinum toksini ile cilde yararlı farklı bileşenler yer alır.
Botoksta kullanılan botolinum toksini kasları geçici olarak gevşetir ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar, bu güçlü etkisinden dolayı kaş arası çizgilerin giderilmesinde de sıklıkla tercih edilmektedir. Hem kaş arası dolgu hem de botoks tedavileri ömür boyu kalıcı bir etkiye sahip değildir, ancak iki işlemde aylarca etkisini göstermektedir, düzenli aralıklarla yapılması zamanla cilt yapısında kalıcı etkiler sağlar.
Kaş Arası Kırışıklıkları Neden Oluşur?
Kaş arasında zamanla oluşan kırışıklıklar şu sebeplerle meydana gelmektedir:
- Yüzde sıklıkla tekrar edilen mimiklerin kırışıklıklar ve çizgiler oluşturması belli yaşlardan sonra ortaya çıkmaktadır.
- Kırışıklık oluşmasına yol açan kasların zamanla zayıflayarak yüzdeki gevşeme hareketlerini yapamayacak hale gelmesi.
- Kişinin cildinin hassas bir yapıya sahip olması nedeniyle erken yaşta kırışıklıklar oluşabilir.
- Genetik olarak cilt genç yaşlarda kırışıklık ve çizgi oluşması eğilimi gösterebilir.
- Bireyin cilt yapısının kuru olması, nem orasının dengesiz olması erken yaşlarda kaş arasında kırışıklık oluşmasına yol açmaktadır.
Kaş Arası Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kaş arasına dolgu yaptırmayı planlayan bireylerin yapması gereken ilk unsur alanında uzman bir hekime başvurmaktır. Yapılan muayene doğrultusunda cilt yapısı, gereksinimleri ve hastanın işlemden beklentisi detaylı olarak incelenir. Oluşan çizgilerin derinliği ve hangi bölgelere ne kadar enjeksiyon yapılacağı belirlenir.
İncelemeler doğrultusunda çizgiler derin değilse, mimik oluşturmadan belli olmuyorsa botoks işlemi uygulanabilir. Fakat çizgiler derin ise mimik oluşturmadan da belli oluyorsa dolgu işlemi sırası ile şu adımlarla uygulanır:
- Enjeksiyon cihazları ile işlem yapılmadan önce bölge uyuşturucu etkili kremler ya da lokal anestezi ile uyuşturulur.
- Tedavi sırasında enjekte edilmesi planlanan bölgelere çok ince uçlu iğnelerle enjeksiyon işlemi yapılır.
- Hasta işlem sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemidir.
- Uygulama bittikten sonra iğne yapılan bölgelerde ufak kızarıklıklar oluşabilir. Bu geçici bir komplikasyondur.
- İşlemden sonra hasta günlük yaşamına ve sosyal hayatına dönebilir. İyileşme süreci gerektiren kısıtlayıcı bir yöntem değildir.
- Uygulamadan sonra oluşabilen kızarıklık ve ödem geçici bir komplikasyondur. Bölgeye soğuk kompres uygulanması bu etkinin kısa sürece geçmesini sağlayabilir.
- İşlemden sonra hekim tarafından kontrol yapılır. Genelde yaklaşık bir hafta sonra uygulanır. İşlemin yeterli olup olmadığı, herhangi bir takviyenin uygulanabileceği değerlendirilir.
Kaş Arası Dolgu ve Botoks Tedavileri Ne Kadar Kalıcı?
Kaş arası dolgu ve botoks uygulamaları kalıcı bir uygulama değildir. Uygulandıktan sonra kısa sürede, yaklaşık bir hafta içinde etki eder. Ortalama 9-18 ay etkisini gösterir. 18 aydan sonra bu etki kaybolur. Derin kırışıklıklar giderilir, herhangi bir çukurluk varsa kaybolur. Kaş arasında oluşan cilt sorunları işlemin de etkisiyle düzelir.
Kaş arasına uygulanan hyalüronik asit dolguları veya botolinum toksini içerikleri kalıcılık süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilecektir. Metabolizmanın çalışma hızı bunu etkileyen faktörlerin başında yer alır. Göz ve kaşın arasında yer alan kasların esneme potansiyeli de dolgunun etkisini güçlendirici ya da azaltıcı rol oynamaktadır.
Dolgu işleminin kalıcılık süresini etkileyen bir diğer faktör hiyaluronidaz enzimidir. Bu madde hiyalüronik asidin zamanla erimesini sağlamaktadır. Bu enzim vücudumuzun ürettiği bir maddedir. Bazı zamanlarda metabolizmadaki aktif olma düzeyi yükselir. Sonucu olarak da dolgu maddesinin bu kişilerde daha kısa süre etki göstermesine yol açar.
Kalıcılığın etki edebilmesi için dış faktörlere dikkat edilmelidir. Hamam, solaryum ve sauna gibi sıcak ortamlarda işlemden sonra bir süre bulunulmamalıdır. Kişi sıklıkla bu ortamlarda bulunursa işlem daha kısa süre etki gösterebilir. Alkol ve sigara tüketilmesi, yeterli su tüketilmemesi durumunda da enzim maddesinin üretim düzeyi azalır.
Kaş Arası Dolgu Hangi Durumlarda Yapılır ve Kimlere Uygulanır?
Kaş arasına dolgu uygulaması şu kişilere aşağıdaki durumlar neticesinde uygulanır:
- Kaşlarını ve mimiklerini hareket ettirmeden kırışıklıkları belli olan ve bundan rahatsız olan bireyler.
- Kaş arasındaki bölgenin estetik bir görünüme sahip olmasını isteyenlere uygulanır. Doğal dermal dolgu maddesi olan hyalüronik asidin kullanılması, işlemin tercih edilmesini artırmaktadır.
- Yan etkisinin yok denecek kadar az olması ve cerrahi bir işlem gerektirmemesi sebebi ile tercih edilmektedir.
- Bu işlemi tercih eden bireylerin işlem öncesinde ve sonrasında kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması önemlidir.
Tedavi hangi cihaz ve aletlerle gerçekleştirilir?
Kaş arasına dolgu işlemi cerrahi bir prosedür değildir, ince uçlu iğneler ya da kanüller aracılığı ile uygulanır. Hyalüronik asit içeren dolgu maddesi kaş arasındaki bölgeye enjekte edilir. İşlem öncesinde bölge lokal anestezi ile uyuşturulur Böylelikle hasta herhangi bir sızı ya da ağrı hissi yaşamaz.
Kaş Arası Dolgu İşleminin Faydaları Nelerdir?
Kaş arası dolgu uygulamasının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Dolgu işlemi vücudumuzda doğal olarak bulunan hyalüronik asit ile uygulanır. Bu madde vücudumuzda zaman içerisinde azalarak sarkmaya ve kırışıklık oluşumuna yol açar.
- İçeriğinde hyalüronik asit bulunan dolgu kaş arasını hızlı bir şekilde tedavi eder.
- İki kaş arasına yapılan dolgu ile hasta beklediği görünüme kısa sürede kavuşur.
- Vücudumuzun her noktası için önemli olan maddelerin uygulanması ile cildin esnek ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlar.
- Ciltte yaşlanma oluşumunu geciktirir. Vücudun sağlıklı, dinç ve genç bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
- Yüzün profilini iyileştirerek estetik hale getirir. Alın bölgesinde kavis varsa, burun ucu düşük ya da kemerli ise, çene yapısı geride ise farklı uygulamalar ile tedavi edilmektedir.
- Kişinin yapısı bakımından alın bölgesinde bir çukur varsa dolgu işlemi ile o bölge tedavi edilebilir. Böylelikle alın bombeli bir görünüme sahip olur.
- Cerrahi prosedür içermemesi ile herhangi bir kesi izi oluşmadan tedavi uygulanır. Enjeksiyon tekniği ile kırışıklıklar ve çizgiler kaybolur.
Kaş Arası Dolgusundan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Uygulamadan sonra işlem yapılan bölgeye temas edilmemesi ve baskın uygulanmaması önemlidir. Tedaviden hemen sonra hasta sosyal yaşamına dönebilir. İş hayatında bir kesinti oluşturmaz. İşlem sırasında ve sonrasında herhangi bir acı ya da ağrı hissi oluşmaz.
Sauna, hamam ve solaryum gibi sıcak ortamlardan uzak durulması önemlidir. Doktorun önerdiği süre boyunca havuz ve denize girilmemelidir.
Yan Etkileri ve Riskleri Neler?
Kaş arası dolgu işleminin herhangi bir yan etkisi ya da zararı bulunmamaktadır. İşlem öncesinde yapılan muayenede doktor tarafından sağlık geçmişi incelenir. Uygulamanın yapılmasına mani olabilecek durumlar varsa belirlenerek değerlendirilir. İşlemin yapılabilmesi için herhangi bir risk var ise doktor işlemin yapılmasına onay vermez. Tedavinin bir sağlık kuruluşunda, alanında uzman hekimler taragından yapılması işlemin konforlu ve sağlıklı bir şekikde tamamlanması için önemlidir.
Dolgu veya botoks işlemi sonrası şişlik ve kızarıklık olur mu?
Kaş arası dolgu veya botolinum toksini (botoks) işlemlerinden sonra herhangi bir şişlik oluşmaz. Uygulama yapılan bölgede enjeksiyondan kaynaklı kızarıklık meydana gelebilir. Bu, kısa sürede etkisini kaybeden bir komplikasyondur. Hekiminiz işlemden sonra soğuk kompres uygulaması yapanilir. Kontrole kadar herhangi bir problem yaşamanız durumunda doktorunuza gereklidir.
Sık Sorulan Sorular
İki kaş arasındaki çizgi nasıl yok edilir?
Kaşların arasında oluşan çizgi ve kırışıklıklar yalnızca kaş arası dolgu veya kaş arası botoks tedavileri ile iyileştirilebilmektedir. Bu kırışıklıklar için herhangi bir cerrahi prosedür bulunmaz, bunun yerine estetik uzmanları çizgilerin kaslarını dondurma, ve boşlukları doldurucu etki sağlayan dolgu ve botoks işlemlerini sıklıkla tercih eder.
Kaş arası dolgu ve botoks işlemleri ne kadar sürer?
Her iki anti-aging ameliyatsız uygulamada uzun bir süreç içermez, bu sebeple kaş arası dolgu ve botoks uygulamaları yaklaşık 25-30 dakikada tamamlanır, sonrasında günlük aktivitelere devam edilebilir.
Sadece kaş arasına botoks veya dolgu yapılırsa ne olur?
Estetik uygulamalarında mezoterapi, prp gibi ameliyatsız teknikler genel olarak uygulandığı bölge geniş alanlara yönelik olsa da dolgu ve botoks tedavileri sadece belli kırışıklıkları doldurmak ve kar arası gibi özel bölgelere uygulanabilmektedir.
Botokstan kaç gün sonra kaş kalkar ve kaç günde etki eder?
Botoksun bir kas uyuşturma prensibi içerdiğinden kaş aralarında hafif uyuşma olabilecektir, uygulamanın etkisi genellikle aynı gün içinde birkaç saate geçecektir, tedavinin gözle görünür etkisi 1-2 gün içinde gözlemlenebilir.
Kaş arası botoks mu dolgu mu tercih etmeliyim?
Kaş arası botoks ve kaş arası dolgu işlemleri farklı uygulama yöntemleridir. Botoks, kaş arasındaki kırışıklıkları azaltmak için kasları geçici olarak bloke ederken, kaş arası dolgu işlemi kaşların arasındaki boşluğu doldurur ve daha dolgun bir görünüm sağlar. Hangi işlemin tercih edileceği, hastanın beklentileri, cilt yapısı ve uzman doktorun önerilerine bağlı olarak belirlenebilecektir.