Kılcal damarların cilt yüzeyinde görünür olması halinde estetik açıdan rahatsız olan bireyler için uygulanan işlemler kılcal damar tedavisi olarak bilinmektedir. Damarların görünür olmasına neden olan ana faktör güneş ışınlarıdır. 

Derinin incelmesine neden olan güneş, kılcal damarların oluşmasını sağlayan maddelerin salınmasına yol açar. Bu nedenle güneş ışığına maruz kalan bölgelerde daha sık görülür. Bu belirtiler genelde yaygın olarak; gözlerin alt kısmı, yanaklar ve burun bölgesinde görülür.

Kılcal damar oluşmasına yol açan faktörlerden biri de gül hastalığıdır. Dış faktörlerin de etkisiyle gelişen gül hastalığında kızarıklık meydana gelebilir. Bu durum yeni kılcal damarların oluşmasına yol açmaktadır. Kılcal damarların tedavisi için lazer başta olmak üzere farklı yöntemler kullanılmaktadır.

Kılcal Damar Nedir?

İnce damarların genişleyerek büyümesi ve yüzeye yakın konumda çizgi halinde görülmesi durumu kılcal damar olarak adlandırılmaktadır. Toplum genelinde sıklıkla rastlanan bu durum genellikle yüz ve bacak bölgesinde oluşsa da farklı yerlerde de meydana gelebilir.

Kılcal damar daha çok açık ten rengine sahip bireylerde görülen bir durumdur. Oluştuğu bölgede ciltte hassasiyet yaratırken kırmızılığa ya da kırmızı lekeler oluşmasına neden olur. Kişinin kendisini estetik açıdan yetersiz hissetmesine neden olan bu durum psikolojiyi olumsuz yönde etkilemektedir.

Kılcal damarlar varis damarları ile aynı kavramı karşılamamaktadır. Varis genelde kan akışında olan tıkanmalara bağlı olarak bacak ve ayak bölgelerinde gözlenen şişkin damar görünümüdür. Kılcal damarlar ise güneş ışınları gibi etkenlere bağlı olarak yanaklarda, yüzde veya herhangi bir bölgede oluşan kızarık haldeki küçük damar yapılarıdır.

Ayrıca ilgili olarak “Varis Tedavisi Nedir, Kesin Çözüm mü?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kılcal Damarlar İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cilt yüzeyinde oluşan kılcal damarların tedavisi için sağlık kuruluşlarında çalışan alanında uzman dermatoloji hekimlerine muayene olmalısınız. Kişinin cildindeki duruma bağlı olarak hastanın vücut genelinde kılcal damarlar görünür ise kalp ve damar cerrahisine yönlendirilmektedir. Farklı nedenlerle oluşabilen bu durum kardiyovasküler bir sebepten kaynaklanabilir. Hekimler gerekli testleri uygulayarak size özel bir tedavi planı oluşturur.

Kılcal Damar Oluşmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Tedavi edilmeyen kılcal damarlar neden artar ve yayılır? Bu sorunun cevabı bir seçeneğe bağlı değildir, çünkü birçok etkene bağlıdır. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması, hormonal değişimler, yaş, cinsiyet gibi pek çok değişken bu sebepler arasında değerlendirilebilir.

Kılcal damarların oluşmasında etkili faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamilelik süreci
  • Kişinin cilt yapısının hassas ve ince olması
  • Gül hastalığının etkileri
  • Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması, kortizon içeren kremlerin uzun süre kullanılması
  • Burun ameliyatları
  • Hormon tedavilerinde kullanılan ilaçlar ve tüketilen doğrum kontrol hapları
  • Lupus ve hematolojik hastalıklar, radyasyon tedavileri
  • Genetik etkiler ve yaşlılık belirtileri

Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Ciltte uygulanan kılcal damar tedavisinde genellikle ışık ve lazer uygulamaları kullanılmaktadır. Sıklıkla kullanılan yöntemler; IPL, 4D Lazer ve KTP Lazer uygulamalarıdır. Tedavi sürecinde kılcal damarın oluştuğu yerlere lazer ışını verilir. Kızarma nöbeti olarak bilinen flushing ve gül hastalığı gibi durumlarda da uygulanmaktadır.

İnce kılcal damarların çatlatılması ve kaybedilmesi için kullanılan lazer tedavisinde ana hedef kanda var olan oksihemoglobindir. Lazerin kılcal damarlara verilmesiyle oluşan ısı ile damarlar zamanla yok olur. Kalın ve geniş olan damarlar daha kısa sürede iyileşmektedir. Bunun nedeni daha çok oksihemoglobin ve kan taşımasıdır.

Kılcal damarların giderilmesi için hazırlanan tedavi planı; kişinin cilt yapısına, kılcal damarların görünümüne ve sayısına göre değişiklik göstermektedir. Geniş bir alandaki kılcal damarlara daha küçük yapıdaki damarlara göre fazla seans uygulanmaktadır. 

Lokal anestezi altında 1 saatten kısa sürede işlem tamamlanır. Tüm uygulamalarda yüz bölgesine işlem yapılırken gözlerin korunması için koruyucu gözlükler kullanılır. Böylece işlem konforlu bir şekilde tamamlanır. 

Lazerli Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazerle kılcal damar tedavisinde damara direkt olarak lazer ışığı uygulanmaktadır. Geçmiş zamanlarda genellikle uygulanan tedavi kılcal damarların elektrik kullanılarak yakılmasıydı. Bu yöntem hastalarda pek çok komplikasyona yol açmaktaydı.

IPL, AFT ve lazer ışını uygulamaları ile uygulanan tedavi yöntemleri büyük ilerleme kaydetmiştir. Optik enerji ile işlem yapılan cihazlar ile her boyuttan kılcal tedavi yok edilmektedir. Lazer ile kılcal damar tedavisi şu şekilde uygulanır:

  • Tedavide planlanan bölgedeki damarlara direkt olarak yoğun bir lazer ışığı enerjisi uygulanır. 
  • Damarlara verilen enerji lazer işlemi bittikten sonra damara aktarılarak damarlar tarafından emilmesi sağlanır. Böylelikle taşınan kan tıkanır.
  • Damarlar kan taşıma görevini yapamadığı için vücutta emilir. Böylelikle kılcal damarlar tamamen ortadan kaybolur.
  • Lazer ışını ile yapılan tedavideki temel hedef optik cihazlarla uygulanan enerjinin mekanik olarak ciltte yok edilmesidir.
  • Hemoglobin, kırmızı kan hücresinde bulunan bir proteindir. Bu protein lazer ışınlarını emerek kan damarlarının tıkanmasını sağlar.
  • IPL ve AFT tedavisinde yalnızca küçük kılcal damarlar ve cilt üzerindeki kızarıklık giderilir. Bu tip lazer uygulaması yaygın kullanıma sahip değildir.
  • Damarlar işlem sırasında kontrollü bir şekilde hasara uğratılır, işlemden sonraki bir hafta içerisinde kılcal damarlar kendiliğinden kaybolur.

Lazerle kılcal damar tedavisi işlemi damarların durumuna göre değişkenlik gösterse de ortalama 2-3 seans sürmektedir. Her seansta lazer işlemi yaklaşık 25-30 dakika zaman alır.

 

Kılcal Damar Tedavisi Nedir?

 

Darbeli boya lazer tedavisi nedir?

Lazer teknolojilerini kullanarak uygulanan darbeli boya lazer tedavisi; kılcal damarların giderilmesi için en sık kullanılan yöntemlerdendir Doğum lekeleri, örümcek damarlar, akne izleri, post şarap lekeleri ve kılcal damarlarda etkili olan bir uygulamadır. 

V-ışını lazeri olarak da tanımlanmaktadır. Pek çok cilt problemlerini tedavisinde kullanılır. Bu uygulama cilde ağrı vermeyen bir enerji üretir. Hasar gören kan damarlarını hedefi altına alarak işlem yapan lazer ışını, ciltte dış katmanı da soğutarak tedaviyi tamamlar.

Lazerle kılcal damar tedavi sonrası iyileşme nasıldır?

Her medikal estetik uygulamasından sonra oluşabilecek yan etkiler, lazerle kılcal damar tedavisinde de meydana gelebilir. Lazer ışınlarının ciltte oluşturduğu ısı enerjisinin bir sonucu olarak şişlik, kızarıklık ve kabuklanma gibi yan etkiler oluşabilir. İşlem yapılan bölgede açığa çıkan kızarıklıklar tedavinin normal bir sonucudur. Tedavi uygulanan kişinin cilt yapısına göre değişiklik gösterse de birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Kızarıklık sorunu işlemden sonraki birkaç gün içerisinde geçmezse tedaviyi uygulayan hekime danışmanız tavsiye edilir. Uygulamadan sonra hekimin önerdiği bakım işlemlerinin aksatılmadan yapılması oldukça önemlidir. Böylelikle meydana gelebilen şişlik ve kızarıklık gibi durumlar daha kızlı sürede kaybolur. İşlem yapılan bölgedeki iyileşme süreci hızlı ilerler.

Kılcal Damar Tedavisi Kaç Seans Yapılır?

Cilde uygulanan kılcal damar tedavisinde genel olarak 3-4 seans uygulansa da bu program hastanın cilt tipine ve kılcal damarların durumuna göre belirlenmektedir. 1-2 seans uygulandıkça cilt üzerinde etkiler gözlemlenmeye başlar, 3. Seanstan sonra tam olarak etkiler görülebilir. Seanslar arasında yaklaşık 30 gün aralık bırakılarak işlem yapılır.

Seansların ne kadar sürede tamamlanacağı; kılcal damarların kalınlığı, bulunduğu bölge ve oluşumuna neden olan faktörler analiz edilerek belirlenmektedir. Örneğin burun üzerinde oluşan kılcal damarların giderilebilmesi için seans süresi daha uzun olabilir. Hastada kılcal damar şikayetleri şiddetli ise tedavi bittikten 3-6 ay sonrasında seans tekrarı yapılabilir.

İşlem acılı mıdır, ağrı yapar mı?

Kılcal damar tedavisinde hastanın acı hissetmesine yol açabilecek bir işlem uygulanmaz. İşlem sırasında çok hafif ağrı hissedilse de kullanılan cihazların soğutma özelliği ile bu durum ortadan kaldırılır. Kısa süren işlemin ardından tedavi yapılan bölgeye buz kompresi uygulayabilirsiniz. 

Kılcal Damar Tedavisi Kesin Çözüm mü?

Kılcal damarların kalıcı olarak tamamen giderilmesi büyük oranda mümkündür. Damar oluşumunun görüldüğü bölgede tamamen yok edilseler bile cilt doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmayı sürdürürse nadiren de olsa tekrar görülebilir. İşlemden sonra müdahale edilen kılcal damarlar tekrar oluşmasa da yenilerinin oluşma ihtimali vardır. Tedavi bittikten sonraki süreç içerisinde 2 yılda bir bakım yapılması önerilmektedir.

Evde yapılan uygulamalarla tedavi mümkün mü?

Kılcal damarlar evde yapılan uygulamalarla etkisi ve görünürlüğü zayıflatılabilir, ancak daha kalıcı ve etkin çözüm lazer ve benzeri uzman tekniklerle yapılan tedavilerdir. Kesin çözüm için kılcal damar oluşumları daha fazla yayılmadan medikal müdahaleye başvurmanızdır.

Bunun dışında yüz, kol veya bacaklarınızda kılcal damarlar için evde uygulayabileceğiniz birkaç basit uygulama arasında şunlar sayılabilir:

  • Düzenli aralıklarla buz ve benzeri soğuk pres uygulanabilir
  • Kılcal damarlı bölgede kan akışını hızlandıracak egzersizler
  • Ciltte kolajen üretimini tetikleyecek estetik ve bakım uygulamaları
  • İlgili bölgelere sirke veya limon gibi asitli içeriklerin uygulanması
  • Güneş koruyucu kremler veya sağlıklı cilt yağlarının kullanılması

Ayrıca konuyla ilgili olarak “Retinol Nedir, Faydaları Nelerdir?” yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Kılcal damarlar kendi kendine geçer mi?

Cildin herhangi bir bölgesinde oluşup yayılım gösteren kılcal damarlar üzerinde herhangi bir işlem uygulanmazsa kendi kendine geçme ihtimali çok düşüktür. Hatta bu durumlarda yayılım alanını daha da genişletebilecektir. Bu sebeple kılcal damarların yayılımını azaltacak doğal uygulamalar veya kesin çözüm yöntemleri olan lazer tedavileri gibi işlemler tercih edilmelidir.

Kılcal Damar Oluşmaması İçin Ne Yapılmalı?

Güneş ışınları, hormonal değişiklikler, cilt altındaki kan akışının ve kolajen üretiminin zayıflığı gibi faktörlere bağlı olarak daha fazla görülebilen kılcal damarlar için önlemler alınabilmektedir. Genellikle cilt kolajenlerini tetikleyici, kan akışını hızlandırıcı ve cildi koruyucu aktiviteleri içeren bu işlemler hem önleyici hem de oluşmuş kılcal damarların etkisini azaltıcı etki sağlamaktadır.

Yapılabilecek uygulamalar arasında şunlar sayılabilir:

  • Yürüyüş, koşu, egzersiz gibi aktiviteler (kan akışını ve hücre yenilenmesini arttırıcı etki sağlar)
  • Düzenli beslenme rutini, sağlıksız öğünlerden kaçınmak
  • Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmak ve koruyu güneş kremleri kullanmak
  • Sigara ve alkol tüketimi varsa, bu alışkanlıkları terk etmek

Kılcal Damar Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?

Bazı istisnalar dışında herkese uygulanabilen kılcal damar tedavisi her yaş için uygun bir işlemdir. Tüm cilt tiplerinde ve yaş gruplarında uygulanmaktadır. Tedavinin uygulanmadığı istisna durumlar şu şekildedir:

  • Kan damarlar hastalığı olanlar
  • İşlem yapılması istenen bölgede skar sorunu olanlar
  • Kanama sorunu yaşayanlar
  • Damarda varis görülen bireyler
  • Hamilelik sürecinde olanlar
  • Epilepsi hastaları
  • Kalbinde pil olan hastalar
  • İleri düzeyde cilt problemi yaşayanlar
  • Kronik hastalığı olup düzenli olarak ilaç kullananlar

Uygulamaya geçilmeden önce yapılan doktor muayenesinde sizin için en iyi olan uygulama ve lazer türü belirlenir. Bu doğrultuda tedavi planı oluşturulur. 

Kılcal Damar Tedavi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Tedavi öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak şu şekildedir:

  • İşlemden yaklaşık 1 hafta önce güneşe maruz kalacağınız durumlardan kaçınmalısınız.
  • Kanda sulanmaya neden olabilecek antikoagülan içeren aspirin ve alkol gibi maddeler kullanmamalısınız.
  • İşlemden önce doktorunuzun önerdiği krem, nemlendirici ya da losyonlar varsa aksatmadan uygulamalısınız.
  • İşlem bittikten sonra uygulama yapılan bölgede hafif bir yumru hissi oluşabilir. Bu geçici bir durumdur.
  • Geçici komplikasyonlar oluşabilir. Örneğin; çiziğe benzer görüntü oluşması, cildin kırmızılaşması. Kabuklanma ve hafif seviyede morluklar nadiren görülen komplikasyonlardır.
  • Tedavi bittikten sonra güneş koruyucu kullanılması oldukça önemlidir. Özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmamalı, şapka kullanmaya çalışmalısınız.
  • Kılcal damarlar genelde 2-4 hafta içerisinde yavaş yavaş kaybolur. Küçük ve kısa damarlar daha çabuk kaybolurken geniş ve kalın çaplı damarların kaybolması biraz sürebilir.
  • Cildinize doğrudan ısı verebilecek fırın ve ısıtıcı gibi aletlerden kaçınmalısınız. 1-2 gün süresinde buz kompresi uygulayarak işlem yapılan bölgeyi soğuk tutmalısınız.

Tedavinin Riskleri ve Yan Etkileri Var mı?

Kılcal damar tedavisi ciddi yan etkilere yol açabilen bir uygulama değildir, genellikle geçici komplikasyonlar görülür. Bunlar; işlem yapılan bölgede kızarıklık, hafif kabarıklıklar ya da kabuklanmalardır. Bu etkiler tedaviden sonraki birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Nadir de olsa hafif şişlik ya da karıncalanma hissi oluşabilir. Bu gibi durumlarda tedaviyi uygulayan hekime başvurmalısınız.

Kılcal Damar Tedavisi Fiyatları

Uygulama öncesi doktorunuz ile ön görüşmede kılcal damar tedavisi için analiz ve teşhis değerlendirilmesi yapılmaktadır. Bu süreçte doktorunuz cilt yapınıza uygun ilaç veya krem önerisinde bulunabilecektir. Ön görüşme sürecinde doktorunuz kılcal damar yapılarının oluşum durumuna göre uygulamanın seans süresi ve prosedürünü planlayacaktır ve fiyatları bu süreçte danışabilirsiniz.

Hospitaltürk online danışmanlık servisi üzerinden  7/24 danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Tedavi süreci, fiyatı, prosedürü veya aklınıza takılan her konuda bize ulaşabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.