Kimyasal peeling, cilt yüzeyine uygulanan ve ciltte soyma işlemi ile genç ve canlı bir görünüm sağlamayı hedefleyen, evde yapılan peeling uygulamalarından farklı olarak dermatolojik işlemlerden biridir. Cildin epidermis tabakasına kimyasal solüsyon uygulanması sürecini içerdiğinden kimyasal bir uygulama olarak isimlendirilir.
Peeling uygulamalarının medikal veya doğal yöntemlerle uygulanan birçok farklı tekniği bulunmaktadır. Genellikle ciltte soyma sürecinde farklı prosedürleri ve solüsyonları içeren bu tekniklerin farklı farklı avantajları ve dezavantajları olabilmektedir. Kimyasal peeling uygulaması glikolik asit gibi çözeltiler yardımıyla cildin üst tabakasında kaldırıcı etki sağlar ve bu cilt tabakası dikkatle soyulur.
Cilde bu teknikle uygulanan peeling işlemi sonrası cilt lekeleri, akne izleri, cansız ve solgun cilt tonunun iyileştirilmesi gibi birçok faydalar sağlanmaktadır. Ayrıca yazımıza başlamadan önce peeling uygulama teknikleri hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz “Peeling Nedir, Ne İşe Yarar?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Kimyasal Peeling Nedir ve Ne İşe Yarar?
Dermatoloji alanında ciltte etkili sonuç elde etmek amaçlı geliştirilmiş anti-aging uygulamalardan biri olarak değerlendirilebilecek kimyasal peeling tedavisi ciltte kimyasal solüsyonlarla desteklenmiş soyma ve yenileme işlemidir. Cilt kırışıklıkların azaltılması, soluklaşmış cildin canlılık kazanması, cilt lekelerinin giderilmesi gibi birçok faydasına yönelik düzenli seans uygulamaları ile yapılabilecek bir uygulamadır.
Genel olarak evde doğal yöntemlerle uygulanan peeling uygulamalarından en büyük farkı ciltte daha derin bir soyma işlemi gerçekleştirebilmek için etkili asit bileşenler kullanılmaktadır. En yaygın olarak bileşenler arasında glikolik asit, salisilik asit ve trikloroasetik asit bulunur. Bu bileşenler cilde uygulandığında bilinçli bir tahriş oluşturup ölü hücrelerin birikmiş olduğu ve canlılığını yitirmiş cilt tabakasında kaldırıcı etki yaratır.
Kimyasal peeling cilt sağlığı açısından birçok işe yarar fayda sağlamaktadır, bu faydaları arasında şunlar sayılabilir:
- Kırışıklıklar ve istenmeyen çizgilerin etkisinin azaltılması
- Güneş lekeleri veya kahverengi cilt lekelerinde iyileştirici etki sağlar
- Sivilce izleri, yara izleri, yaşlılık lekeleri gibi leke oluşumlarında etkilidir
- Solgun ve cansız cilt tonunun iyileştirilmesi ve canlılık sağlanması
- Ciltte ölü hücrelerin alınması ile daha hijyenik bir cilt yapısı elde edilmesi
Ancak uygulanan peeling işlemi sonrası sonuçları kişilerin cilt yapıları, hormonal durumları veya cilt sağlığını ilgilendiren diğer faktörlere bağlı olarak farklılaşabilecektir. Bu sebeple peeling uygulamaları düzenli seanslarla uygulanması halinde etkin sonuç sağlayabilir.
Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?
Yüze ve vücudun birçok bölgesine uygulanabilen kimyasal peeling işlemi en sağlıklı şekilde uzman denetiminde gerçekleştirilmektedir. Hastane veya kliniklerde düzenli seanslarla yaptırabileceğiniz bu işlem sonrası ciltte ölü hücrelerin temizlenmesi ile anında etkiyi fark edebileceksiniz. Ön değerlendirme sürecinde cilt analizi ile başlayan bu peeling uygulamasında uzman cilt tipiniz, sağlık sorunları veya herhangi bir alerjik reaksiyonunuz olup olmadığı gibi kriterleri değerlendirir.
Peeling işleminin diğer aşamaları şu şekildedir:
- Peeling işlemi uygulanacak cilt bölgesi kir ve yağdan arındırılır ve temizlenir
- Glikolik asit veya farklı kimyasal solüsyon cilde yumuşak uçlarla ve hassasiyetle uygulanır
- Cildin sürülen kimyasal solüsyonu emmesi için belirli bir süre bekletilir
- Solüsyon etkisini gösterdikten sonra cildin üst tabakası (epidermis) dikkatle soyulur
- İşlem tamamlandıktan sonra uzman cilde nemlendirici ve koruyu özellikli bakım ürünü uygulamaktadır
Cilde uygulanan kimyasal peeling sonrası cilt hassas yapıda olduğundan enfeksiyon ve komplikasyon gelişmemesi için doktorunuzun önerdiği bakım uygulamalarını yapmamayı aksatmamanız faydalı olacaktır. Ayrıca cilt tipinize uygun bakım ürünleri kullanırken de doktorunuza danışmanız cilt sağlığınız için önemli olabilir.
Kimyasal Peeling Ne Kadar Sürer?
Genellikle kimyasal peeling uygulaması yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer. Bu süreç uygulanacak cilt bölgelerine göre kişiden kişiye farklı olabilecektir. Prosedür olarak solüsyon uygulanması sonrası 5-10 dakika bekleme süreci olur, daha sonrasında ciltte soyma uygulanır bu açıdan küçük bölgelerde işlem en fazla 30 dakikalık süreçte tamamlanır.
Diğer Peeling Yöntemleri Nelerdir?
Ölü deri hücrelerinin giderilmesi ve ciltte genç, sağlıklı ve pürüzsüz görünüm edilmesine yönelik uygulanan birçok farklı peeling tekniği bulunur. Doğal veya diğer adıyla mekanik peeling yöntemi kişilerin kendi kendine de uygulayabildiği cildin üst tabakasını soyucu etki sağlayan araçlar yardımıyla soyma işlemini gerçekleştirmesidir.
Mekanik peeling uygulaması dışında bir diğer yöntem de enzimler yardımıyla ciltte soyma işleminin gerçekleştirildiği enzimatik peeling uygulamasıdır. Ayrıca dermamelan veya cosmemelan gibi isimlerle de uygulanan bu teknik uzman kontrolü altında gerçekleştirilir. İlgili olarak “Cosmelan (Dermamelan) Leke Tedavisi Nedir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kimler Kimyasal Peeling Yaptırabilir?
Kimyasal peeling yaptıracak kişilerin cilt tipi, herhangi bir cilt problemi gibi durumlar değerlendirildikten sonra sağlığa engel bir durum yoksa işlem uygulanabilir.
Genel olarak kimyasal peeling işlemini şu durumlardaki kişiler yaptırabilir:
- Yüzde veya herhangi cilt bölgesinde akne ve sivilce izleri olanlar
- Beyazlaştırma etkisi için solgun cilt rengine sahip kişilerde
- Hafif cilt kırışıklıkları ve çizgileri olan kişilerde azaltıcı etki
- Koltuk altı kararması gibi izlerin oluştuğu bölgeler
Kimler Yaptırmamalı?
Aşırı hassas cilt tipine sahip kişiler veya aktif açık yara ve gözenekler bulunan kişiler ve bazı durumlarda peeling solüsyonunun uygulanması yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu sebeple öncelikle uzman değerlendirmesi tedavi süreci için kritik öneme sahip olabilir.
Genel olarak şu durumlarda yapılmaması gerekir:
- Açık yaralar veya geniş enfeksiyonlu gözeneklerin olduğu bölgeler
- Rosacea, dermatit, egzama gibi aktif cilt hastalıkları olanlar
- Hormonal olan gebelik, emzirme veya adet dönemleri
- Aşırı hassas ve aşırı yağlı cilt tipi olan kişiler
Kimyasal Peeling Nerelere, Hangi Bölgelere Yapılır?
Kimyasal peeling, genellikle yüz bölgesinde uygulanan bir cilt bakım yöntemidir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vücudun diğer bölgelerinde de kullanılabilir. İşte kimyasal peelingin uygulanabileceği yaygın bölgeler:
- Yüz bölgesinde cilt kırışıklıklarının giderilmesi, akne ve sivilce izi veya cilt lekelerinin giderilmesi gibi amaçlarla kullanılır. Ayrıca ölü hücrelerin yüz bölgesinde temizlenmesini sağlayarak cilt tonunda beyazlatma etkisi sağlar.
- Çene ve boyun bölgesinde cilt tonu düzensizlikleri, kırışıklık ve yaşlılık belirtilerinin azaltılması amacıyla uygulanır.
- Eller ve ayaklarda oluşan kahverengi cilt lekeleri, güneş yanık izleri, yaşlılık etkisi veren solgun cilt görünümünün azaltılması amacıyla tercih edilebilir.
- Göğüs ve dekolte bölgesinde oluşan lekelerin etkisinin azaltılması ve cilt tonunun eşitlenmesi için tercih edilebilir.
- Sırt bölgesinde sıklıkla görülen akne izleri, lekeler ve ölü hücrelerin temizlenmesi ile sırt bölgesinde pürüzsüz görünüm sağlanması
Evde Kimyasal Peeling Yapılır mı?
Glikolik asit gibi kimyasal solüsyonların satın alınması ve peeling işleminin evde kendi kendine uygulanılması mümkündür. Ancak uygulama öncesi belirli sağlık kriterleri mevcut olduğundan uzman kontrolünde olmayan kimyasal peeling işlemleri cilt problemlerine sebep olabilir. Bu sebeple organik asit gibi uygulama süreçlerinin olduğu bu işlem hastane veya klinik gibi steril ortamlarda uzman kontrollü olarak uygulanmalıdır.
Ciltte peeling dışında kozmetik bakım ürünlerinde de kullanılan glikolik asit gibi ürünler serum veya tonik şeklinde cilde uygulanabilir. Bu şekilde ciltte gençleştirme gibi peeling etkisi sağlanabilir. Ayrıca ilgili olarak “Glikolik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?” ve “Cilt Gençleştirme Yöntemleri Nelerdir?” yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Kimyasal Peeling İle Çatlak Tedavisi Mümkün mü?
Cilde uygulanan kimyasal peeling çatlak tedavisi için uygun bir metot değildir. Genellikle cilt tabakalarında elastikiyetin azalması sonucu derilerde yırtılma olarak bilinen çatlaklar peeling işleminin uygulandığı epidermisin daha altında gerçekleşir. Bu sebeple çatlak tedavisi için kimyasal peeling uygulaması veya diğer peeling işlemleri etkili bir çözüm değildir.
Çatlak tedavisi için etkili yöntemler arasında şunlar sayılabilir:
Ayrıca çatlak tedavisinde uygulanan teknikler ve tedavi sürecine dair konulara değindiğimiz “Striort Çatlak Tedavisi Nedir, Ne İşe Yarar?” yazımıza da göz atabilirsiniz. Çatlak tedavisi için öncelikle bir dermatoloğa görünmeniz gereklidir. Uzman dermatolog cilt durumunuzu değerlendirip en uygun tedavi süreci için sizi yönlendirecektir.
Kimyasal Peeling Fiyatları, Seans Ücreti
Düzenli seans aralıklarıyla uygulanabilen kimyasal peeling işleminin fiyat uzman ile ön görüşme sürecinde cilt analiziniz ve gerekli teşhis ve değerlendirmelerin yapılmasından sonra belirlenebilecektir. Cilt yapınız için uygun teşhis ve değerlendirmelerden sonra işleme dair süreç organize edilmektedir.
Tüm bu süreç kişisel durumunuz ve beklentilerinize göre değerlendirildikten sonra seans ücretleri ve fiyat konusunda danışabilirsiniz. Ayrıca Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve sağlık uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Kimyasal peeling sonrası duş alınır mı?
Uygulamadan sonra 3-4 saat banyo yapılmaması ve aşırı terlemeye sebep olan aktivitelerden kaçınılması sağlıklı bir tercih olacaktır. Kimyasal peeling uygulandıktan sonra solüsyonun etkisiyle cilt hassas olduğundan sıcak su ile temas etmesi olumsuz etki yapabilir.
Kimyasal peeling sonrası ciltte lekelenme olur mu?
Genelde kimyasal peeling yapıldıktan sonra uzman ayrıca nemlendirici gibi takviyelerle cildi koruyucu önlemleri sağlamaktadır. Ancak yine de işlem sonra aşırı güneş ışığına maruz kalınması gibi durumlarda yanık izleri oluşabilir, bu sebeple dikkatli olunması önemlidir.
Peeling işlemi sırasında ağrı ve acı olur mu?
Uygulanan kimyasal peeling sırasında hafif batma veya karıncalanma hissi olabilir, ancak acı veren bir prosedür içermemektedir. Kimyasal solüsyonun uygulanması ve cildin soyulma süreçleri yumuşak yapılara sahip araçlarla sağlanır, bu sebeple ağrı veren bir durum yoktur.
Hangi mevsimde peeling yapılır?
Cilt sağlığını koruyucu gerekli önlemlerin alınması halinde her mevsim koşullarında uygulanabilen peeling uygulaması mevsim koşullarına bağımlı değildir. Yani yaz aylarında işlem sonrası güneş ışığına maruz kalınmaması gibi koruyucu önlemler yeterlidir.