Kırışıklık tedavisi, yaşın ilerlemesi ve diğer başka faktörler ile elastikiyetini ve gergin yapısını kaybeden ciltte yapılan birtakım uygulamalardır. Bu uygulamalar botoks, dolgu enjeksiyonu ve prp gibi prosedürleri içermektedir.
Günümüzde kırışıklıkların tedavisi için birçok medikal uygulamalar ortaya çıkmıştır. Cilde kaybettiği genç ve dinamik yapıyı bu uygulamalarla tekrardan geri kazandırmak mümkündür.
Bu yazımızda kırışıklık tedavilerinin neler olduğu, cilde nasıl uygulandığı, kırışıklıklar bu yöntemlerle kalıcı olarak geçirilebilir mi, uygulanan tedavilerin fiyat ve maliyetleri hangi kriterlere göre belirlenmektedir, bu tedavi yöntemlerinin avantaj ve riskleri neler olabilir, operasyon öncesi ve sonrasındaki tüm bu süreçte sizi neler bekliyor ve kırışıklık tedavileri ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sizler için derledik.
Kırışıklık Tedavisi Nedir?
Kırışıklık tedavisinin ne olduğunu anlamak için öncelikle kırışıklığın doğasını ve cildimizde hangi etkenlere bağlı olarak oluştuğunu bilmemiz gerekmektedir.
Kırışıklıklar Neden Olur?
Kırışıklıklar, ciltte kolajen ve yağ üretiminin azalması sonucu cilt dokusunun genç ve elastik yapısını kaybetmesiyle oluşmaktadır. Kolajen kısaca cilt ve diğer vücut dokularının canlılığını koruyan bir tür proteindir.
Ek olarak kolajen ve yağ, cildin dinamik ve elastik yapısını sağlayan iki temel yapı taşıdır. Bu sebeplere bağlı olarak ciltte kolajen ve yağ üretimini azaltan şu faktörler kırışıklıkların sebebi olarak sayılabilir;
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ciltte kolajen üretiminin yavaşlaması
- Aşırı ve dikkatsizce kişisel bakım ürünlerinin uygulanması
- Yüze uygulanan makyaj ürünleri
- Güneş ışığının zararlı ultraviyole ışığına maruz kalınması
- Cilt tipine uygun olmayan cilt bakımları uygulanması
- Ek olarak cilt sağlığı için gerekli vitamin ve minerallerin aksatılması
- Düzensiz beslenme ve hareketsiz bir yaşam sonucu yağ bezlerinin tıkanması
- Stres ile cilt altında kan akışının yavaşlaması
- Sigara ve alkol kullanımı
Bu etkenlere bağlı olarak ciltte oluşan kırışıklıklar belirli yöntemlerle tedavi edilmektedir. Bu yöntemler genellikle ciltte kolajen üretimini ve yağ bezlerini tetikleyerek cildi canlandırmayı hedeflemektedir. Ancak bunlar haricinde cildi dolgu uygulamaları ile tedavi etme yöntemleri de bulunmaktadır.
Kırışıklık Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Kırışıklık tedavisi, kırışıklığın yoğunluğuna ve kırışıklık oluşan cilt bölgesine göre belirlenmektedir. Bununla birlikte tedavi yöntemleri en basitinden başlanarak en komplike olana doğru ilerler. Kırışıklık tedavisinde genel olarak kullanılan yöntemler şunlardır;
Botoks uygulaması
Erken yaşta bile oluşabilen mimik çizgilerinde oldukça etkilidir. Botoks tedavisi; alın, göz ve kaş aralarında oluşan mimik çizgilerini yok eden bir uygulamadır. Uygulamada botulinum adındaki toksin bir madde kullanılmaktadır. Kasları felç eden botilinum kasların hareketlerini kısıtlayarak kırışıklık oluşumunu engeller. İşlem sırası çok kısadır. Etkisi 4 ila 6 ay sürebilmektedir. Başarılı sonuçlar göstermesinden dolayı sıklıkla tercih edilen yöntemler arasındadır.
Ayrıca ilgili olarak “Kaz Ayağı Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?” ve “Kaş Arası Dolgu İle Botoks Tedavisi Arasındaki Farklar” yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Dolgu enjeksiyonu
Yüze şekil vermede dolgu enjeksiyonları uygulanır. Derin kırışıklıklar ve dudak çevresindeki ince kırışıklarda etkilidir. Dolgu uygulamasında cildin temel yapı taşlarından olan hyaluronik asit bazlı maddeler kullanılmaktadır. Zengin içeriğe sahip dolgu, kırışıklığın olduğu bölgeleri besleyerek cilt yüzeyi aynı seviyeye getirilir. Dolgu maddesinin içindeki peptitler ile hyaluronik asitler cildi yenileyerek daha genç görünmesini sağlar. Uygulama en fazla 15 dakikada gerçekleştirilmektedir.
Önemli ve popüler dolgu uygulamalarından bazıları şunlardır:
- Hyalüronik Asit Dolgusu
- Gözaltı Işık Dolgusu
- Burun Dolgusu
- Fransız Dudağı Dolgusu
- Rus Tekniği Dudak Dolgusu
- Marionette Dolgusu
- Alın Dolgusu
PRP terapisi
Platelet Rich Plasma ifadesinin kısaltılması olan PRP, cildin altındaki dokuların onarılmasını ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir yöntemdir. Kişiden alınan kan santrifüjden geçirilmektedir. Santrifüjle, kan hücreleri bakımından zengin plazma elde edilmektedir. Plazma, ince uçlu iğnelerin yardımıyla kırışıklıkların olduğu bölgeye enjekte edilir. Uygulamanın başarılı olması içinde birden fazla seans yapılmalıdır. Kaç seans yapılacağının belirlenmesinde kişinin cilt yapısı etkili olmaktadır. PRP tedavisi ortalama 3 seansla tamamlanmaktadır.
Ayrıca PRP tedavisi ile benzer bir prosedürü içeren “Fibroblast Uygulaması” aynı şekilde anti-aging etki oluşturan bir diğer kök hücre tedavi tekniklerindendir.
Somon DNA Aşısı
Yaşlı görünmeye neden olan sarkmalarda ve kırışıklıklarda yenileyici etkiye sahip bir uygulamadır. Aşının içeriğinde somon balığından elde edilen maddeler kullanılmaktadır. Somon balığıyla insan DNA’sı benzerlik gösterdiği için aşının içeriğindeki saf hyalüronik asit ve polinülteotidler çok etkili olur. Somon DNA aşı tedavisi ortalama 5 seans sürebilmektedir.
Daha detaylı bilgi almak için “Somon DNA Nedir, Kimlere Uygulanır?” yazımızı da inceleyebilirsiniz.
H-100 Gençlik Aşısı
Bu aşı içeriğindeki kolajen, mineraller, aminoasitler, vitaminler ve proteinler sayesinde cildi yeniler, nemlendirir. Kırışıklıkları giderebilmek için yılda 4 seans uygulanması gerekir. Seans sayısı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.
Ayrıca ilgili yazılarımızdan da detaylı bilgi alabilirsiniz:
Mezoterapi
Mezoterapi tedavisi aminoasit, vitamin ve minerallerden oluşan serumun ince uçlu iğneler aracılığıyla vücuda enjekte edilmesiyle uygulanır. Enjekte edilen serumun içeriği son derece zengindir. Zengin içerik cildin altındaki dokuda kontrollü onarım gerçekleştirir. Genellikle uygulamanın etkisinin kalıcılığını artırabilmek için 4 ila 6 seans uygulanmaktadır. Cildin uygulanan vitamin ve mineralleri emmesi için seanslar arasında 1 ila 2 hafta aralar verilmelidir.
Mezoterapinin yaygın olarak yapıldığı bölgelere göre uygulamaları şu şekildedir:
Lazer ve Radyofrekans uygulamaları
Lazer ve radyofrekans kullanılarak yapılan kırışıklık tedavisi çeşitlilik arz eder. En çok Altın İğne, Thermage CPT, Ulthera tercih edilmektedir. Ayrıca lazer uygulamaları ile gözaltında oluşan kaz ayağı kırışıklıkları da tedavi edilebilmektedir.
Yaygın olarak kullanılan lazer teknikleri arasında şunlar sayılabilir:
Altın İğneli Radyofrekans tedavisi
Cildi yenileyici etkisi olan altın iğne tedavisinde mikro iğneler kullanılmaktadır. Mikro iğnelerle radyofrekans enerjisi cildin dermis tabakasına ulaştırılır. İşlemin neticesinde elastin lif ve kolajen üretimi tetiklenerek cildin yenilenmesi sağlanır. Kaç seans uygulanacağı kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.
Ayrıca “Altın İğne Tedavisi” yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ulthera tedavisi
Gençleşme tedavisi olan Ulthera uygulaması, ameliyatsız gerçekleştirilmektedir. Ses dalgaları çok ince başlıklarla cilt altına gönderilir. Cilt altına ulaştırılan ses dalgaları cildin kendini toplamasını ve kan akışını arttırmasını sağlar. Uygulanan tedavinin etkisi yavaş olmaktadır, bu sebeple zamana yayılmış seanslarla gerçekleştirilmektedir.
Thermage CPT tedavisi
Kolajen üretiminin artırılması için cilt altına radyofrekansların gönderilmesi işlemidir. Thermage CPT tedavisi, cilt kırışıklarını gidererek sıkılaşmasını da sağlar. Kaç seans uygulanacağı kişinin kırışıklarının derinliğine göre belirlenmektedir.
Sunekos Matriks Aşısı
Bir gençleştirme yöntemi olan sunekos matriks aşısı lekeleri de yok etmektedir. Aşı, elastin liflerini, kolajeni tetikleyerek yeniden üretilmesini sağlar. Yeniden üretim ve onarım sayesinde cilt kırışıklıklardan kurtulur.
Kırışıklık kremleri
Bu kremler içerisinde cilt için sağlıklı vitaminler, mineraller ve bitkisel yağ özleri bulunmaktadır. Bu kremler belli fiyatlarda kırışıklık giderici gibi isimlerle anılsa da kalıcı çözüm üretmemektedirler. Ancak cildi içeriğindeki vitamin ve bitkisel özlerle beseleyerek yeni oluşum aşamasındaki kırışıklıkları yavaşlatabilmektedir.
Kırışıklık Tedavisi Hangi Bölgelere Uygulanır?
Kırışıklık tedavilerden istenilen etkinin elde edilebilmesi için her tedavi metodunun alanında uzmanlarca gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede cildiniz için kalıcı ve sağlıklı sonuçları elde edebileceksiniz.
Kırışıklık tedavisinin yoğun olarak uygulandığı bölgeler genellikle şunlardır;
- Alın bölgesi
Bu bölgedeki kırışıklıklar için en çok tercih edilen yöntem botoks ve dolgu enjeksiyonu metotlarıdır. Alın kırışıklıkları genetik faktörlerle beraber mimik kaslarından da en çok etkilenen kas yapısıdır.
- Kaş arası
Yoğunlaşmamış kaş arası kırışıklıklarında botoks etkili olmaktadır. Botoks uygulamasına rağmen giderilemeyen kırışıklıklarda ise farklı dolgu teknikleri kullanılmaktadır.
- Göz çevresi ve gözaltı
Göz çevresinde ve gözaltında oluşan kırışıklıkları gidermek ve göze daha güzel bir görünüm vermek için bu bölgelerde genel olarak botoks ve dolgu yöntemleri kullanılmaktadır.
- Dudak çevresi
Dudak çevresindeki kırışıklar genelde en fazla sigara içen kişilerde gözlenmektedir. Bu dudak çevresinde oluşan kırışıklıkları gidermek için farklı teknikler uygulansa da genel olarak ışık dolgusu, botoks gibi yöntemler tercih edilmektedir.
Uygulamaların Faydaları Nelerdir?
Doğal kırışıklıkları yavaşlatmaya yönelik uygulamalar ve kırışıklıkları doğrudan estetik operasyonlarla tedavi eden yöntemler beraber kullanılması halinde cilt sağlığında etkili sonuçlar elde edilebilecektir. Bununla beraber kırışıklık tedavilerinin cilt ve günlük hayatınız açısından fayda ve avantajlarına örnek olarak şunlar sayılabilmektedir;
- Düzenli seanslarla uygulanan tedaviler sayesinde kırışıklıklar tamamen giderilebilecektir
- Tüm kırışıklık tedavileri yöntemi cilt sağlığını hedeflemektedir
- Cilt altınızdaki kan akışı arttırılarak cildinizde tazelenme sağlanmaktadır
- Kan akışı canlandığında kolajen üretimi ve yağ bezleri de tetiklenecektir
- Gözaltınızdan dudak çevrenize kadar tüm kırışıklıklar için uygun bir tedavi yöntemi mevcuttur
Tedavilerin Riskleri Nelerdir?
Kırışıklık tedavilerine yönelik uygulanan yöntemlerin hiçbirisinde cerrahi prosedür bulunmaktadır. Ancak İğne ve dolgu enjekte etme gibi prosedürleri içeren yöntemler için şu riskler bulunabilmektedir;
- Dolgu ve botoks tedavileri sonrası istenilen sonuç elde edilememesi
- Uygulanan yöntemlerin etkilerinin kalıcı olamaması
- Hassas ciltlerin tedavi sürecinde uygulanan prosedürlerden zedelenebilmesi
- Cildin enfeksiyon kapması
- Cilt dokusunun hasar görmesi
Tedavi Fiyatları
Kırışıklık tedavi fiyatlarının belirlenebilmesi için, öncesinde doktor ile ön görüşme sırasında kişisel cilt ve kırışıklık analiziniz yapılacaktır. Daha sonrasında kırışıklık yapınız için en uygun prosedür belirlenecektir.
Tedavi süreciniz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz öncesinde sizi bu konuda bilgilendirerek isteğiniz doğrultusunda tercihi size bırakacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra fiyat belirlenebilecektir.
Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.