Kol inceltme ameliyatı; kollarında fazla yağ ya da deri birikmesine sahip olan bireyler tarafından tercih edilen bir prosedürdür. Bu işlem; fazla yağın vücuttan atılması ve kol alt bölgesinde oluşan deri birikmesinin temizlenmesi için güvenilir ve sağlıklı bir işlemdir. İşlem sonucunda kollar estetik bir görünüme sahip olurken vücutta orantı sağlanmaktadır.
Kolların vücuda oranla kalın olması, vücutta orantısız bir görünüm oluşması sebebi ile birey görünüş açısından rahatsız olmaktadır. Kıyafet tercihini etkileyen bu durum kişinin özgüvenini azaltmaktadır. Yapılan kol altı sarkması ameliyatı ile birey sağlıklı ve estetik bir görünüm elde edebilir. Kol germe liposuction işleminin de sürece dahil edildiği güvenli bir işlemdir
Bu yazımızda kol inceltme ameliyatı ile ilgili şu sorulara cevap bulabilirsiniz:
- Kol sarkması nedir?
- Kol sarkması nasıl oluşur? Hangi sorunlara neden olabilir?
- Kol germe ameliyatı nedir?
- Kol inceltme ameliyatı teknikleri nelerdir? Kimlere uygulanabilir?
- Kol germe liposuction yöntemi ile yapılabilir mi?
- Ameliyatın faydaları nelerdir?
- Riskler ve komplikasyonlar nelerdir?
- Kol ameliyatı sonrasında iz kalır mı?
- Kol estetiği olanlar kaç günde iyileşir?
Kol Sarkması Nedir?
Yaş ilerledikçe vücut hacim kaybetmekte ve fiziksel olarak değişiklik oluşmaktadır. Kol sarkması genellikle dengesiz bir düzende kilo vermekle ilişkilendirilse de ana sebep yaşlılıktır.
Sıklıkla rastlanılan bu durum kilo kaybı haricinde; kalıtsal özellikler, sağlıksız besin dengesi gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Genellikle kolun iç kısımlarında deri sarkması olarak görülse de kolun üst kısmında da oluşmaktadır.
Psikolojik açıdan kötü hissetmeye neden olan deri sarkması genellikle kadınlarda görülmektedir. Kol inceltme ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.
Kol Sarkması Nasıl Oluşur?
Kol sarkması pek çok neden dolayı oluşmaktadır. Estetik açısından kişiye kendini kötü hissettirecek bir görüntü oluşmaktadır. Bunun nedenleri şu şekildedir:
- Yapısal Özellikler: Vücudumuzda oluşan sarkıklıklar, estetik açıdan oluşan bozukluklar, yaşlanma belirtileri kişinin özgüvenini ve yaşam motivasyonunu düşüren bir durumdur. Kalıtsal özellikler ile meydana gelen bu durum, spor ya da egzersiz ile tedavi edilmeyebilir. Derinin yapısının sarkık ve yumuşak bir dokuda olması kalıtsal özellikten kaynaklanabilmektedir.
- Hızlı Kilo Alıp Verme: Kilo alıp verirken dengeli bir süreç geçirmemek deri sarkmalarına kollarda cilt birikintilerine neden olmaktadır. Esnek yapısı sebebi ile kollarda kalıcı etkiler oluşmasına neden olabilmektedir. Aşırı kilo alma ya da verme durumunda kollar etkilenmekte ve deride bozulmalar meydana gelmektedir.
- Sigara Kullanımı: Sigara, insan bedeni için oldukça zararlı bir maddedir. Sigaranın içerisinde yer alan maddeler vücuttaki sağlıklı hücrelerin ölmesine ve kolajen kaybına neden olmaktadır. Sigara kollardaki sağlıklı hücreleri öldürür ve kollarda gevşeklik oluşmasına neden olur.
- Beslenme Bozukluğu: Hızlı kilo alıp vermeyi tetikleyen unsur beslenme bozukluklarıdır. Kilo yapan yağlı yiyecekleri sıklıkla tüketmek vücudun kilo almasına ve ciltte bozukluklar oluşmasına neden olmaktadır.
- Yağ Oluşumu: Vücutta meydana gelen kilo değişiklikleri yağ oranının değişmesine de neden olmaktadır. Yağlanma, kollarda sarkma oluşmasını sağlarken estetik açıdan hoş olmayan bir görüntü oluşmasını sağlar. Bunun olmaması adına yapılan düzenli egzersizler kollarda sarkma oluşumunu geciktirebilmektedir.
- Yaşlılık: Kolda oluşan deri sarkmasının ana nedenidir. Vücutta yaş arttıkça hacim azalmakta, cilt sahip olduğu hacmi kaybetmektedir. Bu vücudun sıkılığını kaybederek, gevşek bir yapı oluşmasına neden olmaktadır.
Kol Sarkmasının Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?
Sarkık kollar sağlık açısından bir sorun oluşturmamaktadır. Belirgin bir şekilde iç kollarda ve dirseklerde görülen sarkmalar kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Estetik açıdan kötü bir görünüme sebep olması kişinin kıyafet tercihlerinin değişmesine neden olabilmektedir.
Kol Germe (İnceltme) Ameliyatı Nedir?
Brakioplasti kol estetiğini içeren cerrahi bir işlemdir. Brakioplasti, kollardaki fazla deriyi ve oluşan fazla yağı tahliye etmek için yapılan bir müdahaledir. Kollardaki deri birikintisini ve sarkık görüntüyü tedavi etmek amacıyla tercih edilen en etkili yöntemdir.
Kol estetiği yapı olarak yağlanmaya müsait bir yapıdadır. Hızlı kilo alıp verme durumlarında deri birikintileri oluşmakta, bunlar da estetik açıdan kötü bir görüntüye sebep olmaktadır. Bu prosedür ile hem kolunuz sıkılaşır hem de pürüzsüz bir görüntü elde edebilirsiniz.
Kol Sarkması Ameliyatı Teknikleri Nelerdir?
Kol germe ameliyatı teknikleri şu şekildedir:
Geleneksel kol germe ameliyatı:
Estetik cerrahı işlem sırasında koktuk altından dirseğe kadar bir kesi açarak deri birikintisini ve yağ dokusunu vücuttan alır. Bu işlem kolun üst kısmında fazla deri ve yağ bulunan kişilere uygulanmaktadır.
Uzatılmış kol germe
Kolun alt kısmındaki yağlı doku ve gevşek cildin alınma işlemidir. Kolların yan kısmındaki fazlalığın alınmasını içeren prosedürdür.
Gizli kol germe
Liposuction yöntemi ile birlikte kullanılan gizli kol germe ameliyatı, kol altı kıvrımından bir kesi açılması ile yapılan operasyondur. Bu prosedür orta derecede yağlanmaya sahip olan bireylerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Liposuction
Bu prosedür kol estetiğini yeniden şekillendirmek isteyen hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Küçük bir kesi açılarak işlem yapılmaktadır. Kısa sürede cilt iyileşir. Bu yöntem; estetik tercihi olan, yağ oranı ve deri birikintisi az olan kişilerde sıklıkla uygulanmaktadır.
Coolsculpting
Soğuk lipoliz olarak bilinen bu operasyonda yağ miktarının azaltılması amaçlanır. Uygulanan işlemde yağ, metabolizmanın çalışması ile eş değer olarak vücuttan tahliye edilmektedir.
Kol Altı Sarkması Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Üst kollarda sarkma yaşayan bireyler tarafından Kol germe liposuction sıklıkla tercih edilmektedir. Kol altı sarkması, yarasa kanadına benzer bir görüntü oluşmasına neden olmaktadır.
Bu işlem şu kişilere uygulanmaktadır;
- Kolun alt kısmında fazlalık olan bireylere
- Kol derinin sarkması ile oluşan deri birikintisinde
- Kol derisinde meydana gelen gevşeklikte
- Hızlı kilo alıp vermeye bağlı olarak ciltte deformasyon yaşan bireylerde
Kol İnceltme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kol altı sarkması ameliyatı; kolun alt ve üst kısmında oluşan yağlanma ve fazla derinin vücuttan atılması işlemidir. Bölgesel zayıflama işleminden biridir. Farklı yöntemlerle yapılan bu ameliyat, kolda estetik bir görüntü oluşmasını sağlamaktadır.
Kol inceltme ameliyatı şu şekilde uygulanmaktadır:
- İlk aşamada kişiye uygulanacak yöntem yağ miktarı içi; biriken deri miktarı ve cildin dokusunun gevşekliği analiz edilmekte ve buna göre uygulanacak işlem belirlenmektedir.
- Uygulanacak işleme göre kolda kesi açılacak yerler ve yağ birikintisi olan bölgelerin çizimleri yapılmaktadır.
- Operasyon genellikle genel anestezi altına gerçekleştirilse de yöntemine göre lokal anestezi de uygulanmaktadır.
- Yağ miktarına göre ameliyatta önce liposuction işlemi uygulanabilir.
- Operasyon yaklaşık olarak 1.5-2 saat sürmektedir.
- Kolun alt ve üst bölgelerinde kesi açılarak alınması planlanan deri ve yağ fazlalığı alınmaktadır.
- Dokuyu sıkılaştırmak amacıyla iki kolda simetri sağlanır ve kesiler kapatılarak işlem tamamlanır.
Kol İnceltme Ameliyatı Liposuction Yöntemi ile Yapılabilir Mi?
Kol altı sarkması ameliyatı sıklıkla ciltte oluşan sarkmalar için uygulanan bir ameliyat olsa da kolda fazla yağlanma varsa liposuction uygulandıktan sonra cerrahi işlem uygulanmaktadır. Yağlanma problemi olmayan hastalarda tercih edilmemektedir.
Kol İnceltme Ameliyatı Olanlar Kaç Günde İyileşir?
Kol germe ameliyatından sonra dokuların hızla iyileşmesini sağlamak ve dikişlere zarar vermemek için cerrahınız tarafından kol korsesi kullanmanız tavsiye edilebilir. İşlemden sonra yaklaşık olarak 3-6 hasta kullanmanız sağlığınız için iyi bir tercihtir. Bu süreç içerisinde kol egzersizi yapmamalı, kollarınıza ağırlık olabilecek hareketlerden kaçınmanız gerekmektedir.
Kol Germe Ameliyatı (Brakioplasti) Öncesi Sonrası
Kol altı sarkması ameliyatı olarak bilinen Brakioplasti, kolda estetik bir görüntü elde etmek, fazla yağ ve biriken deriyi temizlemek amacıyla yapılan cerrahi bir prosedürdür.
Uygulanan işlem birçok farklı yöntemle yapılabilmektedir. Kullanılan yöntem değişse de amaç aynıdır.
- İşlem öncesinde sigarayı ve alkolü bırakmanız sağlığınız için iyi bir tercih olacaktır.
- İşlem sonrasında rahatlıkla giyebileceğiniz kıyafetleri tercih etmelisiniz.
- İşlem öncesinde estetik cerrahınıza kullandığınız ilaçları ve alerjik reaksiyon gösterdiğiniz durumları bildirmeniz önemlidir.
- Uygulanacak operasyonun cerrahi prosedür içermesi sebebi ile işlemden önce kan sulandırıcı ilaçları bırakmalısınız.
- İşlem sonrası için doktorunuz tarafından size reçete edilen ilaçları ve kremleri aksatmadan kullanmanız kısa sürede iyileşmenizi sağlamaktadır.
- Ameliyat yapılan bölgeyi temiz tutmalı, baskı oluşturabilecek hareketlerden kaçınmalısınız.
- Cildinizi yumuşak hareketlerle temizlemelisiniz.
- Doktorunuz tarafından kol korsesi tavsiye edilebilir. Doktorun tavsiye ettiği süre boyunca kullanmaya devam ediniz.
Kol Sarkması Ameliyatı Faydaları Nelerdir?
Kol germe ameliyatı ile sağlıklı ve estetik açıdan hoş görünen kollara sahip olabilirsiniz. Bu ameliyatın faydaları şu şekildedir:
- Fazla yağ ve deri vücuttan temizlenir.
- Kollarınızın alt kısmında sarkan fazla yağ ve deri alınır.
- Cilt ve yağdaki azalma, koltuk altı ve dirsek arasındaki bölgede daha çekici bir görünüm oluşturur.
- Kol inceltme ameliyatı, kollarınızın şeklini değiştirerek daha sıkı görünmelerini sağlar.
- Kol germe ameliyatı, cildin elastikiyetini geri kazanmaya yardımcı olur.
- Cildin elastikliğini kazanması ile kol konturları belirgin hale gelmektedir.
- Brakioplasti prosedüründen sonra kollarınız vücudunuzun geri kalanıyla orantılı olacaktır.
- Her cerrahi işlemde olduğu gibi hafif bir iz kalır. Ancak kol germe ameliyatında izler ya kol iç kısmında, koltuk altında ya da kolun arkasında gizlenir. Bu izler o kadar küçüktür ki çıplak gözle fark edilmezler.
- Estetik bir görüntünün elde edilmesi ile özgüveninizi geri kazandırır.
- Daha fazla kıyafet seçeneğine sahip olabilir, toplum içinde rahatlıkla kolsuz kıyafetler tercih edebilirsiniz.
- Kol germe işleminden sonra fazla deri ve doku olmadan daha güçlü olduğunuzu fark edebilirsiniz.
- İşlemden sonra yaptığınız antrenman sonuçlarını kollarınızda daha net görebilirsiniz.
Ameliyatın Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Yıllar içerisinde kolda sarkma ve yağlanmanın meydana gelmesi ile kol inceltme ameliyatı uygulanmaktadır. Bu ameliyat pek çok faydanın yanında birtakım riskler de taşımaktadır. Bu risklerin ortaya çıkmaması için alanında uzman plastik cerrah ve estetik hekim tercih etmelisiniz. Kol germe ameliyatının riskleri aşağıdaki gibidir:
- Yetersiz inceltme (germe)işlemi uygulanması
- Ekstra şişkinlik oluşması
- Anormal büyüklükte yara izi oluşması
- Aşırı kanama
- Uyuşukluk
- Dikiş bölgesinde enfeksiyon oluşumu
- Dikişlerin açılması
- Ödem oluşması
Sık Sorulan Sorular
Cerrahi bir işlem olması sebebi ile iyileşme süreci yaklaşık olarak 14-21 gün sürmektedir. Bu süreçte yorucu spor yapmamalı, ağırlık kaldırmamalısınız. Ameliyattan sonraki ilk 2 gün duş almamalısınız. Bu süreçte kolunuzu zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız.
Kol germe ameliyatı zor bir süreç içermemektedir. Bu ameliyat oldukça kolay bir ameliyattır, hasta kısa sürede taburcu edilerek günlük yaşamına devam edebilir. Lokal anestezi altında yapılan kol germe ameliyatı güvenli bir prosedürdür.
Kol inceltme ameliyatı yaklaşık olarak 1-3 saat sürmektedir. Sıklıkla genel anestezi altında gerçekleşen ameliyatta nadiren de olsa lokal anestezi uygulanmaktadır. Kol estetiği ameliyatı kısa sürer bu süreçte fazla deri ve biriken yağlar vücuttan tahliye edilir.
Kol germe ameliyatında cerrahi operasyon yapılmaktadır. Her cerrahi işlem gibi bu ameliyatta izler oluşmaktadır. Oluşan izler kolun iç kısmında küçük, ince bir çizgi halindedir. Bunlar belirgin değildir.
Kol germe ameliyatı yaptıracak bireyler genellikle yağlı kollara ve sarkık cilde sahip olan kişilerdir. Genellikle kadınlar tarafından tercih edilen bu işlem erkeklere de uygulanmaktadır.
Kollarının sarkık olmasından şikayetçi olan bireylerin yaş faktörü önemlidir. Genç yaştaki hastalarda spor ve egzersiz önerilmektedir. Uzun yıllardır spor yapmayan ve yaş bakımından spor yapmakta zorlanabilecek bireyler için kol inceltme ameliyatı tavsiye edilmektedir.
İnce kollara kavuşmak için yapmanız gereken şeylerden ilki kardiyo çalışmasında kollara ağırlık vermektir. Hayalinizdeki sıkı kollara yüzerek de ulaşabilirsiniz. İnce kollar için 9 öneri vardır. Bunlar; pilates, sandalye egzersizleri, daire hareketi, şınav, ağırlık çalışmaları, yüzmek, kardiyo egzersizleri vb. gibi.
Kolda meydana gelen sarkma yaş ilerledikçe egzersiz yapmamakla ilişkilendirilebilir. Genç bireylerde de sıklıkla görülen kol sarkması; yerçekimi, UV ışınlarına fazla maruz kalma, kalıtsal özellikler gibi sebebi ile ciltte ve cildin altındaki dokuda gevşeklik meydana getirmektedir.