Kolajen aşısı, cildin yeninden yapılandırılması, derinin kaybettiği canlılığı ve elastikiyetini kazanması, kırışıklıkların giderilebilmesi amacıyla uygulanan bir tedavidir. Kolajen uygulanan bölgede fibroblast uyarılarak üretimi artar. Fibroblast artışı kolajen üretimini artırır ve ciltte canlılık sağlar.

İnsan vücudunda en fazla bulunan protein türü olan kolajenin üretimi 25 yaşından sonra her yıl ortalama %1-2 azalmaktadır. Kolajen düzeyinde oluşan azalma ile ciltte kırışıklıklar ortaya çıkmaktadır. Böylelikle cilt zamanla canlılığını yitirmektedir.

Kolajen Aşısı Nedir?

Cilde uygulanan kozmetik ürünler yüzeysel bir etki oluşturmaktadır. Cilt tarafından ürünün tamamen emilmemesi gözle görünür etki oluşturmaz. Direkt cilt altına enjekte edilen kolajen aşısının etkileri net bir şekilde gözlemlenmektedir.

Kolajen aşısı cilt üzerinde oldukça etkilidir. Cildin gençleşmesi ve canlanmasını sağlar. En etkili yaşlılık karşıtı uygulamalardan biri kolajen tedavisidir.

Kolajen Aşısı Nedir?

Kolajen aşısı, kolajen adı verilen proteinin cilde enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen bir kozmetik uygulamadır, estetik bir ameliyat değildir. Kolajen, cildin sıkılığını, esnekliğini ve dolgunluğunu koruyan ve yenileyen bir proteindir.

Cilde uygulanan bu aşı uygulaması, ciltteki kolajen eksikliğini telafi etmek, cildin daha sıkı ve genç görünmesine yardımcı olmak, cildin elastikiyetini artırmak, ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmak, cilt tonunu eşitlemek, sivilce izlerini gidermek ve ciltteki lekeleri azaltmak gibi faydalar sağlamaktadır.

Kolajen Hangi Bölgelerde Etkilidir?

Kolajen aşısı vücut üzerinde yüz, dekolte, boyun ve el bölgeleri başta olmak üzere pek çok bölgede uygulanmakta ve etkili sonuçlar oluşturmaktadır. Bunlar;

  • Bağ ve dermis dokusunu yeniler.
  • Akne ve yara izlerini azaltır. 
  • Kalça, basen ve karın bölgesini sıkılaştırır.
  • Tüm vücutta cildin yenilenmesini sağlar.
  • Ciltteki kırışıklıkları azaltarak yaşlanma belirtilerini hafifletir.
  • Ciltte elastikiyeti artırır.
  • Bacaklar ve üst kolun sıkılaşmasını sağlar.
  • Boyun, dekolte ve yüz bölgesinde zamanla azalan elastikiyet kaybını onarır.
  • Cildin yenilenmesine ve doğal görünmesine yardımcı olur.

Kolajen Aşının Faydaları Nelerdir?

Kolajen vücudumuzda en fazla bulunan kolajen türüdür. Tedavi amaçlı kullanılan kolajen aşısının pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Yaşlılık etkilerinden olan kırışıklıkların azalmasını sağlar.
  • Cilt hasarını onarır.
  • Göz çevresindeki hacim kaybını gidererek aydınlık kazandırır.
  • Cildin hacim kazanması ile elastikiyetinin artmasına yardımcı olur.
  • Ellerin yumuşamasını ve onarılmasını sağlar.

Kolajen Aşısı Nasıl Uygulanır?

Dermatolog tarafından yapılan muayene doğrultusunda kolajen aşısı uygulanacak bölge belirlenir. İşlem sırasında şu adımlar uygulanır:

  • İşlem yapılacak olan bölgeye sedasyon etkili krem ya da lokal anestezi uygulanır.
  • Cildin uyuşması, işlem sırasında hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissi yaşamaması için yaklaşık 30 dakika beklenir.
  • Bölgenin dezenfekte edilmesi için antiseptik solüsyon uygulanır.
  • Hijyen sağlandıktan sonra 1-3 cm aralıklar bırakılarak ince uçlu iğneler ile kolajen aşısı uygulanır.
  • Enjeksiyon işlemi bittikten sonra işlem yapılan bölgeye masaj yapılarak aşının cilt altına yayılması sağlanır.
  • Antibakteriyel etkili krem ve güneş koruyucu krem uygulanarak tedavi sonlandırılır.

Tedaviden sonra işlem yapılan bölgelerde hafif şişlikler ve kızarıklıklar görülebilir. Bu normal bir komplikasyondur. Kişi işine ve günlük yaşamına devam edebilir. İstirahat süresi bulunmamaktadır. Aşı yapılan yerlerde hassasiyet, şişme, yanma ve kaşınma gibi belirtiler 3-5 gün görülebilir. Zamanla kendiliğinden azalır ve kaybolur.

Kaç Seans Uygulanmaktadır?

İşlem yapılan kişiye ve cildin durumuna bağlı olarak yaklaşık 4 seans 2-4 haftalık periyotlarla uygulanmaktadır. Uygulanacak olan seans sayısı; kişinin cildindeki hasar durumuna, kırışıklıklara, hastanın yaşına ve tedavinin uygulanma amacına göre değişiklik göstermektedir.

Ne Kadar Kalıcıdır?

Kolajen tedavisi cilt üzerinde yaklaşık 9-12 ay etkisini sürdürür. Cildin canlılığını kazanması için uygulanan bu işlemde 3-6 ay aralıklarla hatırlatma seanslarının uygulanması tedavinin cilt üzerindeki etkinin uzun süre devam edebilmesini sağlar.

Kolajen Aşısı Kimlere Yapılır?

İşlemin yaş sınırı 25-65 olmak kaydıyla pek çok kişiye uygulanmaktadır. Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan sarkma, kırışıklık, nem kaybı gibi durumlardan şikayetçi olanlara kolajen aşısı uygulanmaktadır. Aynı zamanda yaşlılık belirtilerini geciktirmek isteyen bireyler de güvenle tercih edebilirler.

Kolajen Aşısı Kimlere Uygulanmaz?

Her yaştan bireyler tarafından sıklıkla tercih edilen kolajen aşısının bazı bireylere uygulanması tavsiye edilmemektedir. Bunlar şu şekildedir:

  • Düzensiz şeker hastalığı olanlar
  • Doku iyileşmesi normalden fazla olan keloid hastaları
  • Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar
  • Kan ve pıhtılaşma bozuklu yaşayanlar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
  • Süte ve süt ürünlerine alerjik reaksiyon gösterenler
  • İşlem yapılacak bölgede cilt hastalığı ya da enfeksiyon olanlar
  • Kemoterapi tedavisi görenler

Kolajen Aşısı Ne Zaman Etki Eder?

Kolajen aşısı uygulanan ilk seansta sonra 1-2 hafta içerisinde gözle görünür sonuçlar oluşturur. Tedavi sürecinde aşı cilde etki etmeye ve gelişim göstermeye devam eder. Tedavinin tam olarak etki edebilmesi için 2-4 haftalık periyotlar ile 4 seans uygulanır.

Kolajen aşısının uygulanmasından sonra cildin elastikiyeti ve canlılığı gözle görünür seviyede artar. Tedavi sonuçlandıktan sonraki 1 ay içerisinde; cilt sıkılaşır, gevşek yapıdaki cilt kalınlaşır, canlılık artar, ince kırışıklıklar dolar ve cilt genç bir görünüme kavuşur.

Kolajen Uygulandıktan Öncesi ve Sonrası Nasıldır?

Kolajen Aşısı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Kolajen aşısı uygulandıktan sonraki ilk gün dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:

  • Ağır egzersiz içeren sporlar ve fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.
  • İşlem yapılan bölge su ile temas edilmemelidir.
  • Aşının etkisinin azalmaması için hamam, sauna, solaryum ve buhar odası gibi aşırı sıcak mekanlardan uzak durulmalıdır.
  • Sigara ve alkol tüketimine ara verilmemelidir.
  • Güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır.
  • İşlem bölgesine doktorun önerdiği süre boyunca buz uygulanmalıdır.
  • Bol bol su tüketilmelidir.

Kolajen Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Kolajen aşısı oldukça güvenilir ve sağlıklı bir uygulama olsa da bazı durumlarda yan etkiye yol açabilir. Genellikle yan etkiler cilt yapısı hassas olan kişilerde ve tedavinin profesyonel kişiler tarafından yapılmadığı durumlarda oluşmaktadır.

Kızarıklık, şişme, baş dönmesi, kaşıntı gibi yan etkiler oluştuğu durumlarda vakit kaybetmeden hekiminize başvurmalısınız. Genellikle kızarıklıklar ve hafif şişlikler 2-3 gün içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Kolajen Aşısı Fiyatları Ne Kadar?

Kolajen aşısı fiyatları ülkelere ve sağlık kuruluşlarına göre değişebilecektir, ayrıca, birkaç seans halinde yapılabilen bir tedavi olduğundan toplam maliyet için net rakam verilememektedir. Kolajen uygulamasında fiyatlar, seans sayısına, uygulamanın yapılacağı bölgeye ve klinikte kullanılan ürünlere göre ayrışmaktadır. Bu nedenle, kolajen uygulaması yaptırmadan önce fiyatlar hakkında kliniklerden randevu alınmalı ve doktora danışılmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Kolajen aşısı yaptırmak güvenli midir?

Kolajen aşısı, genellikle güvenli bir tedavidir. Cilt altına enjekte edilen kolajen proteini ile yapılır. Bu protein, genellikle hayvan dokularından veya sentetik olarak üretilir. Alerjisi olan kişilerde yan etkiler oluşabilir. Buna bağlı olarak, uygulamayı yaptırmadan önce, herhangi bir alerjiniz olup olmadığını belirtmek önemlidir.

Kolajen aşısı ne kadar sıklıkla yapılmalıdır?

Kolajen aşısı, genellikle birkaç seans halinde yapılır. Seans sayısı, kişinin cilt yapısına, yaşına, cildin ihtiyacına göre değişkenlik gösterecektir. Genellikle, kolajen uygulamalarının seansları arasıda bir iki aylık süre geçmelidir.

Kolajen aşısı ile birlikte diğer estetik tedaviler yapılabilir mi?

Cilde iğne ile uygulanan kolajen diğer estetik tedavilerle birlikte yapılabilmektedir. Ancak, birçok estetik tedavinin yan etkileri veya riskleri olabilir, bu nedenle herhangi bir alerjiniz, cilt hassasiyetiniz varsa bunları belirtmelisiniz.

Kolajen aşısı hangi yaşlardaki kişiler için uygundur?

Yaşlanma belirtilerini önlemek veya azaltmak ya da cildin canlılığını arttırmak gibi amaçlarla uygulanan kolajen uygulaması her yaşta kişi için uygun olabilir.

Kolajen aşısı yaptırmadan önce neler yapılmalıdır?

Kolajenli uygulamayı yaptırmadan önce, herhangi bir alerjiniz olup olmadığını belirtmek önemlidir. Ayrıca, kan sulandırıcı ilaçlar veya aspirin gibi ilaçların kullanımı, aşının etkisini azaltabilir veya yan etkilerin oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, bu tür ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın!

Kolajen tedavisi yaptırmak ağrılı bir işlem midir?

Kolajen tedavisi yaptırmak genellikle ağrı veya şişliklere sebep olmamaktadır. İşlem uygulanırken anestezik krem uygulaması yapılmaktadır, bu sebeple uygulama sırasında da herhangi bir acı hissedilmez.

Kolajen uygulamasının başarı oranları nedir?

Cilde uygulanan kolajen aşısının başarı oranları, uygulandığı bölgeye ve kullanılan ürüne göre değişebilir. Bazı kişiler ilk seans sonrasında ciltlerinde fark görebilirken, bazıları cildinde etkili sonuç için daha fazla seansa ihtiyaç duyabilir.