Lazerle çil tedavisi, ciltte doğuştan oluşum halinde olan çillerin lazer teknolojisi kullanılarak giderilmesi prosedürünü içermektedir. Çiller bir hastalık olmadığı halde çillere sahip kişiler bu görünümden rahatsız olabilmektedir, bu sebeple günümüz teknolojilerinden biri olan lazer teknolojisi ile bu alana yönelik çalışmalar da uygulanmaktadır.

Genellikle yüz bölgesinde oluşan çiller birçok farklı sistemlerle çalışan lazer uygulamaları ile ciltten temizlenebilmektedir. Lazerle çillerin kaldırılmasına dair merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Lazerle Çil Tedavisi Öncesi ve Sonrası Değişim Nasıldır?

Lazerle Çil Tedavisi Nedir?

Lazerle çil tedavisi, ciltteki çillerin lazer ışınları ile yok edilmesi işlemidir. Bu işlem sırasında, lazer ışınları cildin üst tabakasına odaklanarak pigmentleri hedef alır ve cilt yüzeyindeki istenmeyen çilleri yok eder. Uygulanan bu tedavi aynı zamanda cildin yenilenmesine de yardımcı olur ve daha pürüzsüz ve genç bir cilt elde edilmesine destek sağlamaktadır.

Genel olarak dermatolog veya cilt estetiği alanında uzman plastik cerrahlarca gerçekleştirilen lazerle çil tedavisi zararları ve komplikasyonları içermeyen süreçleri içermektedir.

Tedavide kullanılan lazer türleri nelerdir?

Lazerle çil tedavisi için kullanılan farklı lazer tipleri vardır. Genel olarak en yaygın kullanılan lazerler şunlardır:

  1. Q-switched Nd:YAG lazeri: Derindeki melanin pigmentleri hedef alarak ciltteki kahverengi lekeleri azaltılmasını sağlamaktadır.
  2. Alexandrite lazeri: Bu lazerde aynı şekilde cildin üst tabakasındaki melanin pigmentlerini hedef alır ve kahverengi lekeleri azaltır.
  3. Pulsed dye lazeri: Cilt dokusundaki kırmızı pigmentleri yönelir ve kılcal damarlar, lekeler ve diğer kırmızı lekelerin tedavisinde etkilidir.
  4. Fractional CO2 lazeri: Fractionel lazer cildin üst tabakasındaki hücrelere etki gösterir ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Ciltteki pigmentlerin yoğunluğunu azaltarak çil görünümünü azaltır.

Hangi lazer tipinin kullanılacağı, tedavi planı ve hasta ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Doktorunuz, en uygun lazer tipini belirlemek için bir cilt analizi yapacak ve tedavi planını buna göre oluşturacaktır.

Lazer Çil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilde uygulanan lazerle çil tedavisi genellikle birkaç seans halinde uygulanır. Lazer cihazı, cilde yönlendirilerek cilt dokusundaki melanin pigmentlerini hedef alır ve bu pigmentleri ısıtmaktadır. Isıtılan bu pigmentler daha sonrasında cilt yüzeyine çıkar ve dökülür, bu sayede cildin daha pürüzsüz ve homojen bir görünüme sahip olmasını sağlanmış olur.

Uygulanan lazer tedavisinde anestezik krem gibi uygulamalar bulunduğundan genellikle ağrısızdır, işlem sürecinde bir ağrı hissedilmeyecektir. Tedavi uygulandıktan sonra ciltte hafif bir kızarıklık ve kabuklanmalar gözlenebilecektir ancak bunlar genellikle birkaç gün içinde kaybolmaktadır.

İşlem kaç saat sürer?

Lazerli çil tedavisi genellikle yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Ancak, işlemin süresi cildin alanına ve çil sayısına bağlı olarak değişebilecektir.

Etkisi kalıcı mı, ne kadar süre kalıcıdır?

Lazerle çillerin kaldırılması işlemi, çillerin görünümünü azaltır veya tamamen ortadan kaldırır, ancak çiller zamanla tekrardan daha hafif bir tonda belirebilmektedir. Belirli uygulamalar sonrasında çiller kalıcı olarak giderilebilecektir.

Ayrıca tedavi uygulandıktan sonra cildin daha fazla hasar görmesini önlemek için güneş koruyucu kullanımı ve güneş ışınlarından kaçınma gibi düzenli bakımların da etkinin kalıcılığı açısından önemi bulunmaktadır.

Lazerle Çil Tedavisi Sonrası Nasıldır, Nelere Dikkat Edilmeli?

Uygulanan lazerli işlem sonrası ciltte kızarmalar, kabarmalar hafif şişlikler gözlenebilecektir, cildin anlık reaksiyonları olduğundan aynı gün içerisinde kabarma ve şişlikler geçecektir.

Çillerin alınması için cilt tabakasının derinlerine nüfuz eden bir işlem uygulandığından işlem sonrası o bölgede oluşan kızarıklar ise 5-7 günde kaybolmaktadır. Operasyon uygulandıktan sonra şunlara dikkat edilmesi iyileşme için hızlı sonuç verecektir;

  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalınmamalı
  • İşlemden sonra doktorun önermediği kremler kullanılmamalı
  • Kimyasal içeriğinden emin olduğunuz güneş koruyu kremler kullanılabilir
  • Tedavi sonrası gün içerisinde işlem uygulanan bölgeye su temas etmemelidir
  • Ağrılar oluşuyorsa soğuk bir şeyler ile baskı yapılabilir

Tedavinin öncesi ve sonrası etkili midir, değişim nasıldır?

Lazerle cilt tabakasına yapılan işlem ile cilt tabakasında yenilenme sağlanarak çillerin etkisi kaldırılmaktadır, ancak çilleri olan her kişi için sonuçları farklı olabilecektir. Tedavinin sonucuna göre başka seanslar uygulanması gerekli olabilmektedir.

Çillerden Kalıcı Olarak Kurtulabilir miyim?

Lazerle Çil Tedavisi Kaç Seans Yapılır?

Çillerin kaldırılması için uygulanan lazer uygulamasının sonucu her hasta için farklı sonucu verebilmektedir. Bunun oluşmasında cilt yapısı, çillerin çok yoğun durumda olması gibi sebepler sayılabilecektir. Bu sebeple hastanın cilt yapısı hassas değil ve çillerin yoğunluğu da tek bir lazer uygulaması gerektiriyorsa işlem tek seans sürecektir.

Bunun dışında cilt durumu hassas ve çillerinin yoğunluğu daha fazla olan kişiler için 2 veya 3 seanslık uygulamalar gerekli olabilecektir. Bu süreçler tamamen doktorunuzun insiyatifinde kararlaştırılacağından cilt yapınız ve çillerinizin durumu için doktorunuza danışmanız daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Seanslarda uygulanan işlemler ise şu şekildedir;

  • 1. seansta lazer işlemi uygulanır, iyileşme sonrası halen hafif bir yapıda çiller gözlenebilecektir.

Birinci seans sonrası yoğun çilleri olan kişilerde %30-%40 oranında çillerinde seyrelme olacaktır. Bu azalma sonrası hasta halen rahatsız oluyorsa iki veya üç seans uygulanır.

  • 2. ve 3. seanslarda da aynı işlemler uygulanır, cilt yapısı çillerden %80-%90 temizlenmiş olur.

Lazerli Çil Tedavisi Hangi Cilt Tipi İçin Uygundur?

Lazer teknolojisi insan biyolojisine uygun olarak geliştirilmiş bir sistemi içermektedir, bu açıdan lazer operasyonları her cilt tipine uygundur. Ancak açık tenli insanlar genellikle daha fazla çil oluşumu yaşarlar ve lazerle çil tedavisi açık tenli kişilerde daha etkili sonuç vermektedir.

Bununla birlikte cilt alerjileri hassas olanlar, güneş yanığı, yaraları veya cilt lezyonları olan kişilerin lazerle çil tedavisi yaptırmadan önce iyileşmelerini beklemeleri ve doktorlarına bu durumlarını danışması sağlıklı olacaktır.

Tedavinin Risk ve Komplikasyonları Nelerdir?

Tüm süreci lazerle geçekleştirilen bu tedavi genellikle güvenlidir, ancak bazı riskleri ve komplikasyonları oluşabilmektedir. En yaygın komplikasyonlar arasında işlem uygulanan bölgede oluşan kızarıklıklar, kabuklanma, şişme ve cilt renginde geçici değişiklikler sayılabilecektir.

Nadir durumlarda lazerli çil tedavisi cildinize zarar verebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle, lazerli çil tedavisi yaptırmadan önce bir dermatologla konuşmanız ve olası riskleri ve faydaları danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

Lazerle çil tedavisi sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Cilde uygulanan lazerli işlem sonrası anestezik uyuşmanın etkisi geçmeye başladıktan sonra hafif bir ağrı ve kaşınma yapabilmektedir. Aynı zamanda çillerin olduğu bölgeye yoğun bir lazer uygulandığından o bölgede kızarıklık, kabarma gibi yapılar oluşur, bu oluşumların 1-2 gün içerisinde etkisi azalmaktadır.

Tedavi sonrası doktorunuzun verdiği krem, ilaç ve benzeri tavsiyeleri uygulamanız halinde 1 hafta içerisinde işlem bölgesinde tam iyileşme sağlanacaktır.

Lazerle Çil Tedavisi Fiyatları

Lazerle çil tedavisi fiyatları birçok faktöre bağlıdır, bu nedenle net bir fiyat aralığı vermek mümkün değildir. Tedavinin maliyeti, uygulanacak lazer teknolojisi, uygulama yapılacak bölgenin büyüklüğü ve tedavinin kaç seans süreceği gibi faktörlere bağlı olarak değişebilecektir.

Lazerli cilt operasyonlarında genellikle kullanılacak teknoloji ve hastanın gereksinimi farklılaşabilmektedir, bu sebeple tedavi fiyatları için en doğru bilgiyi doktorunuzla ön görüşme sonrasında almanız olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Lazerli çil tedavisi nasıl yapılır?

Bu lazerli tedavi cildinize özel bir lazerle ışın verilerek gerçekleştirilmektedir. Lazer, cildinizin üst tabakasındaki melanin pigmentlerine enerji verir ve bunları yok eder. İşlem cildin alt tabakalarına zarar vermeden sağlanmaktadır ve bunun sonucunda ciltte bir yenilenme sağlanır.

Lazerli çil tedavisi ne kadar sürer?

İşlem genellikle 15-30 dakika arasında sürmektedir, ancak tedavinin süresi cildinizdeki çil sayısına ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik de gösterebilecektir.

Uygulama acı verici midir?

Lazerle çil tedavisi genellikle ağrısızdır, ancak bazı hastalar hafif bir yanma hissi veya rahatsızlık hissi yaşayabilir. İşlem öncesi cilde anestezik krem uygulanır lazerin gücü de ayarlanır, bu nedenle acı hissedilmesi nadirdir.

Lazerle çil tedavisi kaç seans sürer?

Lazerle çil tedavisi, çil sayısına ve büyüklüğüne bağlı olarak 1-3 seans arasında değişebilir. Ancak, her hastanın tedaviye verdiği yanıt farklıdır ve tam sonuçlar için daha fazla seans gerekebilir.

Lazerle çil tedavisi sonrası güneşe maruz kalabilir miyim?

Çillerin alınması için uygulanan lazer uygulaması sonrası cildiniz hassas olabilir ve uzun süre güneş ışığına maruz kalmak cildinizin zarar görmesine neden olabilecektir. Bu nedenle, tedavi sonrası birkaç gün boyunca güneşe uzun süre maruz kalınmamalıdır.