Uzun yıllardan beri uygulanan operasyonlardan biri olan lazerle dövme silme işlemi, dövmesini sildirmek isteyen insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir işlemdir. MÖ. 2000’li yıllara kadar uzanan bu işlem, Antik Mısır’da  tercih edilmiştir. Tattoo (dövme) kelimesi tautau kelimesinden gelmektedir. 

Dövme yaptırma işlemi için pek çok ülkede yasal düzenleme bulunmaktadır. Dövme yapacak olan kişilerin işlemin lisansına sahip olması gerekmektedir. Bu düzenleme ile kan yolu ile bulaşma ihtimali olan AİDS gibi hastalıkların önüne geçmektedir. Kalıcı dövme yaptırmak toplumda çok istenen bir uygulama olsa da zamanla kullanıcılar pişman olarak sildirmek istemektedir.

Ani kararlarla yaptırılan dövmeler kullanıcılarda zamanla pişmanlığa yol açabilmektedir. Tedavisi lazerle dövme silme işlemiyle yapılmaktadır. Yapılan bu işlemde sildirmenin etkisi, kişinin dövmesinin; rengi, boyutu, kullanılan boyanın cinsi, kişinin cilt tipi, renk yoğunluğu ve ne kadar süredir dövmenin kullanıldığına göre değişiklik göstermektedir. Herhangi bir acı ve ağrı hissi olmadan bu işlem tamamlanmaktadır.

Lazerle Dövme Silme İşlemi Nedir?

Cilt üzerine kalıcı etki oluşturacak metotlarla dövme yaptırmış kişilerin dövmelerinin cilt üzerinden lazer teknolojisi kullanılarak silinmesi işlemidir. Dövmesi olan kişinin herhangi bir sebeple artık vücudunda görmek istemediğinde bu işlem uygulanmaktadır.

Dövme ya da diğer adıyla tattoo farkı aletler ve makinelerle deri üzerine kalıcı veya geçici pigmentlerin ya da boyaların uygulanması işlemidir. Estetik görünüş, farklı kültürel ve dinsel özellikleri, düşünceleri yansıtan dövmeler ya da yazılar, vücudun her yerine uygulanabilen farklı boyut ve şekillerde yazı ya da motiflerdir. Sevilerek ve istenerek yapılan dövmeler zamanla kişiyi rahatsız eden bir durum olabilmektedir.

Lazerle dövme silme işlemi modern ve pratik çözüm üreten bir uygulamadır. Deriye detaylı bir şekilde uygulanan bu işlemde lazer, ciltteki renk pigmentlerine odaklanarak dokudan dövmenin silinmesini sağlar. Silme işlemi için lazer dışında cerrahi ve teknik bir uygulama bulunmamaktadır. Bu işlem haricinde; cerrahi eksizyon, cilt soyma, ameliyat ile silme ya da kimyasal maddelerle dövme silme tedavisi gibi yöntemler mevcutsa da sağlıklı çözümler değildir. Yanlış uygulamalardan sonra cilt üzerinde izler kalabilir, lekelenmeler oluşabilir ve ciltte yanıklar oluşabilir.

Ayrıca akne ve yara izi gibi tedavilerde lazer teknolojisi, radyo frekans gibi işlemleri içeren diğer tekniklere de göz atabilirsiniz:

 

Kalıcı dövme lazerle silinir mi?

Lazerle Dövme Silme Nasıl Yapılır?

Dövme sildirme işlemi için öncelikle tedavi planı hazırlanır. İlk adımda cildin ve dövmenin analizi yapılır. İşlem sırasında lazer ışınları cildin epidermis tabakasına uygulanır. Böylelikle, dövmeye rengini veren derialtında ve dermiste bulunan maddeler parçalanarak silinmesi sağlanır. Yapılan analize göre dövmenin rengi, pigment yoğunluğu ve boyutuna göre lazerin dalga boyu ayarlanır. Bu işlemde;

  • Pigmentlerin lazer ışınları ile silinmesi esnasında dokular zarar görmemektedir.
  • Siyah renkteki boyalar ile yapılan dövmeler uygulanan lazer ışınları tarafından daha iyi algılanmaktadır. Koyu renkteki dövmelere uygulanması ile elde edilen başarı, açık tondakilerden daha fazladır. 
  • Ciltteki çok renkli pigmentler için kullanılan lazer dalgaları farklı boyutlardadır.
  • Lazer ışınları yalnızca pigmentlerde etkili olmaktadır. Sinir, damar ve normal dokularda herhangi bir etki göstermez.
  • Dövme silinme işleminin tedavi planı kişiden kişiye ve dövmeye göre değişiklik göstermektedir.
  • Profesyonel kişiler tarafından yapılan dövmeler derinin tabaklarında eşit derinliğe sahiptir. Amatör kişilerde ise farklı katmanlarda ve farklı dozlarda bulunur. Bu da lazer tedavisinde silinmesini zorlaştırabilir.

Hastane ortamlarında uzman hekimlerce dövme silme işlemi uygulanırken Q-Switched Nd:YAG lazer veya Q-Switched Alexandrite lazer gibi özel medikal cihazlar kullanılmaktadır. İşlem öncesi dövmenizin durumu için dermatolog veya plastik cerrahi uzmanına danışabilirsiniz.

Operasyon sonrası ciltte iz kalır mı?

Cilt üzerine uygulanan lazer işlemi sonrası dövmenin yoğunluğu ve içerdiği boyanın durumuna göre belirli oranda iz kalabilir. Bu iz genellikle hafif kabarık bir dokuda beyaz bir renk olarak görülür. Zamanla bu görünüm azalmaktadır.

Silme işlemi seanslarından sonra renkte ortalama %20 oranında açılma gözlemlenmektedir. Dövmede kullanılan renkler çok çeşitli ve fosforlu ise silme işlemi daha uzun sürebilir. Lazerli uygulamada prosedür cilt üzerindeki boya pigmentlerini yakmak üzerine çalıştığından dövmede kullanılan boyaların çeşidi gibi etmenler de operasyonun durumunu etkilemektedir.

Lazerli kalıcı dövme silme işlemi acılı mıdır?

Lazer tedavisi lokal anestezi ya da sedasyon kremleri uygulandıktan sonra yapıldığı için kişinin ağrı ya da acı hissetmesi mümkün değildir. Dövme yapılan bölge korunarak işlem yapılır. Tedaviden sonra bölgede kabuklanma ya da kanama görülebilir. Bu gibi reaksiyonlar için hekim tarafından enfeksiyon oluşmasını önlemek ve cildi onarmak için antibiyotik krem kullanımı tavsiye edilebilir. 

Sildirme işlemi ne zaman yaptırılmalıdır?

Yazın güneş ışınlarının dokuya zarar vererek lekelenme oluşması ihtimaline karşın kışın silme işleminin yapılması tavsiye edilmektedir. Kış döneminde silme tedavisi daha rahat uygulanmakta, işlemden sonra doku hızla iyileşmektedir. Yaz aylarında tedaviden sonra güneşe, açık havaya çıkmak kaçınılmaz olduğu için lekelenme gibi sorunlar oluşabilir. Bu sebeple kış aylarında uygulanması daha yararlıdır.

 

Lazerle Dövme Silme İşlemi Kaç Seans Sürer?

Dövme sildirme işleminde uygulanan seans sayısı kişiden kişiye ve dövmenin yapısal özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Seans sayısını belirleyen faktörler kişinin bünyesine ve çevresel özelliklere göre değişiklik göstermektedir.

  • Dövmenin vücutta bulunduğu yer lazer işleminin etkisinde önem arz eder.
  • Büyük alanları kaplayan dövmelerin tedavisinde etkili bir işlem uygulanmaktadır, 3-5 arası seans gerekli olabilecektir.
  • Genellikle kırmızı ve siyah mürekkeple yapılan küçük dövmeler 1 seansta kolayca silinebilir.
  • Aşırı renk içeren büyük dövmelerde 8-10 seanslara kadar uzayabilmektedir.
  • El ve ayak parmak uçlarında bulunan dövmelerin silinebilmesi için de seansı uzatabilmektedir.
  • Dövmenin büyüklüğü, uygulandığı derinlik, dövmenin rengi gibi faktörler işlemin süresini ve seans sayısını belirleyici faktörlerdir.
  • Birden çok yapılan seanslarda işlemler arasında 3-4 hafta ara verilir.

Lazer seansı sonrası basit bir kalıcı dövme %100 tamamen silinebilecektir, ancak mavi ve yeşil gibi renk pigmentlerini içeren ve büyük dövmeler de operasyon yüzdesel olarak dövmenin yoğunluğunu azalta azalta uygulanır. Örneğin ilk seansta lazer uygulaması %70’i üzerinde başarılı olur her seansta cilt tonu gittikçe açılmaya başlayacaktır.

Dövme sildirme işlemi her dövmeye olur mu?

Lazerle dövme silme işlemi her çeşide uygulanabilen bir işlemdir. Dövmenin yazı ya da şekil olarak yapılması işlemin uygulanabilirliğine etki etmemektedir. Cilt tabakasında ne kadar süredir bulunduğu, boyutu, uygulandığı derinlik, renk pigmentasyonunun yoğunluğu gibi sebeplerle ciltte iz kalabilir. Dövme sildiren kişilerin bu izleri kamufle etmek için yeniden farklı dövmeler yaptırdığı gözlemlenmiştir.

 

Lazerle Dövme Silme Fiyatları Ne Kadar?

Uygulama Öncesi Nasıl Bir Hazırlık Yapılır?

Lazerle dövme silme işleminden önce uygulanması gereke bazı prosedürler bulunmaktadır. İşlem yapılacak bölge uygulamadan önceki 1-2 hafta boyunca güneş ışınlarından korunmalıdır. Açık havaya çıkmadan önce doktorunuza danışarak güneş koruyucu uygulamalısınız.

İşlem yapılabilmesi için önemli hazırlıklardan biri de bölgede tüylenme varsa temizlenmesidir. Bu işlem uzman bir kişi tarafından uygulanmalıdır. İşlemden önceki 1 hafta kan sulandırıcı ilaçlar ve gıdalar tüketilmemeli, aspirin kullanımına ara verilmelidir. Tedavi lokal anestezi ya da sedasyon krem sürülerek bölge uyuşturulduktan sonra yapılmaktadır. Ortalama 35-40 dakika süren bir uygulamadır.

Lazerle Dövme Silme İşlemini Kimler Yapar?

Lazerle dövme silme işlemi cilde uygulanan hassas işlemlerden biri olması sebebi ile plastik cerrahlar veya dermatologlar tarafından uygulanmalıdır. Olası yan etkilerin minimuma indirilmesi, işlemden maksimumum verim alınabilmesi için sağlık kuruluşlarında uygulanması önerilmektedir. Plastik cerrahlar ve dermatologlar için hastanelere başvurabilirsiniz. Uzman hekimlerin olmadığı yerlerde yapılan işlemler cildinize zarar verebilir, beklediğiniz sonuçlara ulaşmanıza engel olabilir.

Kalıcı dövmeler tek seansla ortadan kaldırılabilir mi? Bu sorunun yanıtı tamamen kişinin yaptırdığı dövmenin durumuna bağlıdır, eğer ciltte büyük bir alanı kaplayan ve birçok renk pigmenti içeren bir dövme ise operasyonu 3-4 seansa yaymak gerekebilecektir.

Doğal yollarla dövme silinebilir mi?

Gazlı bez ile dövme olan bölgeye masaj uygulama gibi yöntemlerle belli bir miktar dövmeler silinebilmektedir, ancak bu işlem hem acılı hem de kalıcı etki oluşturmayabilir. Bu sebeple uzmanlarca medikal müdahale uygulanarak dövmenin cilt üzerindeki yoğunluğuna göre ya tek bir seansta ya da belirli seans aralıklarıyla dövme tamamen silinebilecektir.

Operasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Dövme silme işleminden sonra dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İşlem yapılan bölge ilk 24 saat içinde su ile temas edilmemelidir. Bu süreç geçtikten sonra suyun sıcak olmaması şartı ile duş alınabilir. Suyun derecesi ılık ya da soğuk olması tavsiye edilmektedir.
  • İşlemden sonra birkaç gün bölgede enfeksiyon riski oluşmaması için havuz ve denize girilmemelidir.
  • Tedaviden sonraki 5-7 gün boyunca hamam, sauna ve solaryum gibi sıcak buhar alanlarında bulunulmamalıdır. Bahsedilen mekanlar nemli ve sıcak olduğu için cilde zarar verebilir.
  • Doktorunuzun önerdiği süre boyunca işlem yapılan bölgeye kese uygulanmamalıdır.
  • Dövme silme işlemi uygulanan bölgeye kimyasal madde içeren kozmetik ürünleri uygulanmamalı, makyaj yapılmamalıdır.
  • Tedaviden sonra cilt tipine uygun nemlendirici kullanılmalıdır.

Kalıcı dövme sildirmenin riskleri veya yan etkileri var mı?

Cilt üzerine iğne ile işlenen kalıcı dövme mürekkeplerinin silme işleminde lazer ışınları ile yapılması, yan etki düzeyini minimuma düşürmektedir. Lazer ışınları direkt olarak renk pigmentlerine uygulandığı için çevresindeki normal dokuda hasar oluşmamaktadır. Lazer ışını sadece cilt üzerindeki boya dokusunu hedef alır.

Kısa ve güçlü atımlarla pigmente uygulanan yüksek enerjili lazer hızla mürekkep boyanın parçalanmasını sağlar. Bu açıdan dövme kalıcı dövmelerin lazerle silinmesi sürecinde herhangi bir risk olmamaktadır. 

Yani lazerle dövme sildirmek sağlıklı bir tercihtir, cilt üzerinde herhangi bir komplikasyon oluşumunu doğurmamaktadır. Uygun medikal cihazlar ve uzman müdahaleleriyle kalıcı dövmenizden her ne durumda olursa olsun kurtulabilirsiniz.

Lazerle Dövme Sildirme Fiyatları

Genel olarak Q-Switched medikal lazer cihazlarıyla gerçekleştirilen dövme sildirme operasyonu tamamen doktorunuzla ön görüşme seansınızda planlanabilecek bir süreçtir. Bu süreçte doktorunuz uygulamanın içeriği nasıl ilerleyecek, uygulamanın seansı ne kadar sürecek ve fiyatı gibi tüm konularda sizi bilgilendirecektir.

Lazerle kalıcı dövme silme uygulaması sonrası cilt sağlığınız için doktorunuzun tavsiye ettiği bakım önerilerini de uygulamanız halinde herhangi bir komplikasyon oluşumu yaşamadan sağlıklı bir şekilde dövmenizden kurtulabileceksiniz.