Silikon meme implantı; zamanla göğüslerinin hacmini kaybetmesi ile sarkan, yapısal olarak hacimsiz göğüslere sahip olan ve asimetrik bir görüntü oluşan kişilerde uygulanan bir meme büyütme prosedürüdür. Birçok farklı sebeple uygulanan bu işlem göğüslerin daha estetik ve hacimli görünmesini sağlamaktadır.
Göğüslerin sarkık olması, hızlı kilo alıp vermeye bağlı deri birikmesi, göğüs dokusunun dağılması gibi durumlar psikoloji olarak kişiye özgüvensiz ve mutsuz hissettirmektedir. Meme implantı; sağlıklı ve güvenilir bir yöntem olması, göğüslere doğal bir hacim kazandırması sebebi ile tercih edilmektedir.
Bu yazımızda meme implantı (meme büyütme) ile ilgili şu sorulara cevap bulabilirsiniz:
- Meme büyütme ameliyatı nedir?
- Meme estetiği ameliyatı hangi amaçlarla yapılır?
- Meme estetiği ameliyatı kimlere uygulanabilir?
- Silikon meme protezi (implantı) nedir?
- Meme büyüklüğüne nasıl karar verilir?
- Meme protezi çeşitleri nelerdir?
- Meme implantı (meme büyütme) ameliyatı nasıl yapılır?
- Meme büyütme ameliyatı öncesi sonrası
- Meme implantı ameliyatı faydaları nelerdir?
- Ameliyatın riskleri ve komplikasyonları nelerdir?
Meme Büyütme Ameliyatı Nedir? | Silikon Meme İmplantı
Göğüsler, kadınların estetiğini tamamlayan organlardır. Meme büyütme estetiği; doğum ve emzirme sürecinden sonra oluşan sarkma, hızlı kilo alıp vermeye bağlı oluşan deformasyon, asimetrik ya da vücut yapısına uyumsuz küçük memelerde uygulanmaktadır. Bunların haricinde birçok durumda kadınlar tarafından sıklıkla protez meme estetiği tercih edilmektedir.
Meme büyütme estetiği farklı yöntemlerle uygulanmaktadır. Bunlar;
- Meme implantı
- Yağ enjeksiyonu
- Dolgu enjeksiyonu
Uygulanacak yöntem doktor muayenesi doğrultusunda, hastanın beklentileri göz önüne alınarak belirlenmektedir. Büyütme ameliyatına ek olarak genelde meme büyütme ve meme toparlatma işlemi uygulanmaktadır.
Meme Estetiği Ameliyatı Hangi Amaçlarla Yapılır? | Silikon Meme İmplantı
Meme estetiği birçok farklı nedenle tercih edilmektedir. Genellikle hacim büyüklüğünden memnun olmayan hastalar tedavi olmak için başvurmaktadır. Meme toparlatma, meme dikleştirme ve büyütme vb. gibi sebeplerle uygulanmaktadır. Meme estetiği yapılmasının amaçları şu şekildedir:
- Hamilelik ve emzirme sürecinden sonra göğüslerin sarkması
- Genetik olarak göğüslerin küçük bir yapıya sahip olması
- Cinsiyet değişimi sebebi ile meme protezi yapılması
- Göğüslerin asimetrik bir görüntü oluşturması (biri diğerinden küçük olması)
- Kişinin göğüs yapısını beğenmemesi
- Öncesinde bir göğüsün operasyon ile alınmış olması
- Kaza sebebi ile meme dokusunun ya da yapısının hasar görmesi
- Yaşlanmanın etkisi ile göğüslerin hacim kaybetmesi
Meme Estetiği Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir? | Silikon Meme İmplantı
Meme estetiği ameliyatlarında tıbbi bir zorunluluk olarak 18 yaş üstü bireylere uygulanmaktadır. Doktorla yapılan müdahale doğrultusunda göğüs gelişimini tamamlayanlara uygulanmaktadır.
Bu işlem; hamile olan ya da işlemden sonra anne olmayı planlayan kişilere uygulanmamaktadır. Emzirmeye devam eden hastalara da uygulanmadığı gibi emzirme dönemi bittikten sonra işlem için bir süre beklenilmesi gerekebilir.
Meme Büyüklüğüne Nasıl Karar Verilir?
Meme estetiği doktorun tavsiyesi ve hastanın beklentileri göz önüne alınarak birlikte karar verilmektedir. Meme büyütme yaptıranlar ilk muayenede şu aşamaları dikkate almalıdır:
- Göğüs dokusunun yapısı (gevşek, sıkı, kalın vs.)
- Meme tabanının büyüklüğü
- Göğüs dokusunun meme duvarındaki yeri
- Memelerin birbirine orantısı
- Hastanın beklentileri
Meme protezinin birçok farklı şekli ve boyutları bulunmaktadır. Hastanın protez seçimi tedavinin uygulanması bakımından önemlidir. Seçilen protezin büyüklüğü kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kişinin vücut yapısıyla uyumlu ve estetik açıdan uygun bir protez büyüklüğü seçmesi, işlemden beklentisinin karşılanmasını sağlamaktadır.
Silikon Meme Protezi (İmplantı) Nedir?
Meme protezi; zamanla göğüslerin hacmini kaybetmesi gibi çeşitli nedenlerle göğüse hacim vermek amacı ile kullanılmaktadır. Silikon protezler ilk kullanımından bugüne değişim geçirmiş günümüzde en modern ve göğüs dokusuna uyumlu yapıya kavuşmuştur.
Meme implantı olarak anılan protezler içerik bakımından farklı yapılardadır. Bunlar; serum fizyolojisi, silikon jel ya da poliüretan içeriklidir. Dış çeperinde de silikon ile çevrilmektedir. Protezler içeriklerine, şekillerine ve kılıflarına göre değişiklik göstermektedir.
Silikon Göğüs Protezinin Ömrü Ne Kadardır?
Günümüzde kullanılan modern protezler için son kullanma tarihi bulunmamaktadır. Süreç içerisinde deforme olabilmektedir. Bunun için zaman aralığı yaklaşık 15 yıl olarak belirlenmiştir.
Deforme olması, protezde sarkma ya da gevşeme oluşması durumunda ikinci bir meme estetiği operasyonu yapılarak göğüs dokusu toplanarak yenileri ile değiştirilmektedir. Deforme olma süreci kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Protezin dış kısmında zamanla kapsül oluşumu gözlemlenebilir.
Meme İmplantı (Protez) Çeşitleri Nelerdir?
Kadının vücut estetiğinde göğüsler önemli bir yere sahiptir. Doğum ya da emzirme süreci geçiren kadınların göğüs dokuları zayıflamakta ve hacmini kaybetmektedir. Hızlı kilo alıp vermek de cildin sıkılığını kaybederek sarkmasına neden olmaktadır. Bu durumlarda göğüs implantı operasyonu etkili tedavi yöntemlerinden biri olarak sıklıkla tercih edilmektedir.
Göğüs implantı ameliyatında kullanılan protez silikon içerikli maddedir. Bu madde birçok farklı şekilde çeşitlenmekte ve sınıflandırılmaktadır. Silikonların kendi içinde sınıflandırılması; içerikleri, şekilleri ve dışındaki kılıflarına göre birbirinden ayrılmaktadır.
İmplantlar, yerleştirileceği bölgeye göre de farklılaşmaktadır. Protezin nereye yerleşeceği, kullanılacak protezi türü hastanın vücut yapısı, göğüslerinin hacmi ve sarkıklık derecesi gibi durumlar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bunlara doktor-hasta muayenesi doğrultusunda karar verilmektedir.
Şekillerine Göre Meme Protezleri
Meme protezleri şekillerine göre iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar; yuvarlak ve anatomik meme protezleridir. Yuvarlak meme protezleri göğsün dolgun bir görüntü oluşturmasını sağlar. Kalın olan orta kısmı süt bezlerinin olduğu böylenin hacimli gösterir.
Damla silikon olarak bilinen anatomik silikonlar su damlası şeklindedir. Üs kısmı ince alt kısmı kalın ve geniştir. Bu sebeple memenin alt kısmında dolgun bir görüntü oluşturmaktadır. Doğal meme görünümü ile aynı formda olması sebebi ile tercih edilmektedir.
Hastaya hangi silikon tipinin uygulanacağı meme dokusuna ve yapısına göre değişmektedir. Büyütme işleminde yuvarlak protezler tercih edilirken sarkmanın az olduğu göğüslerde anatomik protez uygulanmaktadır. Yuvarlak protezler genellikle sarkmanın fazla olduğu ve meme dikleştirme işleminin de uygulandığı göğüs tipinde uygulanmaktadır.
İçeriklerine Göre Meme Protezleri
İçerikleri bakımından göğüs implantları serum fizyolojik içerikli ve silikon olmak üzere iki şekildedir. Serum fizyolojisine sahip implantlar da sıvı silikon ve jel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu implantların içeriği sıvı ve jel olsa da dış kısmı silikon ile kaplıdır.
Serum fizyolojik implantların içeriğinde tuzlu su bulunmaktadır. Olası bir kaza durumunda içeriğindeki tuzlu sızı vücuda sızabilmektedir. Meme dokusu için bir problem oluşturmasa da jel içerikli protezlere nazaran kullanım süresi daha kısadır. İçeriği jel olan silikon implantların hasar görme ve sızdırma gibi bir riski bulunmamaktadır.
Kılıflarına Göre Meme Protezleri
Meme implantlarının hepsinin dış kısmı silikon ile çevrilidir. Bunlar dış yüzeyi düzgün ve pütürlü olanlar olarak ikiye ayrılmaktadır (textured-smooth). Zamanla protezlerin kapsül oluşturma riski bakımından değerlendirildiğinde pütürlü implantlar daha az riske sahiptir.
Meme İmplantı (Meme Büyütme) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme büyütme ameliyatı; çeşitli sebeplerle sarkan göğüs dokusunun toparlanarak protez dolgu ile hacim kazandırılmasıdır. Meme büyütme estetiğinde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Türlerine göre birçok çeşidi bulunan protezler, göğüslerin dolgun ve estetik bir görünüme ulaşmasını sağlamaktadır.
Göğüs protezi şu şekilde uygulanmaktadır:
- İlk aşamada doktoru muayenesi doğrultusunda; sarkma derecesi, uygulanacak protez tipi, operasyonun yapılacağı gün vs. belirlenmektedir.
- Protez seçimi yapılırken bir ebatta protez yerine bir aralıkta seçim yapılmaktadır.
- Belirlenen protezler deneme amaçlı ceplere yerleştirilir ve estetik açıdan en iyi görünen boyutu seçilir.
- Göğüs implantı; göğüsün ucu, altı ve koltuk altı kısmından birine kesi açılarak yerleştirilmektedir. Bunun için kesi yapılacak bölge belirlenir.
- Genel anestezi uygulandıktan sonra protezin yerleştirileceği bölgeye 4-5 cm ölçüsünde kesi açılmaktadır. Göğüs dokusu kaslardan ve diğer bölgelerden ayrılır.
- Kesi açılarak oluşturulan cerrahi cepte meme dokusunun alt kısmı ya da önüne implantlar yerleştirilmektedir.
- Protezlerin yerleştirilmesinden sonra kesi estetik dikiş ile kapatılmaktadır.
- İşlem ortalama 1-1,5 saat sürmektedir. Hasta ameliyattan sonra 1 gün hastanede gözetim altında tutulabilir.
- Hasta taburcu edildikten sonra evde istirahat ettiği 3-4 günün sonunda günlük yaşamına dönebilmektedir.
Meme Büyütme Ameliyatı Öncesi
Göğüs implantı ameliyatı cerrahi bir işlemdir. Bu sebeple operasyondan önce dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekildedir:
- Ameliyat öncesinde doktorunuz ile yaptığınız görüşmede sahip olduğunuz hastalıkları, alerjik reaksiyonlarınızı ve düzenli olarak kullandığınız ilaçları doktorunuza söylemelisiniz.
- Uygulanacak tedavinin cerrahi bir müdahale olması sebebi ile sulandırıcı olarak kullandığınız ilaç varsa ameliyattan önce kullanmayı bırakmanız önemlidir. Kan sulandırıcı etkisi gösteren gıda tüketimine de ara vermelisiniz.
- Alkol ve sigara kullanıyorsanız işlemden önce bırakmanız sağlığınız açısından önemlidir.
- Doktorunuzun işlemden önce ilaç kullanımını önermesi durumunda ilaçların tüketimini aksatmayınız.
- İşlemden sonra hastanede gözetim altında kalacağınız için rahat giyebileceğiniz kıyafetleri yanınızda getirmelisiniz.
Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası
Genellikle işlemden sonra hastanede 1 gece gözetim altında tutulmanız tercih edilmektedir. Yaklaşık 7-10 gün dinlenmeniz önemlidir. Ortalama 3-4 gün içerisinde iyileşmeye başlarsınız. Sağlıklı bir iyileşme süreci için operasyondan sonra dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:
- İşlemden sonra doktorunuzun söylediği süre boyunca bir şey tüketmemelisiniz. Su tüketimi de buna dahildir.
- Operasyondan sonra doktorunuz tarafından size reçete edilen ilaçların kullanımını aksatmamalısınız. Bu daha hızlı bir şekilde iyileşmeniz bakımından önemlidir.
- Kollarınızı fazla hareket ettirmemelisiniz, aksi durumda dikişleriniz zarar görebilir.
- Ağır eşya kaldırmamalı ve yoğun fiziksel aktivite içeren durumlardan kaçınmalısınız.
- Arada hareket etmeniz sırtınızın ağrımasını önlemeye yardımcı olmaktadır.
- İşlemden sonra yaklaşık 2 gün duş almamalısınız. Bunun için doktorun önerdiği sürede uygulamalısınız.
- Özel sütyen kullanımı gerekebilmektedir. Doktorunuz tarafından size bilgi verilecektir.
- Havuza ya da deniz girmemeniz kesi bölgelerinin enfeksiyon kapmaması açısından önemlidir.
- Sıcak buhar olan hamam, solaryum ve sauna gibi ortamlarda yaklaşık bir ay bulunmamalısınız.
Meme Büyütme Yaptıranlar Ne Kadar Sürede İyileşir?
Meme büyütme ameliyatında iyileşme sürecini belirleyen etmen, protezin yerleştirildiği bölgedir. İmplant kas dokusunun altına yerleştirilmişse operasyondan sonra hasta baskı ve ağrı hissedebilir. Kas dokusunun sütüne yerleştirilen implantlarda ağrı ve baskı hissi yok denecek kadar az olmaktadır.
İyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kesinin açıldığı bölge, protez tipi, protez büyüklüğü, protezin yerleştirildiği alan iyileşme sürecinde etkili faktörlerdir. Hasta, 3-4 gün içinde daha rahat hareket edebilirken ortalama bir hafta içerisinde günlük yaşamına devam edebilmektedir.
Meme İmplantı Ameliyatı Faydaları Nelerdir?
Silikon meme implantı operasyonu ile dik ve hacimli göğüslere sahip olabilir, estetik açıdan güzel hissedebilirsiniz. Göğüs protezinin faydaları şu şekildedir:
- İşlem yapılacak kişi istediği büyüklüğe ve görünüşe sahip olabilmek için protez seçimi yapabilir.
- Uzun süre kalıcılığa sahip bir işlemdir. Zamanla hacim kaybı görülmemektedir.
- Protez kullanan kişi dilediğinde çıkarılabilmektedir. Bu işlemler yapılırken süt bezlerine zarar vermemektedir.
- Kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen güvenilir ve sağlıklı bir işlemdir.
- Çeşitli sebeplerden dolayı göğüslerini beğenmeyen bireylerin mutlu ve özgüvenli olmasını sağlamaktadır.
- Protez, göğüs dokusu ile uyumlu ve herhangi bir yan etki oluşturmayan maddeler içermektedir.
Ameliyatın Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Göğüsler yıllar içerisinde emzirme ve doğum sürecine de bağlı olarak hacmini kaybetmektedir. Hacim kaybı yaşayan bireylerin göğüslerinde sarkmalar oluşmakta, bu da kişinin psikolojik olarak mutsuz hissetmesine sebep olmaktadır. Bunun tedavisi ise meme estetiğinde sıklıkla tercih edilen meme implantı ameliyatıdır.
Her cerrahi müdahale belirli komplikasyon ve riskleri barındırmaktadır. Bu risklerin oluşmaması için alanında uzman plastik cerrah ve estetik hekim tercih etmeli, hastane ortamında işlemi uygulatmalısınız. Meme implantı riskleri şu şekildedir:
- Memede ödem ve şişlik
- Dikiş bölgesinde kanama ve enfeksiyon
- Meme ucunda hissizlik
- İmplantın dışında kapsül oluşması
- İmplantın yırtılması (Olası bir kaza durumunda meydana gelebilen nadir bir risktir)
- İşlem sonucunun hastayı tatmin etmemesi
Silikon İmplantın Yırtıldığını Nasıl Anlarım?
Silikon protezlerin yırtılması durumunda bütünlük bozulmakta, implantın içeriğindeki sıvı çevresine sızmaktadır. Bu çok nadir rastlanan bir durumdur. Kaza ya da travmaya bağlı olarak gerçekleşmektedir. Belirtileri şu şekildedir;
- Göğüste hacmin azalması
- Memeler arasında asimetrik görünüş
- Memede ağrı
- Ele sertlik ya da kitle gelmesi
- Lenf bezlerinin şişmesi
Bu belirtiler varsa ultrason kontrolünde görülmektedir. Bu durumlarda implant yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Meme (Göğüs) Protezi Elle Hissedilir Mi?
Göğüs protezi işleminden sonra hastaların olmasını istemediği durumlardan biri de protezin el ile hissedilmesidir. Bunun olmaması için doktorlar ve implant üreticileri ortak çalışmakta, hastaya uygun protez seçilmektedir.
Ameliyattan hemen sonra olası şişlik gibi durumlarda silikon ele gelmese de Zamanla kişinin göğüs dokusunun zayıflaması ile el ile hissedilebilir. Aynı zamanda göğüs dokusunun en az olduğu yerde hafif de olsa ege gelebilir.
Sık Sorulan Sorular
Tüm cerrahi işlemlerde vücutta kesi açılarak işlem yapıldığı için iz kalmaktadır. Göğüs implantı operasyonunda ise kesiler bakıldığında belli olmayacak bölgelerde açılmaktadır. Kesiler estetik dikişler ile kapatılmaktadır. Bu da iz kalmaması için yardımcı olmaktadır.
Göğüs estetiği ameliyatlarından sonra his kaybı ve hassasiyet nadir de olsa görülmektedir. Bu kısa süreli bir durumdur. İşlemden sonraki birkaç ay içerisinde ortadan kaybolmaktadır. Memede ve meme ucunda çok nadir rastlanan kalıcı his kaybı, yapılan cerrahi müdahale ile ilgili değildir. Çok büyük boyutta takılan implantlar buna neden olabilmektedir.
Meme implantlarının kanser oluşumunda bir etkisinin bulunmadığı tıbben kabul edilmiştir. Meme büyütme amacı ile kullanılan silikon protezler göğüs dokusu ile uyumlu bir yapıya sahiptir. Modern teknoloji ile üretilen meme implantlarının kanser yapması mümkün değildir.
Meme implantları genel olarak bakıldığında vücut için yabancı bir maddedir. Bu sebeple vücudun alerjik reaksiyon geliştirme riski bulunmaktadır. Fakat implant üretiminde kullanılan silikonlar tıbbi içeriklidir bu sebeple alerji oluşturma ihtimali oldukça zayıftır.
Meme implantının yerleştirildiği bölge süt bezleri ve kanalları ile bağlantılı değildir. Protezler yerleştirilirken bu bölgelere dokunulmamaktadır. Bu sebeple işlemden sonra emzirmek için bir engel söz konusu değildir. Aksine kas dokusunun arka kısmına yerleştirilen silikonlar sür bezlerinin ön kısma itilmesini ve bebeğin daha rahat beslenmesini sağlamaktadır.
Meme büyütme için kullanılan protezler ortalama 10-15 yıl ömre sahiptir. Modern teknoloji ile üretilen implantlar ise ciddi bir deformasyon geçirmediği sürece uzun yıllar boyunca kullanılmaktadır.
Doğum ve emzirme süreci kadınlarda hormon değişikliklerinin en çok yaşandığı dönemdir. Bu dönemde süt bezleri süt ile doludur. Emzirme dönemi bittikten sonra göğüsler normal haline yaklaşık 6 ay içerisinde ulaşmaktadır. Bu sürecin sonunda meme implantı takılabilir. Göğüs büyütme işlemine ek olarak; meme toplatma ve meme dikleştirme uygulanmaktadır.
Kişinin vücut yapısına ve göğüs dokusuna uygun protezler takılması halinde anlaşılması mümkün değildir. Büyük protez takılan kadınlarda, kasların üst kısmına protez yerleştirilmesinde implant olduğu maalesef anlaşılabilir.
Meme estetiğinde protez dışında uygulanan tekniklerden biri de yağ enjeksiyonu uygulamasıdır. Yağ enjeksiyonları, implant tedavisi kadar gözle görünür ve uzun süreli sonuçlar elde etmek için yeterli değildir. Meme asimetrisi için tercih edilmektedir.
Göğüs için yapılan hareketler kas dokusu üzerinde etkili olup meme dokusunda bir etkisi bulunmamaktadır. Egzersizler yalnızca göğüslerin ön plana çıkmasında etkili olsalar da hacim üzerinde bir etkiye sahip değildir. Egzersiz çalışmaları göğüsleri büyütmemektedir.