Meme ucu estetiği; meme ucunun çöküklüğü, küçük ya da büyük olması, kaza sebebi ile tamamen kaybolması, doğuştan olmaması gibi sebeplerle tercih edilen cerrahi bir prosedürdür. Bu estetik işlemlerin uygulanmasına kişiye özel plan yapılmakta, uygulanan işlem ve yöntem hastaya göre belirlenmektedir. 

Meme Ucu Estetiği (Ameliyatı) Nasıl Yapılır?

Güvenilir bir süreç içerek sağlıklı bir müdahale yöntemidir. Kişinin estetik açıdan hoş göğüslere ulaşmasını sağlamaktadır. Bebek isteyen kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Meme ucuna uygulanan işlem ile bebeğin anneden beslenmesi iyileştirilmektedir. Göğüs estetiği operasyonları ile birlikte uygulanabilir.

Meme Ucu (Areola) Nedir? 

Meme, bebeklerin anneden beslenebileceği bir dokuya sahiptir. Yumuşak ve ince bir deriye sahip olması nedeni ile vücuttaki pek çok bölgeden daha hassastır. Meme ucu ise bebeklerin emebileceği bir formda, ağız büyüklüğündedir. 

Memenin ve meme ucunun dokusu bebeklerin rahatlıkla emebileceği bir ısı derecesine sahiptir. Kadınlarda meme; süt bezleri, meme ucu, kaslar ve göğüs dokusundan oluşmaktadır. Kadından kadına değişiklik göstermektedir.

Areola olarak bilinen meme ucu; pembe-kahverengi arasında bir renge sahiptir. Meme ucu içeriğinde ortalama 17 süt kanalı bulundurur ve göğsün daha estetik bir forma sahip olmasını sağlar.  Uç kısmında çukurluk bulunan esnek bir yapıya sahiptir. Çeşitli uyarılmalar ile sertleşir.

İdeal veya Normal Meme Ucu Büyüklüğü Nedir?

Kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre; meme ucu taban çapı ortalama olarak 13 mm, meme ucunun yüksekliği ise 9 mm ölçüsündedir. Bu ölçüler erkeklerde değişiklik göstermektedir. Erkeklerde taban çapı 6.9 mm, yükseklik ise 2.7 mm ölçüsündedir.

Meme ucunun ortalama olarak belirlenen ölçüden farklı bir ölçüye sahip olması, bireyleri rahatsız eden bir durumdur. Bu durumda farklı cerrahi tedaviler ile meme ucu yeniden şekillendirilmektedir.

Meme Ucu Estetiği Nedir?

Meme ucu estetiği genellikle kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Göğüs ucu ve çevresini kaplayan areola kısmına uygulanan cerrahi işlemlerdir. Meme ucu estetiği birçok farklı sebeple uygulanan müdahaledir. Örneğin; meme ucunun ve çevresinin büyümesi göğsün estetik görünümünden uzaklaşmasına neden olmaktadır.

Meme ucundaki çöküklük (gömüklük), yokluk, meme ucu büyüklüğü ya da küçüklüğü gibi durumlarda tercih edilmektedir. Bu işlem; meme dikleştirme, küçültme, toparlatma ve büyütme gibi işlemlerle beraber uygulanabilmektedir.

Genellikle meme ucu çöküklüğünde estetik uygulanmaktadır. Çöküklük, kadının görsel açıdan kendini güzel bulmamasına ve bebeğini emzirirken zorlanmasına neden olur. Memenin işlevselliği bakımından oluşan bu sorun hamileler ve anne adayları tarafından tercih edilmektedir.

Kimler Meme Ucu Estetiği Olabilir?

Meme ucu ile ilgili şikâyeti olan hastaların öncelikli olarak doktora başvurmaları gerekmektedir. Cerrahi bir prosedür içeren bu işlem için hastanın herhangi bir sağlık sorununun olmaması gerekmektedir. 18 yaşından büyük bireylere uygulanmaktadır.

Emziren ve hamilelik sürecinde olan kadınlarda bu tedavinin uygulanması sakıncalıdır. Emzirme sürecinin bitmiş olması ve üzerinden bir süre geçmiş olması gerekir. İşlemden önce meme tetkiklerinin yapılmaktadır. Kanser şüphesi olan ya da bulgulara sahip olan bireylerde öncelik olarak tedavi uygulanmalıdır.

Meme Ucu Estetiği Sorunları ve Uygulanan Ameliyatlar Nelerdir?

Meme ucu estetiği olarak farklı durumlar için farklı uygulamalar bulunmaktadır, bunlar ise genel olarak şunlardır;

1 – Meme Ucunda Çöküklük (Gömüklük)

Göğüs ucu ve göğüs ucunu çevreleyen kahverengi kısım, memenin estetik olarak nitelendirilmesinde önemli bir paya sahiptir. Meme ucu; temas, soğuk hava, stres ve adet dönemi gibi durumlarda belirgin bir hale gelmekte ve ileriye çıkmaktadır. Göğüs ucunun arkasında olan kas dokusu buna sebep olmaktadır.

Süt bezlerinde bulunan sür süt kanalları aracılığı ile meme dokusundan meme ucuna aktarılmaktadır. Meme ucu gömüklüğü (inverted nipple), göğüs ucunun içeri doğru çekilmesine verilen addır. 

Bunun sebeplerinden biri; süt kanallarının kısa olması ve kas tarafından göğüz ucunun içeri doğru çekilmesidir. Meme ucunun çöküklüğü, gelişme ile ilgili olabildiği gibi doğuştan da meydana gelmektedir. Genel olarak şu durumlarda görülmektedir:

  • Ödem oluşması, 
  • Emzirme sonrası süreç, 
  • Travma oluşması, 
  • Meme sarkıklığı, 
  • Kanser hücrelerinin süt kanallarını kaplaması,
  • Meme küçültme operasyonlarının hatalı yapılması

2 – Meme Ucu Küçültme

Meme ucunun ortalama ölçülerden daha iri bir yapıya sahip olması sebebi ile cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Yalnızca kadınlarda değil erkeklerde de görüşen meme ucu büyüklüğü birçok farklı sebeple oluşmaktadır. Bu durum kişinin kendini estetik açıdan yetersiz hissetmesine neden olurken kıyafet seçiminde sorun olabilmektedir.

3 – Meme Ucu Yokluğu 

Birçok kadının karşılaştığı sorunlardan biri de meme ucunun olmamasıdır. Göğüs ucunun rekonstrüksiyonu ya da onarımı cerrahi müdahale ile mümkündür. Doğuştan meme ucunun olmadığı bireylerde meme ucu ve etrafı yeniden oluşturulmaktadır. 

Memem ucu; travma, yanık, kaza, ödem oluşumu, kanser gibi sebeplerden dolayı sonradan tamamen ya da kısmen kaybolabilir. Bu durumlarda kişinin vücudundan alınan doku ile göğüs ucu oluşturulmaktadır. Meme kanseri tedavisi biten hastalara sıklıkla uygulanmaktadır.

4 – Meme Ucunun İrileştirilmesi (Göğüs Ucu Büyütme)

Meme ucunun ortalama büyüklüğü 4-5 mm olsa da kişide kişiye değişiklik göstermektedir. Göğüs dokusunun herhangi bir sebepten büyümesi durumunda göğüs uçları da büyümekte ve irileşmektedir. Meme ucunun büyüklüğü genellikle memenin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Bazı kişilerde meme ucu boyutu küçüktür.

Meme ucuna yapılan müdahale ile meme ucu büyültülmektedir. Meme büyütme işlemi ile birlikte de uygulanmaktadır. Bazı durumlarda meme büyüse de meme ucunda küçülme meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda da yalnızca areola kısmına ve meme ucuna işlem yapılmaktadır. Uygulanan prosedür iz oluşturmamaktadır.

Meme Ucu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göğüslerin estetik açıdan hoş olarak nitelendirilebilmesi için göğüs ucu da bir ölçü olarak görülmektedir. Estetik boyutunun yanında göğüs ucu olmaması gibi durumlarda bebeğin beslenmesi ve sağlığı için güç bir durum oluşturmaktadır. 

Meme ucu estetiği ile birçok tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi bir prosedür olan bu işlemler şu şekilde uygulanır:

  • Tedavi uygulanmadan önceki ilk aşamada meme ucu ile ilgili tetkikler yapılır ve uygulanacak işlem belirlenir (meme ucu küçültme, büyütme, çöküklük tedavisi, yeniden oluşturma vs.)
  • Uygulanacak tedavi için fazla meme dokusu varsa çıkarılacak kısım ve oranı belirlenir.
  • Genel anestezi atında yapılan bu işlem lokal anestezi altında da uygulanmaktadır.
  • Uygulanan işlem için uygun kesi açılır.
  • İşlem tamamlandıktan sonra, dikiş gerekebilmektedir. 

Operasyon Sonrasında Neler Olur?

Operasyon sonrasına dair bilmeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Genellikle merak edilen meme ucunun tam şeklini ne zaman alacağıdır. Kesin sonuç birkaç ay sonrasında gözlemlenebilir.
  • İşlem sonrasında bölgede görülen kızarıklık ve şişlik birkaç hasta içerisinde kaybolmaktadır.
  • İşlem sonrasında doktorunuzun sizin adınıza reçete ettiği ilaçları aksatmamanız kısa sürede iyileşmenizi sağlayacaktır.
  • Uygulanan işlem ve işlem sonrası hastanın durumuna göre 1-2 gün hastanede gözetim altında tutulabilirsiniz. 
  • İşlem sonrasında doktorunuzun önerdiği süre boyunca egzersiz ve ağır spor uygulamalarından kaçınmalısınız.
  • Enfeksiyon oluşmaması için sıcak buhar uygulamalarından (sauna, hamam, buhar vs.) ve havuza girmekten kaçınmanız önemlidir.
  • Tedavi sonrasında yaklaşık 2 hafta sporcu sütyeni kullanmanız gerekebilir. Rahat giyinip çıkarabileceğiniz kıyafetleri tercih etmelisiniz.

Meme Ucu Estetiği Sonrasında İz Kalır Mı?

Memem ucu estetiği için uygulanan prosedür hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Kullanılan teknik ve meme ucundaki sorun kişiye göre belirlenmektedir. Uygulanacak ameliyat planı bu doğrultuda oluşturulmaktadır. Meme ucu estetiğinde uygulanan işlemler genellikle kesi oluşturulması gereken müdahalelerdir.

Ameliyat için kesi açılan bölgede işlem sonrasında dikiş atılmaktadır. Buna bağlı olarak hafif de olsa iz kalabilir. Zamanla azalarak belli belirsiz bir görünüme ulaşmaktadır. İşlem sonrasında kızarıklık ve şişlik azaları ve izler ten rengine döner.

Meme Ucu Estetiği Avantajları Nelerdir?

Meme ucu estetiği ile sağlıklı ve hoş görünen göğüslere sahip olabilirsiniz. Bu operasyonun faydaları ise şu şekildedir:

  • Kısa süren bir işlemdir.
  • İçe dönük meme ucunun tedavi edilmesini sağlar.
  • Kişinin cinsel yaşamını güçlendirir.
  • Estetik açıdan göğüsleri hoş bir görünüme kavuşturur.
  • Tedavi sonrasında iyileşme süresi kısadır.
  • Kalıcı bir tedavi yöntemidir.

Meme Ucu Ameliyatının Risk ve Komplikasyonları Nelerdir?

Meme ucu ameliyatı göğüslerin daha iyi bir forma ulaşmasını sağlamaktadır. Cerrahi bir prosedür olması sebebi ile birtakım riskleri de beraberinde getirmektedir. Olası riskleri yaşamamak ve sağlıklı bir süreç geçirmek için alanında uzman olan plastik cerraha ve estetik doktor tercih etmelisiniz. Bu ameliyatın risk ve komplikasyonları şu şekildedir:

  • Belirgin kesi izi
  • Dikişlerin sonradan açılması
  • İşlem yapılan bölgenin enfeksiyon kapması
  • Meme ucunda hissizlik
  • Estetik açıdan hastanın tatmin olmaması
  • Süt kanallarının hasar görmesi
Meme Ucu Ameliyatı Emzirmeyi Etkiler mi?

Meme Ucu Ameliyatı Emzirmeyi Etkiler mi?

Meme ucu ameliyatı cerrahi bir işlem olması sebebi ile bazı riskler barındırmaktadır. Bebek sahibi olmak isteyen ve çökük meme ucuna sahip kadınlar tarafından bu işleme sıklıkla başvurulmaktadır.

Uygulanacak prosedür süt kanallarında hasar oluşturabilir ve sütü akışını durdurabilir. Bu riskin oluşmaması için ameliyat bebeğin emzirme süreci sona erdikten sonra uygulanmalıdır. Bu riskler göz önünde tutulsa da inisiyatif hastaya bağlıdır. 

Sık Sorulan Sorular

Meme ucu estetiği için herhangi bir yaş sınırı var mıdır?

Meme ucu ameliyatı uygulanacak birey sağlıklı ise 18 yaşından sonra uygulanmaktadır. Olası bir travma ve kazaya bağlı uygulanması gerektiğinde yaş sınırı gözetilmemektedir.

Meme ucu ameliyatlarında hangi anestezi uygulanır?

Meme ucu ameliyatı cerrahi bir prosedürdür. Uygulanacak anestezi türü; kişiye uygulanacak olan işleme, kullanılan tekniğe göre değişiklik göstermektedir. Lokal ve genel anestezi hastanın mevcut durumuna göre belirlenmektedir.

Meme ucu ameliyatları ne kadar sürer?

Kişiden kişiye ve uygulanacak işleme göre değişse de ortalama olarak ameliyat 1-2 saat sürmektedir. Meme ucu kaybı yaşayan ve meme ucu olmayan hastalarda bu işlem daha uzun sürebilir.

Estetik meme ucu ameliyatı için gerekli şartlar nelerdir?

Meme ucu ameliyatı öncesinde doktor muayenesi yapılarak gerekli tetkikler incelenmektedir. Bunun için gerenler plastik cerrahlar tarafından belirlenmektedir.

Meme ucu estetiği kimlere yapılır?

Meme ucu estetiği genellikle kadınlar tarafından tercih edilse de erkeklere de uygulanmaktadır. Erkekler genellikle meme ucunun normalden büyük olması durumunda bu tedaviyi tercih etmektedir. Kadınlar ise meme ucu çöküklüğü, küçültme, büyütme ve yeniden meme ucu oluşturmak için bu işleme başvurmaktadır.

Meme ucu küçültme ağrılı bir işlem midir?

İşlem anestezi altında uygulanmaktadır. Bu sebeple bir acı ya da ağrı hissedilmez. Tedavi sonrasında şiddetli bir ağrı oluşmamaktadır. 

Meme ucu küçültme işlemi kansere sebep olur mu?

Meme ucu küçültme işleminin kanser oluşumuna neden olması mümkün değildir. Fakat meme ucunda görülen renk değişikliği, meme ucunun içeri çekilmesi, memeden akıntı gelmesi ve ağrı oluşması gibi durumlarda gecikmeden doktora başvurmalısınız. Meme ucu küçültme işleminden önce detaylı olarak analiz edilmelidir.