Mezoterapi, cilt sağlığını koruyup onu iyileştirme hedefinde olan bir tedavi yöntemidir. Genellikle ağrı tedavisi , cilt gençleştirme, bölgesel yağları giderme ve selülit problemini düzeltme gibi alanlarda uygulanmaktadır.
Cilt yenileme olarak da isimlendirilen mezoterapi uygulaması, cildin altındaki kan hücrelerini uyararak kan dolaşımını hızlandırır ve yaşlanmayı geciktirmektedir.
Sizin için bu yazımızda şu konulara değindik;
- Mezoterapi Uygulaması Nedir?
- Saç Mezoterapisi
- Yüz Mezoterapisi (Mezolifting)
- PRP Mezoterapisi
- Mezoterapi Nasıl Uygulanır?
- Mezoterapi Uygulama Çeşitleri
- Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Tedavinin Faydaları ve Riskleri
Mezoterapi Uygulaması Nedir?
Bu tedavi yöntemi; cilt için sağlıklı vitaminler ve diğer içeriklerin karıştırılması ile elde edilen bileşenlerin, cilt altına enjekte edilmesi prosedürünü içermektedir.
Genel olarak cilt gençleştirme, cilt kırışıklıkları ve sarkmalarını düzeltme, ciltte hücre yenileme ve saç kaybı tedavileri gibi alanlarda uygulanan bu yöntem, cerrahi olmayan kozmetik bir tedavidir. Bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler mezoterapist olarak isimlendirilmektedir.
Mezoterapi tedavisi, en yaygın olarak yüz ve saç cildine uygulanan bir yöntemdir. Yüze uygulanan serumların içerisinde cildi canlandıracak, lekeleri giderecek bileşenler bulunmaktadır. Bununla beraber saç mezoterapisi aşısı bileşenlerinde ise saç dökülmesini engelleyecek ve saç köklerini güçlendirecek vitamin ve mineraller bulunmaktadır.
Bu işlemde vitamin, mineral ve daha birçok faydalı bileşen içeren serumun problemli bölgeye enjekte edilmesi ile ciltte yenilenme sağlanabilmektedir. Bu serumlara nem aşısı veya gençlik aşısı gibi isimler de verilmektedir.
Ek olarak günümüz teknolojilerinde biraz daha maliyetli fiyatlarda elektroporasyon cihazı ile iğnesiz mezoterapi işlemi de uygulanabilmektedir. Bu cihaz iğne ucu kullanmadan serumun içerisindeki bileşenleri cildin altına ulaştırabilmektedir.
Mezoterapi tedavisi;
- Deri altındaki yağ ve doku tabakası arasında kalan alana orta alana uygulanmaktadır
- Serum enjeksiyonundaki bileşenlerin miktarı her bölge için farklılık gösterir
- Saç uygulaması, hem kadın hem erkek tipi saç dökülmelerini azaltmaktadır
Saç Dökülmesinde Saç Mezoterapisi
Saç dökülmesi sorunu yaşayan kişiler, öncelik olarak bir dermatoloğa başvurmalıdır. Kan tetkikleri ve hormonal testler yapıldıktan sonra mezoterapi tedavisi için bir teşhis konulmamışsa saça bu tedavi uygulanabilmektedir.
Tedavi öncesi saç derisine enjekte edilecek serum hazırlanmaktadır. Bu serum hazırlanırken kişinin herhangi bir bileşene alerji reaksiyonu varsa bu durum dikkate alınmaktadır. Hazırlanan bileşenin içerisinde saçın büyümesi ve köklerinin güçlenmesini sağlayacak faydalı etken maddeler de kullanılmaktadır.
Hazırlanan karışım özü hem iğnesiz mezoterapi yöntemi ile hem de iğne yardımıyla enjekte edilebilmektedir. İşlemin uygulanması için saçın tıraş edilmesi gibi prosedürler gerekmez, tıraşsız şekilde saçın belirli bölgelerine enjekte edilmektedir.
Saç köklerine uygulanan bu tedavi ile;
- İnce olan saç telleri kalınlaşabilir
- Saç dökülmeleri yavaşlatılabilir ve durdurulabilmektedir
- Seyrelmiş saçlar dolgunlaşıp sıklaşabilmektedir
- Saçlar daha canlı ve daha parlak bir görünüm alabilir
- Ciltte kan akışını arttırdığı için yağ bezlerini canlandırıp kepeklenmeyi geçirebilmektedir
- Kepeklenme sorunu gibi ciltteki yağ bezlerini dengeleyeceğinden yağlanmayı da geçirebilmektedir
Tedavi ağrılı mıdır?
Tedavi öncesi cilde lokal anestezi kremleri uygulanarak o bölge hafif uyuşturulmaktadır. Bu sebeple iğnenin küçük darbeleri minimal düzeyde hissedilmektedir.
İşlemden sonra saç derisinde, iğnenin batırıldığı alanlarda küçük şişlikler ve kızarıklar oluşabilmektedir, ancak 2 – 3 gün içerisinde bu izler tamamen kaybolacaktır.
Cildinize iğne girmesine dair psikolojik kaygılar ve korkular taşıyorsanız bu tedavinin biraz daha fiyatça pahalı metodu olan elektroporasyon cihazı ile gerçekleştirilen iğnesiz yöntemini tercih edebilirsiniz.
Yüz (Mezolifting) ve PRP Mezoterapisi
Yüz mezoterapisi;
Cildi sıkılaştırma, parlak ve canlı bir görünüm vermek için yüze faydalı vitamin ve minerallerin uygulanması sürecidir. Yüze uygulanan bu tedavi mezolifting olarak da isimlendirilmektedir.
Mezolifting yüzle beraber boyun gıdı gibi alanlara da uygulanabilmektedir. Yüze uygulanan tedavi sonrası cilt altında kan akışı hızlanmakta ve tıkanan yağ bezleri açılabilmektedir. Bu açıdan mezolifting tedavisi ile ciltte yenilenme, sivilcelenmelerin azalması ve cilt kuruluğunun iyileşmesi gibi birçok olumlu sonuç alınabilmektedir.
PRP mezoterapisi;
Kişinin kendisinden alınan kan hücrelerinin belirli yöntemlerden geçirilerek belirlenen bölgeye enjekte edilmesi süreci olan PRP tedavisidir. Yani bu tedavi yönteminde cilde uygulanan aşının içeriği, kişinin kendisinden alınan sağlıklı kan hücreleridir.
PRP tedavisi öncesinde kişinin sağlıklı dokuya sahip bir bölgesinden kan alınır ve bu kan belirli bir işleme tabi tutulur. Daha sonrasında mezoterapi uygulanacak bölgeye bu kan iğne yardımıyla enjekte edilmektedir. İşlem yaklaşık 20 ila 30 dakika sürmektedir.
Mezoterapi Nasıl Yapılır, Kaç Çeşit Uygulaması Vardır?
Saç, yüz ve cildin diğer başka bölgelerine uygulanabilen mezoterapinin farklı farklı uygulanma metotları bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemini kendiniz uygulamak isterseniz bunun için üretilmiş özel cihazlar da bulunmaktadır.
Genel olarak mezoterapi şu yöntemlerle uygulanmaktadır;
- Mezoterapi iğneleri ( 0,4 mm çaplı en ince ve küçük iğneler)
Genelde mezoterapist bu tedaviyi gerçekleştirmektedir, içeriğinde cilt için özel bileşenler bulunan serum deriye belli derinliklerde aşılanarak uygulanmaktadır.
- Elektroporasyon cihazı
Bu yöntemde; serumun içeriğindeki bileşenler, elektroporasyon cihazı yardımıyla iğnesiz olarak cilt altına enjekte edilmektedir.
- Dermapen Cihazı
Cilde zarar vermeyen çok özel iğne uçları olan dermapen cihazı ile gözle görünmeyecek büyüklükte binlerce mikro delikler açılır ve buradan cilde bileşenler uygulanmaktadır.
- Dereceleri Ayarlanabilen elle kullanılan özel cihazlar
Bu cihazları kendiniz satın alıp hazır serumları içeren ampulleri ile birlikte uygulayabilirsiniz. Genelde bu cihazlar elektroporasyon cihazı ile benzer yapıda, iğnesiz olarak çalışmaktadır.
Serumların içeriğinde genel olarak şunlar bulunmaktadır;
- Cilt için sağlıklı vitaminler
- Mineraller
- Hyaluronik asit
- Enzimler
- Somon DNA
- Saç için uygulanıyorsa saç köklerini güçlendirecek sağlıklı bileşenler
- DMA
- L-Karnitin
Mezoterapi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Bu cilt tedavisi birçok farklı amaçla kullanılabilmekteyse de genelde yaygın olarak şu işlemler için uygulanmaktadır;
- Yüz gençleştirme, kırışıklık azaltma ve önleme
- Daha canlı, parlak ve dolgun cilt görünümü
- Akne ve yara izlerinin giderilmesi
- Selülit sorunun tedavisi
- Saç dökülmesinin azaltılması, daha kalın ve sağlıklı saç oluşması
- Hamilelik çatlaklarının giderilmesi
- Cilt lekelerinin azaltılması
- Cilt gözeneklerinin azaltılması
- Dövme silme
- Doku kaybı olan yerlerin dolgu ile giderilmesi
- Aşırı mimik kullanımı ile oluşan kırışıklıkların önlenmesi
- Bölgesel zayıflama
Tedavinin Faydaları Nelerdir?
Cilt tedavisi için kullanılan serumun içeriğindeki vitamin ve minerallerin saç ve cilt için birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalara ek olarak şunlar da sayılabilmektedir;
- Anti-aging yaşlanma karşıtı bir uygulamadır
- Saç köklerini güçlendirip sağlamlaştırmaktadır
- Saç dökülmelerini yavaşlatır
- Cildi sıkılaştırır, canlılık sağlar ve parlak görünüm almasını sağlar
- Gözaltı torbalarına da uygulanmaktadır ve torbalanmaları giderebilmektedir
- Yara ve akne izlerini iyileştirir, tedavi sürecini hızlandırmaktadır
- Bel ve bacak bölgelerinde hızlı sıkılaşma sağlar.
- Ciltte olan sarkma ve kırışıklıkları gidermektedir
- Ciltte olan esneme ve elastikiyet kaybını onarmaktadır
- Deri çatlaklarını düzeltebilir
Riskleri Nelerdir?
Mezoterapi uygulamaları, herhangi bir cerrahi prosedür içermemektedir. Mezoterapist tarafından 20 ila 30 dakikalık uygulanan bir cilt bakımı işlemi gibidir. Bu işlem riskleri olan bir süreç değildir ancak şu olası yan etkileri olabilmektedir;
- Hassas ciltlerde işlem sonrası geçici kızarıklıklar ve morluklar oluşabilmektedir
- İğne ile uygulandığından minimal bir acı hissedilebilmektedir
- Lokal alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir (İyileştirici kremlerle tedavisi kolayca yapılabilmektedir.)
- Uygulama sonrası ciltte hafif şişlikler gözlenebilmektedir
- Steril ortamda ve steril malzemelerle uygulanmadığında enfeksiyon kapma durumu olabilmektedir
Sık Sorulan Sorular
Mezoterapi yaygın olarak saç ve yüz cildine uygulanan iğneli bir tedavi yöntemidir. Bu iğne ile cilt altına vitamin ve mineraller içeren bir serum uygulanmaktadır. Bu tedavi uygulaması cilt yapısının sağlığını kazanmasını ve korumasını hedeflemektedir, aynı zamanda cildin tazelenmesini ve yenilenmesini sağlar.
Bu tedavi 2 haftada 1 olacak şekilde uygulanabilir. Genellikle bu tedavi seanslara bölünmektedir. Her tedavi sonrası uygulanan serumu cildin emmesi için 2 haftalık süre uygun bir süre olmaktadır. Bu 2 haftada 1 sürelik işlemin 5 seansa bölünmesi faydalı olacaktır.
Genel olarak saç ve yüze uygulanan mezoterapi; cilt yenileme, saç dökülmelerini engelleme, cilt ve akne lekeleri giderme gibi işlemler için uygulanmaktadır. Tedavi sonrasında ciltte sıkılaşma ve canlılık, saçlarda dolgunluk ve parlaklık elde edilebilmektedir.
Bu işlem cildinize sağlıklı vitamin ve minerallerin enjekte edilmesi sürecini içerir. Tedavi sonrası anında gözle görünür etkileri görülebilmektedir. Bu etkinin kalıcı olması, terapinin düzenli uygulanmasına ve cilt bakım rutininize bakmaktadır.