Cilt yüzeyindeki sıkışan keratinler olarak bilinen milialar zamanla kişiyi estetik açıdan rahatsız eden bir görünüme ulaşabilirler. Yağlı cilt yapısına sahip olan bireylerde sık gözlenen bu sivilce görünümlü oluşum milia temizliği olarak uygulanan lazer ve diğer medikal müdahalelerle kolayca tedavi edilebilmektedir.
Kuru ciltlere kıyasla yağlı ciltlerde yağ bezeleri, siyah noktalar ve erken yaşta cilt sarkması problemleri daha çok görülmektedir. Milia problemi genellikle genç yaştaki bireylerde görülse de yaşlı bireylerde de nadiren oluşabilir. Milialar yağ topları olarak düşünülebilir.
Cildin en üst tabakasının zamanla kalınlaşarak gözeneklerini kapatması ile biriken yağlar açığa çıkabilmek için herhangi bir kanal bulamadığında cilt yüzeyinde birikinti şeklinde görülebilir. Sarı ya da beyaz renkte olan birikintilerin artmasına ise miliazis adı verilir.
Milia Nedir? | Milia Temizliği Nedir?
Cilt yüzeyinde 2-3 milimetre çapa sahip keratin kistleri milia olarak adlandırılır. Genellikle gençlerde ve kısmen de orta yaşlarda görülen görülen milia oluşumları, cilt gözeneklerinin kapalı olması durumunda cilt altında biriken yağların çıkamadığı durumlarda küçük beyaz veya sarımtırak şişlik olarak belirmesidir.
Cildin herhangi bir bölgesinde oluşan milia kişinin kendisini ya da psikolojik olarak rahatsız hissetmesine yol açan bir bozukluk olarak nitelendirilebilir. Keratin kistlerinin bir tane olması milia, oluşumların yayılıp artması durumunda miliazis olarak adlandırılır. Sarı ya da beyaz renge sahip olan küçük yağ bezelerine benzemektedir.
Milia temizliği ise uzman doktorlarca tavsiye edilen doğal uygulamalarla, milia oluşumunun basit cerrahi uygulamalarla veya lazer gibi tekniklerle içinin boşaltılması tedavi edilmesi sürecidir.
Milia neden oluşur?
Milia günümüzde sıklıkla görülen, oluşumunda pek çok faktörün rol oynadığı bir cilt problemidir. Milia oluşmasına yol açan faktörler şu şekildedir:
- Yanlış ve düzensiz beslenme
- Genetik faktörler
- Tüketilen yiyeceklerin aşırı yağlı olması
- Kafein içeren içeceklerin fazla tüketilmesi
- Yanıklar ve güneş yanıkları
- Lazer uygulamalarına bağlı olarak oluşan cilt travmaları
- Kortizon içeren kremlerin uzun süre kullanılması
Kendiliğinden geçer mi?
Vücudun farklı bölgelerinde cilt yüzeyinde oluşan miliaların kendiliğinden kaybolma ihtimali oldukça düşüktür. Özellikle göz çevresinde oluşan milialar temizlemesi için uzman bir göz cerrahisine ve dermatoloğa muayene olmanız önemlidir. Cerrahi müdahaleler ile temizlenesi durumunda dikiş uygulaması yoktur.
Milia Nerelerde Görülür?
Genellikle ergenlik döneminde en sık rastlanan Milia yalnızca yüz bölgesinde görülen bir sorun değildir. Genital bölgede, bacaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kesinlikle el ile sıkıştırılmamalı muhakkak uzmanlar tarafından temizlenmelidir. Ciddi bir probleme yol açabileceği gibi geri dönülmeyen bir cilt hasarı oluşturabilir.
Göz çevresinde oluşan yağ bezeleri cilt yüzeyinde keratinin birikip sıkışması ile meydana gelir. Estetik açıdan bozukluk oluşturan lezyonlar tüm yaştaki bireylerde görülebilir. Bebeklerde görülen milialar kendiliğinden kaybolur. Yağ bezelerine benzer bir görünüme sahip olan miliumlar ciltte kabarık bir görüntü oluşturur.
Milia Tipleri Nelerdir?
Milialar sekonder ve primer olmak üzere iki tipte görülür. Sekonder milia tipinde keratin kistleri kökünü ter bezlerinden alırken primer milia tipinde kök yağ bezlerine bağlıdır. Bu tipteki milialar yağ bezesi olarak da adlandırılmaktadır.
Primer milia; genellikle göz çevresine görülen yağ bezeleridir. Nadiren de olsa vücudun farklı bölgelerinde; burun, yüz, alın ve genital bölgede oluşur. Kendiliğinden kaybolan tipte değildir. Atopik yapıya neden olan ya da kaşıntıya yol açan şekillerde görülebilir.
Sekonder milia; kendiliğinden geçebilen cilt lezyonlarıdır. Başka bir hastalığa bağlı olarak oluşabileceği gibi çevresel faktörlerin etkisi ile de meydana gelebilir. Lezyonlar uzun süre boyunca görülüyorsa kendiliğinden kaybolmayabilir. Genellikle lazer sonrasında, tahriş durumunda, cilt travması ya da ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar.
Milia Temizliği Nasıl Yapılır?
Milia temizliği için alanında uzman bir hekime muayene olunması ve işlemin uzman tarafından gerçekleşmesi çok önemlidir. Milia temizliği ya da tedavisi şu şekilde uygulanır:
- Öncelikli olarak kişiye cilt bakımı önerilir. Eğer bakımdan sonra lezyonlar hala görülüyorsa temizlik yapılır.
- Öncelikle işlem yapılacak bölge yumuşatılır. Sedasyon etkili anestezik krem uygulanır.
- Yağ kistine steril enjektörler ile girilerek kistin uç noktasından içi boşaltılır.
- İşlemden sonra bölge tekrar temizlenir.
- Uygulamadan sonra 1-2 gün ciltte kabuklanmalar oluşabilir. Birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur.
Milia Tedavisi Yöntemleri Nelerdir? | Milia Temizliği
Milia tedavisinde uygulanan yöntem kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Milia tipleri belirleyici unsur olarak rol oynar. Kendiliğinden geçen türdeki milia belirtilerinde kozmetik tedavi ve dermal bakım önerilir. Genel olarak şu yöntemler uygulanır:
- Plexr plazma tedavisi
- Enjeksiyon ile yapılan cerrahi işlem
- Kozmetik bakım
- Kimyasal peeling
- Radyofrekans
- Kriyoterapi
Tedavi kaç seans sürer?
Milia temizliği 1 ya da 2 seansta yapılan oldukça pratik bir işlemdir. Kaç seans uygulanacağı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. 30-45 dakika arasında seans tamamlanmaktadır. Hızlı ve sağlıklı bir şekilde iyileşme sürecine sahip olması, genel anesteziye gerek duyulmaması, kişinin sosyal yaşamında kesinti yaşatmaması nedeniyle konforlu bir uygulamadır.
Milia tedavisi kesin çözüm mü, tekrardan çıkar mı?
Kalıcı olması kişinin cilt yapısına ve besin tüketimine göre değişiklik göstermektedir. Tetikleyici unsurların kullanımına devam edilmesi halinde tekrarlayabilir. İşlem etkisini 3 ay içerisinde gösterir.
Milia Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Milia temizliğinin etkili bir sonuca ulaşması bakımından iyileşme süreci bittikten sonra cilt bakımı uygulamaları önerilir. Bakım uygulamalarının 15-20 günlük periyotlarla tekrar edilmesi tavsiye edilir. Milia en çok cilt tipi yağlı olan bireylerde görülmektedir. Bu nedenle cilt yağlanmasının kontrol altına alınabilmesi için yağlanmayı önleyen ürünler önerilir.
Milia temizliği farklı uygulamalarla kombine edilerek desteklenebilen bir işlemdir. Örneğin; karbon peeling işlemi ile yağlanmanın kontrol altına alınması ve milia gelişmesine engel olunması sağlanabilir. Altın iğne ile yapılan radyo frekans tedavisinde ise sebum üreten kanalların kapatılması ve baskı altına alınması sağlanabilir.