Oküloplasti normalden daha açık veya daha kapalı göz kapaklarının düzeltilmesi, öne çıkık gözlerin yerine oturtulması, şaşılık gibi gözle ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir.
Göz cerrahisi ile oküloplasti cerrahisi farklı cerrahilerdir. Göz cerrahisiyle miyop, katarakt ve glokom gibi hastalıklar tedavi edilirken oküloplasti cerrahisinde göz ve göz çevresindeki estetiksel tedaviler olmaktadır. Ancak her ne kadar estetik adı ile anılsa da uzman hekimlerin gerçekleştirebileceği riskleri olan cerrahi operasyonlardır.
Oküloplasti Nedir?
Bu cerrahi işlem kısaca, göz ve gözünüzün çevresiyle ilgili tüm sorunlar için danışabileceğiniz en kapsamlı cerrahidir.
Oküloplasti, orbita (göz yuvası), göz kapakları, gözyaşı kanalları, kaşlar ve hatta yüzünüze kadar uzanmakta olan tedaviyi kapsayan cerrahi işlemlerin genel adıdır.
Oküloplasti göz hastalıklarının (oftalmoloji) bir alt dalıdır, göz hastalıklarının plastik cerrahi olan boyutudur. Ancak miyop, katarakt, glokom (göz tansiyonu), retina ile ilgili bozukluklar gibi yaygın göz hastalıkları bu cerrahinin alanına girmez.
Oküloplastik Cerrahi Neye Bakar?
Genel olarak oküloplasti veya diğer adıyla oküloplastik cerrahi
Bu tedavi göz ve orbita (göz çevresi) ile ilgili en genel cerrahidir. Göz çevresindeki tedaviler kategorilendirilirse;
Göz Kapakları Tedavileri
- Göz kapaklarının içe veya dışa dönmesi
- Üst kapakların düşüklüğü (pitozis)
- Kapakların sarkması (blefaroplasti)
- Alt ve üst kapaktaki kırışıklıklar
- Şalazyon
- Göz kapağı tümörü
- Ve göz kapağı ile ilgili diğer tüm kusurlar bu cerrahinin tedavi alanına girmektedir.
Gözyaşı Bezi Tedavileri
- Epifora (göz yaşarması)
- Gözyaşı kanalı tıkanıklığı
- Gözyaşı bezinin büyümesi veya şişmesi
Göz Kemiği Tedavileri
- Göz çevresindeki kemik kırılmaları
- Göz kemiği ağrıları
- Göz kemiği şişmeleri
Göz Kaybı Tedavileri
- Göz implantı
- Ağrılı görmeyen gözün alınması
Bunların yanında oküloplasti cerrahisinde kaş kaldırma, göz kuruluğu tedavisi ve kirpik dibi iltihabının tedavisi gibi işlemler de uygulama kapsamına girmektedir.
Oküloplasti Ne İşe Yarar?
Bu işlem ile birlikte göz ve göz çevresinde meydana gelen hastalıkların ve estetik bozuklukların giderilmesi amaçlanmaktadır. Oküloplasti cerrahlarının amacı kişilerin istekleri doğrultusunda estetik müdahalede bulunurken göz çevresindeki doğal yapıyı ve görünümü korumaktır denilebilir.
Gözlerimiz en önemli organlarımızdan biridir. Bu sebeple gözde meydana gelen hastalıkların tedavisi de bir o kadar önemlidir.
Göz civarına gerçekleştirilen her türlü cerrahi işlem, bu bölgenin anatomisine zarar verebilir, bu yüzden oküloplastik göz cerrahisi uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
Oküloplasti Nasıl Yapılır?
Oküloplasti, oldukça hassas bir işlem olduğundan, bu işlem sadece uzman ve birçok operasyon deneyimi olan cerrahlar tarafından; donanımlı ve steril hastane ortamlarında yapılmalıdır.
Öncelikle bu işlem için;
- Ameliyat öncesi doktorunuzdan randevu almalı ve ön görüşme yapmalısınız.
- Eğer belirli hastalığınız ve kullandığınız ilaçlar var ise, doktorunuza bilgi vermelisiniz.
- Bu ziyaretiniz sırasında cerrah hekim operasyon için herhangi bir engel olmadığına karar verirse ameliyat için gerekli planlamaları yapacaktır.
Ameliyat hem lokal anestezi altında hem de genel anestezi altında yapılabilmektedir. Anestezi uygulandıktan sonra cerrah asıl ameliyata başlayacaktır. Oküloplastik operasyonlar genellikle her iki gözü de kapsadığı için ameliyat süreleri genelde 1-2 saat sürebilmektedir.
Oküloplasti operasyonlarının herbiri birbirinden hassas cerrahi işlemleri içermektedir. Örneğin göz kapağı düşmesi veya içe dönmesi gibi göz kapağı operasyonları uygulanırken göz kapak dokularından küçük bir dokunun kesilerek alınması, gibi işlemler uygulanmaktadır. Bu tür hassas operasyonlarda cildin kesilen o dokusunda hatalı bir işlem yapılması daha sonrasında kapakların sarkmasına ya da çekmesine sebep olabilmektedir.
O yüzden bu cerrahi operasyonları deneyim sahibi uzman cerrahlardan ve bu cerrahi hizmette uzman hastanelerden almaya dikkat ediniz.
Oküloplasti Kimlere Yapılır?
Oküloplasti cerrahisi genellikle göz ve gözünüzün çevresiyle ilgili yaşayabileceğiniz her sorunun tedavisini kapsayıcı niteliktedir. Aşağıda oküloplastik yöntemlerin uygulandığı ve görüldüğü en popüler hastalıklar yer almaktadır.
Blefaroplasti (Göz Kapağı Estetiği)
Göz kapaklarındaki sarkan derinin alınması, dokuların gerdirilmesi, kapaklardaki kırışıklıkların giderilmesi ve göz kapaklarındaki düşüklüğün giderilmesi gibi işlemleri içeren operasyonlardır.
Badem Göz Ameliyatı
Daha genç, canlı ve çekici bir bakış elde etmek için gözlere hafif çekik bir görünümün verildiği estetiksel bir operasyondur.
Pitozis (Göz Kapağı Düşmesi)
Pitozis göz kapaklarının istemsiz şekilde düşmesi ve görmeyi engellemesi durumudur. Genellikle göz kapağının yukarı alınması işlemi ile tedavi edilmektedir.
Entropion (Göz Kapağı İçe Dönmesi)
Göz kapaklarının içe doğru katlanması durumudur, genellikle alt göz kapağında gözlenir. Genelde yaşlanmaya bağlı olarak cilt dokularının zayıflamasından dolayı oluşmaktadır, bazı göz enfeksiyonları da entropiona sebep olabilmektedir.
Ektropion (Göz Kapağı Dışa Dönmesi)
Bu hastalıkta genellikle yaşlanmaya bağlı olarak dokuların gevşemesi sonucu oluşmaktadır. Ancak yine göz enfeksiyonları, tümör veya doğuştan olan bazı faktörlerle göz kapak dokularında olan gevşemeler bu hastalığa sebep olabilmektedir.
Şaşılık
Şaşılık gözdeki kasların dengesinin bozukluğundan kaynaklanır, bu kasların dengelenmesi ile bu hastalık tedavi edilebilmektedir.
Tiroit Göz Hastalığı
Fazla salgılanan tiroid hormonu sonucu;
- göz küresinin arkasındaki yağ dokusunun artması,
- göz etrafındaki dokularda şişme olması
- göz kaslarında şişme
gibi sebeplerle göz küresinin dışarı doğru çıkması durumudur.
Protez Göz Tedavisi
Gözün işlevsel fonksiyonunu yitirmesi halinde, boş kalan alana protez göz yerleştirme işlemidir. Protez gözler kişiye özel üretilmektedir.
Kaş Kaldırma ve Botoks
Her ne kadar bu iki işlem tam olarak gözle ilgili olmasa da oküloplastide uygulanabilmektedir.
Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı
Gözyaşı kanalında tıkanıklık meydana geldiğinde gözyaşı gözde birikerek göz kapaklarından sızabilir. Kanallar enfeksiyon kaparsa bunun sonucunda gözde çapaklanma, ağrı, kızarma gibi hastalıklara sebep olabilmektedir.
Gözde Oluşan Kanser ve Diğer Büyümeler
Gözde oluşan ve büyüyen tümörlerin tedavisi oküloplasti cerrahisinde uygulama alanı bulmaktadır.
Oküloplasti’nin Avantajları Nelerdir?
Oküloplastinin faydaları genellikle şunlar olarak sayılabilir;
- Göz çevresindeki kırışıklıklardan kurtulabilirsiniz
- Göz kapağı düşüklüğü, sarkmaları gibi göz kapağı kusurları bu operasyon ile kalıcı olarak çözülebilmektedir
- Badem göz işlemiyle daha çekici gözlere sahip olabilirsiniz
- Görüşünüzü engelleyen veya tembelleştiren göz kapağı kusurlarından kurtulabilirsiniz
- Kaş kaldırma operasyonu ile daha çekici kaşlara sahip olabilirsiniz
- Kirpik dibi operasyonları ile daha güzel bakışlara sahip olabilirsiniz
Oküloplasti’nin Riskleri Nelerdir?
Oküloplasti estetikle beraber cerrahi işlemleri içerdiği için cerrahi riskleri de bulunmaktadır. Ameliyatla beraber şu riskler de olabilmektedir;
- Hatalı cerrahi müdahale sonrası göz ile ilgili başka sorunlar gözlenmesi
- Operasyon sırasında enfeksiyonun göze yayılabilmesi
- Kan damarlarının hasar görmesi ile kanamalar olabilmesi
- Sinirlerin hücrelerinin uyarılması ile ağrılar olabilmesi
- Hatalı cerrahi müdahale ile ameliyat sonrası dikiş izleri kalması
- İyi gerçekleştirilmemiş ameliyat sonrası etkinin kalıcı olmaması
Sık Sorulan Sorular
Bu cerrahi işlem lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bu operasyon genellikle 30 dakika ila 1 saat arasında sürebilmektedir. Ameliyat sonrasındaki 1 haftalık dilimde göz kapaklarınızda dikişlerin açılmaması için bantlarla gezmeniz gerekecektir.
Oküloplastik cerrahi, göz ve göz çevresindeki işlevsel ve estetik açıdan yaşanılan sorunlara tedavi üreten bir cerrahidir. Aynı zamanda göz hastalıklarının (oftalmoloji) bir alt dalıdır, göz hastalıklarının plastik cerrahisidir. Bu cerrahi orbita (göz yuvası), göz kapakları, gözyaşı kanalları ve hatta botoks ve kaş kaldırmayı da kapsayan bir işlemdir.
Bu cerrahide her operasyon farklı yöntemler içerebilmektedir. Genellikle göz kapağı tedavilerinde fazlalık dokuların alınması ve yağ dokusundan fazlalıkların alınması gibi yollara başvurulmaktadır. Gözyaşı kanalı tıkanıklıklarında ise burun kanalında delik açma, sondalama veya tüp takma gibi operasyonları içerebilmektedir.
Gözler ve bakışlar yüzdeki en önemli güzellik öğeleridir. Her estetik müdahalede olduğu gibi göz kapağı estetiğinde de kaç yıl gençleşirim gibi sorular merak konusudur. Yaygın görüşe göre bu operasyon kişiyi yaklaşık 10 yıl gençleştirebilme etkisine sahiptir.