Peeling, kurumuş ve canlılığını yitirmiş cildi nemlendirme ve temizleme uygulamasıdır. Genel olarak cilt kuruduğunda üzerinde ölü deriler birikir, zamanla canlılığını ve pürüzsüzlüğünü kaybeder. Peeling ise cilde tekrardan canlılık ve ışıltı kazandıran bir görünüm sağlamaktadır.

Uygulanan bu işlem sayesinde cilt, biriken ölü hücrelerden arındırılır, nemlendirilir ve yumuşar. Daha sonrasında gözenekler açıldığı için cilt daha rahat nefes alır, daha sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşur.

Peeling Nedir?

Cildi biriken ölü hücrelerden ve kirlerden arındırarak ve cildin derinlemesine temizlenmesini yaparak cildi canlandırma işlemidir.

Cildimiz 21 ila 28 günde kendini yeniler, bu zaman diliminde sürekli bir hücre döngüsü olmaktadır. Ancak yaşın ilerlemesine bağlı olarak bu hücre döngüsü ve yenilenen hücrelerin atılması yavaşlayabilmektedir.

Üç temel katman cildimizi oluşturmaktadır. En üst katmanı epidermis, orta katmanı dermis ve en alt katmanı da hipodermis katmanıdır. Derinin en üst kısmında deriyi koruyan bir de keratin tabaka bulunmaktadır.

Cildimiz yenilendikçe ölü hücreler üst tabakadan dışarı atılmaktadır ancak hücrelerin atılamayan kısmı keratin tabakada birikerek deriyi kalınlaştırmaktadır. Peeling ile deri, bu ölü tabakalardan arındırılır.

Karbon peeling nedir?

Yüze önce karbon maskesi uygulanır, daha sonra bu maske lazer ile yakılarak ciltte soyma işlemi gerçekleştirilmektedir, bu süreç karbon peeling olarak adlandırılır. Lazer ışını, karbon sürülen bölgeyi yakarak ciltte gözeneklerin sıkılaşmasını sağlamaktadır.

Işık peeling nedir?

Bu işlemle cilde bir belli bir enzimden yapılan yeşil bir maske uygulanarak ciltteki akne lekeleri, yaşlılık lekeleri gibi lekeler giderilmektedir. Yüze uygulanan maske 10 – 12 saat yüzde kalmalıdır ve sonra temizlenecektir. Daha sonraki aşamada kremlerle birkaç ay uygulamalar yapılmaktadır. Bu işleme enzim peeling ya da ışıltı peeling de denilmektedir.

Kaç Çeşit Peeling Vardır?

Cilde peeling yapılırken farklı farklı uygulama türleri vardır. Her uygulama türünün etkileri süreçte farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak peeling çeşitleri şunlardır;

Fiziksel Peeling

Cilde fırça, sünger ve benzeri malzemelerle ya da özel jeller yardımıyla doğrudan masaj uygulanması gibi işlemleri içermektedir.. Genel olarak cilde sürülen jellerin içerisinde ölü tabakayı ciltten uzaklaştıracak kimyasallar bulunmaktadır.

Aşama şu şekildedir;

  • Yüz veya cildin uygulanacağı alan yıkanır
  • Cilde jel uygulanır
  • Fırça, sünger ya da hangi ürün kullanılıyorsa cilde çok bastırmadan masajla uygulanır

Kimyasal Peeling

Birkaç kimyasal solüsyonun (genelde glikolik asit) birlikte kullanılarak ciltte soyma ve sonrasında derinlemesine temizlik yapılması işlemidir. Solüsyon sürüldükten sonra cilde soyma işlemi uygulandığından genellikle cilt soyma olarak da bilinmektedir. Kimyasal peeling tedavisi sadece bu medikal teknikte uzman olanlarca klinik veya hastane ortamında sağlanmaktadır. 

Ayrıca kimyasal peeling uygulama sürecine dair daha detaylı bilgi almak isterseniz “Kimyasal Peeling Nedir, Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Cosmelan ve Dermamelan Tedavisi

Cosmelan (Dermamelan) tedavisi; enzim maddeleri ile ciltte soyucu ve yenilendirici bir etki oluşturarak ciltteki leke oluşumlarını tedavi etmeyi de sağlayan peeling yöntemlerinden biridir. İçeriğinde nemlendiriciler ve devam kremleri bulunan bu bileşen, bir cilt bakım ürünüdür. Ciltteki yara ve iz oluşumlarında kullanılmasının yanı sıra bir peeling uygulamasıdır. 

Ayrıca ilgili olarak “Cosmelan (Dermamelan) Nedir?” yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Lazer Peeling

Ciltte soyma ve ölü hücrelerden arındırılma işleminin lazer ışınları yardımıyla gerçekleştirildiği işlemdir. Bu işlem genel olarak göz kenarı, kırışıklıkların olduğu bölgeler gibi doğal yöntemlerle ulaşılamayan alanlarda da temizleme sağlamaktadır.

Lazer cihazları ile sağlanan bu işlem, kişinin cilt tipine uygun bir derinlikte soyma imkanı sağlamaktadır. İşlem sonrası ciltte yeni kolajen oluşumu sağlanır ve soyulan cildin altındaki canlı ve parlak cilt açığa çıkar.

Ayrıca güncel lazer uygulamalarından bazıları:

Doğal Peeling

Yumurta, zeytinyağı, bal ve kahve telvesi gibi çeşitli malzemeler ve bitkisel özlerden elde edilen solüsyonun, cilde sürülmesinden sonra masaj yapılarak yüz veya diğer cilt bölgelerinde temizleme işleminin uygulanmasıdır.

Cildinize bu işlemi uygularken şunlara dikkat edilmesi temizlenme ve cilt sağlığınız açısından faydalı olacaktır;

  • Cildin gözeneklerinin açılması için ön bir işlem uygulanmalıdır
  • Gözeneklerin açılması için cildinize buhar uygulayabilirsiniz
  • Kendi hazırladığınız ya da bitkisel özler cilde sürülür
  • Karışımları göz çevresine uygulamamanız tavsiye edilir
  • Karışımlar cilde sürüldükten sonra fırça ve benzeri malzemelerle hafifçe masaj uygulanır

 

 

Cilt Tipine Göre Peeling Seçimi Nasıl Yapılır? 

Evde peeling uygulaması yapmak isteyen kişiler öncelikle cilt tiplerini öğrenmelidir ve kullanacakları ürünlerin seçimlerini ona göre yapmalıdır. Ciltteki yağ ve sebum, cilt tipinin belirlenmesinde rol alan ana etmenlerdir.

Cilt tipini bilmeden ürünleri kullanmak cilt sağlığınızı kötü etkileyecek sonuçlara sebep olabilmektedir.

Kuru, yağlı, karma, hassas ve normal olmak üzere beş farklı cilt tipi bulunmakta ve her cilt yapısının da farklı farklı uygulamalara ihtiyacı olmaktadır.

Yağlı Ciltler İçin Öneriler

Cildin aşırı sebum üretmesi ile yağlı ciltler oluşmaktadır. Sebum, yağ bezlerinin cildi korumak için salgıladığı bir salgıdır. Bu salgının aşırı salgılanması yağlı cilt tipini oluşturmaktadır, az salgılandığında ise cilt kurumaktadır.

Yağlı ciltler genel olarak parlak ve yağlı bir görünüme sahiptir. Ayrıca yağlı ciltler, en fazla temizlik uygulanması gereken cilt tipidir.

Bu cilt tipinde genelde çok sık siyah noktalar , sivilceler ve akneler oluşmaktadır. Bunlar temizlendikten sonra açık kalan gözeneklere, gözenek sıkılaştırıcı uygulanması tekrardan oluşumlara engel olacaktır.

Cildin yağlanması, kötü beslenme düzeni, genetik faktörler, stres veya hormonal salgılar gibi birçok sebebe bağlı olabilmektedir. Bunlar haricinde yağlı ciltler kırışıklıklardan en az etkilenen cilt tipidir.

Yağlı cilt tipine sahipseniz şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Yağlı ciltler için en önemli aşama temizliktir
  • Bol su tüketmek yağlı ciltler için de önemli etkiye sahiptir
  • Yağlı gıdaları tüketmekten olabildiğince kaçınmalısınız
  • Cildinizi su bazlı temizleyiciler temizleyin
  • Nemlilik ve yağ oranı düşük seviyelerde olan nemlendiricileri tercih etmelisiniz
  • Gözenek sıkılaştırıcı kullanmanız siyah nokta oluşumlarını engelleyecektir
  • Yaz ve kış aylarında cilt temizliğinize dikkat edilmeli ve nemlendiriciler aksatılmamalıdır
  • A, C ve E vitamini destekleri almanız cilt sağlığınız için de önemlidir ve tavsiye edilir

Kuru Ciltler İçin Öneriler

Genelde nem ve yağ açısından oldukça yoksun bir cilt tipidir. Yağlı cilt tipinin tamamen zıt versiyonu olan bu kuru ciltlerin yüzeyinde çatlaklar ve pullanmalar görülmektedir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ciltte kırışmalar da en hızlı bu cilt tipinde gözlenmektedir.

Ayrıca bu cilt tipinde sebum oranı çok düşük düzeydedir. Kış aylarında cildinizde soyulmalar ve dökülmeler gözlemliyorsanız, kuru cilt tipine sahip olabilirsiniz.

Kuru ciltler soğuk ve sıcağa karşı duyarlıdır. Yazın güneş altında kalınca kısa sürede karararak soyulması, kışın da soğuk havanın etkisiyle pullanıp dökülmesi bu sebeptendir.

Kuru cilt tipine sahipseniz şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Nem ve bitkisel yağlar kuru ciltler için vazgeçilmezdir
  • Bol su tüketimi cildiniz için önemli etkiye sahiptir
  • Önce yağ bazlı temizleyiciler ile cildinizi temizlemeyi unutmayın
  • Yüksek nemlendirme etkisine sahip ürünleri tercih etmelisiniz
  • Cildinize zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı veya aloe vera gibi sağlıklı bitkisel yağlar uygulamanız faydalı olacaktır
  • Kış aylarında nemlendirici kullanmanız faydalı olacaktır
  • Yaz aylarında nemlendirici uygulamalarıyla beraber güneş koruyucu kullanmanız cilt sağlığınız için daha iyi olacaktır
  • A, C ve E vitamini destekleri almanız cilt sağlığınız için de önemlidir

Karma Ciltler İçin Öneriler

Karma ciltler en yaygın cilt tipidir. Bu cilt tipi karma özellikte bir yapı içermektedir, yani hem kuru hem yağlı cilt özellikleri beraber bulunmaktadır.

Karma cilt tipinde T bölgesi olarak da adlandırılan; alın, burun ve çene bölgesi yağlı cilt özelliklerini göstermektedir. U bölgesi olarak isimlendirilen çene altı ve yanak bölgeleri de kuru cilt özellikleri sergilemektedir.

Bu cilt tipinde hem yağlı cilt yapısının hem de kuru cilt yapısının özellikleri beraber gözlenmektedir. Yani cildinizin bir tarafı kuruluktan pullanırken, bir diğer tarafı yağlı yapısından ötürü parlamaktadır.

Karma cilt tipine sahipseniz şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Hem yağlı cilt bölgesi hem de kuruluk olan bölgenin ihtiyacına uygun işlemler yapılmalıdır
  • Bol su tüketmeyi aksatmayın
  • Karma cilt tipleri için olan ürünler tercih edilmelidir
  • Yağlı cilt özellikleri olan T bölgesine yüksek nemlendirme etkisine sahip ürünler uygulanmalıdır
  • Kuru cilt özelliklerine sahip U bölgesine düşük nemlendirme etkisi ve yağ oranı olan ürünler uygulanmalıdır
  • Yaz ve kış aylarında cildinizi karma ciltler için uygun olan jellerle sürekli temizleyin ve bölgesel ihtiyaca uygun nemlendiricileri uygulayın
  • A, C ve E vitaminlerini almanız ve sağlıklı bir beslenme düzeni cilt sağlığınız için önemlidir

Hassas Ciltler İçin Öneriler

Hassas cilt, düzenli olarak bakım isteyen narin yapıda bir cilttir. Sıcaklık, soğuk hava, rüzgar gibi dış etkilerden çok kolay etkilenmektedir.

Bu cilt yapısı dış etkilere karşı çok hassastır, çok çabuk kızarmalar, karıncalanmalar, gerginlik ya da başka alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir. O yüzden bu cilt tipinde hem temizlik aşamasında hem kullanılacak ürünler aşamasında daha dikkatli davranılmalıdır.

Hassas cilt yapısına sahipseniz şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Öncelikle gerçekten hassas bir cilt yapısına sahip olup olmadığınızı doktor tanısı ile teşhis ettirmelisiniz
  • Doktor tanısı olmadan kendi kendinize teşhis koymanız sizi yanıltıp cilt tipinize uygun olmayan ürünler kullanmanıza sebep olabilir
  • Cilt temizliğinizi yaparken ürünlerin sülfatsız ve ph değeri 5.5 – 6.5 arasında olmasına dikkat etmelisiniz
  • Cildinize her işlemi yumuşak şekilde uygulayın ve ılık su ile uygulayabilirsiniz
  • Az sayıda ama düzenli bir cilt bakımı rutininiz olmalıdır
  • Nemlendirme derecesi orta değerlerde olan ve parfüm ve benzeri kimyasalları içermeyen nemlendiricileri kullanmalısınız
  • Yaz ve kış aylarında rutin cilt temizliğinize ek olarak sülfatsız ve kimyasal bileşenleri cildinize uygun olan güneş koruyucuları kullanabilirsiniz
  • A, C ve E vitaminlerini almayı aksatmayın ve bol su tüketmelisiniz

Normal Ciltler İçin Öneriler

Sebum oranları dengeli değerlerde olan normal ciltler en ideal cilt tipidir. Bu cilt tipinde ne kuruluk vardır ne de yağlılık ancak yine de her ciltte olduğu gibi düzenli bir bakıma ihtiyacı vardır.

Normal cilt tipi sağlıklı ve canlı bir görünüme sahiptir. Bu cilt nötr düzeyde bir sebum dengesine sahiptir, yani cilt bariyerleri iyi bir yağ oranıyla korunmaktadır ve gözenekler sıkıdır.

Bu cilt yapısına sahipseniz, diğer cilt tiplerinden çok daha avantajlısınız, çünkü sadece cildinizi uygun bakım ürünlerini uygulayarak korumanız yeterlidir.

  • Düzenli olarak temizlik işlemi uygulayın, orta değerlere sahip su bazlı ya da yağ bazlı her iki temizlik ürünü de kullanılabilir
  • Bol su tüketimini aksatmayın
  • Orta değerlere sahip bir nemlendirici tercih edebilirsiniz
  • Yaz aylarında güneş koruyucu kullanmanız sağlıklı olacaktır
  • Kış aylarında cilt temizliğini ve nemlendirici uygulamasını aksatmayın
  • A, C ve E vitaminlerini almayı aksatmayın ve düzenli beslenmeye özen gösterin

Peeling Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Cilt tipine göre farklılaşan uygulamalara sahip olan bu işlemi evde uygulamak isterseniz, birkaç önemli detaya dikkat etmelisiniz.

  • Cilt tipinize göre jel almalısınız ya da karışım hazırlayacaksanız cilt tipinize göre hazırlamanız sağlıklı olacaktır
  • Cildinizin gözeneklerini açmak için ılık bir duş almanız faydalı olacaktır
  • Karışım ya da jel yüz bölgesine uygulanacaksa bir fındık büyüklüğü kadar sürmeniz yeterlidir
  • Ürünün göz çevresi ve dudak kenarlarına uygulanmaması tavsiye edilmektedir
  • Ciltte yara, sivilce, siyah nokta olan alanlara uygulanmaması gereklidir
  • Cilt tipinin ne olduğunu öğrenmelisin ve ona göre işlem uygulamalısın
  • Çok sık uygulama yapılması sağlıklı değildir, haftada 1 – 2 defa yapılması yeterlidir; çok sık uygulamak cilde zarar verebilir
  • Karışım cilde sürüldükten sonra fırça, sünger ya da benzer yumuşak uçlara sahip malzemelerle masaj yapılmalıdır
  • Masaj yapıp peelingi uygularken çok bastırılmamalıdır,
Peeling banyodan önce mi, sonra mı yapılır?

Bu işlem ılık bir banyodan sonra yapılırsa daha etkili olacaktır. Çünkü banyo sırasında ciltteki gözenekler açılacaktır, gözeneklerin açık olması halinde peeling daha etkili olabilecektir. Ancak banyo öncesi cilde buhar uygulama gibi işlemlerle de gözenekleri açmak mümkündür.

Peeling haftada kaç kere ve kaç gün yapılmalı?

Cilt tipine göre uygulamalar değişmektedir, ancak normal bir cilt tipine haftada 2 – 3 kez uygulanması uygun olacaktır. Hassas ve kuru ciltler içinse haftada 1 kez uygulaması daha sağlı olacaktır. Yağlı ciltler ise normal ciltlerle aynı olarak haftada 2 – 3 kez uygulayabilirler.

Yağ bazlı temizleyici mi su bazlı temizleyici mi?

Kuru cilt tipine sahipseniz yağ bazlı temizleyici, yağlı cilt tipine sahipseniz su bazlı temizleyici tercih etmelisiniz.