Pitozis ameliyatı, üst göz kapaklarındaki kas ve sinir deformasyonuna bağlı oluşan hasar sonucu kasların zayıflayıp göz kapaklarının düşmesi durumlarında uygulanan cerrahi işlemdir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı olarak da bilinen bu operasyon blefaroplastik cerrahi tekniklerinden yararlanmaktadır.

Göz kapağı düşmesi yani pitozis için uygulanan bu ameliyat ile gözlerdeki yorgun ve baygın bakışlar yerini canlı ve dinamik bakışlara bırakmaktadır. Genellikle blefaroplastik cerrahilerle uygulanan bu operasyonlar riski düşük ve sonuçları başarılı işlemlerdir.

Ayrıca göz kapaklarında düşüklüğe neler sebep olur, belirtileri nelerdir ve tedavilerinde diğer hangi yöntemler uygulanmaktadır gibi pitosize dair daha detaylı bilgi almak için “Pitozis Nedir, Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Pitozis Ameliyatı Nedir, Kesin Çözüm mü?

Göz kapağı düşüklüğü cerrahisi altında gerçekleşen pitozis ameliyatı sadece üst göz kapaklarındaki kas ve sinir hasarına bağlı oluşan düşüklük durumlarında uygulanan bir operasyondur. Yani göz kapaklarındaki her düşüklük durumu pitozis olarak gelişmeyebilir. Bu sebeple sadece kas zayıflığına bağlı düşüklük söz konusu olduğunda yapılan operasyon pitozis ameliyatı olarak isimlendirilir.

Üst göz kapaklarındaki düşüklükler kas zayıflaması dışında tümör ve kitle gelişmesi, yağ dokusunun toplanması ve göz kapağı deri tabakasının düşüklüğe sebep olması gibi faktörler de sayılabilir. Ayrıca bu tür durumlar yalancı pitozis (yalancı göz kapağı düşmesi) olarak da isimlendirilebilir.

Göz kapaklarındaki pitozise veya diğer durumlara bağlı düşüklüklerde uygulanan ameliyatlar prosedür olarak benzer süreçleri içerir. Bu ameliyatlar göz kapaklarındaki düşüklük için kalıcı etki sağlayarak kesin çözüm sağlamaktadır.

Ameliyatı Hangi Doktor Yapar?

Alt veya üst göz kapağına uygulanan ameliyatlar  plastik cerrahi alanına giren ve estetik prosedürleri içeren bir branştır. Pitozis ameliyatı da göz kapağı cerrahisi alanına girer. Göz kapağı düşüklüğü ve diğer göz kapağı cerrahilerini içeren ameliyatlar oküloplastik cerrahi alanının uygulamalarıdır. Yani pitozis ameliyatını oküloplastik cerrahi uzmanı doktor gerçekleştirmektedir.

Pitozis Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kapağı düşüklüğü yani pitozis ameliyatı uygulama olarak estetik bir operasyondur. Bu sebeple oküloplastik cerrahi uzmanı göz kapaklarındaki düşüklüğü ve operasyon sonrası beklentilerinizi içeren genel bir değerlendirme süreci sağlar.  Daha sonrasındaki süreçte operasyon için gerekli ölçümleri ve operasyonu planlamaktadır.

Pitozis ameliyatının sonraki aşamaları şu şekildedir:

  • Üst göz kapağında kesik uygulanacak bölgelerde planlı çizim yapılır (Kapaklardaki kıvrım noktaları referans alınır.)
  • Operasyon uygulanacak bölgede uyuşturma sağlanır, (Yaygın olan lokal anestezi uygulamasıdır, genel anestezi veya sedasyon da tercih edilebilmektedir.)
  • Göz kapaklarında yapılan ölçümlere göre belirli miktar fazlalık yağ dokusu ve deri tabakasının alımı gerçekleştirilir.
  • Fazlalık dokular alındıktan sonra kesi uygulanan bölgeye dikiş işlemi sağlanır.
  • Dikiş uygulandıktan sonra enfeksiyon gelişmemesi için birkaç saat kalacak sargı yapılır.

Genelde pitozis ameliyatı anestezi altında uygulandığından işlem sürecinde herhangi bir acı hissedilmemektedir. Ameliyat sonrası kas dokusunda kesik uygulanması gibi sebeplerle birkaç saat ağrı ve acı hissedilebilmektedir. Doktorunuz ameliyat sonrası ağrı ve komplikasyonları minimize etmek için size gerekli tavsiyelerde bulunacaktır.

Pitozis Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Genel olarak pitozis ameliyatı cerrahi bir uygulama olsa da operasyon süresi diğer plastik cerrahi işlemleri kadar çok uzun sürmemektedir. Ortalama ameliyat süresi 45 – 50 dakika arasındadır. Ancak ameliyatın daha komplike işlemler içermesi ve uzmanın kendi tekniğine bağlı olarak bu süre uzayabilmekte veya daha kısa olabilmektedir.

Pitozis Ameliyatı Olanlar Kaç Günde İyileşir?

Pitozis ameliyatı olanlar operasyon sonrası belli bir süre gözlerinde sargılar olacağından istirahat etmesi gereklidir. Sargılar çıkarıldıktan sonra üst göz kapaklarında dikiş uygulanan bölgelerde hafif kırmızı izler ve hafif ağrı hissi olabilir. Doktorunuzun önerdiği ilaç ve uygulamalarla ağrılar 2-3 günlük süre sonrası azalmakta ve iyileşmektedir. Göz kapaklarındaki kırmızı yara izleri ise 3-4 haftalık süreçte azalmakta ve belirginliğini yavaş yavaş yitirmektedir.

Pitozis göz kapağı ameliyatından 2-3 ay sonrasında ise kıvrımlara uygulanan küçük dikiş izleri solgunlaşıp ten rengini almaktadır ve tamamen iyileşme sağlanabilecektir. Göz kapağı ameliyatının estetik açıdan başarılı olup olmadığı ise ameliyat sonrası sargıların açılması ve yara izlerinin iyileşmesi ile anlaşılabilmektedir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Pitozis göz kağaı düşüklüğü ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Uygulama esnasında yapılan ihmaller kadar sonrasında yapılan ihmaller de operasyonun başarısını etkilemekte ve komplikasyonlar gelişmesine sebep olabilmektedir.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler genel olarak şunlardır:

  • Sargıyı doktorunuzun önerdiği süre boyunca takılı tutmaya ve istirahat etmeye dikkat edin
  • Doktorunuzun önerdiği ilaç ve uygulamaları zamanında yapmayı aksatmayın
  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalmamak için gerekli koruyucu önemleri alabilirsiniz
  • Ameliyat sonrası göz kapağınızı su ile temas ettirmemeye özen gösterin, doktorunuza danışabilirsiniz
  • Aşırı terlemeye sebep olabilecek fiziksel aktivitelerden kaçınmanız sağlık olacaktır
  • Kan sulandırıcı etki yapan ilaç ve besinler tüketmemeniz kanamalara bağlı riski minimize edecektir.

Pitozis Ameliyatı Fiyatları

Göz kapağındaki düşüklüğün giderilmesi için uygulanan pitozis ameliyatı fiyatının belirlenebilmesi için uzman cerrah tarafından kişisel beklentileriniz ve göz kapaklarındaki gelişim gibi kriterler değerlendirilmektedir. Uzman cerrah bu süreçte oküloplastik cerrahinin sürecine dair ve operasyonun sonuçları hakkında sizi bilgilendirmektedir.

Tüm bu süreç kişisel durumunuz ve beklentilerinize göre değerlendirildikten sonra uzman doktorunuza pitozis ameliyatı için fiyat konusunda danışabilirsiniz. Ayrıca Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve sağlık uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Göz kapağı ameliyatının riskleri neler?

Üst göz kapağına uygulanan pitozis göz kapağı düşüklüğü ameliyatı prosedür olarak riskli müdahaleleri içermese de bazı ihmaller operasyon sonrası riskleri doğurabilmektedir. Bu riskler arasında enfeksiyon gelişmesi, estetik açıdan göz kapaklarında beklentilerin karşılanamaması, ihmaller sonucu sürekli kanamalar gözlenmesi gibi durumlar sayılabilecektir.

Kimler göz kapağı ameliyatı yaptıramaz?

Pitozis üst göz kapağı düşüklüğü ameliyatı yaptırmak isteyen kişiler kal rahatsızlığı, diyabet, yüksek göz tansiyonu (glokom), göz kuruluğu gibi problemleri olan kişiler olası bazı komplikasyonlar gelişme riski bulunduğundan ameliyatı yaptırmaması sağlıklı olacaktır.

Pitozis (üst göz kapağı düşüklüğü) ameliyatı zor mu?

Üst göz kapaklarındaki düşmeler tek veya her iki gözde de olabilmektedir. Uygulanan üst göz kapağı ameliyatı süreç olarak belirli fazlalık yağ dokusu ve cilt tabakasının alınması ve bakışlarda normal bir görünüm sağlanmasını içermektedir. Bu açıdan bu 45-50 dakika süren üst göz kapağı ameliyatı zor ve riskli aşamalar içermemektedir.

Ameliyattan sonra üst göz kapaklarında iz kalır mı?

Pitozis ameliyatı sürecinde uzman cerrah göz kapaklarının katman katman yapıdaki olan kıvrımlı bölgelerinden minimal şekilde kesi uygulayarak yağ ve kas dokusuna erişir ve işlemi bu kesiklerden yürütür. Daha sonrasında üst göz kapaklarının katmanlı tabakasındaki alanlarda dikiş uygulandığından dikiş izleri çok belirgin olmamaktadır. 2-3 ay süre boyunca dikişler yavaş yavaş solgunlaştığından zamanla hiç belli olmamaktadır.

Göz kapağı ameliyatı tekrar yapılır mı, kaç kez yapılır?

Üst göz kapaklarında düşüklük için yapılan pitozis ameliyatı sonrası işlemden memnun kalmayan kişiler tekrardan cerrahi uzmana revize ameliyat yaptırabilmektedir. Ancak ameliyattan belirli bir süre geçmiş ve yaraların iyileşmiş olması önemlidir. Daha sonrasında da ameliyat yaptırmak istenirse bu göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden maksimum ameliyat sayısı 2-3 olarak değerlendirilebilir.