Saç ekimi öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken birçok kritik detay bulunmaktadır. Tedavinin uygulanması öncesi ve sonrası bu hususlara dikkat edilmemesi operasyon sonrası süreci önemli etkileyebilecektir.
Saç ekimi; kulağın üst bölgesi ile ensenin başladığı kısımdan kıl köklerinin (greft) saç dökülmesi görülen bölgeye nakledilmesidir. Saç ekimi yaptırmak isteyen bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli husus; işlemin bir sağlık kuruluşunda alanında uzman hekimler tarafından uygulanmasıdır.
Son yıllarda dış görünüşün estetik görünmesine neden olan saçlar oldukça önem kazanmıştır. Bu nedenle saç sağlığı ve saç bakımı dikkat edilmesi gereken hususlardır. Saç dökülmesi ile oluşan kellik problemi cerrahi uygulamalarla çözülmektedir. Saç ekimi işleminin başarı ile tamamlanması, kişinin beklediği görüntüye ulaşabilmesi için uygulama uzman cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir.
Saç Ekimi Süreci Nasıldır?
FUE tekniği veya DHI tekniği gibi metotlarla uygulanan saç ekiminin tedavi planı ve süreci oldukça önemlidir. Saç dökülmesi problemi yaşayan, seyrek saçlardan şikayetçi olan bireylere kalıcı çözüm sunmaktadır. Aynı zamanda sık ve gür saçlara sahip olmak isteyen hem kadın hem erkeklere uygulanmaktadır. Saç ekimi işlemi bir süreçtir, bu süreçte hastanın sabırlı olması önemlidir.
Saç ekim işleminden önce ve sonra dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Tedaviden sonra kullanılması gereken bakım ürünleri vardır. Uygulamadan maksimum verimin alınabilmesi için sürece tamamen uyum sağlanması önemlidir. Aksatılmaması gereken bakımlar ve kişinin sabırlı olması haricinde işlemin herhangi bir zorluğu yoktur.
Saçların yeniden çıkma süresi yaklaşık bir yıl sürmektedir. İlk üç aylık sürede %30, ikinci üç ayda %60, bir yılın sonunda ise gür yapıda saçlar çıkar. Kişinin; yaşam tarzı, yaşı, metabolizmasının çalışması, genetik faktörleri ve uyguladığı bakımlar ne kadar sürede saçlarının uzayacağını belirleyen faktörlerdir.
Ayrıca saç ekimi teknikleri hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz “DHI ve FUE Saç Ekimi Arasındaki Farklar Nelerdir?” yazımıza ve saç ekiminin sürecine dair bilgi alabileceğiniz “Saç Ekimi Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atmayı unutmayın!
Saç Ekimi Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Tedavi kararı aldıysanız saç ekimi öncesi operasyon süreci ile ilgili kritik detaylar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Doğru bilgiye ulaşabilmeniz ve kendiniz için uygun yöntemin belirlenebilmesi için bir hekimden bilgi almalısınız. Saç ekiminde sonucun başarısını etkileyen pek çok faktör bulunur. Bunlardan bazıları; kişinin kıl köklerinin (greft) kalitesi, yaşı, beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol tüketmesi, saçlarında dökülmenin düzeyi ekim işleminin sonuçlarını doğrudan etkilemektedir. Öncelikle kişiye ne kadar saç ekilmesi gerektiği, saç yoğunluğu gibi kriterler belirlenmektedir. Bu değerlendirme ışığında hastaya doğru bir şekilde bilgilendirme yapılmalıdır.
Saç ekiminden önce dikkat edilmesi gereken hususlar, uygulanması gerekenlere detaylı olarak aşağıda yer verilmiştir. Bunlara uyum sağlamanız iyileşme sürecinizi kısaltırken tedavinin maksimum verime ulaşmasını sağlar. Kıl köklerinin yeni ekildiği alanda tutunabilmesi ve saçların uzayabilmesi için dikkatli olmak önemlidir.
Uygulama Öncesinde Kullanılmaması Gerekenler Nelerdir?
- Tedaviden 1 hafta önce sigara ve alkol kullanımını bırakmanız önemlidir. Sigara ve alkol iyileşme süreci üzerinde olumsuz bir etki meydana getirerek sürecin uzamasına neden olur.
- Kafein içeren çay, kola ve kahve gibi içeceklerin tüketimini azaltmanız, işlem günü hiç tüketmemeniz önerilir.
- Bazı bitkilerin kan sulandırmak gibi çeşitli etkileri olduğu için 1 hafta öncesinden bitki çaylarına ve yeşil çaya ara vermelisiniz.
- Kalp, tansiyon, şeker ya da kronik rahatsızlıklarınız varsa işlem öncesinden doktora durumunuzu ve kullandığınız ilaçları bildirmeniz önemlidir.
- İşlemden 5 gün önce kan sulandırıcı etkiye sahip olan ilaçların ve multivitaminlerin kullanımına ara vermelisiniz.
- Sarımsak ekstraktı, ginseng ve gingko biloba içeren ilaçlar ve vitaminlerin kullanımı işlemden 1 hafta önce bırakılmalıdır.
- Tedaviden 1 ay önceki süreçte saç derinize, saçlarınıza kullandığınız losyonları ve ilaçları kullanmamalısınız. İçeriğinde minoksidil bulunan solüsyonlar da 3 gün öncesinden bırakılmalıdır.
Saç Ekimi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- İşlemden 2 hafta öncesinde açık havada bulunulması halinde başın güneş ışınlarından korunması önemlidir. Saç derisi bronzlaşmamalı ve güneş yanığı oluşmamalıdır.
- Tıraş olmanıza gerek yoktur. Sağlık kuruluşunda yapılır.
- Uygulamadan önce kan testi, biyokimya testleri, HIV marker testleri, hepatit ve pıhtılaşma testleri uygulanmaktadır. Böylelikle işlem için engel oluşturabilecek bir durum varsa önceden tetkik edilir.
- Tedavi öncesinde özellikle kullanılması gereken bir ürün bulunmamaktadır. Spesifik olarak kişiye tavsiye edilen ürünler doktor önerisidir.
Saç Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- İşleme gelmeden önce saçlarınızı yıkamanız önemlidir. Sonrasında jöle, sprey gibi şekillendirici ve saçları sertleştiren ürünler kullanmamalısınız.
- Uygulamaya gelirken tok olarak gelebilirsiniz.
- İşlemin uzun sürmesi nedeniyle rahat kıyafetler giymeniz önerilir. Yaka kısmı dar olan kıyafetlerden uzak durmanı önemlidir. Geniş yakalı ya da önden düğmeli kıyafetler tercih edebilirsiniz.
- Operasyonu uzun süre yatış pozisyonunda yapılması ve işlemden sonra bazı ilaçların kullanılması önerileceği için araba kullanmamanız önemlidir. Bu nedenle işlem için gelirken bu hususu göz önünde bulundurmalısınız.
Saç Ekimi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Saç ekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara detaylı olarak aşağıda yer verilmiştir. Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlara tam uyum sağlamanız tedavinin en önemli kısmıdır. Saç köklerinin deriye tutunabilmesi, kıl kökü alınan bölgenin iyileşebilmesi ve saçların sağlıklı bir şekilde uzayabilmesi bu hususları uygulamanız ile doğrudan ilişkilidir.
İşlemden sonra 2 hafta boyunca uygulamanız gereken yıkama yöntemleri bulunmaktadır. Bu süreçte şampuan ve kullanmanız gereken diğer ürünler tarafınıza bildirilecektir. Doktor tarafından size verilen ilaçları 8 gün süresince saatinde kullanmanız önemlidir.
Saç Ekimi Sonrası Neler Yapılmamalı?
- İşlemden sonraki bir hafta boyunca sigara ve alkol kullanmamalısınız.
- Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.
- Operasyondan sonraki 3 aylık süreç içerisinde hamam, sauna, solaryum gibi sıcak ortamlarda bulunmamalısınız.
- Operasyondan sonraki ilk 1 ay süresince; havuza girmemeli herhangi bir spor yapmamalı ve ağırlık kaldırmamalısınız.
- Çok terlememeye dikkat etmelisiniz. Terleme olmadan kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.
- Tedaviden sonraki ilk 3 ay boyunca güçlü güneş ışınlarından ve güneşlenmekten kaçınmalısınız. İlk 2 hafta direkt güneş ışığından kaçınmak için başınızın rahat edeceği bir şapka kullanmanız önerilmektedir.
- Uygulamadan sonra ilk iki hafta cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.
- Saç ekiminden sonra istemsiz olarak kişi saçlarını kontrol etmek için kafa derisine el ile temas edebilir. Bu saç köklerinde enfeksiyon oluşmasına neden olan, kesinlikle kaçınmanız gereken bir durumdur.
- Saçlara el ile temas etmeye bağlı olarak enfeksiyonun iltihaba dönüşmesi durumunda kökler iltihap toplayabilir, kaşıntı oluşabilir ve diğer köklere bulaşabilir.
Operasyon Sonrası Saçlar Ne Zaman Yıkanır ve Nasıl Yıkanmalı?
Saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli husus saçların yıkanması ve bakımıdır. Bunun doğru şekilde uygulanması saçların sağlığın direkt olarak etkilemektedir. Doktorun yönlendirmelerine hassas bir şekilde uymalısınız. İlk yıkama 2. gün sağlık kuruluşunda hekim tarafından uygulanır. Saçların evde yıkanma günleri ve yıkama şekilleri şu şekildedir:
4-10. gün arasında evde yıkama şu şekilde yapılır:
- Her yıkama öncesinde parmak uçları ile hafif bir şekilde size verilen losyon ya da krem sürülür. Kaşıma ya da sürtme yapılmadan sürüldükten sonra 15-20 dakika beklenir.
- Ilık sıcaklıkta ve düşük şiddette su ile yağ ya da losyon yıkanır.
- Kafanın ıslandıktan sonra verilen şampuan aşağı yukarı hareketler ile başa sürülür. Sürtme hareketleri kesinlikle yapılmaz.
- El yukarı aşağı hafif bir şekilde kaldırılarak şampuan uygulanır. Kıl kökü alınan bölgede parmak uçlarınızı kullanmanız daha güvenlidir.
- Ilık ve düşük şiddetteki su ile durulanır. Ekim yapılan bölgeye kurulama işlem yapılmaz. Havlu ya da saç kuruma makinesi kullanılmaz ve sürtme hareketi kesinlikle yapılmaz. Kendiliğinden kuruması beklenir.
- Saç derisine parmak uçları ile hafif hafifi masaj yapılabilir, bölgede kan dolaşımının artması sağlanabilir.
10-14 gün arasında evde yıkama şu şekilde yapılır:
- Kabuklanmanın oluştuğu süreçtir. Yağ ve losyonların düzenli kullanımı, saçların yıkanması ile kabuklanmalar azalır. Kıl köklerinin sağlıklı bir şekilde uzaması sağlanır.
- 10. günden sonra kabuklanmaların giderilebilmesi için masaj hareketlerinde biraz sertleşme yapılabilir. 14. günden sonra tüm kabukların dökülmüş olması beklenir.
- Hekiminize fotoğraflarını göndererek ya da muayene olarak sürecin nasıl devam edeceği ile ilgili bilgi alabilirsiniz. 15. günden itibaren normal şampuan kullanmaya ve rutin bakımınızı yapmaya devam edebilirsiniz.
İşlem Sonrası Kıyafet ve Dinlenme Süreci İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşlem sonrasında kıyafetleriniz ile ilgili dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekildedir:
- Kafanızda şişlik oluşmaması için baş bandı kullanımı önemlidir. Sağlık kuruluşunda yapılan ilk yıkamadan itibaren 2 gün boyunca kullanılır.
- Baş bandının temiz tutulmasına, arada bir yıkanmasına ve uyurken başta olmamasına özen göstermelisiniz. Çıkarılıp takarken saç köklerinde sürtünme oluşmaması önemlidir.
- Olumsuz hava ve çevre koşullarından korunabilmek amacıyla şapka kullanmanız önemlidir. 5. günden itibaren kullanılması, kapalı ortamlarda çıkarılması önerilir.
- Şapka kullanılırken başı sıkmaması, hafif hareketlerle çıkarılıp takılması ve arada bir yıkanarak temiz tutulması önemlidir.
Dinlenme ve istirahat ile ilgili şu hususlara dikkat ediniz:
- Saç ekimi sonrasında istirahat gerektiren bir uygulama değildir. İşlemden sonra evde dinlenmeniz önemlidir. İşlem günü herhangi bir plan yapmanız tavsiye edilmez.
- Kendinizi rahat hissetmeniz için 1 hafta işe gitmemeyi düşünebilirsiniz.
- İlk 3 gün boyunca uyurken 45 derece açı olacak biçimde yüksek yastık kullanmanız tavsiye edilir. Kafada oluşabilen şişliğin giderilebilmesi için önemlidir.
- Yüz üstü uyumanız kesinlikle önerilmez ayrıca ekim yapılan bölge yastık ile temas etmemelidir. Yan ya da sırt üstü pozisyonunda uyuyabilirsiniz.
- Başın tepe noktasına ekim yapılması ve uyurken yastığa temas etmesi riski bulunan durumlarda boyun altına bir havlu rulo yapılarak koyulmalıdır. Böylece o bölgenin yastığa temas etme riski ortadan kalkacaktır.
Saç Ekimi Sonrasında Hangi Yan Etkiler ve Komplikasyonlar Oluşabilir?
Saç ekimi cerrahi operasyonlar arasında yer alan bir işlemdir. Her tedavide olduğu gibi bazı riskler barındırmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- İşlemden sonraki birkaç gün boyunca baş ağrısı oluşabilir. Bu olası komplikasyonlardan biridir. Tarafınıza reçete edilen ilaçları kullanmanız hafifletici bir etki oluşturmasına yardımcı olur.
- Ödem ve şişlik oluşabilir. 2-5 gün süresinde alın hatta gözlere kadar şişlik ilerleyebilir. Geçici bir etkidir. İlaçların düzenli kullanımı ve ilk yıkamadan sonra 2 gün süresince kullanacağınız baş bandı şişliğin azalmasına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
- Kaşıntı görülebilecek bir diğer etkidir. Losyonların düzenli kullanılması ve saç bakımının iyi yapılması ile önüne geçilebilir.
Saç Ekimi Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?
Saç ekimi uygulamasının ne kadar sürede iyileşeceği kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur. Kişi işlemden sonra ortalama 3 gün içerisinde normal sosyal yaşamına devam edebilir. Oluşan kabuklanmaların yaklaşık 10 gün içinde dökülmektedir. Kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi şikayetler kısa sürede kendiliğinden geçer.
Şok dökülme olarak adlandırılan evre 2-3 ay sonra görülür. Normal bir süreç olan bu durumdan sonra saçlar sağlıklı bir şekilde uzamaya başlar. Saç ekimi tedavisi 1 yıl içinde tamamlanır ve net sonuçlar bu süreçte gözlemlenir. Doktorunuz bu sürek içe ilgili detaylı bilgili size verecektir.
Ayrıca saç ekimi operasyonları sonrasında hem saçların daha sağlıklı uzamasını hem de daha hızlı çıkmasını sağlayan PRP ve Saç Mezoterapisi gibi uygulamalar da bulunmaktadır. Saç ekimini gerçekleştiren uzman hekiminizin bir plan dahilinde isteğiniz doğrultusunda bu destekleyici uygulamaları da uygulayabilecektir.