Göz kenarlarının yan kısımlarındaki hafif çukur bölgeye uygulanan şakak dolgusu ile alın bölgesi ve yüz hattında dolgunluk ve hacim sağlar. Yaşa bağlı olarak şakak bölgesindeki yağ dokusunun zamanla kaybolması, cildin sarkmasına yol açmaktadır. Bu durum kaş ve alın bölgesinde de çöküntü ve sarkma oluşumuna neden olmaktadır.

Şakak bölgesindeki cildin yapısı ince bir dokuya sahiptir. Bu bölgedeki mimikler yaş ilerledikçe kırışıklık oluşabilen bir özelliğe sahiptir. Şakaklardaki yağ kaybına bağlı oluşan çöküntülerde alın ve kaş bölgesinde daralma meydana gelmektedir. Göz kapağındaki sarkmalar ve gözlerin çevresindeki kemikler gözle görülür bir hal almaktadır. 

Dolgu yapılacak bölge hassas bir yapıya sahip olduğu için işlem yapılırken oldukça dikkatli olunmalıdır. Yüz hatları bozulmadan elmacık kemikleri ile orantılı olacak şekilde dolgu yapılmalıdır. Bunun için şakak dolgusu tedavisi bir sağlık kuruluşunda uzman hekimler tarafından uygulanmalıdır.

Şakak Dolgusu Ne İşe Yarar?

Cildin hacmini ve elastikiyetini kaybetmesi, şakakların çökük ve kırışık görünmesine yol açmaktadır. Bu durumda kişiler olduğundan daha yaşlı ve yorgun görünebilirler. Dinç ve genç bir görünüme kavuşmak isteyen bireyler tarafından şakak dolgusu tercih edilen bir işlemdir.

Temporal fossa olarak adlandırılan görünümü yelpazeye benzeyen kaslar şakak kısmında bulunmaktadır. Cildin bu kısımlarındaki hacmin azalması; yaşlanmak, çevresel faktörler gibi pek çok etki ile görünür hale gelmektedir. Derinin incelmesi ile damarlar görünür hale gelmesi kişinin yorgun ve olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olmaktadır.

Mimiklerimizin yer aldığı şakaklar, göz hareketlerine de bağlı olarak göz çevresinde kırışıklık oluşmasına neden olmaktadır. Hacmini kaybeden bu bölgelerin yeniden hacim kazanması şakak dolgusu tedavisi ile mümkündür. Bu işlemden sonra hasta daha dinç ve genç bir görünüme kavuşmaktadır.

Şakak dolgusu tedavisi için ince ve kalın olmak üzere iki farklı dolgu kullanılmaktadır. İnce dolgular genellikle yüzde oluşan çizgiler ve kırışıklıklar için tercih edilirken, kalın dolgular cilt yüzeyinde oluşan çöküntülerde ve çukurluklarda kullanılmaktadır. 

Şakak Dolgusu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şakakların kaybettiği hacmin yeniden kazandırılabilmesi ve şekillendirilebilmesi için dermal dolgu prosedürleri uygulanmaktadır. Uygulanan işlem hasta için ağrısız ve acısız bir tedavidir. İşlem yapılmadan önce bölgeye sedasyon içerikli krem ya da lokal anestezi uygulanır. Etki etmesi için 10-15 dakika bekletilir. Antiseptik solüsyon uygulanarak bölgenin temizlenmesi sağlanır.

İşlem yapılacak bölge için belirlenen dozdaki dolgu enjeksiyonu çok ince uçlu iğne ile direkt olarak uygulanır. Bu işlem yaklaşık olarak 15-30 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Uygulamadan hemen sonra dolgunun etkisi gözlemlenebilir. Hastanın kısa sürede yaşamına ve iş hayatına dönebilmesi ile oldukça avantajlı bir işlemdir.

 

Dolgu Uygulamaları ile Göz Kapakları Gerginleşir mi?

Tedavi acılı mıdır, ağrı yapar mı?

Şakaklar yüzümüzde hassas noktalar olduğu için genelde insanların aklına ağrılı olup olmadığı takılsa da bu işlem ağrısız ve acısız bir yöntemdir. İşlem lokal anestezi ya da anestezi etkili krem uygulanarak yapılmaktadır. Böylelikle hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi mümkün değildir. Dolgu enjeksiyonu işlemi kolaylıkla tamamlanan bir tedavidir.

Şakak dolgusu göz kapaklarını da kaldırır mı?

Dolgu uygulamalarının genelinde olduğu gibi şakak dolgusu uygulamasında da tek bir bölgeye yapılsa da yüzün diğer bölümlerinde de gerginlik ve dolgunluk etkisi sağlamaktadır. Bu sebeple şakak dolgusu ile göz altı bölgesi ve göz kapaklarında da gerginlik sağlanmaktadır, hatta oluşmuş kaz ayakları dahi bu dolgu ile etkisini azaltacaktır.

Şakak Dolgusu Kimlere Uygulanabilir?

Anti-aging yüz gençleştirici bir uygulama olan şakak dolgusu, genellikle yaşlanma belirtilerini azaltmak için kullanılır. Bu ameliyatsız estetik işlem, şakak bölgesindeki hacim kaybı veya çöküklüklerin düzeltilmesi gibi sebeplerle tercih edildiğinden genç ve orta yaşlı herkes tercih edebilir. Yani 18 yaşını tamamlamış kendi kararını alabilen kişiler bu uygulamayı yaptırabilir.

Şakak dolgusu cilt altına hyalüronik asit enjekte edilmesi gibi basit bir süreci içerdiğinden genç yaşta yaptırılması halinde herhangi bir sorun doğurmamaktadır. Hyalüronik asit geçici bir dolgudur cilde herhangi bir zararı bulunmaz.

Kimler dolgu yaptırmamalı?

Şakak dolgusu riskleri ve yan etkileri olan bir uygulama olmasa da bazı kişilerde cilt yapısına bağlı olarak veya sağlık durumunu etkileyebilecek alerjileri olanlar gibi kişilerde uygulanmaması daha sağlıklı bir karar olabilir. 

Genel olarak şu kişilerde dolgu işlemi yapılmaması daha sağlık olacaktır:

  • Hamilelik döneminde olan kadınlara
  • Emzirme evresinde olan kadınlara
  • Kalp ve damar hastalığı olanlara
  • Diyabet hastalarına
  • Cildinde enfeksiyon olan bireylere
  • Kanında pıhtılaşma sorunu olanlara
  • Sağlık geçmişinde felç hikayesi olan bireylere
  • Dolgu maddesine alerjik reaksiyon gösteren bireylere uygulanması tavsiye edilmemektedir.

Şakaklara Uygulanan Dolgu Maddeleri Nelerdir?

Genel olarak şakaklarda kullanılan dermal dolgu maddeleri ince ve kalın olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Dolgular işlem yapılacak bölgeye göre tercih edilmektedir. İnce dolgular cilt üzerindeki ince yapılı kırışıklıklarda, kalın dolgular da çöküntülerde ve çukurluklarda kullanılmaktadır. Dolgu maddeleri 4’e ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Polilaktik asit içerikli dolgu: Mimiklerde ve kırışıklıklarda kullanılan dolgulardır. Cilt üzerindeki hacim kayıplarında kullanılan bir madde değildir.
  • Kalsiyum hidroksiapatit dolgu: Laboratuvar ortamında üretilen bu dermal dolgu maddesinin içeriğinde su bazlı jel ve mikro partiküller bulunmaktadır.
  • Hyalüronik asit içerikli dolgu: Şakaklarda kullanılan dolgu maddesidir. Hayvansal madde içeriğine sahip olmaması nedeniyle diğerlerinden farklıdır. İnsan vücudunda bulunan bir maddedir. Uygulandığı bölgede hyalüronik asit üretimin uyararak cilde hacim kazandırır, çukurları ve çöküntüleri ortadan kaldırır. Bu madde su tutma özelliğine sahip olması ile cildin nem dengesini korumasını ve cildin sıkılık kazanmasını sağlar. Antioksidan bir maddedir. Ciltteki zararlı kimyasallarla savaşır.
  • Polikaprolakton içerikli dolgu: Dermal dolgu çeşitlerinden biridir. Mimik ve ince kırışıklıkların tedavisinde kullanılan ince dolgulardandır.

Şakak Dolgusu Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Doktor tarafından yapılan muayeneye bağlı olarak yapılan sakak dolgusu tedavisi yaklaşık 20-30 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Şakak bölgelerinde belirgin çukurluklar ya da kırışıklıklar bulunan bireyler güvenle bu tedaviyi tercih edebilir. Böylelikle kendinizi daha mutlu ve özgüvenli hissettiğiniz genç ve sağlıklı görünüme ulaşabilirsiniz.

Genellikle yaşlanma etkileri ile şakak dolgusu işlemi tercih edilse de bazı durumlarda genetik faktörler de şakakların kırışık ya da çökkün görünmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarda yaşlılık etkilerini gidermek yerine bu tip belirtilerden şikayetçi olan genç yetişkinler de uygulamayı tercih edebilirler.

Hastaya yapılan muayene doğrultusunda hangi dolgu maddesinin kullanılacağı ve işlem yapılacak bölgeler belirlenmektedir. Şakakların her ikisine de en az 1 ml dermal dolgu uygulanması önerilmektedir. Uygulamadan önce işlem yapılacak bölgeye anestezi uygulanarak tedavi sağlıkla sonuçlanmaktadır.

Dolgu işlemi çok uçlu iğnelerle yapılabildiği gibi kanüllerle de uygulanmaktadır. Kanüller, dolgunun daha kontrollü uygulanmasını ve işlemden sonra morarma riskinin azalmasını sağlar. İşlemden sonra şakaklarda 1-2 gün süreyle hafif şişlikler oluşsa da bu normal bir reaksiyondur. İşlemden sonraki kontrollerde doktor gerekli görürse küçük müdahalelerle dolgu yapabilir. 

 

Şakak Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?

Dolgu Ne Kadar Süre Kalıcıdır?

Genellikle şakak bölgesine uygulanan dolgular ortalama 9-15 ay boyunca kalıcılığa sahiptir. Dolgular 1,5 yıla kadar rahatlıkla kullanılabilir. Farklı maddelerle yapılan dolgu işleminde kalıcılık süresi de değişiklik göstermektedir. Dolgunun etkisini yitirmesi durumunda işlem tekrar uygulanabilir.

Sıklıkla kullanılan dolgu maddeleri kalıcı değildir. Hastanın yapılan işlemi beğenmemesi ya da yanlış bir tedavi uygulanması durumunda işlemin geri alınabilmesi için bu önemlidir. Kalıcı etkiye sahip olan dolgu maddeleri günümüzde kullanılmamaktadır.

Cildinize ve şakak bölgenizin durumuna göre doktor tarafından en uygun dolgu maddesi belirlenir. Dolgu maddesini cilt üzerindeki kalıcılığını belirleyen pek çok faktör vardır. Bunlar; dolgu maddesinin türü, kişinin yaşı ve kilosu, uygulanacak olan dolgu miktarı, hastanın cilt tipi ve dolgu maddesinin uygulanış biçimi olarak sıralanabilir. Kalıcılık etkisi kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için net bir süre belirlemek mümkün değildir. 

Dolgu ne kadar sürede oturur?

Şakak dolgusu uygulandıktan sonra operasyon bölgesinde şişlikler ve kızarıklıklar olduğundan etkisi hemen anlaşılamayabilecektir. Tedavi uygulandıktan sonraki 1-2 gün içerisinde şişlikler inince oturmuş dolgun bir görünüm anlaşılabilecektir. Şakak dolgusunda uygulanan enjeksiyon kas dokusuna bir müdahalede bulunmaz bu sebeple kaslarda kalkma şişme gibi durumlar görülmeyecektir.

Şakak Dolgusunun Faydaları Nelerdir?

Kişinin genç ve hoş bir görüntüye kavuşarak mutlu hissetmesini sağlamasının yanında şakak dolgusu tedavisinin pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlar;

  • Şakakları sağlıklı ve hacimli bir görüntüye kavuşturur.
  • Kırışıklıkları azaltarak canlı bir yüze kavuşmanızı sağlar
  • Mimiklerin derinleşmesi ile oluşan çizgileri ortadan kaldırır.
  • Yüzdeki asimetriyi bozan bölgelerin dolgu ile orantı kazanmasını sağlayarak yüzde simetrik bir görüntü oluşturur.
  • Alın bölgesinin ve kaşların kaldırılmasını sağlar.

Yani özet olarak şakak dolgusu şakak bölgesinde hacim ve dolgunluk sağlayarak kaş ve alın bölgesinde estetik bir görünüm sağlar. Yüze daha dolgun bir görünüm sağlayan şakak dolgusu aynı zamanda alın bölgesindeki kırışıklıkların görünümünü de azaltmaktadır.

Tedavinin riskleri ve yan etkileri nelerdir?

Şakak dolgusu tedavisinin bilinen herhangi bir ciddi yan etkisi bulunmamaktadır. Şakaklar yüzdeki ve cildimizdeki en hassas noktalardan biri olması sebebi ile yapılan işlemin ya da herhangi bir tedavinin dikkatle uygulanması gerekmektedir. Bunun için bir sağlık kuruluşuna başvurarak alanında uzman hekimlere muayene olmalı ve işlem yaptırmalısınız.

İşlem yapılırken dikkat edilmesi gereken tedaviden sonra morarmanın en az şekilde oluşmasını sağlamaktır. Tedaviden sonra morluk oluşması normal bir reaksiyondur. Bunun yanında ciltte şişlik ve hafif derecede kızarıklıklar oluşabilir. Kalıcı bir yan etki değildir. Birkaç gün içinde kaybolmaktadır.

Şakak Dolgusu Tedavi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Şakak dolgusu yaptırmadan önce dikkat etmeniz gerekenler;

  • Tedaviden önce mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve bir tedavi planı oluşturmalısınız. Doktorunuz tarafından işlemin nasıl yapılacağı ve hangi dolgu maddesinin kullanılacağı ile ilgili bilgiler verilir. 
  • İşlemde bir hafta öncesinde; aspirin, gingko biloba, yeşil çay, sarımsak, ağrı kesici, ginseng gibi gıdaların tüketimine ara verilmelidir. Bu yiyecekleri temel özelliği kan sulandırıcı etkiye sahi olmasıdır. İşlemden sonra morluk oluşumun önüne geçilebilmesi için tüketilmemeleri önemlidir.

İşlemden sonra dikkat etmeniz gerekenler ise;

  • Vücudu yorabilecek ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. 
  • Fiziki anlamda yorulabileceğiniz durumlardan işlemden sonraki 4-5 saat uzak durmalısınız.
  •  Yüzünüzde şişlik, kızarıklık ya da morluk oluşmuşsa çok soğuk ya da çok sıcak ortamdan kaçınılmalıdır.

Şakak Dolgusu Diğer Estetik İşlemler ile Uygulanabilir Mi?

Şakak dolgusu tedavisinde cilde ısı uygulanmayan işlemler haricindeki estetik prosedürleri ile birlikte güvenle uygulanabilir. Cilde ısı veren uygulamalar;  

Bu tür işlemler dolgu esnasında cilde uygulanırsa şakak dolgusunun kalıcılık süresini kısaltan bir etki oluşturur. Bu sebeple ısı içeren işlemlerin şakak dolgusu tedavisinde uygulanılması tavsiye edilmemektedir.

Şakak Dolgusu Fiyatları

Diğer dolgu uygulamalarında olduğu gibi şakak dolgusunda da doktorunuz ile ön görüşme sürecinde gerekli analizler yapılmakta ve süreç planlanmaktadır. Bu süreçte doktorunuz size operasyona dair tüm konularda bilgilendirmektedir, uygulama sonrası ve fiyat konusunda danışabilirsiniz.

Ayrıca şakak dolgusu ile beraber farklı estetik uygulamalar da gerçekleştirmek istediğinizde doktorunuz size uygun bir planlama sağlayacak ve süreci tasarlayacaktır. Hem operasyon öncesi hem operasyon sonrası için doktorunuza dolgu süreciyle ilgili tüm konuları danışabilirsiniz.