Doğuştan sakalı olmayan veya yaş ilerledikçe sakalları dökülen kişiler için sakal ekimi iyi bir çözümdür. Sakal ekimi sonrası uygulanan bakım uygulamaları, ekim tedavisinden sonra sakalların daha gür çıkmasını ve kısa sürede tedavi olmasını sağlayacaktır. 

Sakal Ekimi Sonrası Tıraş Nasıl Olmalıdır?

Sakal ekimi sonrası bakım uygulamaları yalnızca sakalların gür çıkması için önemli değildir. Tedavi sonrasında oluşabilecek iz, kızarıklık ya da yara kabuklarının daha kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.  Bu sebeple sakal ekimi sonrası sürecin doğru yönetilmesi ve bakım uygulamalarının iyi bir şekilde yapılması önemlidir.

Sakal Ekimi Nedir?

Sakal ekimi günümüzde erkekler tarafından sıklıkla tercih edilen estetik operasyonlardan biridir. Bu uygulamanın tercih edilme sebepleri şu şekildedir:

  • Sakalda dökülme (Dökülmeler saç ile birlikte de olabilir bağımsız da olabilir.)
  • Bölgesel kıl kökü kaybı
  • Doğuştan sakalsız olma (köselik)

Bu şikayetleri yaşayan kişiler için tedavi edici bir yöntemdir. Sakal dökülmesi birçok sebeple görülebilir. Bunlar; genetik aktarım, hormonal bozukluklar, travma ve kazaya bağlı olarak dökülmeler ve yanık gibi sebeplerle dökülmeler meydana gelmektedir. Prosedür; hastanın ense bölgesindeki kıl köklerinden alınan donörlerin sakal oluşturması için cilde ekilmesidir.

Sakal ekimi saç ekimi yöntemleri olan FUE veya DHI teknikleri ile yapılmaktadır. En güncel ekim yöntemi olan bu teknik sayesinde kişinin sakallarının doğal bir görünüş elde etmesini sağlamaktadır.

Ayrıca “DHI ve FUE Tekniklerin Arasındaki Farklar Nelerdir?” yazımızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Uygulanan tedavi sonrasında ortalama 6-9 ay içerisinde sakallar çıkmaktadır. Bu sürecin hızlanmasını etkileyen en önemli unsur doğru sakal bakım uygulamalarıdır.

Sakal Ekimi Operasyonları

Erkeklerin estetik görünümünü etkileyen ve vazgeçilmez unsurlardan biri olan sakal ve bıyıklar, kişinin özgüveni üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Kıl köklerinin eksik olmasını durumunda sakal oluşmaması ya da sakalların zamanla dökülmesi insanlarda bir memnuniyetsizlik oluşturmuş, bunun sonucunda da çeşitli sakal tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.

Sakal ekilmesi, günümüzde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Sağlık turizminde de önemli bir paya sahip olan bu operasyon sayesinde bıyık ve sakal oluşumu iyileştirilmekte ve kişiye estetik bir görünüm kazandırmaktadır. 

FUE veya DHI teknikleri ile uygulanan sakal ekimi işleminde ense bölgesinden alınan donörler (kıl kökleri) sakal bölgesine yerleştirilmektedir. Bu tekniklerin tercih edilme sebebi; oldukça hızlı bir şekilde uygulanması ve enseden alınan kıl köklerinin hava ile temasının minimum olmasıdır. Avantajları sayesinde verimli teknikler olarak tercih edilmektedir.

Saç ekiminde de uygulanan bu tekniklerin sakal ekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Üzerinde durulması gereken alanlar;

  • Ekim yapılan bölgede kızarıklık 
  • Kabuklanmalar
  • İyileşme süreci
  • İyileşme sürecinde uygulanan bakım
  • İlk tıraş ve yıkama

Sakal Ekimi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sakal kıllarının sıklaştırılması, dökülen bölgelerin doldurulması ya da tamamen sakalsız olan bireye yeni bir estetik görünüm kazandırılması amacıyla sakal ekimi yapılmaktadır. Bu uygulama öncesinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • İşlem yapılmadan en az üç gün önce alkol ve sigara kullanımına ara vermeniz tavsiye edilmektedir. Alkol tüketiminin devam etmesi iyileşme sürecini yavaşlatabilir, ekim sırasında kanama oluşma ihtimali artırabilir.
  • Tedavi öncesinde kan sulandırıcı ilaçların ve gıdaların tüketimine ara verilmesi önemlidir. 

Sakal Ekimi Sonrası Kızarıklık ve Kabuklanma

Sakal ekimi prosedürü bazı komplikasyonlar barındırmaktadır. Bunlardan biri de kızarıklık ve kabuklanma durumlarının meydana gelmesidir. Bu belirtiler normal karşılanan uygulama sonrası görülen etkilerdir. 

Zamanla kaybolan bu belirtilerin yanı sıra yeni ekilen kıl köklerinde oluşan sivilceye benzer kızarıklıklar da normal belirtilerdir. Herhangi bir şekilde müdahale gerektirmemektedir. Kıl köklerinin ciltte delik açılarak ekilmesi kabuklanmanın ana nedenidir. Kızarıklık gibi müdahale edilmesine gerek duyulmayan bir komplikasyondur.

Bu aşamada dikkat edilmesi gerekenler;

  • Kızarıklık ve kabuklanma oluşumunu normal karşılamak
  • Sakal bölgesine herhangi bir fiziksel temastan kaçınmak

Sakal bölgesinin temastan uzak tutulması yeni ekilen kıl köklerinin hasar görmemesini sağlarken bakteri oluşumunu engellemektedir. Kızarıklık zamanla yok olmakta kabuklanmalar ise 3. günden itibaren azalmaktadır. Önemli olan ve dikkat edilmesi gereken yüze fiziksel temastan kaçınmaktır.

Sakal Ekimi Sonrası Görüntü Nasıldır?

Enseden alınan kıl köklerinin delikler açılarak cilde ekilmesi işlem sonrasında ciltte kızarıklık ve kabuklanma oluşumuna neden olmaktadır. Bu belirtiler tedavinin normal komplikasyonları olarak kabul edilen durumlardır. 3. günden itibaren kaybolmaktadır. Sakalların ilk kez yıkanma işlemi ve bakım uygulamaları bu belirtileri ortadan kaldırmaktadır.

Kıl kökleri sakalların çıkış yönüne doğru ekilmektedir. Yüze herhangi bir darbe alınması durumunda kökler yerinden oynayabilir ve kılların çıkış yönü değişebilir. İşlem sonrasında cilt kabuklanmış ve kızarık bir görüntü oluşturur. Yüzünüze aldığınız bir darbe bu görünümün kalıcı hale gelmesine yol açabilir. 

Doğal ve Gür Sakallar Nasıl Çıkar?

Sakal Ekimi Sonrası İyileşme Süreci

Sakal ekimi ile saç ekimi prosedür olarak aynı olsa da sakal ekiminde tedavi yüze uygulandığı için iyileşme süreci daha uzundur. Bu sürenin daha kısa sürmesi ve hızlı bir şekilde iyileşme için doğru sakal bakımı teknikleri uygulamanız önemlidir.

Kıl kökleri cilde ekilirken delik açılarak ekim işlemi yapılmaktadır. Bu sebeple işlem sonrasında açılan deliklerde kabuklanma meydana gelmekte, kızarıklık oluşmaktadır. İşlemden sonra doktorunuzun önerdiği krem ve sakal yıkama uygulamaları ile kabuklar yaklaşık 1 hafta sonra dökülür.

Saç ekiminde şok dökülme olarak adlandırılan bir evre bulunmaktadır. Bu süreç sakallarda da oluşur. Ekimden sonraki 1 ay içerisinde kıl kökleri dökülmekte sonraki süreçte yeniden uzamaktadır. İşlemden sonraki ilk 3 gün boyunca istirahat etmeniz tavsiye edilmektedir. Olası bir bakteri ve fiziksel temas riskinden böylelikle korunabilirsiniz.

Sakal ekilmesi işlemi yaklaşık olarak 3-6 saat sürmektedir. İşlemden sonraki ilk 1 hafta önemlidir. Bu süreçte şu hususlara dikkat etmeniz sakallarınızın sağlıklı uzamasını sağlar ve kıl köklerinizin hasar görmesine engel olmaktadır:

  • Saç ekimi işleminden sonraki ilk üç gün alkol ve sigara tüketiminden uzak durmanız tavsiye edilmektedir. İyileşme sürecinin hızlı ilerlemesine yardımcı olmaktadır.
  • Hastanın terlemesi kıl köklerinin yerine tutunmasını zorlaştırabilir. Terlemeye sebep olabilecek egzersiz ve spor yapılmamalı, cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. 
  • Kış aylarında sakal ekimi yaptıran bireyler atkı ya da boğazlı kıyafetlerden uzak durması önemlidir. Kıl köklerine temas edecek kıyafetler tercih etmemelisiniz.
  • Protein tüketimi sakal dokusunun onarılmasına etki edebilir. Beslenme programınıza protein içeren gıdaları ekleyebilirsiniz. A, C, D, E vitaminlerini ve B grubu vitaminlerinden B7 ve B12 vitaminlerini tüketebilirsiniz.
  • Sakal ekiminden sonra kıl köklerinin zarar görememesi için uyku sağlığınıza dikkat etmeli ve sırt üstü pozisyonda uyumalısınız. Yüzünüzün yastığa temas etmemesine dikkat etmeniz kıl köklerinin korunması bakımından önemlidir.
  • İyileşme sürecinde işlemi uygulayan hekim ile sürekli irtibat halinde olunmalı, süreç hekim tarafından takip edilmelidir. 
  • Yüzünüzün kaşınması durumunda sert bir nesneyi köklere değdirmemeli ve cilde baskı uygulamamalısınız.
  • Doktorunuzun bilgisi dahilinde uygulanacak ilk yıkama yapılmadan önce cildinize herhangi bir kimyasal madde ve su değdirmemeniz önemlidir.

Sakal Ekimi Sonrası Bıyık ve Sakal Bakımı

Sakal ekimi sonrası süreçte yüze uygulanacak bakımın doğru şekilde uygulanması kıl köklerinin cilde sağlıklı bir şekilde tutunarak gelişmesi bakımından oldukça önemlidir. İlk 6 aylık süreçte jilet ile tıraş olmanız önerilmemektedir. 6 ay sonra sakallarınız yavaş yavaş şekil almaktadır. Bu süreçten sonra dilediğiniz şekilde tıraş olabilirsiniz (jilet, tıraş makinesi vb.). 

Sakal bakımı sonrası için şu hususlara dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir:

  • Yoğun kimyasal maddeler içeren ürünler sakallarınızın yapısal olarak sertleşmesine ve daha yavaş bir biçimde uzamasına neden olabilir.
  • Sakal yıkamak için kullandığınız ürünlerin doğal olması ya da sakal için üretilmiş ürünler olması tavsiye edilmektedir.
  • Sakallarınız için doktorunuz tarafından tavsiye edilen losyon ya da kremlerin düzenli olarak kullanılması önemlidir.
  • Kıl köklerine uygulanacak bitkisel yağlar içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile sakallarınızın gür bir şekilde çıkmasını sağlarken kıl köklerini tetikleyerek hızla uzatır.
  • A, E ve K vitaminleri cildin doğal olarak nemlenmesini sağlayan vitaminlerdir. Çiğ badem yağı ve doğal zeytinyağının içinde bulunan bu vitaminler sakallarınızın nemlenmesini ve kan dolaşımının artmasını sağlar. Sakalınızın gür olmasını sağlar.
  • Saç ve sakal çıkması için kullanılan ürünlerden biri de sarımsaktır. Cildinizi temizledikten sonra sarımsağı yumuşak hareketlerle masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Kıl köklerinizin hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olacaktır.
  • Sakala masaj etkisi uyandıran sakal tarama işlemini ekimden 1 ay sonra uygulamaya başlayabilirsiniz. Bunun için dişleri geniş olan bir tarak tercih ediniz. Taramak kan dolaşımının artmasını sağlar ve sakalların uzamasına yardımcı olur.

Sakal Ekimi Sonrası İlk Yıkama Nasıl Yapılır?

Sakalların yıkanması ekim işleminden sonraki en önemli uygulamadır. İşlemden sonraki 3. gün işlemin yapıldığı sağlık kuruluşunda ya da doktorun direktifleri doğrultusunda evde yapılabilir. Yıkama işlemi şu şekilde uygulanmalıdır:

  • Yıkama gerçekleştirilirken baskı oluşturacak hareketlerden kaçınmalı, yumuşak hareketlerle sakal yıkanmalıdır.
  • Kıl kökü ekilen deliklerdeki kabuklar yıkama işleminin ardından dökülmektedir. Yıkama işleminde doktorunuzun tavsiye ettiği losyon kullanılmalıdır. Bu losyon yaklaşık olarak cilt yüzeyinde 45 dk bekletilmelidir.
  • Losyon ufak hareketlerle ciltten temizlenmelidir.
  • Kullanılacak su ılık olmalıdır. 
  • Yıkama bittikten sonra sakalların doğal bir biçimde kuruması sağlanmalıdır.
  • Bu işlemi haftada 3 kere uygulayabilirsiniz.

Sakal Ekimi Sonrası Tıraş Olma

İlk kez tıraş olmak isteyen hastaların ekim sonrasında 15 gün beklemesi gerekmektedir. Bu süreçte kıl kökü ekilen bölge iyileşir, ilk yıkama gerçekleşir, kızarıklık ve kabuklanmalar büyük oranda kaybolur.

15 gün kıl köklerinin tutunması için yeterli bir süre olarak kabul edilse de sakallar ortalama 6 ayda uzamaktadır. Tıraş olduktan sonra ekim işlemi yapıldığı belli olmaması için bir süre daha beklenebilir. 

Sık Sorulan Sorular

Sakal ekimi ne kadar sürede iyileşir?

Kıl köklerinin ekilmesinden sonra ekim yapılan bölgelerde ufak çaplı kabuklanmalar görülür. İlk 1 hafta sakal bakımı için önemlidir. Bu süreçte doktorun direktifleri doğrultusunda yıkama ve bakım yapılırsa kabuklar ortalama 7-10 gün içerisinde dökülmektedir.

Sakal ektirdikten sonra ne yapılır?

Sakal ekilirken kıl kökleri nokta büyüklüğünde delik açılarak cilde yerleştirilmektedir. Bu süreçte alkol ve sigara tüketmemeli, yüzü yoracak hareketlerden kaçınmalısınız. Herhangi bir spordan uzak durulmalıdır. İlk üç gün cinsel bir aktivitede bulunmamalısınız.

Sakal ekimi sonrası ne zaman çıkar?

Ekilen sakalların çıkması ve uzaması sakal ekiminden sonraki 6-9 ay içerisinde gerçekleşmektedir. Bu süreci etkileyen unsur sakal bakımının doğru şekilde uygulanmasıdır. Böylelikle sakalların daha hızlı şekilde uzaması sağlanır.

Sakal ekimi kaç ayda uzar?

Sakallar ortalama 2-3 ay içinde uzar ve çıkmaya başlar. Ameliyattan sonraki 1 yıl içerisinde sakalların son haline gelmesi beklenir. Kıl kökleri kişinin kendinden alındığı içi kalıcı bir uygulamadır.

Sakal ekimi iz kalır mı?

Sakal ekimi günümüzde sıklıkla başvurulan çok kolay ve hızlı bir şekilde uygulanan estetik tedavi yöntemidir. Kıl köklerinin ekilmesi vücutta sonradan kalıcı bir iz bırakmamaktadır.