Sakal ekimi, genellikle kişilerin köselik, sakalda seyreklikler olması veya favori çizgisi oluşturma gibi estetik sorunlarla başvurduğu bir operasyondur. Sakal ektirmedeki işlemler aşama olarak saç ekimindeki yöntemlerle aynı süreci içermektedir.
Saç ekiminin üst düzey teknikleriyle gerçekleştirilen bu operasyonlar günümüzde epey ilerlemiş bir evrededir. Öyle ki neredeyse her sakal sorunu bu ekim operasyonları ile tedavi edilebilmektedir.
Bu yazımızda sakal ekimi nedir, nasıl uygulanmaktadır ve sakal ekimi yöntemleri nelerdir, kimler sakal ektirebilmektedir, tedavinin maliyet ve fiyatları hangi kriterlere göre belirlenmektedir, ameliyat öncesi ve sonrası süreçte sizi neler bekliyor ve sakal ekimi hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik.
Sakal Ekimi Nedir?
İşlem saçtan alınan kıl köklerinin yüzdeki sakal bölgesine ekilmesi sürecini kapsamaktadır. Saçın genellikle arka bölgesinden toplanan kıl kökleri sakal operasyonu için uygun bir yapıya sahiptir. Bu kıl kökleri sakal alanına, kılların çıkma açısı hesaplanarak tek tek ekilmektedir.
Sakal ektirme işlemiyle beraber bıyık ekme işlemi de gerçekleştirilebilmektedir. Bıyık ekimi operasyonu da aynı şekilde, saç bölgesinden toplanan kıl kökleri ile uygulanmaktadır. Saç alanından toplanan bu kıl köklerine greft adı da verilmektedir.
Saç ekiminde olduğu gibi sakal ve bıyık ekimi işlemlerinde de greft sayısı operasyonun tüm sürecini etkileyen önemli bir detay faktör konumunda bulunmaktadır.
Operasyonda genellikle iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu iki yöntem ise FUE ve DHI metotlarının uygulamadaki farkından kaynaklanmaktadır. FUE yönteminde sakal bölgesine küçük kanallar açılmaktadır ve daha sonra kıl kökleri bu kanallara ekilmektedir. DHI yöntemindeyse kanallar açmadan sakal ekimi gerçekleştirilmektedir.
Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?
Ekim operasyonu şu aşamaları içermektedir;
- Uzman doktor, saç alanınızı ve sakal bölgenizi analiz eder
- Analizden sonra ekim yapılacak greft sayısı ve uygulanacak metotları tespit eder
- Bu aşamadan sonra doktorunuz sakal bölgesi için greftleri toplamaya başlar
- Greft toplama işlemi sonrasında doktorunuzun uygulayacağı yöntem iki farklı şekilde olmaktadır
- FUE yöntemi uyguluyorsa greft saç kökleri bir solüsyonda bekletilirken sakal bölgesinde küçük kanallar açılacaktır
- DHI yöntemini uyguluyorsa sakal bölgesinde kanal açma işlemi gerçekleştirmeden doğrudan toplanan greft kökleri belirlediği sakal alanına ekecektir
- Bu sakal ekme işleminde genellikle bir seansın kapsamı olan 500 – 600 greft ekilmesi 2 ila 3 saat sürebilmektedir
- Köselik gibi tüm sakal bölgesinin sürece dahil olduğu operasyonlar ise birkaç seansta gerçekleştirilebilmektedir
- Operasyon sonrası ilk aylarda sakalınızda şok kıl dökülmeleri gözlenebilecektir
- Şok dökülmelerden sonra sakalınız birkaç aylık süreçte sağlıklı şekilde uzamaya ve normal görünümünü almaya başlayacaktır
Kimler Sakal Ektirebilmektedir?
Sakal bölgesinde köselik, seyreklik bulunan veya sakalını dolgunlaştırmak isteyen hatta favori sakal hattının düzeltmek için bile isteyen herkes sakal ektirebilir.
Sakal ekme operasyonu için saçınızın arka bölgesinden belirli miktarda kıl kökü alınacaktır. Daha sonra ekilen sakallar kişinin kıl yapısına uygun, doğal bir şekilde ve sakal formunda uzayacaktır.
Ekilen kıl kökleri, uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilirse sakal ekildikten sonra doğal bir şekilde uzayacaktır. Sakal ekildikten sonra ilk 1 – 2 ay şok dökülmeler gözlenebilecektir. Şok dökülmelerden sonra sakal tekrardan uzamaya başladığı süreçte yavaş yavaş doğal bir görünüm alacaktır.
Operasyon sonrası, ilaçların da düzenli kullanılması halinde yaralar ve kabuklanmalar 2 haftalık süreçte önemli ölçüde kaybolacaktır. Daha sonraki 1 aylık zaman diliminde, yara ve kabuklar gözle ayırt edilemeyecek kadar kaybolacaktır.
Sakal ekme operasyonu lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir ve işlem sırasında acı duymazsınız. İşlem bittikten sonra yaralar ve kabuklanmalar oluşmaktadır. Bu yara ve kabuklar doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçlar ile birkaç haftalık süre sonrasında azalıp yok olacaktır.
Operasyon Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Sakal ekimi öncesinde, sürecin işleyişine ve risklerine dair bilgi sahibi olmalısınız. Doktorunuzla yapacağınız ön görüşme aşamasında merak ettiğiniz konuları danışabilirsiniz.
Ekim yaptırmaya tamamen karar verdiyseniz, operasyona gitmeden önce şunlara dikkat etmelisiniz;
- Operasyon öncesi sigarayı bırakmanız tedavi için sağlıklı olacaktır
- Yine operasyon öncesi alkol tüketiminin bırakılması da ameliyatın sıhhati için gereklidir
- Kahve ve kafein içeren içecekleri ve bitkisel çayı tüketmemeniz de faydalı olacaktır
- Kullandığınız ilaçlar var ise doktorunuzu öncesinde bilgilendirmelisiniz
- Ekim işlemine yakın zamanlarda kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaması genel bir literatürdür
- Saç şekillendirici, yüzünüze sürdüğünüz krem veya losyon benzeri kimyasal içerikli ürünlerin kullanımına operasyon öncesi ara vermeniz sağlıklı bir tercih olacaktır
- Operasyona tok gitmeniz sizin için daha iyi bir tercih olacaktır, çünkü bazı operasyonlar uzun süreleri bulabilmektedir
- Saç ve yüzünüze temas etmemek açısından, giyip çıkarırken rahat edebileceğiniz kıyafetler tercih etmeniz kişisel konforunuz için de iyi olacaktır
- Tedavi sonrasında doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmayı aksatmayınız
(Bu maddelerde yer alan bilgiler tıbbi tavsiye niteliğinde değildir, detaylı bilgi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız!)
Operasyon Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Sakal ekildikten sonra yaraların ve kabukların tamamen iyileşmesi ve kaybolması 1 – 2 ayı bulabilmektedir. Bu sürece kadar doktor kontrolünüzü aksatmamanız, iyileşmenin hızlı gerçekleşmesi için önemlidir.
Operasyon sonrası ilk hafta kritik bir süreçtir, o yüzden bu süreçte doktorunuzun tavsiyelerine uymanız bu kritik evreyi rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
Ekim işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra, şunlara dikkat etmeniz faydalı olacaktır;
- İlk hafta kritik bir süreçtir, bu süreçte sakal bölgesine fiziksel temasta bulunmamaya dikkat ediniz
- Ameliyat sonrası 3 – 4 günlük süreçte sakal bölgenizi suyla temas ettirmekten kaçınmanız sağlıklı olacaktır
- İlk 1 ila 2 aylık süreçte sakal yağı ve sakal bakım ürünleri gibi kimyasal içeriği olan malzemeler kullanmamanız, enfeksiyon kapma riskinizi azaltacaktır
- Operasyon sonrasında yara ve kabuklanmalar için doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullanmayı aksatmayın
- Sakallarınızı hangi süreçte ve nasıl tıraş etmeniz konusunda doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır
(Bu maddelerde yer alan bilgiler tıbbi tavsiye niteliğinde değildir, detaylı bilgi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız!)
Operasyon sonrası eğer işlem başarılı geçmişse ve doktorunuzun önerdiği ilaçları da düzenli olarak kullanmışsanız yaralar 2 haftalık süreçte büyük oranda kaybolacaktır. Ekim sırasında kanal açarken atılan kesik izleri çok mikro düzeydedir cilt dokusu küçük delikleri hızlıca kapatacaktır.
Sakal ektirdikten sonra dikkat etmeniz gerekenlerin büyük bir çoğunluğu ilk haftalık süreç içerisindedir. İlk hafta sakal dokunuz çok hassas bir yapıda olacağından su ile temas etmesi ya da fiziki bir temasta bulunulması gibi durumlar kalıcı etkilere sebep olabilecektir. Operasyon sonrasında normal yaşamınıza olduğu gibi devam edebilirsiniz ancak normal bir gününüzde yüzmek, sakal bakım ürünleri kullanmak veya aşırı terlemenize sebep olabilecek aktiviteler varsa bunlara ara vermeniz sağlıklı olacaktır.
Sakal Ekiminin Avantajları Nelerdir?
Ekilen sakalların bir ömür kalıcı olması ile birlikte sakal ektirme operasyonunun şu avantajlarını da sayabilmekteyiz;
- Risksiz bir estetik cerrahi işlemidir
- Genel anestezi uygulaması gerektirmez
- Ağrısız bir işlemdir
- Diğer ekim operasyonlarına göre çok daha kısa sürmektedir
- Kıl kökleri tamamen sizin dokularınızdan alınır, yani uzayan sakal doğal bir sakaldır
- Her çeşit sakal sorunu sakal ektirme işlemiyle tedavi edilebilmektedir
- Sakal ile beraber bıyık ektirmek isterseniz bu da gerçekleştirilmektedir
- Operasyonun hemen sonrasında normal hayatınıza devam edebilirsiniz
Sakal Ekimi Riskleri
Her ne kadar sakal ektirme işlemi risksiz bir işlem olsa da operasyonun öncesi ve sonrasında şöyle küçük yan etkileri ve komplikasyonları olabilmektedir;
- Ekilen sakallarda 1 ila 2 aylık sürede şok dökülmeler görülebilmektedir (Normal bir durumdur)
- Sakalların normal görünümünü alması bazen birkaç ay sürebilmektedir
- Çok nadir de olsa operasyon sonrası ciltte şişmeler, morarmalar veya alerjik reaksiyonlar olabilmektedir
- Doku (greft) transferi işlemi olduğundan, nadir de olsa enfeksiyon kapma riski olabilir
- Operasyonu yaptıracağınız yerin uzmanlık sahibi olmaması olası komplikasyonları doğurabilir
Tedavi Fiyatları
Sakal ekimi tedavisi fiyatının belirlenmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında kişisel saç analiziniz yapılacaktır. Daha sonrasında saç yapınız için en uygun prosedür belirlenecektir.
Ameliyatınız olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirerek isteğiniz doğrultusunda tercihi size bırakacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Ekilen sakallar tamamen kalıcıdır. Operasyon, sağlam dokulara sahip saç köklerinden bir kısmının toplanarak sakallandırılmak istenen bölgeye ekilmesi sürecidir. Bu ekilen kökler tamamen kişinin kendi dokularına ait kıl kökleridir ve işlem sonrasında uzayan sakallar doğal bir sakaldır.
Sakal ektirmek için herhangi bir yaş sınırı olmasa da bu operasyon öncesinde hormonal durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. 20’li yaşlara kadar henüz hiç sakalı uzamayan kişiler de sakal ektirebilir ancak uzman doktor tarafından hormonal ve benzer incelemelerin yapılmasından sonra karar verilmesi en sağlıklısıdır.
25 ya da 30 yaşına kadar sakal bölgesinde herhangi bir sakallanma gözlenmemişse önce uzman doktora görünmeniz bunun sebebinin teşhisi açısından faydalı olacaktır. Eğer doktorunuzca da bir sakınca görülmediyse sakal ekimi operasyonuyla doğal sakallara sahip olabilirsiniz.
Öncelikle uzman bir dermatoloğa görünmelisiniz, gerekli görülürse hormonal test yaptırtacaktır ve onun sonucuna göre bir teşhiste bulunacaktır. Daha sonra doktorunuz da onayladıysa sakal ekimi ile doğal, gür ve kalıcı sakallara sahip olabilirsiniz.