Striort çatlak tedavisi; ciltteki çatlak izlerini gidermede uygulanan sıkılaştırıcı ve onarıcı bir uygulamadır. Çatlak çizgilerine etki ederek kolajen üretimini tetikler ve bağ dokunun güçlenmesini sağlar. Çatlakların onarılması ile izlerde %70-90 aralığında azalma gözlemlenir. Bu oran kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. 1 saat süren çatlak tedavisi 21 gün aralıklarla seanslara bölünerek uygulanır.
Cilt üzerinde en çok görülen problemlerden biri vücut çatlaklarıdır. Oluşumunda pek çok faktör etkilidir. Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan bu problem kişinin estetik açıdan rahatsız hissetmesine yol açabilir. Psikolojik açıdan olumsuz hisseden pek çok kişi cilt çatlaklarının tedavisi için farklı yöntemlere başvurmaktadır.
Topikal krem, doğal yağ ve masaj gibi çeşitli yöntemler çözüm olarak önerilse de kalıcı ve etkili bir çözüm değildir. Farklı düzeylerdeki çatlaklar için pek çok medikal estetik yöntemi bulunur. Striort çatlak tedavisi modern tedavi yöntemlerinden biridir. Dünya genelinde sıklıkla uygulanan popüler bir işlemdir. Tedavi sonrasında elde edilen sonuçlar oldukça başarılıdır.
Cilt Çatlağı Nedir?
Vücudun pek çok bölgesinde görülebilen deri yırtığı, cilt çatlağı olarak adlandırılmaktadır. Bazı bireyler ilk bakıldığında gözle görünür şekilde belirginliği olan çatlaklara sahip olabilir. Ciltte oluşan gerilmeler sonucu oluşan bu duruma pek çok unsur yol açabilir. Ciltte yıpratıcı bir etkiye sahip olan gerilmeler elastin liflere zarar verir. Oluşan etki, elastin bağların gücünü ve kalitesini kaybetmesine yol açar. Cilt üzerinde somut olarak görülen yırtıklar oluşur.
Yaygın kullanımda cilt çatlağı olarak bilinen deri yırtıklarının rengi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bazı insanlarda kırmızı bazı insanlarda beyaz renkte görülür. Cilt tabakalarının üst bölgesinin gerilmeye direnememesi sonucu oluşan yırtıklar olarak nitelendirilebilir. Deride yarık benzeri bir görünüme sahip olan çatlaklar belirgindir. Kaşınma, yanma ya da acı hissi oluşmaz. Fakat kişinin estetik anlamda yetersiz hissetmesine yol açabilir.
Ayrıca “Cilt Gözenekleri Nasıl Sıkılaşır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Cilt çatlakları neden olur?
Vücudun farklı farklı bölgeleri üzerinde oluşan cilt çatlaklarına pek çok faktör sebep olabilmektedir. Yanlış uygulanan egzersizler sonrası kas deformasyonları, hamilelik sonrası cildin aşırı esnemesine bağlı olarak oluşan çatlaklar, hormonal durumlar gibi birçok faktör değerlendirilebilir.
Genel olarak cilt çatlaklarını oluşturan faktörler arasında şunlar sayılabilmektedir:
- Kas yoğunluğunu artırmak için aniden yapılan egzersizler
- Ergenlik döneminde bağlı olarak vücudun gelişmesi
- Vücutta nem seviyelerinin yetersiz olması
- Hormonal değişimler
- Vücutta suyun yetersiz seviyede olması
- Hamilelik dönemi
- Tüketilen doğum kontrol hapları
- Kilo alıp verme sürecinin hızlı gerçekleşmesi
Yukarıda verilen nedenler arasında çatlak oluşumu için en etkili faktör hormonal değişimlerdir. Faktörler her kişide cilt yapısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bir hastada çatlak oluşmasına yol açan faktör diğer hastada geçerli olmayabilir. Cilt normalde %80 kolajen, %4 elastin proteini içerir. Bunlardan oluşan lifler gözenekli bir forma sahiptir. Ağ yapısındadır. Elastin liflerinin hasar görmesi çatlakların oluşmasına neden olur.
Cilt çatlakları için kesin çözüm nedir?
Cilt çatlaklarının oluşmasına dışarıdan önlem alınmasa da profesyonel tedavi ile giderilmesi mümkündür. Topikal olarak uygulanan kremler yüzeysel bir etkiye sahip olduğu için engel olamaz. Cilt çatlaklarını tamamen ortadan kaldırmada yeterli değildir. Genetik etkiler ve cilt yapısı başta olmak üzere pek çok faktör çatlak oluşmasına neden olmaktadır.
Hasta ilk olarak bir cilt uzmanı tarafından muayene edilir. Kişinin yaşı, cilt yapısı, çatlakların derinliği ve yoğunluğu, görüldüğü bölgeler detaylı olarak incelenerek tedavi planı hazırlanır. Hastalar tedavi sürecinde beslenme düzenlerine dikkat ederek yeni çatlak oluşumuna engel olmalıdır.
Genellikle dikkat edilmesi gereken dönem hamilelik sürecidir. Bu süreçte vücudun su düzeyi dengede tutulmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi düzenli bir şekilde beslenme programına dahil edilmelidir.
Striort Çatlak Tedavisi Nedir?
Striort çatlak tedavisi; deri üzerindeki çatlakları %80 oranında azaltmayı sağlayan güncel bir uygulamadır. Oldukça etkili bir işlemdir. Cilt çatlakları olarak bilinen deri yırtıklarına uygulanan prosedür; çatlaklarda bulunan kolajenin uyarılmasıdır. Bu uyarım orta moleküler sistem aracılığı ile elde edilir. İşlemde cilt üzerinde herhangi bir kesi oluşturulmadığı için cerrahi bir tedavi değildir.
Striort çatlak tedavisi lazer ya da iğne uygulamasını içermez. Ameliyatsız olması nedeni ile sıklıkla tercih edilmektedir. Çatlakların onarılmasını sağlayan bu işlem bir vakum sistemidir. Vücut üzerindeki tüm çatlaklarda tek tek vakumlama işlemi yapılır. Her yırtık izi dikkatle tedavi edilerek çatlaklar giderilir. Bu işlem özel bir tedavi sürecidir, seanslara bölünerek uygulanabilir.
Çatlak tedavisinde Striort yönteminin farkı nedir?
Son yıllarda popüler olan ve sıklıkla tercih edilen Striort çatlak tedavisinin diğer uygulamalardan farkı şu şekildedir:
- Vücutta çatlak oluşan tüm bölgelerde etkili bir uygulamadır.
- Tüm cilt tipleri için uygundur.
- Komplikasyon oluşma riski oldukça düşüktür.
- Herhangi bir iğne ya da kesi işlemi içermez. Bu nedenle güvenilir ve konforlu bir işlemdir.
- İlk seansta%70-80 oranında verim alınsa da gerekli görülmesi durumunda ek seans uygulaması yapılabilir.
- Hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissi yaşaması gibi bir süreci içermemektedir.
Striort Çatlak Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Striort çatlak tedavisi özel bir tedavi yöntemidir, özel aletler aracılığı ile uygulama gerçekleştirilir. İşlemde şu prosedür uygulanır:
- Ciltte çatlakların bulunduğu alana öncelikle kan dolaşımını arttırmak amacıyla bir krem uygulanır. Yaklaşık 15-25 dakika bekletilir.
- Vakum etkisine sahip olan başlık, çatlaklar üzerinde ileri geri hareket ederek uygulanır. Fibroderms cihazı ile çatlak hizasında gezdirilerek uygulama yapılır.
- Tedavinin temel amacı kolajen ve elastin üretiminin uyarılması ve bu doğrultuda bağ dokunun aktifleşmesidir. Bunun için Striort cihazının bağlığı ile cilde kontrollü olarak hasar verilir. Bağ dokunun aktifleşmesi ile cildin sıkılaşması sağlanır.
- Çatlakların tedavi edilme süreci kolajen ve elastin üretimi ile başlar.
- Bu uygulama yaklaşık 2-2,5 saat sürer, ayda bir kere uygulanması koşulu ile çatlakların durumuna bakılarak 1-3 kez seans yapılabilir.
- İşlem dolayısı ile cilt üzerinde meydana gelen morluk ve kızarıklık birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur.
İşlem ne kadar sürer?
Striort çatlak tedavisi en az 1 en fazla 3 seans uygulanabilir. Bu kriter her hasta için geçerli olan bir durum değildir. Hastaların yaşı, cilt yapısı, çatlakların durumu gibi unsurlar seans sayılarında değişikliğe neden olabilir. Bazı bireylerde çatlakların yayıldığı alanın geniş olması ya da derin olması nedeni ile seans sayısı fazla olabilir. Doktor tarafından yapılan ilk muayene de tedavi süresi ve seans sayısı belirlenir.
Striort tedavisi acılı mıdır, iz kalır mı?
Striort çatlak tedavisi bittikten sonra birkaç gün işlem yapılan bölgede kızarıklık ve morluk görülebilir. Genellikle bu geçici bir etkidir. Hastanın endişe etmesine yol açan bir durum değildir. Uygulama yapılan alanlarda leke izi, kabuklanma ya da yara gibi komplikasyonlar gelişmez. İşlem bittikten sonra iyileşme sürecine gerek yoktur. Hasta sosyal yaşamına devam edebilir, İş yaşamında bir kopukluk oluşmaz.
Striort Çatlak Tedavisi Hangi Bölgelerde Etkilidir?
Striort çatlak tedavisi vücuttaki pek çok bölgede etkili bir işlemdir. Deride çatlaklar genelde şu bölgelerde görülür; bacak, iç bacak, kol, kalça, karın, sırt, bel, göbek, baldır ve göğüsler. Tedavinin uygulanabileceği bölgeler ise şu şekildedir:
- Bacak çatlakları
- İç bacak çatlakları
- Göbek çatlakları
- Kalça çatlakları
- Kol çatlakları
- Yanak çatlakları
- Göğüs çatlakları
Striort Çatlak Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Striort çatlak tedavisi sürecinde hastanın beklentilerine yönelik hedeflere başarı ile ulaşılır. Kişiye rahatsızlık veren çatlak görüntüsü %80 oranında kaybolur. Kişinin cildi, sıkı ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur. Bunun yanında işlemin faydaları şu şekildedir:
- Cildin sebum üretimini aktifleştirir
- Kan dolaşımının mikro düzeyde artmasını sağlar.
- Fibroblast dokusunu uyarır.
- Üst tabakalardaki deriyi canlandırır, kalınlaştırır ve yeniden yapılandırır.
- Elastik lifleri yeniden yapılandırır ve güçlendirir.
- Cilt dokusunda bulunan hidro-lipit örtüsünü onarır.
- Ciltte hidrasyon düzeyini artırır ve alt deriyi kalınlaştırır.
Striort Çatlak Tedavisi Kimlere Uygulanması Önerilmez?
Striort çatlak tedavisi genellikle deri yırtıklarından şikayetçi olan herkese uygulansa da bazı bireylerde uygulanması tavsiye edilmemektedir. Bu tedavinin uygulanmayacağı kişiler:
- Emzirme ve hamilelik sürecinde olanlar
- Regl döneminde olan kişiler
- Çatlak izlerinin giderilmesi planlanan bölgeye yakın zamanda cerrahi işlem uygulanmış olması
- Önemli düzeyde cilt yaraları bulunanlar
Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tedavinin başarı ile sonuçlanabilmesi ve maksimum etki gösterebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar;
- İşlemden sonra tedavi yapılan bölge 15 gün süresince güneş ışıklarına direkt olarak maruz kalmamalıdır.
- Tüketilen besinlere dikkat edilmesi, gluten içeren gıdalar hekimin önerdiği süre boyunca tüketilmemelidir.
- Açık havaya çıkmadan önce yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanılması önemlidir.
- Sauna, hamam ve solaryum gibi sıcak ortamlarda bulunulmamalıdır.
- Cilde baskı oluşturabilecek, tahrişe neden olacak uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Striort çatlak tedavisi kaç seans?
Cilt çatlaklarının oluştuğu bölge ve çatlakların durumuna göre striort tedavisi 3 seansa kadar uzayabilmektedir. Seans süresi tamamen cilt çatlaklarının yoğunluğuna bağlıdır.
En iyi çatlak tedavisi hangisi?
Cilt çatlaklarının tedavisi sürecinde Striort tekniğinin yanı sıra lazer, radyo frekans gibi yöntemler de uygulanabilmektedir. En etkili sonucu hangi yöntemin vereceği değişkenlik gösterse de her bir yöntem aynı hedef ile çalışmaktadır. Yani ciltteki kolajen üretimini tetikleyip cilt yenilenmesini hızlandırarak cilt çatlaklarının azaltılması amacındadırlar.
Çatlak izleri ömür boyu kalıcı mı?
Cilt çatlakları belirli doğal yöntemlerle kalıcı olarak geçirilemese de estetik ve medikal uygulamalarla kalıcı şekilde tedavi edilebilir. Bu uygulamalar arasında, Striort tedavisi, Fraksiyonel lazer uygulaması, radyo frekans teknikleri sayılabilecektir.
Spor çatlaklara iyi gelir mi?
Egzersiz ve spor aktiviteleri ciltte yağ oranının azalmasını sağlayıp gerginlik sağlamaktadır. Cilt çatlakları ise gerginleşmeye bağlı olarak hafif azalma gösterecektir, ancak tamamen yok olmaz. Kesin çözüm için medikal uygulamaları içeren cilt çatlaklarına yönelik striort gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.
Beyaz çatlaklar nasıl geçer?
Ciltte tabaka halini almış beyaz çatlak görüntüler, Striort çatlak tedavisi, lazer ve radyo frekans uygulamaları ile yüksek oranlarda azaltılıp %80-90 oranlarında yok edilmektedir.