Vücudun; tuz, ısı ve su dengesini sağlayabilmesi için fizyolojik bir tepkisi olarak adlandırılan terleme, terlemeyi önlemenin doğal yolları ile etkisi azaltılabilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Vücudun bu tepkisi herkeste normal olarak görülen fiziksel bir tepkidir. Terleme ile vücuttaki toksin maddeler atıldığı için vücut için gereklidir.
Vücudun sağlığını koruyabilmesi için ter atılması tüm mevsimlerde etkili olsa da yaz aylarında kişiyi bunaltabilir, rahatsızlık hissi verebilir. Bunun dengeli olması önemlidir. Hiperhidrozis olarak adlandırılan aşırı terleme durumu çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Aşırı terleme; nörolojik nedenler, kullanılan ilaçlar, hormonal ya da solunum sistemi hastalıkları gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Terlemenin normalden daha fazla olması halinde nasıl önleneceğinin kesin bir cevabı olmasa da pek çok yöntem bulunmaktadır. Kişi sağlıklı beslenmeye dikkat ediyor, herhangi bir hastalığı ve kullandığı ilaç olmamasına rağmen çok terliyorsa bir doktora muayene olması önemlidir.
Terleme Neden Olur, Aşırı Terlemeye Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
Vücudun ısı, tuz ve su dengesini sağlamak için meydana gelen terlemenin pek çok sebebi bulunur. Tıp literatüründe hiperhidrozis olarak adlandırılan aşırı terlemeye pek çok faktör yol açmaktadır. Terlemeye neden olan faktörler şu şekildedir:
- Genetik etkiler
- Mevsimsel olarak havaların yüksek sıcaklıkta olması,
- Hormonal sorunlar, kişinin stresli bir yaşam ortamı olması
- Şeker hastalığının olması, tiroit bezlerinin dengesiz çalışması
- Solunum sistemine bağlı sorunlar, obezite
- Kalp yetmezliği, kullanılan ilaçların yan etki oluşturması
- Kullanılan kozmetik malzemelerin kişinin cilt yapısına uygun olmaması
- Aşırı baharatlı beslenmek, ağır gıdaların sık tüketilmesi
- Lazer tedavilerinin ter bezlerinde değişime yol açması
Aşırı Terlemenin Belirtileri Nelerdir?
Aşırı terlemenin genellikle belirli bir sebebi yoktur bu nedenle belirtiler de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ortalama 25 yaşlarından itibaren hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilir. Hiperhidrozis yani aşırı terleme probleminin belirtileri şu şekildedir:
- Haftada 1 veya 1’den daha fazla gelişen terleme atakları
- Yaşam kalitesinin bozulması, kişinin sürekli tedirgin hissetmesi
- Uyku süresince terleme görülmemesi
- Normalden daha fazla ve 6 aydan uzun süren bölgesel terleme oluşması
- Genetik olarak ailede de aynı problemi yaşayan birey olması
Aşırı terleme genellikle şu bölgelerde daha sık görülür:
- Koltuk altları
- Saç derisi ve alın bölgesi
- Avuç içleri
- Boyun ve sırt bölgesi
- Ayak tabanlarında ve ayaklarda
Terleme Nasıl Azaltılır? | Terlemeyi Önlemenin Doğal Yöntemleri
Terlemeden şikayetçi olan bireyler günlük yaşamında bazı değişiklikler yaparak terleme ve aşırı terlemelerin etkisini azaltabilirler. Bunun için terlemeyi önleyen doğal yöntemleri arasında şunlar sayılabilecektir:
- Kola ve kahve gibi kafein içeren ürünlerin tüketimini azaltmanız terlemenizin de paralel olarak azalmasını sağlar.
- Sigara ve alkol kullanımı terlemeyi artırdığı gibi terin kötü kokmasına neden olur. Bu maddelerden uzak durmanız sağlığınız açısından da oldukça önemlidir.
- Günde 1 defa duş almanız gün içinde daha az terlemenizi sağlar. Rahat bir gün geçirmenize yardımcı olur.
- Deodorant ve parfüm kullanırken vücudun kuru olması önemlidir. Nemli ve terli vücuda kullanmanız kötü koku oluşmasına neden olur.
- Haftada 2-3 kez tüm vücudunuzu antiseptik şampuan ile yıkamanız kötü koku oluşmasına engel olur.
- Hazır gıdalar, fast-food ürünler tüketmemeye özen gösterin. Doğal ve baharatsız beslenmeye çalışın
- Kıyafetlerinizin sentetik kumaş olmamasına dikkat edin. Bu kumaş türü terlemeye ve terin kötü koku oluşturmasına neden olur. Doğal kumaş kullanmanız rahatlık sağlaması bakımından önemlidir.
- Soğuk su tüketmek vücudun artan ısısının dengelenmesini sağlar. Soğuk su tüketmeye özen gösterin.
- Kuru üzüm ve içeriğinde çinko olan gıdalar tüketin. Bu besinler vücudunuzun ısı dengesi sağlamasına yardımcı olur.
- İdeal vücut kitle endeksini korumaya çalışın. Stresli ortamlardan uzak durun.
Terlemeyi Önlemenin Doğal Yöntemleri Nelerdir?
Terlemenin hangi yöntemlerle geçeceğine dair net bir yanıt olmasa da pek çok yöntem bulunur. Terlemeye neden olan faktörler kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için uygulanan yöntemlerin etki göstermesi de kişiye göre farklılaşabilir. Normal düzeyde terleme yaşanması vücudun sağlıklı olduğunu gösterir. Bunun tamamen önlenmesi de mümkün değildir.
Kişinin normalden daha fazla terlemesi, ve kötü ter kokusu oluşması, yaşam kalitesinin bozulması gibi şikayetleri varsa hayatında bazı değişiklikler yaparak önlem alabilir.
Ayrıca ilgili olarak “Ter Kokusu Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Aşırı Terlemeyi Önlemek İçin Bitkisel ve Doğal Çözüm Önerileri
Terlemeyi önlemenin doğal yöntemleri ile aşırı terlemelerin önüne geçilemediği durumlarda bitkisel tedaviler de etkin sonular verebilmektedir. Evde doğal yöntemlerle birlikte bitkisel tedavilerin de birlikte uygulanması aşırı terlemelerin etkisini daha hızlı azaltabilecektir.
Terlemenin etkisini düşürücü bitkisel ve doğal uygulamalar arasında şunlar sayılabilecektir:
Elma Sirkesi
Terlemenin normalden daha fazla görüldüğü durumlarda en sık kullanılan yöntemlerden biri elma sirkesidir. Güçlü antioksidanlardan biri olarak bilinen elma sirkesi oldukça sağlıklı bir maddedir. Zararlı bakterilerin ve mantarların yok edilmesinde etkili rol oynayan sirkenin faydaları şu şekildedir:
- Antibakteriyeldir. Bakterileri yok eder ve oluşmasını önler.
- Antiseptik bir maddedir. Mikropların oluşmasını önler.
- Antifungal etkiye sahip olması ile mantar oluşmasına engel olur ve mantarları temizler.
Terleme ile ortaya çıkan mantar, bakteri ve mikroplarda çok etkili olan sirkenin şu şekilde kullanılması önerilir:
- Uyumadan önce antibakteriyel özelliğe sahip şampuan ile duş alarak vücudunuzu yıkayın.
- Cildinizin tamamen kuruduktan sonra şikayetçi olduğunuz bölgelere elma sirkesini pamuk yardımı ile sürün.
- Sirkenin kurumasını bekledikten sonra kıyafetlerinizi gidinin.
- Sabah uyandığınızda tekrar duş alın ve kurulanın. Terlemekten şikayetçi olduğunuz bölgelere vücut pudrası uygulayın.
Elma sirkesini içmek terlemeye içsel olarak neden olan faktörlere engel olur. Bunun için; 1 bardak su, 1-2 çay kaşığı sirke ve biraz bal karışımı hazırlayın. Günde 1 kere tüketmeniz şikayetlerinizin azalmasında önemli katkı sağlar.
Kabartma Tozu
Genellikle tüm evlerde bulunan kabartma tozu terleme problemi için etkili bir çözümdür. Kabartma tozu cilde kullanıldığında fazla olan nemi emer. Nemin nötr hale gelmesini sağlayarak terleme seviyesinin normalleşmesini sağlar. Kötü kokuları önlemesi ile de bilinen karbonatın vücut için şu şekilde kullanılması önerilir:
- Yarım çay bardağı su ile 1 çay kaşığı kabartma tozu karıştırılır.
- Elde edilen karışım pamuk ile tampon yapılarak terlemenin görüldüğü bölgelere sürülür.
- 15-20 dakika bekletilerek ılık su ile durulanır.
- Bu yöntemin etki edebilmesi için haftada 2-3 kez uygulanması önerilir.
Yeşil Çay-Siyah Çay
Terleme sorunundan muzdarip olan bireyler için yeşil çay ve siyah çay kolay bir çözümdür. Yeşil çay el, ayak ve koltuk altı bölgelerinde temizleme ve cildi rahatlatmak için kullanılır. İçeriğinde kafein bulunması nedeniyle dengeli tüketilmesi önemlidir. Aksi halde çarpıntı ve uykusuzluk gibi sorunlara neden olabilir.
Terleme problemine iyi gelen bir diğer çay ise günlük yaşamımızda sıklıkla tükettiğimiz siyah çaydır. Hararet giderici özelliği ile tüketilen siyah çay dengeli kullanıldığında terlemeyi azaltır. Bunu sağlayan siyah çay içerisindeki asitlerdir. Vücuda şu şekilde kullanılması önerilir:
- Günde 1 bardak çay içebilirsiniz. Bunun için bir demlikte çayı demleyin.
- Çay ılıdığında pamuk kullanarak vücudunuza sürün.
- Çay kuruduktan sonra duş alın.
- Haftada 2 kez kullanmanız halinde terleme problemini azaltır.
Hindistan Cevizi Yağı
İçeriğinde bulunan laurik asit ile Hindistan cevizi yağı cilt için oldukça faydalıdır. Bu asit yağın yoğun bir kokuya sahip olmasını sağlayarak kötü kokuları yok eder. Antibakteriyel özelliğe sahip olan bu yağı duştan sonra terleyen bölgelere sürebilirsiniz. Her gün uygulamanız probleminizin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kullanan kişi alerjik bir yapıya sahipse doktor onayı ile kullanması önemlidir.
Alıç Çayı
Antioksidan ve vitamin bakımından zengin olan alıç, çay olarak tüketildiğinde terlemeyi engelleyen bir etki gösterir. Normal çaylar ile aynı şekilde hazırlayarak günde 1 bardak tüketmeniz yeterlidir. Sindirim sistemini ve solunum yollarını rahatlatması, kan basıncını düzenlemesi ve stres seviyesini düşürmesi ile terlemeye yol açan problemleri giderir.