Uyluk germe tedavisi, bacak estetiği operasyonları içerisinde değerlendirilen bir plastik ve estetik cerrahi işlemidir. Bu estetik tedavi bacağın diz bölgesinden kalça bölgesine kadar uzanan uyluk alanına yapılan cerrahi müdahaleleri içerir.

Uyluk germe ya da diğer adıyla bacak germe operasyonlarında uzman cerrah genellikle aşırı kilo alımı sonrası bacağın üst bölgesinde oluşan sarkmalara müdahale etmektedir.

Bu yazımızda uyluk germe tedavisinin ne olduğu, operasyonların nasıl gerçekleştirildiği, ameliyat önce ve sonrası süreçte sizi neler bekliyor ve ameliyatın olası riskleri nelerdir gibi sorulara yanıt bulabileceksiniz.

Uyluk (Bacak) Germe Ameliyatı Nedir?

Uyluk ya da diğer adıyla bacak germe ameliyatları bacağın dizden kalçaya kadar olan üst bölgesindeki sarkmaları düzeltmek için yapılan cerrahi operasyonlardır. Bu ameliyatlar genel olarak bacaktaki sarkmaları azalmak için belirli bir miktar yağ dokusunu alma ve prosedürünü içermektedir.

Bacak germe ameliyatı genellikle iki tip bacak sarkması durumunda uygulanmaktadır. Birinci durumda aşırı kilo alımı sonrasında uyluk bölgesinde yağlanma sonucu sarkmalar oluşur. İkincisi ise kilo verdikten sonra bacaktaki deri tabakasının sarkması durumudur. Her iki durumun tedavisi de uyluk germe ameliyatı olarak isimlendirilmektedir.

Bacağın uyluk denilen üst bölgesi, vücudun yağlanmaya ve kilo almaya en müsait kas yapısıdır. Genel olarak bu bölgede yağlanmalar ve sarkmalar şu faktörlere bağlı oluşabilmektedir;

  • Yaşa bağlı olarak cildin elastikiyetini kaybetmesi
  • Hareketsiz ve sporsuz bir yaşam
  • Çok fazla kilo alıp verme
  • Hamilelik geçirme
  • Düzensiz beslenme alışkanlıkları
  • Cildin altındaki yağ dokusunun incelmesi
  • Bazı hormonal rahatsızlıklar

Üst bacak bölgesinde yukarıdaki faktörlere bağlı olarak oluşan sarkmalar farklı yöntemlerle tedavi edilmektedir. Uyluk bölgesindeki sarkmalar yağlanmaya bağlı oluşmuşsa liposuction yöntemi ile önce uyluk bölgesinden bir miktar yağ dokusu ve deri fazlalığı alınır daha sonra deri dikilmektedir.

Bacakta sadece yağ değil de deri fazlalığından ötürü sarkmalar oluşmuşsa liposuction yöntemini kullanmaya gerek kalmadan sadece deri fazlalığı alınarak bacağa esnek bir görüntü verilmektedir.

Ayrıca bacakta aşırı yağ oluşumu olmadığı durumlarda şu ameliyatsız tekniklerle de incelme sağlanabilecektir;

  1. Lipoliz ve özellikle yaygın kullanılan soğuk lipoliz uygulamaları
  2. Mezoterapi uygulaması ile ciltte de yenilenme
  3. Lazer teknolojisi ile radyofrekans uygulamaları
  4. Vaser liposuction
  5. PRP tedavisi
  6. Diğer tedavi çeşitleri

Bu operasyonlar sırasında hem iç bacaktaki deri ve yağ fazlası alınıp bacak gerilir hem de bacağın ön üst bölgesi gerilmektedir. Tüm bu süreç bacakta germe prosedürünü içerdiğinden bacak estetiği tedavileri arasında uyluk germe ameliyatı olarak isimlendirilmektedir.

Ayrıca alt bacak yani baldır inceltme operasyonları da bu işlemlerle uygulanmaktadır.


Uyluk Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bacak germe ameliyatları her bacak tipi için farklı uygulama yöntemleri içerebilmektedir. Ancak çoğunlukla operasyonlar şu aşamalarda gerçekleştirilmektedir;

  • Ameliyat genel anestezi yapılarak uygulanmaktadır

Operasyon uzun bir işlemi gerektirmeyecek yoğunlukta ise lokal anestezi de uygulanabilmektedir

  • Anestezi sonrası bacağı germek ve fazlalık yağı almak için kasık bölgesinden uyluğun iç kısmına doğru bir kesi yapılır

Hastanın sarkma tipine göre farklı kesi türü uygulanmaktadır. Eğer sarkmalar hafif düzeyde ise kasık bölgesi ve bacağın iç kısmına küçük bir kesi atılarak işlem gerçekleştirilir. Sarkmaların şiddeti fazla ise bacağın iç kısmına büyük bir kesi atılır ve gerekir kalça arkasından küçük bir doku da alınmaktadır.

  • Kesi atıldıktan sonra yağ alma işlemi için liposuction uygulanır, eğer hastada yağ fazlası değil de sadece deri sarkması varsa yalnızca deri fazlası alınır

Yağ alma işlemi liposuction ya da lazerle yağ yakma gibi farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Estetik bir görünüm için deri sarkmasına neden olan yağ dokusu ve deri fazlası uygun ölçülerde alınmalıdır.

  • Deri fazlası da alındıktan sonra deri tekrardan kasık bölgesine doğru dikilir ve operasyon tamamlanmış olur

Derinin dikiş izleri genelde kasık ve kalça altı gibi bacağın kıvrım bölgelerine denk gelmektedir. Ancak bacağın iç bölgesindeki dikiş izleri bir miktar belli olabilmektedir, bu dikiş izlerinin de belirliliği zamanla kaybolmaktadır.

Ameliyat Ne Kadar Sürer?

Operasyonun içeriği hastanın durumuna göre değişken olsa da genel olarak 2 ila 3 saat sürebilmektedir. Eğer deri sarkması ve liposuction prosedürlerini beraber içeriyorsa önce liposuction uygulandıktan sonra deri fazlalığı alınacağından tedavi süresi biraz daha uzayabilmektedir.

Ameliyat genel anestezi işlemini de içerdiği için operasyon sonrası hastanede bir gün istirahat edilmesi gereklidir. Tedavi sonrası birkaç saat ayağa kalkmamanız gerekebilir.

Yani ameliyattan sonraki hafta günlük hayatınıza dönmeniz biraz aksayabilecektir, bu ilk hafta istirahatiniz için önemlidir. Daha sonraki günlerde dikişlerinizi ve bacak kaslarınızı çok zorlamayacak günlük aktivitelerinize dönebilirsiniz.

Operasyonunun Türleri Nelerdir?

Uyluk germenin farklı kesilerle elde edilen farklı türleri vardır. Estetik cerrahınız, sizin bireysel ihtiyaçlarınızı karşılamak için en iyi prosedürü belirleyecektir. Aşağıda dikkate alınması gereken farklı uyluk germe türleri bulunmaktadır.

Liposuction ile germe

Cilt elastikiyeti zayıflamış uyluk bölgesinin alt kısmından liposuction yöntemi ile yağların vakumlar yardımıyla alınması metodudur. Liposuction bölgesel yağ aldırma operasyonlarında en çok kullanılan yöntem olduğu gibi uyluk germe ameliyatlarında da en yaygın kullanılan prosedürdür.

İç uyluk germe

İç uyluk germe işlemi bacağın kasıklardan başlayıp dize doğru sadece iç kısmına kesiler atılarak yağ ve deri fazlasının alınması ve daha sonra dikilmesi işlemini içermektedir.

Mini uyluk germe

Eğer bacakta aşırı yağ fazlası ve deri sarkması yoksa doktorunuz bu prosedürü uygulayabilecektir. Bu prosedür sadece kasık bölgesinde küçük bir kesik atılarak bu alandan deri fazlası ve yağ fazlasını alma işlemini içermektedir.

Dış (iki taraflı) uyluk germe

Bu işlem uyluk bölgesinin dış tarafındaki fazlalıkları almayı içermektedir. Yani üst bacak bölgesinde dizden başlayıp kalçalara kadar uzanan yan bölgeleri içerir. Bu bölgede aşırı sarkmalar varsa sadece bu bölgede kesik atılıp gerginlik sağlanmaktadır.

Dikey uyluk germe

Bacağın üst bölgesinin tamamını kapsayan bir prosedürdür. Yani uyluk bölgesinin yağlanma ve sarkma olan tüm alanlarında kesikler atılması gerekmektedir ve daha sonra bu bölgede gerginlik sağlanmaktadır.


Uyluk Germe Öncesinde Neler Yapılmalıdır?


Uyluk germe ameliyatına karar vermeden önce operasyon hakkında detaylı bir araştırma yapılmalıdır. Ameliyat hakkında bilgi edinilip kesin karar verdikten sonra doktor muayenesi yapılır. Doktor öncelikle fiziki muayene yapar. Fiziki muayene sonrasında kan tahlilleri ve diğer tetkiklere geçilir. Doktorla yapılan görüşmede hasta tıbbi geçmişi hakkında bilgi vermelidir. Daha öncesinde geçirdiği estetik operasyonları, kullandığı ilaçları, varsa kronik hastalıklarını anlatmalıdır.

Uyluk germe ameliyatı hastane ortamında genel anestezi ile yapılır. Diğer ameliyatlarda olduğu gibi uyluk germe operasyonundan önce de 6 saat bir şey yenilmemelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat sırasında kanama riskini artırır. Riske girmemek için kan sulandırıcı ilaçların doktor kontrolü altında bıraktırılması gerekir. Operasyondan önce bırakılması gereken ilaç listesinde şunlar vardır:

  • Vermidon, Apranaks gibi ağrı kesiciler (Hastanın ağrı kesici kullanmasını gerektiren acil durumlar olabilir. Böyle durumlarda Novalgin veya Minoset kullanabilir)
  • Ginko Biloba ve Ginseng gibi maddeleri içeren multivitamin haplar
  • Zayıflamak için kullanılan ürünler
  • Domates çekirdeği, kiraz sapı, yeşil çay gibi bitkisel ürünler
  • Sigara ve alkol kullanımı varsa 1 – 2 hafta öncesinden bırakılmalıdır

Uyluk Germe Sonrasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Ameliyat sonrası genellikle bir gün hastanede kalmak gerekmektedir. Operasyon bölgesindeki bandajlar birkaç gün boyunca sarılı kalmalıdır.

Tedavi sonrası enfeksiyon oluşmaması için 2 ila 3 gün banyo yapmamanız gereklidir. İlk haftalarda bir destek yardımıyla yürümeniz daha sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte ilk haftalarda olabildiğince istirahat etmeye özen göstermelisiniz.

1 haftalık süre sonrasında yavaş yavaş günlük rutinlerinize dönebilirsiniz. Ancak bacak kaslarınızı ve dikişlerinizi zorlayacak aktivitelerden uzak durmalısınız.

Uyluk germe işleminden sonra olası sorunlar görülebilmekte ve bacakta uzun süre kalan şişlikler ve yaralar oluşabilmektedir. Bu yara izleri açılıp daha da genişleyebilmektedir. Bu tür sorunlarda ve aşağıdaki durumlardan birini yaşarsanız doktorunuza danışmalısınız.

  • yara ayrılması
  • dikiş açılması
  • bacaklarda uyuşma
  • şiddetli ateş
  • titreme
  • uyuşma

Uyluk Gerdirme Operasyonunun Faydaları Nelerdir?

Bacak gerdirme ameliyatları sayesinde bacaklardaki yağlı ve sarkık görünümden kalıcı olarak kurtulmak mümkündür. Ancak bu operasyon sonrasında formunuzu korumanız ile mümkündür.

Bacak gerdirme operasyonunun faydaları ve avantajları için şunlar sayılabilmektedir;

  • Operasyonlar estetik açıdan bacaklara güzel bir görünüm vermesinin yanında fazlalık olan kütlenin alınmasıyla işlevsel bir rahatlık da kazandırmaktadır
  • Sporla eriteceğiniz yağlardan tek bir işlemle kurtulabilmektesiniz
  • Uyluk bölgesindeki olası tüm yağlanma ve sarkma tipleri düzeltilebilmektedir
  • Hem fazlalık yağlar hem deri sarkması tek bir operasyonla kozmetik olarak düzeltilmektedir
  • Tedavi sonrasında fiziksel açıdan kötü bir görünüm oluşmaz, dikiş izleri belli olmamaktadır
  • Uyluk germe ameliyatı riskli sayılan bir operasyon prosedürü içermemektedir, estetik bir müdahale içermektedir
  • Tedavi sonrasında 1 haftalık kısa bir istirahatten sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz

Ameliyatın Olası Riskleri Nelerdir? 

Tedavi genel anestezi altında ve cerrahi işlemleri içermektedir. Operasyon sonrası ciddi komplikasyonlar gözlenmese de şu aşağıdaki durumlar oluşabilmektedir;

  • kanamalar
  • büyük yara izleri
  • enfeksiyon kapma durumu
  • iyi gerçekleştirilmemiş operasyon sonrası asimetri uyumsuzluğu
  • ameliyat sonrası ödemler oluşması
  • ciltte dokusunda elastikiyet kaybı
  • kronik rahatsızlara bağlı komplikasyonlar

İşlem sonrası sağlık açısından size uygun fiziksel aktiviteler programlayarak ve beslenme düzeni uygulayarak olası yan etkilerden korunmuş olursunuz.

Sık Sorulan Sorular

Uyluk (bacak) germe neden yapılır?

Bu operasyon, üst bacak bölgesinde olan yağ fazlalıklarını alma ve deri sarkmalarını düzeltme prosedürlerini içermektedir. Uyluk bölgesi bacağın dizden kalça ve kasık bölgesine kadarlık olan alanıdır. Bu operasyonları plastik cerrahlar gerçekleştirmektedir.

Bacak germe ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Ameliyat sonrasında bacaktaki sarkmanın derecesine göre kesik atma işlemi gerçekleştirilmektedir. Genelde hafif sarkmaların olduğu durumlarda kesikler kalça altı, kasık gibi derinin katman katman olduğu alanlarda yapılmaktadır. Bu alanlardaki dikiş izleri deri katlandığı için belirgin olmamaktadır. Ancak daha ağır sarkmalarda uyluk bölgesinin iç kısmına da kesikler atılmaktadır ve daha sonrasında burada hafif dikiş izleri kalmaktadır.

Bacak germe nasıl olur?

Bacak germe operasyonu genel anestezi uygulandıktan sonra bacağın sarkma derecesine göre belirli bölgelerinde kesikler atılmasından sonra o alandaki yağların alınması sürecini içermektedir. Bu fazlalık yağ dokuları alındıktan sonra fazlalık deri tabakası da alınıp tekrardan dikilerek operasyon tamamlanır.

Uyluk yağları nasıl erir?

Bacağınızın uyluk bölgesindeki yağları; spor, bacak egzersizleri ve diyet programlarıyla belli bir miktar eritmeniz mümkündür. Ancak bu yağ yakımı sonrası aşırı kilo kaybı varsa deri sarkmaları gözlenebilmektedir. Bu deri sarkmaları uyluk germe ameliyatları ile kolayca tedavi edilebilmektedir. Bu operasyonlar için plastik cerrahi alanında uzman olan doktorlara başvurmanız gerekmektedir.

İç bacak yağları neden olur?

Düzensiz beslenme ile aşırı kilo alımı, genetik faktörler ve hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörlere bağlı olarak vücudun en uzun kas dokularına sahip bacak bölgesinde yağlar depolanmaktadır. Bacaktaki bu aşırı yağlanma ile birlikte deri tabakası da esnemekte ve kalınlaşmaktadır ve bunun sonucunda bacakta sarkmalar gözlenebilmektedir.

İç bacak yağları geçer mi?

İç bacaktaki yağlanma aşırı miktarda değilse spor ve düzenli diyet programlarıyla bu yağlardan kurtulup doğal bir görünüm elde etmek mümkündür. Ancak aşırı yağlanmaların olduğu durumda kilo verilmesi durumunda deride sarkmalar gözlenecektir. Bu durumdaki yağlanmalar ve sarkmalar bacak germe ameliyatları ile tedavi edilebilmektedir.