Varis tedavisi, bacaklarda oluşan damarlı ve kötüleşmiş görünümü düzeltme ve bacaklara normal görünümünü kazandırma hedefinde olan bir cerrahi müdahaledir.
Bu yöntem hem bacaktaki damarlı ve şişkin görünümü hem de damarların işlevsel sorunlarını tedavi etmektedir. Yani bacaklar için cerrahi bir tedavi olması ile birlikte estetik bir müdahaledir de denilebilir.
Varis nedir, nasıl oluşmaktadır ve daha sonrasında nasıl tedavi edilmektedir, varislerin tedavi yöntemleri nelerdir, tedavi maliyet ve fiyatları hangi kriterlere göre belirlenmektedir, ameliyat öncesi ve sonrası süreçte sizi neler bekliyor ve varis hakkında çok daha fazlasını bu yazımızda sizler için derledik.
Varis Tedavisi Nedir?
Bu tedavinin ne olduğunu anlamak için önce varisin ne olduğu, hangi tür varisli damarların bulunduğu ve belirtilerinin neleri içerdiği bilinmelidir.
Varis genellikle bacaklar ve ayaklarda görülen mavi, kırmızı renkli bükülmüş ve genişlemiş damarların belirdiği bölgelerdir. Varisin nasıl oluştuğunu anlamak içinse normal bir damardaki kan dolaşımı sürecine dair küçük bir detayı bilmemiz gereklidir.
Normal sağlıklı bir damarın içerisindeki küçük kapakçıklar bulunmaktadır ve bu kapakçıklar kanın doğru rotada ilerlemesi için açılıp ve kapanma işlevi görmektedir. Bu kapakçıklar sayesinde kan, kalpten pompalanıp sağlıklı bir dolaşım halinde ilerler ve kalbe tekrar iletilir.
Ancak kapakçıkları hasar görmüş bir damarda kapakçıklar düzgün şekilde açılıp kapanamadığından damar boyunca ilerleyip tekrar kalbe dönmesi gereken kan bir bölgede toplanır bu da damarın belli bölümlerinde şişmeye ve morarmaya sebep olur.
Ayrıca bu kapakçıklardan geçip kalbe geri dönemeyen kan dolaşımına venöz yetersizlik de denilmektedir.
Sürekli ayakta durduğumuz için tüm basınç yükü bacaklar ve ayaklara binmektedir. Bu sebeple damar tıkanıklıkları da en sık bu bölgelerde gerçekleşerek buralarda varislere sebep olmaktadır.
Varisin belirtileri şunlardır;
- Bacaklarda ağrıma ve rahatsızlık olması
- Mor ve kırmızı renkli bükümlü damar yapısının gözlenmesi
- Ayak bileklerinde ağrıma, şişme ve morarmalar
- Ağrıyan bölgelerde kaşıntı ve kuruluk gözlenmesi
- Kas krampları oluşması, özellikle geceleri yatarken
- Huzursuz bacak sendromu belirtileri
Kaç tür varis vardır?
Damarlarda oluşan kan birikiminin oluşum sürecine göre varisler farklı şekillerde gözlenebilmektedir. Bacak ve ayaklarda yaygın olarak şu türlerde varis oluşumu görülmektedir;
- Safen (büyük) varisli damarlar
Safen varisleri, bacaklarda çok fazla şişen ve deriden dışarı doğru çıkıntı yapan damarların olduğu görünümdür. Damarlar çok büyük, şişkin ve renksiz olabilmektedir.
- Örümcek ağı varisler
Bu varis tipi, mavi ve kırmızı renkte örümcek ağı gibi görünen ince damarların, belirli bir alanda yayılım göstermesi şeklindedir. Örümcek varisler telenjiektazi varisi olarak da bilinmektedir.
- Retiküler varisler
Retiküler varisler de örümcek ağı gibi bir yayılım göstermektedir ve ciltte örümcek ağı varislerine kıyasla daha fazla yayılım göstermektedir. Ayrıca bu damarlar hafif şişkindir deri üzerinden belli olmaktadır. Retiküler varis damarları kırmızı, yeşil ve mor bir çok rengin iç içe olduğu görünüme sahip olabilmektedir.
- Derin damarlardaki varisler
Dışarıdan bakılınca şişlik ve damar şişmeleri görülmeyen ancak bacakta ödem, ağrı, uyuşma ve kas krampları oluşumlarına sebep olabilen varis damarlarıdır.
Varisin oluşum nedenleri
Varisin oluşum sebebi için kesin bir teşhis konulamasa da aşağıda sayılan durumlar gibi bazı etkenler varisli damarların bacak veya ayaklarınızda gelişme ihtimalini artırabilir;
- Kadınlarda, hormonal faktörler sebebiyle varis oluşumu daha sık gözlenmektedir
- Varis oluşumu genetik etkilere bağlı olarak da sonraki nesle aktarılabilmektedir
- Aşırı kilo almak ve düzensiz beslenme alışkanlıkları
- Hareketsiz ve sporsuz yaşam
- Sürekli ayakta kalınması gereken bir işte çalışmak
- Yaşa bağlı olarak damar hastalıkları
- Diğer benzer durumlar
Varisli damarlar tedavi edilmezse hem estetik açıdan hem de sağlık açısından sonrasında daha riskli komplikasyonlara sebep olabilmektedir.
Bu açıdan varis ameliyatları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanız için kalp damar cerrahi uzmanı ile ön görüşme yapmalısınız. Fiziki muayenenin ardından ultrason ile incelemeniz yapılmaktadır.
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle kalp damar cerrahı uzmanı ile ön görüşme sürecinizde prosedürün neleri içereceği size anlatılmaktadır. Daha sonrasında ise varisinizin tipine göre bir uygulama belirlenecektir.
Bazı varisler küçük bir iğne uygulaması ile tedavi edilebilmekte iken bazı durumlarda ise kılcal damarlara erişmek için daha uzun bir operasyon süreci gerekebilmektedir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Varislerin ameliyatlarında kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Ve operasyon süreçlerinde genel olarak şu teknikler uygulanmaktadır;
Skleroterapi tedavisi
İşlevini yitirmiş, venöz yetersizlik ve varislere sebep olan damarlara bir ilaç enjekte ederek onların kurutulması sağlanır ve böylelikle varis yavaş yavaş kendiliğinden sönmektedir. Bu işlem sırasında ilaç içeriği olarak köpük de enjekte edilebilmektedir, köpük enjekte ederek uygulanan sürece köpük tedavisi ismi verilmektedir.
Lazer tedavi
Varisin durumuna göre, dışarıdan şişen damarlar var ise dışarıdan lazer müdahalesi, eğer kılcal ince damarlara müdahale edilmesi gerekiyorsa damarın içine lazerle tedavi uygulama sürecini içermektedir. Bu yöntemde damarlar lazer yardımıyla küçültülür ve büzüştürülür. Lazer tedavisi sonrasında normal gününüze olduğu devam edebilirsiniz, bu ameliyatsız bir prosedürdür.
Endovenöz radyofrekans tedavi
Endovenöz radyofrekans ablasyon uygulaması, lazer tedavi ile aynı prosedürleri içermektedir, bu tedavide damarları ısıtıp büzüştürmek için lazer yerine radyasyon teknolojisi kullanılmaktadır.
Varis çorabı ile geçici tedavi
Varis çorabı çok uzun zamanlardan beri venöz yetmezlik ve varis tedavisi için kullanılagelmektedir. Bu çoraplar bacağa ve varisli alana basınç uygulayarak ağrı ve acıları hafifletmektedir. Bunun gibi birkaç faydaları olsa da geçici bir varis tedavisi uygulamasıdır, kalıcı çözümler için plastik ve damar cerrahisine başvurmanız gerekmektedir.
Tüm bunlara ek olarak geleneksel ve alternatif tıp uygulamaları olarak sülükle varis tedavisi ve varis kremleri ile tedaviler de uygulanabilmektedir. Ancak bu işlemler de varisli damarlar için kalıcı çözüm tedavisi sunamamaktadırlar.
Ameliyat Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
Tedaviden önce yapılması gerekenler uygulanacak prosedüre göre değişiklik gösterir. Genel olarak tedavi öncesinde yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Tedaviden önce varis çorapları giyilmesi kan dolaşımını hızlandıracaktır, ağrılar varsa bunları bastıracaktır
- Sigara ve alkol kullanımı varsa 1 hafta öncesinde bırakılmalıdır
- Tedavi sonrasında da ağrılar olması durumunda varis çorabı giyilmesinde bir sakınca yoktur, ancak doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olacaktır
- Eğer tedavinizin prosedürü damar içi lazer uygulamaları gibi prosedürler içeriyorsa bacaklarınızı öncesinde tıraş etmeniz gerekebilmektedir
- Kullandığınız ilaçları doktorunuza bildirmeyi ihmal etmeyin
- Alerjik bir durumunuz varsa bunu mutlaka doktorunuza bildiriniz
- Operasyon öncesi bacağınıza kimyasal bileşen içeren bakım ürünleri sürmemelisiniz
- Tedavi süreciniz
- Pıhtı önleyici ilaçların kullanımı bırakılmalıdır.
Ameliyat Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Damar içi lazer tedavisi sonrasında uygulamanın yapıldığı bölgeye (betadine) sürülmektedir. Temizleme işlemi ardından elastik bir bandaj sarılır. Doktor önerisiyle uygulamadan sonraki günlerde varis çorabı giyilmesi gerekebilmektedir. Yine doktorunuzun önerisiyle belli zamanlarda ve gece yatarken bu çorapları çıkarabilirsiniz.
Genel olarak varis tedavisi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Anestezi nedeniyle bacakta uyuşukluklar olması normal bir durumdur. Uyuşukluklar ilerleyen saatlerde yavaş yavaş kaybolacaktır. Ameliyattan sonra işlem yerlerine sarılan bandajların doktorunuzun önerdiği zaman diliminde çıkarılmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde kanamalar oluşabilecektir.
Operasyon sonrası doktorunuzun tavsiye edeceği süre boyunca ameliyat bölgenize su değdirmemeniz sağlıklı olacaktır. Genellikle bu süre 2 ila 3 günlük sürelerdir. Bacaklarınızı çok yormayacak hafif yürüyüşler haricinde 1 haftalık süreçte istirahat halinde olmanız sizin için daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Tedavi Fiyatları
Varis tedavisi fiyatının belirlenmesi için, doktor ile ön görüşme sırasında kişisel varis teşhisiniz yapılacaktır. Daha sonrasında varis yapınız için en uygun prosedür belirlenecektir.
Ameliyatınız olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bilgilendirerek isteğiniz doğrultusunda tercihi size bırakacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.
Varis Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bacakta ve ayaktaki damarların, damar kapakçıklarının bozulması sebebiyle tıkanması ve bu bölgelerde damarların şişerek kanlı, yeşil ve mor görünümler alması durumudur. Bu damar tıkanmalarının sebebi ise genetik, hormonal ve aşırı kilo alımı gibi birçok faktöre bağlı olabilmektedir.
Kalpten pompalanan kanın damardaki kapakçıklardan geçtikten sonra kapakçıklardaki sorundan dolayı kan dolaşımını tamamlayamamasıdır. Yani kan kalpten çıktıktan sonra tekrar kalbe iletilememekte ve venöz yetersizliğe sebep olmaktadır. Daha sonrasında kanın damarlarda birikmesi de varisleri oluşturmaktadır.
Ameliyat sonrası işlevini yitirmiş varisli damarlar kurutulur ve alınır. Daha sonra bu damarlar alındıktan sonra bacak yavaş yavaş normal görünüm almaya başlayacaktır. Varis ameliyatları kesik ve dikişler olan prosedürler içermemektedir.
Bu ameliyatlar yüksek riskli prosedürler içermemektedir. Genel olarak birçok varis ameliyatı lazer, radyasyon veya iğneli tedavi gibi ameliyatsız operasyonlar kapsamında olan işlemlerdir.
Şişmiş ve değişik renklerde görünüm almış varis damarları genel olarak lazer, radyasyon teknolojisi veya ilaç enjekte etme gibi yöntemlerle kurutulmaktadır. Daha sonra tamamen işlevsizleştirilen bu damarlar çıkartılarak yok edilmektedir.