Yağ aldırma, karın, kalça, uyluk, diz, çene ve boyun gibi vücudun belirli bölgelerindeki hoş olmayan yağ birikintilerini ortadan kaldırarak silüeti yeniden şekillendirmenizi sağlar. Yağ aldırma, yaşam tarzını iyileştirmeye bir alternatif değil, vücudun diyet ve egzersize dirençli, yağ hücrelerinin aşırı biriktiği bölgelerin tedavi edilmesinin bir yoludur.
Liposuction (Yağ Aldırma) Nedir?
Yağ aldırma veya yaygın adıyla liposuction, vücudun farklı bölgelerinde biriken yağın eritilerek daha sonrasında belirli oranda alındığı cerrahi bir işlemdir. Liposuction fazlalık yağ dokusunu ortadan kaldırarak vücutta gereken estetik görünümü yakalamayı hedeflemektedir.
Plastik cerrahi uzmanlarınca gerçekleştirilen liposakşın (yağ aldırma) ameliyatları yaygın olarak tercih edilen bir uygulamadır. Bölgesel zayıflama için en etkin çözümü sunan bu uygulama sayesinde birçok vücut bölgesindeki sarkmalar giderilebilmektedir. Yağ aldırma işleminin uygulandığı alanlar arasında şunlar sayılabilir:
- Çene altı gıdı sarkıkları
- Kollardaki sarkmalar
- Karın ve bel çevresi
- Sarkık göbek
- Basen ve bacaklardaki sarkıklar
- Sırt bölgesindeki sarkmalar
- Göğüs bölgesi
Neden Deri Altında Yağ Oluşur?
Deri altında biriken yağlar, çoğunlukla hareketsiz bir yaşamın eşlik ettiği yetersiz beslenmenin bir sonucudur. Bu durumu genetik ve hormonal faktörler de etkilemektedir.
Ancak çoğu zaman yağ birikmesi aşırı yeme ve hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanır. Basit şekerler, yağlar ve abur cuburlardan zengin veya makro ve mikro besinler açısından dengeli olmayan bir beslenme, metabolizmayı yedek yağ dokusunda trigliserit birikimi lehine değiştirme riskini taşır. Tüm bunlara, düşük fiziksel aktiviteyi de eklerseniz depolanan yağları yakmak ve onları ortadan kaldırmak için harekete geçmeniz gittikçe zorlaşır.
Liposuction, fazla deri altı yağ dokusunun ince metal mikro kanüller ile aspire edildiği, iz bırakmayan çok küçük kesiler yoluyla deri altına sokulan bir operasyondur. Mikro kanüller tıbbi bir mekanik pompaya bağlanır. Bu şekilde vücut profilinin kesin olarak yeniden şekillenmesini mümkün olmaktadır.
Bu işlemle fazla yağlar elimine edilmektedir. Sonucun iyi bir şekilde korunması için, sağlıklı bir beslenme ve düzenli fiziksel egzersizlerin yer aldığı bir yaşam tarzı benimsenmelidir.
Liposuction Kimlere Yapılabilir?
Belirli noktalarında yağ birikmiş, ancak kilosu sabit ve muhtemelen ideale yakın olan kişiler liposuction operasyonu için iyi birer adaydırlar. KIsaca;
- 18 yaşından büyükseniz,
- diyet ve egzersiz yapmayı denediniz ancak inatçı yağ bölgelerinizden kurtulamıyorsanız, liposuction vücut şeklinizi değiştirmenize yardımcı olacaktır.
Kimler liposakşın yaptırmamalı?
Ameliyat olan hastaların sağlık durumlarının iyi olması gerekmektedir. Aşağıdaki hastalıklardan bir veya birkaçına sahipseniz bu operasyon sizin için riskli olacaktır.
- koroner kalp hastalığı
- ateroskleroz
- şeker hastalığı
- yüksek tansiyon
- ilaç alerjisi,
- akciğer bozuklukları
Liposuction Yağ Aldırma Ameliyatı Öncesi
Liposuction için hazırlık süreci,
- Sağlıklı olduğunuzu,
- Herhangi bir fiziksel veya psikolojik probleminizin olmadığını belirlemeye yönelik klinik muayeneleri içermektedir.
Geçmeniz gereken en önemli testler arasında kan testleri ve bir elektrokardiyogram bulunmaktadır. Ek olarak, ameliyatı yapacak cerrahın cilt elastikiyet seviyenizi incelemesi ve yağ dokusu birikimlerinin tam olarak nerede olduğunu belirlemesi gerekecektir.
Yağ Aldırma Ameliyatı Öncesi:
- Ameliyattan en az iki hafta önce sigarayı bırakmanızı öneriyoruz. Sigarayı daha erken bırakabilirseniz kesinlikle daha iyi olacaktır.
- Ameliyattan 48 saat önce alkol almamanızı tavsiye ediyoruz. Bir hafta öncesinden alkol alımını durdurmanız daha da iyi olacaktır.
- Kan sulandırıcı ilaçları ameliyattan önce almanız liposuction sırasında kanama riskini artırabilir.
Liposuction Ameliyatı Nasıl Yapılır
Liposuction duruma göre lokal, epidural veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Tedavi edilen bölgeden yağları yağ dokusuna emen bir vakum makinesine bağlı özel bir kanül veya şırınganın yerleştirilmesiyle operasyon yapılmaktadır. Ameliyat süresi, 1 – 2 saat arasında sürmektedir.
Yağ aldırma ameliyatlarında, gerçekleştirilme şekillerine göre farklı tekniklerle uygulanmaktadır.
Yağ Alma Ameliyatı (Liposuction) Teknikleri
1. Tümesan Liposuction
Tümesan Liposuction, en sık kullanılan bir tekniktir. Cerrah, işlem sırasında liposuction uygulanması planlanan bölgesine sıvılar enjekte eder. Sıvı miktarı, üzerinde çalışılan boyuta ve bölgeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Enjekte edilen sıvı, tuzlu su, anestezik (lidokain) ve kan damarlarını daraltan bir ilaç (epinefrin) karışımıdır. Bu karışım sayesinde, işlem sırasında daha az kan kaybı olur. Ayrıca, anestezik ağrıyı hafifletmeye de yardımcı olur. Tuzlu su, doktorun yağı almasına yardımcı olmaktadır. Tuzlu su, yağla birlikte emilmektedir. Cerrah daha sonra deride küçük kesiler yapar ve deri altına kanül adı verilen ince bir tüp yerleştirir. Kanül vasıtasıyla vücuttaki yağ ve sıvılar emilmektedir.
2. Ultrasonik Liposuction
Ultrasonik liposuction bazen tümesan liposuction ile birlikte kullanılmaktadır. Bu işlem sırasında doktor cilt altına bir ultrason yayıcı yerleştirir. Bu şekilde yağ hücrelerinin duvarları kırılır ve daha kolay çıkarılması için sıvılaştırılmaktadır. Bazı araçlar, titreşimin harici olarak uygulanmasını içerir. Ultrasonik liposuction, cerrahi risk olasılığını arttırabilmektedir. Örneğin cilt yanıklarına ve sinir hasarına neden olabilmektedir. Ancak özellikle erkeklerde yoğun yağları çıkarmak için faydalı olabilmektedir.
3. Vaser Liposuction
Bu, titreşimli bir kanül kullanımına dayanan yeni bir tekniktir. Kanülün titreşimleri, cerrahın zor yağları daha kolay çıkarmasını sağlar. Vaser liposuction tipik olarak daha az ağrıya ve şişmeye neden olur. Bu da cerrahın özellikle kollar, dizler veya ayak bilekleri gibi vücudun daha dar bölgelerindeki yağları daha doğru bir şekilde almasına izin vermektedir.
4. Lazer Liposuction
Bu yağ aldırma tekniğinde, lazer enerjisi kullanılmaktadır. Lazerle yağ hücreleri sıvılaştırılmaktadır. Böylece, çene, yanaklar, alın gibi daha küçük çaplı ve dar bölgeleri küçük kanüller aracılığıyla daha kolay aspire etmek mümkündür. Lazerin bir diğer büyük avantajı da ameliyat sonrası cilt sarkması riskini azaltan kolajen üretiminin uyarılmasıdır.
İşlem, lokal anestezi altında yapılırsa, kanülün deri altında hareket etmesini acı olmadan hissedilebilirsiniz. Bu durum kesinlikle normaldir. Liposuction ameliyatı, ameliyatın boyutuna bağlı olarak birkaç saat kadar sümektedir.
Sağlık personeli sağlık durumunuzu takip etmek için genellikle hastanede veya klinikte en az birkaç saat geçirmenizi isteyecektir. Doktorunuz vücudunuzun susuz kalmadığından veya sıvı kaybından dolayı şokta olmadığınızdan emin olmak için 1 gece yatış verebilir.
Tipik olarak ne kadar fazla yağ çıkarılırsa, ameliyatın riskleri o kadar büyük olur.
Yağ Aldırma – Liposuction Ameliyatı Sonrası
Yağ aldırma komplikasyonları, her ameliyatta olduğu gibi liposuctionda da bazı riskler taşır. Bu riskler:
- kanama,
- enfeksiyon,
- anesteziye istenmeyen reaksiyon;
Risk işlemin kapsamı ile orantılıdır, cerrah vücudun geniş bölgelerinde çalışıyorsa veya aynı ameliyat sırasında başka işlemler de yapıyorsa komplikasyon riski artar. Karşılaşabileceğiniz riskler hakkında mutlaka doktorunuzla konuşun.
Ameliyatı takip edebilecek küçük rahatsızlıklar şunlardır:
- 6 aya kadar sürebilen morarma ve şişlik,
- Genellikle yaklaşık 2 ay içinde kaybolma eğiliminde olan tedavi edilen bölgede uyuşma ve karıncalanma,
- Tedavi edilen bölgenin iltihabı,
- Kanülün yerleştirildiği yerde eksüda üretimi,
- Şişmiş ayak bilekleri (Bacaklar veya ayak bilekleri tedavi edildiğinde).
Bu olası durumlar sizi korkutmasın. Yağ aldırma ameliyatını uzman bir cerraha, güvenilirliği kanıtlanmış bir hastanede yaptırısanız, riskler minimum düzeyde olacaktır. Ancak karar verirken, risk / fayda oranını değerlendirirken bunların da farkında olmalısınız.
Son olarak, beklentileri karşılamayan bir sonuç elde etme olasılığını unutmayın, örneğin cilt düzensiz, kırışık veya çatlak görünebilir; cilt zaten çok elastik değilse, bu kusurla karşılaşma riski de artar. Ya da yağın tamamen simetrik olmayan bir şekilde alınması veya yara izlerinin olası görünümü gibi durumlar olabilmektedir.
Liposuction (Yağ Aldırma) Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Bazı cerrahlar kesilerin küçük olması ve çıkması gereken sıvı miktarının fazla olması nedeniyle kesileri açık bırakır. Bazıları sıvıların kaçması için yer bırakarak sadece kısmen diker. Bazıları da dikiş atmadan önce 1 veya 2 gün bekler, böylece sıvının tamamen dışarı akmasına izin verir. Ancak sıvı boşalırken pansumanlar en az 1-3 gün arasında yapılmalıdır.
Hastalar genellikle ameliyattan sonraki iki gün ile iki hafta arasında günlük yaşamlarına devam ederler. Ancak 2 veya en fazla 4 hafta koruyucu giysi giyilmesi gerekmektedir.
Ameliyattan sonrası ağrılarınız için doktorunuz size ağrı kesici için reçete yazacaktır. Ağrı, ameliyattan sonra iki ila üç hafta kadar sürebilmektedir. Morluklar birkaç gün sonra en fazla iki hafta sonra tamamen kaybolur. Şişlik ise yaklaşık bir ay kadar devam eder. Ameliyat edilen bölgeyi etkileyen uyuşma veya karıncalanma hissi birkaç hafta devam edebilmektedir.
Liposakşın bölgesel zayıflama için kesin çözüm mü?
Liposuction ile belirli bir miktar yağ hücresi aspire edilip elimine edildiğinden, vücudun tedavi edilen bölgesindeki yağ hücre sayıları azaltılmaktadır. Bu durumda sonuç, kesindir. Ancak, adipositler, sayıca artmadan, yağ depolamasında bir artışa neden olarak hacimlerini artırma yeteneğine de sahiptir. Bu nedenle, bir liposuction işleminden sonra kilonuzu kontrol altına almazsanız, istenmeyen yağ birikiminin yeniden oluşması yine de mümkündür.
Liposuction Ameliyatı Fiyatları
Yağ aldırma (liposuction) tedavi fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında kişisel cilt yapınızın ve yağlanma durumunuzun analizi yapılmaktadır. Daha sonrasında vücut formunuz ile bölgesel yağlanma ve cilt yapınıza en uygun prosedür belirlenecek ve gerekli ölçümler yapılacaktır.
Operasyonunuz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda detaylıca bilgilendirecektir. Daha sonrasında isteğiniz doğrultusunda tedavinin tercihini size bırakacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra yağ aldırma operasyonu için fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Operasyondan hemen sonra, 2-3 gün boyunca ağrı olabilir. Bu, kişiye ve operasyonun kapsamına bağlı olarak değişen bir ağrıdır. Ağrı kesici ile rahatlıkla geçirebilirsiniz.
Sonuçlar genellikle, tedavi edilen bölgenin cilt gevşekliğinden etkilenmediğinde çok kısa sürede görülmektedir. Genel olarak kesin sonuç, müdahaleden birkaç ay sonra görülmektedir.
Vücuda uygulanan liposuction ile ayak bilekleri, bacaklar, karın, kalçalar, kollar, sırt, çene veya boyun bölgesi tedavi edilmektedir. Bunların hepsi liposuction ameliyatı sonuçlarının hem erkeklerde hem de kadınlarda etkili olacağı bölgelerdir.
Genellikle operasyondan operasyona değişkenlik gösterse de ameliyattan 2 hafta sonra spor yapabilecektir. Ancak doktorunuzun da önereceği üzere ameliyat sonrası spor ilk haftalarda spor gibi yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmanız gereklidir.
Liposuction, belirli sayıda yağ hücresini kalıcı olarak yok etse de, liposuction’dan sonra tekrar kilo alabilmeniz olası bir sonuçtur. Yani verilen yağlar tekrardan alınabilmektedir.
Liposuction, vücuttaki yağı doğrudan alan bir prosedürdür. Evet, kilo kaybına neden olur, ancak sadece işlem yapılan bölge ile ilgili bir sonuç elde edebilirsiniz.
Yağ aldırma yani liposuction prosedürü ile alınabilecek maksimum yağ miktarı 5000 ml’dir. Bu da tartıda yaklaşık 11 kiloya denk gelmektedir. Ancak doktorunuz olası risk ve komplikasyonları minimize etmek için bu işlemi sürece yayabilecektir.
Liposuction, ayak bilekleri ve baldırlardaki yağ birikiminin hacimlerinin azaltılmasında en etkili müdahaledir. Ancak öncesinde, bu hacimlerin yağdan mı yoksa kastan mı olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Kasların hacimli olması durumunda liposuction’ın bir faydası olmayacaktır.
Liposuction için belirli bir zaman yoktur. Ancak aşırı sıcaklık ve güneşe maruz kaldığınızda işlem gören bölgelerde ödem oluşur. Bunun sonucunda hiperpigmentasyon riski ortaya çıkar. BU nedenle, yaz ayları dışında yaptırmanız daha az riskli olacaktır.
Yağ alma ameliyatının amacı kilo vermek değil, vücudu yeniden şekillendirmektir! Genellikle, bir liposuction işlemi sırasında, elektrolit dengesizliklerini ve hemoglobinde aşırı bir azalmayı önlemek için maksimum 3-4 litre yağ aspire edilmektedir. Bu da yaklaşık 3-4 kg’a eşdeğerdir.
Liposuction yani yağ aldırma operasyonları ile portakal kabuğu görüntüsünü düzeltememektedir. Çünkü liposuction sadece yağ birikimi düzeyinde etki etmektedir. Cilt kalitesini veya lenfatik drenajı iyileştirmez.
Yağ aldırma ameliyatında uygulanacak anestezi, tedavi edilecek bölge sayısına bağlıdır. Lokal anestezi artı sedasyon altında küçük liposuctionlar yapılmaktadır. Ancak daha geniş bölgelerin tedavisi için genel anestezi tercih edilmektedir.