Yara izi tedavisi, cerrahi veya doğal birkaç metot ile travmalarla ya da herhangi bir şekilde oluşmuş yaraların iyileştirilmesine yönelik operasyonlardır. Ayrıca bu tedavi yöntemine skar tedavisi de denilmektedir. Yara izleri; keloid oluşumları, yanık izleri, dikiş izleri veya jilet yaraları biçiminde gözlenebilmektedir. Bu yaraların oluşum hikayeleri dış faktörlere bağlı olduğu gibi doğuştan da gelebilmektedir.
Bu yazımızda keloid ve skar tedavileri nelerdir, yanık izleri, dikiş ya da ameliyat izleri, sivilce izi veyahut jilet yaraları gibi travmalara bağlı yaraların tedavileri nasıl gerçekleştirilir, öncesinde ve sonrasında sizi neler bekliyor gibi tedavi süreçlerine dair aklınıza takılan tüm sorulara yanıt bulabileceksiniz.
Yara izleri vücut genelinde küçük ve cüzi bir yüzdeyi kaplasalar da güzellik ve estetik açısından etkileri büyük olabilmektedir. Bu sebeple kıyafetlerin gizlediği veya gizleyemediği izler ve yaralar birçok kişinin estetik bir kaygısıdır.
Yara İzleri Nasıl Oluşur?
Yara izleri birçok farklı senaryoda oluşabilmektedir. Oluşum aşamasında yaranın cilt dokusunun ne kadar derinine indiği gibi durumlar tedavi aşamasında estetik müdahalenin sınırlarını belirlemektedir.
Yaralar genel olarak şu etkenlere bağlı olarak oluşmaktadır;
- doğuştan gelen izler
- travmalara bağlı skar oluşumu
- ameliyat sonrası bıçak ve dikiş izleri
- sivilce (akne) alanlarında oluşan çukur izleri
- yanık yaraları
- keloid ve hipertrofik skar izleri
Yara izlerinin sebep olduğu sorunlar;
- Yaralar zamanla büyüyerek etrafındaki dokulara da zarar verebilmektedir
- Yara açıklıkları enfeksiyon kapmaya sebep olabilmektedir
- Estetik kaygıları doğurabilmektedir
- Kaşıntı, ağrılara sebep olmaktadır
- Eklem ve hareket kısıtlılığı oluşturabilmektedir
Yara İzi Türleri Nelerdir?
Ciltte doğuştan gelen veya sonradan yaşanan travmalara ve sebeplere bağlı olarak farklı tipte yaralar oluşabilmektedir, bu yara oluşumları genel olarak şunlardır:
Keloid izleri
Yaraların iyileşme sürecinde ciltte aşırı hücre üretimi sonucu oluşan ve yarayı andıran dokuya keloid denilmektedir. Keloidler görünüm olarak kırmızımsı veya ten renginde ve hafif çıkık yumru formundadır. Genellikle yaygın olarak ellerde, göğüs, omuz ve sırt bölgelerinde ya da kulak gibi alanlarda görülebilmektedir.
Ayrıca bu izler en çok koyu tenli kişilerde görülmektedir. Keloid izleri, hususen piercing gibi işlemlerden sonra da kulak çevresinde veya kulak memesi gibi bölgelerde oluşabilmektedir. Bu farklı farklı sebeplere bağlı olarak oluşan keloid izleri ise birçok farklı metotlarla tedavi edilebilmektedir.
Keloid tedavisi için uygulanan teknikler genellikle şunlardır;
- Cerrahi yöntem ile keloid dokusunun alınması
- Steroid enjeksiyonları skar yapısını giderme
- Kriyoterapi yöntemi ile sıvı nitrojen kullanılarak keloid dokusunu dondurma
- Basınç tedavisi veya silikonlu jel pedler yardımıyla kötü oluşumunu giderme
Yanık izleri
Ciltteki yanık izleri farklı farklı senaryolarda oluşabilmekte ve bu yanıkların tedavileri de aynı şekilde ayrışabilmektedir. Yaralar ciltte 3 farklı tipte oluşabilmektedir.
- 1. Derece yanıklar
Genellikle bu yara izleri ilk oluşumunda hafif kızarma olarak gözlenmektedir. Birkaç hafta sonrasında oluşan bu kırmızımsı yanık izi kaybolacaktır. Yanığın ilk oluştuğu evrede buz veya soğuk bir pres uygulamak oluşumun etkisini azaltabilecektir.
- 2. Derece yanıklar
Bu yanık izleri de kısa bir süre sonra geçecektir. İyileşme süreci sonrası hafif yanık izleri kalabilecektir ancak doktor tavsiyeleri de uygulanırsa zamanla bu izler de kaybolacaktır.
- 3. Derece yanıklar
Bu yanıkların tedavisi cilt yapısında kalıcı olabilmektedir, deri üzerinde aşırı bir yanık yapısı oluşturmaktadır. 3. derece yanıkların tedavisi plastik cerrahi uzmanlarınca gerçekleştirilmektedir.
Hipertrofik yara (skar) izleri
Bu yara izlerinin yapısı da keloidlere benzer, ancak küçük kızıl şişkinliklerin ötesine geçmeyen oluşumlardır. Keloid skar oluşumu daha büyük şişkin formlarda olabilmektedir. Mesela enfeksiyon veya başka sebeplerle kulak memesinde oluşan keloid skar yapısı kulak memesinden büyük olabilmektedir. Hipertrofik yara izi tedavisi de keloid tedavisine yönelik uygulanan metotlarla gerçekleştirilmektedir.
Sivilce izleri
Derin çukur oluşumundan köşeli veya dalgalı görünümlü izlere kadar birçok sivilce izi oluşumu görülebilmektedir. Her cilt yapısı birbirinden farklı olduğu gibi ciltte oluşan sivilcelenmeler ve sonrasında bu sivilcelerin ciltte bıraktığı izleri de ayrışmaktadır. Farklı şekillerde oluşan bu akne izleri lazer veya radyoterapi yöntemleriyle ya da mezoterapi gibi uygulamalarla tedavi edilmektedir.
Yara İzi Tedavileri Nelerdir?
Skar yani yara izi tedavisi genel olarak şu metotları içermektedir;
- Merhem ve kremler
Cilde uygulanan merhem ve kremler, derin yapıda oluşmamış kesik veya diğer yaralanmalarda iyileşme sürecini hızlandıran bir tedavi prosedürüdür. Ancak bu uygulamalar akne izi ve keloid gibi yapıları gidermede etkili sonuçlar vermeyecektir. Doktorunuzla görüştükten sonra skar oluşumunuzun tedavisi için uygun görülürse merhem önerilebilecektir.
Reçetesiz satılan merhemleri kullanırken de mutlaka doktorunuza danışın, aksi takdirde küçük bir cilt açıklığında enfeksiyon oluşumu ile komplikasyonlar gözlenebilecektir.
- Lazerle yara izi sildirme
lazer ile derideki kabarık ve çatlak oluşumlar, akne izleri, kızarıklıklar ve benzeri yara ve iz oluşumları belli bir miktar yumuşatılabilmekte ve giderilebilmektedir. Lazer tedavisi aynı zamanda cilt altında kan akışı ve hücre yenilenmesini tetikleyerek cildin kendi kendini onarım sürecini de hızlandırmaktadır.
Ancak lazer cihazı gibi farklı maliyetlerin tedaviye dahil olması ile lazerle yara izi sildirme fiyatları da bunlara bağlı olarak artış gösterebilecektir.
- Cerrahi yöntemlerle yara dokusuna müdahale
Cerrahi müdahaleler yeni derinin nakli, keloid yapısının çıkarılması, veya doku enjeksiyonu gibi prosedürleri içermektedir. Bu prosedürler genellikle yanıkların tedavisi, sivilce izlerinin tedavisi ve jilet veya bıçak izi gibi deri açıklıkları içeren skar tedavilerinde uygulanmaktadır.
Keloid ve hipertrofik skar oluşumlarında genellikle cerrahi müdahaleler tercih edilmemektedir. Çünkü bu yapılara bıçak ile müdahale edilmesi durumunda çevredeki dokulara da yayılarak daha büyük kitlesel bir oluşum gösterebilmektedir.
- Enjeksiyonlar
Genellikle en yaygın olarak keloidler ve hipertrofik yara izleri gibi çıkıntı yapan yara izlerini tedavi etmede kullanılan bir yöntemdir. Bu enjeksiyonların içeriği steroidler veya skar oluşumunu giderecek farklı bileşenler olabilmektedir. Enjeksiyon ile skar tedavisi diğer tedavilerle beraber de uygulanabilir.
Tedavi Fiyatları
Yara izi tedavisi fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında cildinizdeki yara veya iz oluşumunun analizi yapılmaktadır. Daha sonrasında yara veya iz oluşumunuza en uygun prosedür belirlenecek ve gerekli ölçümler yapılacaktır.
Operasyonunuz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda detaylıca bilgilendirecektir. Daha sonrasında isteğiniz doğrultusunda tercihi size bırakacaktır.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra kaş ekimi operasyonu için fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.
Yara İzi Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulanlar
Ciltte oluşan yanıklar, yaralar, akne izleri ve keloid gibi oluşumlar cilt altına enjeksiyon uygulanmasıyla veya lazer uygulamaları veyahut yara altındaki dokuyu nitrojen ile dondurma gibi işlemlerle tedavi edilmektedir. Yara veya izin oluşum yapısı ve derinliği tedavi sonucu için önemli etkendir.
Yara izinin lazerle tedavisi minimum 3 ila 5 seans sürmektedir. Seans süreleri arasında genelde 1 aya yakın bir ara verilmektedir. Bu süreçte ciltteki hücreler yenilenmektedir.
Küçük iz ve leke oluşumları tamamen giderilebilmekteyse de jilet yaraları, derin akne izleri, büyük yanık izleri gibi oluşumlarda tamamen kayıp sağlanamamaktadır. Lazer tedavisinin hücre yenilenmesini tetikleme gibi etkileri sayesinde onarılabilen doku kendi kendini onarmaktadır.
Oluşan jilet izlerinin tedavisinde yaranın derinliği operasyonun seyrini belirleyecektir. Yani deri nakli gibi cerrahi müdahaleler veya lazer tedavisi gibi işlemler derin bir oluşumu tamamen gideremeyebilir ama ciddi oranlarda estetik düzeltmeler sağlanabilmektedir.
Deride oluşan jilet kesikleri; vücudun başka bir dokusundan alınan deri nakli veya lazer tedavi işlemi gibi uygulamalarla küçültülebilmekte ve giderilebilmektedir.
Yara izi anlamına da gelen skar, yanık izleri, jilet veya bıçak yaraları, keloid oluşumları ya da akne izleri gibi doku hasarları olarak sayılabilir. Skar yani yaraların ve izlerin tedavisi genellikle yaranın oluşumuna göre belirlenmektedir. Kalıcı yaralarda cerrahi müdahaleler, enjeksiyon veya yara dondurma gibi prosedürler uygulanmaktadır.
Bazı yara oluşumları cilt dokusundaki hücrelerin kendini yenileme döngüsünde azalıp geçmekte iken bazı yaralar kaybolmamaktadır. Kaybolmayan bu yaralar için uygulanan yara izi tedavi yöntemleri ile estetik olarak iyileştirilebilmektedir.
Yaraların iyileşme sürecinde ciltte aşırı hücre üretimi sonucu oluşan ve yarayı andıran dokuya keloid denilmektedir. Keloidler enfeksiyona bağlı olarak ya da doğuştan da oluşabilmekte olan yapılardır.
Bu yara oluşumları; steroid enjeksiyonu yöntemi, kriyoterapi ile oluşumun dondurulması ya da slikonlu jellerin uygulanması gibi metotlarla tedavi edilmektedir.
Ciltte farklı faktörlere bağlı olarak oluşan keloidler kendi kendine geçen bir yapı değildir. Cildinde keloid oluşumu gözlemleyenler bir uzman doktora görünmelidir.