Yüz gerdirme denildiğinde genellikle ameliyat tekniklerini içeren operasyon anlaşılsa da aslında cerrahi olmayan birçok farklı tekniği  de içermektedir. Lazerli uygulamalar, ip askı teknikleri, HİFU (Fokuslu Ultrason) gibi birçok ameliyatsız uygulamalarla da yüz gerdirme işlemi yapılmaktadır. Bununla birlikte yüz hatlarında sadece dudak gerdirme, kaş gerdirme gibi ameliyat ya da ameliyatsız işlemleri içeren belirli uygulamalar da yüz gerdirme kavramı içeriğinde değerlendirilebilecektir.

Genelde her estetik işlemde olduğu gibi yüz gerdirme işlemlerinde de cerrahi süreçleri içermesi veya ameliyatsız botoks veya dolgu gibi geçici etkili uygulamaları içermesine göre uygulamaların fiyatı ve seans ücretleri farklılaşabilmektedir. Genelde yüz gerdirme ameliyatı fiyatı cerrahi teknikler içerdiğinden lazer veya ip askı gibi yöntemlerden daha pahalı olabilecektir.

Yüzünüzde gerginlik etkisi veya herhangi bir yüz hattınızda germe işlemi yaptırmayı düşünüyorsanız bu yazımızda tercih edebileceğiniz tüm teknikleri bulabilirsiniz. Ayrıca yazımıza başlamadan önce “Ameliyatsız Yüz Germe Nedir, Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yüz Gerdirme Nedir?

Facelift kavramı ile aynı anlamda kullanılabilen yüz gerdirme işlemi ameliyat ile veya ameliyatsız uygulamalarla yüzde gençlik ve elastik bir form edilmesine yönelik estetik uygulamalardır. Aslında evde yüz germe hareketleri veya cilt altında yağ yakıcı prosedürleri içeren basit ameliyatsız estetik uygulamalar hatta yüzde gerginlik etkisi oluşturucu geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları bile yüz gerdirme işlemi sayılabilecektir.

Yüz gerdirme ameliyatı uygulamaları yani diğer adıyla facelift işlemleri genelde ciltte deri fazlalıklarını alarak yüz germe etkisi oluşturmaya yönelik prosedürler uygulamaktadır. Ameliyatsız yüz germe işlemlerinde ise genelde teknikler farklılaşabilmektedir, örneğin lazerli uygulamalar cilt altında yağ yakımı ile ciltte gerginleştirmeyi hedeflerken diğer ameliyatsız teknikler farklı metodu takip edebilmektedir.

Evde yapılan yüz germe uygulamaları ise genelde yüz yogası, yüz germe hareketleri, masaj uygulamaları veya evde kendi kendine uygulanabilen medikal cihazlar ile yapılan işlemlerdir.

Yüz Gerdirme Teknikleri ve Yöntemleri Nelerdir?

Gerdirme ameliyatının birçok farklı yöntemi vardır. Bunlar kişinin yüzünde oluşabilecek farklı sorunları çözmeye yöneliktir ve hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre gerçekleştirilir.  Bazı yüz germe yöntemleri alnı hedef alırken, bazıları yanakları ve boynu da hedef almaktadır.

Yüzün belirli bölgelerinde yaşlanma belirtileri görüldüğünde, kişinin belirli bölgelerine yönelik mini yüz germe işlemleri de yapılmaktadır. Yüz germe cerrahının sadece doğru miktarda fazla deriyi alması çok önemlidir. En iyi yüz germe tekniği bile cilt çok ince ise sonuçlar doğal olmayan ve sert bir görünümde olabilmektedir.

Modern Yüz Germe

Günümüzde modern yüz germe plastik cerrahisi, cildi gerdirmekten çok, yüzün kaslarını ve derin yapılarını yeniden konumlandırmayı amaçlamaktadır.

Burada önemli nokta SMAS olarak bilinen altta yatan yüz kaslarının tedavisidir. Kasları güçlü bir anti-yerçekimi çekişi ile tedavi etmek, cildi yerleştirme imkanı vermektedir.

Günümüzde bu teknik, hastaların anti-aging açısından doğal ve mükemmel sonuçlar alma olasılığını artmaktadır. Ayrıca daha kısa bir iyileşme süresi izlenmekte  ve ameliyat sonrası günlük aktivitelere dönüşü hızlandırmaktadır.

Endoskopik Yüz Germe

Endoskopik Lifting yani yüz germe, cildi gererek yüz ve boyun kaslarını yeniden konumlandırmaktadır. Bu yüz germe tekniği, yağ açığına müdahale etme imkanı ile birlikte yüze sıkılık ve hacim kazandırmak için kullanılır.

Endoskopik germe terimine ek olarak, minilifting terimi de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu teknik sayesinde birkaç yıl önce moda olan eski cerrahi tekniklerden daha iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Daha detaylı açıklamasını “Endoskopik Yüz Germe Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımızdan inceleyebilirsiniz. 

Lazerle Yüz Germe

Lazer, cilt kısımlarını katman katman çıkarmak için kullanılır. Cildin yüzeysel katmanlarına etki ederek yenilenmesini,  daha yumuşak ve gergin bir katman elde edilmesini sağlar. Ayrıca kırışıklıkların görünümünü azaltır. Tedavi iki aşamada gerçekleştirilmektedir:  Birincisi lokal anestezi ile müdahaleden, ikincisi ise muayenehanede bir dizi seanstan oluşur.

İp Askı Yüz Germe

Genelde ip askı yöntemi Fransız askı tekniği ile karıştırılabilmektedir. İp askı ile yüz gerdirme işleminde cilt altına çok ince ve küçük kancalara sahip iplerin geçirilmesi ve cildin yukarı gerilmesi süreci uygulanmadır. Fransız askısı ile yüz gerdirme işleminde ise genelde ip askı ile aynı aşamalar bulunsa da Fransa’da yapılan tekniğe özgü 3 ya da 4 ipin ayrı metotla uygulanması sürecini içermektedir.

HIFU Yüz Gerdirme

Yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason teknolojisi olan HIFU (High-Intensity Focused Ultrasound) cihazı ile yüzde cilt altına odaklanarak gerginlik sağlama işlemidir. Daha detaylı bilgi için “Fokus Ultrason (HIFU) Yüz Germe Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Kolajen Yüz Germe

Ciltteki kolajen miktarını artırmayı ve cildin gençleşmesi ve elastikiyetini sağlamayı hedefleyen bu anti-aging yöntem genellikle belirli seans aralıkları ile rutin halinde uygulanabilecek yüz bakım işlemlerindendir. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak “Kolajen Aşısı Nedir, Kimlere Yapılır?” ve “Cilt Gençleştirme Yöntemleri Nelerdir?” başlıklı yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Likit Yüz Germe 

Genellikle dolgu malzemeleri veya botulinum toksini gibi enjekte edilebilir maddeler kullanılarak yapılan likit yüz germe, yüzdeki kırışıklıkları azaltmak, cildin sıkılaşmasını sağlamak, hacim kaybını düzeltmek gibi amaçlar için çene hattını belirginleştirmek veya elmacık kemiklerini vurgulamak gibi belirli yüz hatlarına uygulanır.

Sıvı Yüz Germe

Sıvı yüz germe, dolgu malzemeleri ve diğer enjekte edilebilir sıvılar kullanılarak yapılan bir yüz gençleştirme uygulamasıdır. Bu yöntemde, ciltteki kırışıklıkları azaltmak, hacim kaybını düzeltmek, yüz hatlarını belirginleştirmek ve cildin genel görünümünü iyileştirmek için sıvı dolgular ve benzeri maddeler kullanılır. Dolgu maddeleri, genellikle hyaluronik asit, kalsiyum hidroksiapatit veya poli-L-laktik asit gibi içeriklerden oluşmaktadır.

 

 

Ultherapy ile Lifting 

Bu ultrason bazlı tedavi, boyun çizgisindeki kırışıklıkları iyileştirmeye, boyun, kaş ve çene altındaki deriyi gerginleştirmeye yöneliktir. Cildin derin katmanlarında yeni kolajen ve elastin üretimini uyarmak için ultrason tekniği kullanılır. Ultrason ile yönlendirilebilen tek odaklı ultrason tedavisi olduğu için çok hassas bir tekniktir . Sonuçlar 3 ay sonra ortaya çıkmaya başlar ve yaklaşık 1 yıl sürer.

Radyofrekans ile Yüz Gerdirme

Radyofrekans tedavisi, yeni cilt hücrelerinin ve alttaki dokuların üretimini uyarmak için cildin derin katmanlarında bulunan kolajenin ısıtılma işlemidir. Bu işlem sonunda daha az ince çizgi ve kırışıklık ile pürüzsüz bir görünüm sağlanmaktadır.

İşlem yaklaşık 15 dakika sürer. Genellikle 1-2 yıl kadar görünüm korunmaktadır. Genellikle işlemden sonra kızarıklık ve şişlik görülebilir ancak bunlar birkaç gün içinde kaybolur. Hastaya bağlı olarak, başlangıçta 1-3 üç seans önerilir. Sonrasında koruma amaçlı yılda bir kez ek tedavi uygulanır.

PRP Yüzde Lifting Etkisi

Trombosit açısından zengin plazma, PRP yüz germe oldukça popülerdir. Tedavi, hastanın kanından alınan PRP’nin ardından cildin sorunlu bölgelerine enjekte edilmesiyle gerçekleştirilmektedir.. Yanık ve cilt yaralanmalarının tedavisinde cildi yenilemek için trombositler kullanılmaktadır. Kollajen üretimini destekler ve daha genç bir görünüm elde edilmesini sağlar.

Çizgi ve kırışıklıklardaki PRP enjeksiyonları sayesinde yüzün konturu daha belirginleşmektedir. Böylece daha pürüzsüz bir görünüm elde etmek mümkündür. Şişlik ve kızarıklık genellikle tedaviden sonra ortaya çıkabilmekte , ancak kısa sürede kaybolmaktadır. Ayrıca PRP uygulaması hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz “PRP Nedir, Uygulama Alanları Neler?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Evde Yüz Germe Uygulamaları

Bazı kişiler medikal ve estetik uygulamalar yerine evde doğal tekniklerle yüz germe etkisi oluşturacak işlemleri tercih edebilmektedir. Genelde yüz germe hareketleri, yüz yogası, düzenli peeling uygulamaları, cilde serum uygulamaları, yüz masajı gibi işlemlerle ciltte gerginlik ve gençleştirici etkiler sağlanabilmektedir. Ancak medikal ve estetik işlemler kadar etkili sonuçları vermeyebilir.

Ameliyatsız Yüz Gerdirme Teknikleri Nerelere Yapılır?

Ameliyatsız yüz germe, ameliyatsız gerçekleştirilen uygulamaları kapsar. Bu yöntemlerle, cilt ve cildin altındaki öğelerin, aynı anda uyarılması sağlanmaktadır. Cilt altındaki elastik lifler ve kolajenin tetiklenmesiyle tamamen cildin gençleşmesini sağlayan bu teknikler ameliyat prosedürleri içermediğinden oldukça tercih edilmektedir. Hemen hemen tüm prosedürler birkaç dakika sürer. Ameliyat sonrası bakım da minimaldir. Cerrahi bir yüz germe ile karşılaştırıldığında iyileşme süresi çok hızlıdır.

Bu tedaviler, 40 ila 60 yaş arasındaki ve daha genç hastalar için uygun bir tedavi olarak önerilmektedir. Bu işlemler hem erkeklere hem de kadınlara uygulanabilmektedir. Ameliyatsız yüz gerdirme yüz hatlarında şu şekilde tercih edilebilmektedir:

  • Yanak kaldırma
  • Çene profili
  • Göz kenarındaki kırışıklık
  • Çenenin daralması
  • Burnun daralması ve yükselmesi
  • Kaş kaldırma
  • Boyun görünümünü mükemmelleştirme

Yüz Gerdirme Ameliyatı (Facelift) ile Kalıcı Yüz Germe

Ameliyatsız yüz germe uygulamaları her ne kadar lazer ve benzer medikal cihazlardan yararlansa da genellikle etkileri geçici olabilmektedir. Yüz gerdirme sürecinde kalıcı etki elde etmek istiyorsanız, bunun yöntemi sadece cerrahi uygulamalarla yapılan facelift ameliyatıdır. Facelift ameliyatında plastik cerrahi uzmanı yüzde gerilme sağlanacak şekilde planlama yaparak belirli deri fazlalıklarının alınıp daha sonrasında gerginlik sağlayacak şekilde dikiş uygulanması süreçlerini içerir.

Yüz gerdirme ameliyatına dair süreç hakkında daha detaylı bilgi almak için “Yüz Germe Ameliyatı (Facelift) Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.