Yüz germe ameliyatı (facelift), cilt üzerinde cerrahi tekniklerin uygulanması ile kişilerin yüzünde istedikleri formda gerginlik ve estetik bir görünüm sağlanması sürecini içermektedir. Facelift olarak da isimlendirilen bu cerrahi uygulama tek başına veya diğer prosedürlerle birlikte yapılabilen başarılı işlemlerdendir.
Yaşlandıkça, yerçekiminin etkileri, güneşe maruz kalma ve günlük hayatın stresi yüzde tahribiyete, sarkmalara ve istenmeyen görünümlere yol açabiliyor. Yanaklar düşüyor, burun ve ağız arasında derin oluklar, boyun çevresinde yağlanmalar, sarkmalar ve kırışıklıklar da bunları takip edebiliyor.
Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey zamanı durdurmak ya da yaşlanmanın etkilerini ortadan kaldırmak için etkili ve kesin çözüm yolları sunan facelift yani yüz germe ameliyatı tekniklerden faydalanmaktır. Eğer yüz germe yaptırmayı düşünüyorsanız yazımızda yüz gerdirme işlemi için kullanılan tüm teknik uygulamalar ve ameliyatta uygulanan tüm metotlar, operasyon öncesi sonrası süreçleriyle ilgili aklınıza takılan tüm sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.
Yüz Germe Nedir ve Kimler İçin Uygundur?
Yüz germe kavramı, cildi gençleştirmek ve yüzde ameliyatlı veya ameliyatsız belirli tekniklerle gerginlik sağlamak amaçlı yapılan uygulamaları kapsamaktadır. Yüzde bazı bölgelerde, özellikle kırışıklıkları gidermek ve ciltte elastikiyet ve gerginlik sağlamak için yüz germe işlemleri tercih edilmektedir.
Yüz germe işlemleri endoskopik yüz germe veya genel olarak bilinen yüz ameliyatı gibi cerrahi tekniklerle sağlanabileceği gibi ayrıca geliştirilen bazı teknikler ve cihazlarla ameliyatsız şekilde de uygulanabilmektedir. Ancak yüz estetiği açısından en etkili ve kalıcı etkiye sahip yöntem yüz germe ameliyatlarıdır. İlgili olarak yüzde uygulanan yöntemleri içeren “Yüz Gerdirme Teknikleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Yüz germe uygulamalarını 18 yaşını tamamlamış ve estetik yaptırmaya yönelik kendi başına karar alabilecek erginliğe erişmiş herkes yaptırabilmektedir. Operasyon öncesi doktorunuzla ön görüşme sürecinde kişisel beklentileriniz değerlendirilmekte ve herhangi bir engelleyici koşulunuz bulunmuyorsa facelift uygulamalarını yaptırmanızda bir sakınca yoktur.
Yüz Germe Ameliyatı (Facelift) Nasıl Yapılır?
Facelift yani diğer adıyla yüz germe ameliyatı, genel uygulama olarak şakaklarda ve saç çizgisinin üzerinde bir kesi açılarak yapılmaktadır. Tipik olarak bu kesi, derinin doğal kıvrımı boyunca kulağın ön kısmından aşağı doğru uzatılmaktadır. Cilt kıvrımlarının içinden kesilerin yapılması daha sonra oluşacak izlerin gizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu noktada cerrah dokuları kemikten ayırır ve benimsediği tekniğe göre bir traksiyon ile ilerler.
Sonrasında fazla görünen deri çıkarılır ve bazı durumlarda kaybolan kas gruplarının da tonlanması mümkün olur. Bu uygulamadan sonra cilt yeniden konumlandırılır ve düzgün bir şekilde dikilir. Dikişte metal cerrahi zımbalar da kullanılabilir. Yüz germe, hastanede kalış sürelerini kısaltmak ve günlük hayata dönüşü hızlandırmak için genel veya lokal anestezi altında intravenöz sedasyon ile yapılabilir.
Ameliyat kaç saat sürer?
Müdahalenin karmaşıklığına bağlı olarak germe ameliyat süresi değişkenlik göstermektedir. Genellikle en yaygın vakalar yaklaşık 2 saatlik bir operasyonla yapılmaktadır. Hastanede yatış, duruma ve kullanılan anestezi tipine göre birkaç saat veya bir gün olabilmektedir. Ameliyattan sonraki ilk saatler hastanın dinlenmesi ve kan basıncının yükselmesine engel olacak şekilde sakin kalması çok önemlidir.
Kalıcı yüz germe için ameliyat şart mı?
Yüz germe işleminden kalıcı etki beklentiniz varsa bunun için tek çözüm cerrahi süreçleri içeren ameliyattır. Facelift ameliyatı ile yüzde kalıcı şekilde değişiklik yapılmakta ve gerginlik sağlanmaktadır. Ancak ameliyat sonrasında dahi yaşlanmaya bağlı veya başka faktörlere bağlı olarak cildin sarkması ve elastikiyet kaybı tamamen önlenememektedir.
Kalıcı yüz gerdirme yerine hafif etkiler veya geçici yüz gerginliği gibi bir arayışınız varsa ip askı tekniklerini içeren Fransız askısı ya da Örümcek ağı estetiği olarak isimlendirilen teknikleri de değerlendirebilirsiniz. Bu konuyla ilgili olarak “Örümcek Ağı Estetiği İle Fransız Askısı Farkı Nedir?” yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Yüz Germe Ameliyatı – Facelift Türleri Nelerdir?
Facelift yani yüz germe ameliyatının uygulandığı yüz bölgesi ve uygulandığı amaçlara göre farklı farklı isimlendirilmeleri mümkündür. Örneğin yüzün alt göz kapak hizasından dudak hizasına kadar olan bölüme uygulanan lifting işlemleri orta yüz germe, dudakların altında kalan çene ve boyunu kapsayan alanda yapılan lifting işlemleri ise alt yüz germe olarak isimlendirilmektedir.
Yüz germe türleri genel olarak sayılacak olursa şu şekildedir:
- Orta yüz germe
- Alt yüz germe
- Mini yüz germe
Bu sayılanlar dışında ayrıca genel yüzün tamamına lifting uygulanması tam yüz germe olarak da isimlendirilebilmektedir. Bunun dışında sadece kaşa uygulanması kaş kaldırma, göz kenarlarına lifting uygulanması badem göz estetiği olarak da bilinir veya alın bölgesine uygulanması halinde alın germe işlemi adı altında uygulanabilecektir.
Orta Yüz Germe Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?
Yüzün alt göz kapağından dudak hizasına kadar olan bölge orta yüz bölgesidir. Bu yüz bölgesi elmacık kemikleri, nazolabial bölge, ağız kenarları ve dudak kenarları kırışıklıklarını hatta göz kenarlarındaki kaz ayağı oluşumlarını da kapsayan bölgedir. Yani bu bölgede yapılan yüz germe işlemi elmacık kemiklerini vurgulama, bu sayılan bölgelerde kırışıklıkların giderilmesi sürecini içerir.
Orta yüz germe ameliyatı ise genellikle iki farklı teknikle yapılabilmektedir. İlk teknik göz kapaklarının olduğu alandan endoskop veya normal yöntemle girilerek yüzün yukarı kaldırılması (lifting) şeklinde olmaktadır. İkinci prosedür ise şakak bölgesinde saçlı bölgeden 3,5 veya 4 cm’lik kesi açılıp endoskop yardımıyla yüzün o alana doğru gerilmesidir.
Orta yüz bölgesi yüzün en büyük alanını kapladığından bu bölgede yapılan işlem öncesi ve sonrası kişileri oldukça değiştirmektedir. Ayrıca alt yüz ve diğer spesifik yüz hatlarına yönelik uygulamalara göre orta yüz germe ameliyatı fiyatı da biraz daha yüksek olabilmektedir.
Alt Yüz Germe Nedir?
Yüzde dudak hizası aşağısında kalan çene ve boyun bölgelerini kapsayan bölge alt yüz bölgesi olarak isimlendirilmektedir. Alt yüz germe işlemlerinde genelde orta yüzde olduğu gibi endoskopik yüz germe veya normal cerrahi uygulama ile der cilt fazlalığının alınması şeklinde uygulanmaktadır.
Genelde alt yüz germe işlemleri jawline (çene kontürü) hattının belirginleştirilmesi, boyundaki sarkık ve kırışıklıkların giderilmesi, çene altı gıdı bölgesindeki sarkmaların giderilmesi gibi amaçlarla uygulanmaktadır.
Mini Yüz Germe Nedir?
Mini yüz germe işlemi, yüzünde hafif sarkma ve yaşlanma belirtileri olan kişiler için uygun bir tekniktir. Genelde kulak önünde küçük bir kesi açılıp yüzde hafif bir gerginlik sağlamaya yönelik operasyonun yapıldığı yüz germe işlemidir. Mini yüz germe ameliyatının yapılabilmesi için kişinin estetik beklentilerinin fazla olmaması ve yüzündeki kırışıklık ve sarkmaların yoğun olmaması önemlidir.
Bu yüz gerdirme uygulamasının avantajı minimal şekilde kesi ve dikiş süreçlerinin uygulanmasıdır. Yani ciltte çok küçük kesi üzerinden operasyon yürütülmekte ve istenilen estetik süreç sağlanmaktadır.
Ameliyat Öncesi Süreç Nasıldır?
İlk konsültasyonda, cildinizin altında yatan deri ve kemik yapıları da dahil olmak üzere, yüzünüz uzman doktorca değerlendirilecektir. Yüksek tansiyon, pıhtılaşma veya iyileşme sorunları gibi ameliyatı zorlaştırabilecek sorunlar da dahil olmak üzere sağlık durumunuz kontrol edilecektir. Sigara içiyorsanız veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız bunu cerrahınıza söylemeniz önemlidir. Yüz germe ameliyatı olmaya karar verdiğinizde, doktorunuz size uygulanacak anestezi teknikleri ve türü, ameliyatın nerede yapılacağı, riskleri ve müdahalenin maliyeti konusunda bilgi verecektir.
Plastik cerrahınız, yiyecek, sıvı alımı, sigara içme veya ilaç, vitamin alma veya almayı bırakma ve yüzünüzü yıkama ile ilgili yönergeler de dahil olmak üzere, ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda size özel talimatlar verecektir. Ameliyattan en az 1-2 hafta önce sigarayı bırakmanız önemlidir. Kısa saçlarınız varsa, iyileşirken yara izlerini daha iyi gizlemek için ameliyattan çok önce saçlarınızı uzatabilirsiniz. Ameliyat öncesi hazırlık, ameliyatın daha iyi koşullarda yapılmasını sağlayacaktır. Ayrıca taburcu olduğunuzda bir akrabanızın veya refakatçinizin sizi eve götürebileceğinden ve gerekirse birkaç gün size yardımcı olabileceğinden emin olun.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Yüz germe ameliyatı iyileşme süreci genelde kişiden kişiye ve uygulanan operasyonun içeriğine göre farklılaşabilecektir. İlk 24-48 saat yatak istirahati önerilmektedir. Bundan sonra kalkabilirsiniz, ancak ilk 5-6 gün evden çıkmamanız önemlidir. 2-3 hafta boyunca, normal fiziksel aktivitelere kademeli olarak devam edebilirsiniz. Bu süre zarfında spor veya egzersiz yapmanız önerilmemektedir. Ancak bunu yapabilecek durumdaysanız yürüyüşe ve yorucu olmayan sosyal aktivitelere katılabilirsiniz.
Üçüncü haftadan sonra günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. Pansumanları çıkardıktan sonra saçlarınızı dikkatlice yıkayabilirsiniz. Farklı bir tedavi, ameliyattan 3 hafta sonra yapılamaz. Cinsel aktivitede olduğu gibi (makul sınırlar dahilinde) bir hafta sonra araba kullanabilirsiniz. Güneş, özellikle estetik yüz ameliyatlarından sonra cilde son derece zarar vermektedir. Bu nedenle güneşe maruz kalmayın. Bu konuda, şapka ve güneş gözlüğü çok faydalı olabilir. Erkeklerin ameliyat sonrası dönemde tıraş olurken son derece dikkatli olmaları önemlidir. Elektrikli tıraş makinelerinin kullanılmasını tercih edilebilirler.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Uygulanan yüz germe ameliyatı sonrası belirli hususlara dikkat etmeniz gerekli olacaktır. Ameliyat sonrası doktorunuzun önerdiği uygulama ve ilaçları takip etmeniz halinde kısa bir istirahat sonrası günlük rutinlerinize tekrar dönebilirsiniz.
Ameliyat sonrası yapılması gerekenler arasında şunlar sayılabilecektir:
- İlk iki hafta yüzünüze fiziksel temasta bulunmaktan kaçınmanız önemlidir
- Oluşan yaraları 3-4 gün su ile temas ettirmeye özen göstermeniz gerekli olabilir
- Doktorunuzun önerdiği ilaç, krem veya uygulamaları aksatmayın
- Kesilmeyen batma hissi veya kanamalar gibi durumlar gözlerseniz doktorunuza danışın
- Güneş ışığına uzun süre maruz kalmamaya özen gösterin
Ameliyatın Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?
Yüz germe ameliyatı, cerrahın dikkat ve tecrübesini gerektiren, aynı zamanda hastanın ameliyat sonrası dönemde doktorunun talimatlarına uyma konusunda aşırı dikkat etmesi gereken karmaşık bir süreçtir. Uygulama sonrası nadiren de olsa kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar gözlenebilmektedir.. Bir uzmana güvenmek, onun tavsiyelerine uymak, komplikasyon riskini azaltmanın ve iyileşme sürecindeki gecikmeleri önlemenin en iyi yoludur.
Yüz Germe Ameliyatı Fiyatları
Facelif – yüz germe ameliyatı fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında kişisel durumunuza göre analiz yapılmaktadır. Daha sonrasında ameliyattan estetik beklentilerinize yönelik bir değerlendirme sağlanmaktadır.
Operasyonunuz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda detaylıca bilgilendirmektedir. Daha sonrasında yüz estetiği beklentiniz doğrultusunda tedavi süreci planlanabilecektir.
Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra yüz germe ameliyatı için gerekli fiyat belirlenebilecektir. İstanbul’da tedavi süreciniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Yüz gerdirme kaç yaşında yapılmalı?
Genellikle ameliyatsız teknikleri içeren yüz germe tedavileri 18 yaşını tamamlamış kişilerce tercih edilebilecektir. Ancak her estetik tedavide olduğu gibi yüz germede de spesifik bir yaş aralığı bulunmamaktadır.
Yüz germe kaç yıl sürer?
Operasyonda kullanılan tekniğe göre yüz germe işleminin etkisinin süresi değişkenlik gösterecektir. Ancak geçici etkileri olan yüz germe tedavilerinin etki süresi ortalama olarak 5 ila 10 yıl boyunca sürecektir.
Yüz germe kalıcı mı?
Ameliyatsız tekniklerle uygulanan yüz germe işlemleri 10 yıllara yakın bir süre dayanabilse de kalıcı değildir. Ancak ameliyatla yapılan yüz germe işleminin etkileri kalıcı olabilecektir. Fakat bu kalıcı etkiler olsa da ciltte yapısı gereği elastikiyet kaybı olması olasıdır.
Yüz germe ameliyatı sonrası ağrı olur mu ?
Ağrı seviyesi, tabii ki her zaman kişisel eşiğe bağlıdır. Ancak, aşırı ağrı hissinde herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol etmek için derhal cerrahınızla iletişime geçmelisiniz.
Yüz germe ameliyatında iz kalır mı?
Aslında klasik anlamda kesilen her hangi bir yerde iz kalabilir. Bazı kişilerde belirsiz bazılarında ise daha belirgin bir iz olabilmektedir. Bu yaranın iyileşmesi ve hastanın genetik yapısıyla da ilgilidir. Bu ameliyatlardaki asıl beceri gizli yerlerden, kıvrımlardan, kulak dibinden, içinden geçen kesiler yapmaktır. Böylece bakıldığı zaman bu izler görülmezler.
Yüz germe ameliyatından ne kadar sonra egzersiz yapabilirim?
3 hafta sonra sakin yürüyüşler yapabilirsiniz. Yoğun egzersiz programınıza ancak 4-6 hafta sonra başlayabilirsiniz.
Yüz germe ameliyatının başarı oranı nedir?
Yüz germe ameliyatının başarısı bu konunun en ilginç yönlerinden biridir. İlk ameliyatla istenilen sonuca ulaşma başarı oranı %95 gibi büyük bir orandır. İlk operasyondan sonra istenilen sonuca tam olarak ulaşılmazsa ikinci operasyonda %100 başarı oranı ile istenilen sonuca ulaşılmaktadır.