Yüz mezoterapisi genellikle ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmak, cildi canlandırmak ve gençleştirmek için kullanılan estetik ve kozmetik bir prosedürdür. Tedavinin uygulanışı sırasında, cildin altına, özel bir karışım olan hyaluronik asit, vitaminler, mineraller ve amino asitler gibi besleyici maddeler enjekte edilmektedir.
Yüz ve cilt için oldukça sağlıklı bir uygulama olan mezoterapi ile siz de canlı ve elastik bir cilde sahip olabileceksiniz!
Yüz Mezoterapisi (Mezolifting) Nedir?
Cildin canlılık ve parlaklık kazanması için mikro enjeksiyonlar işlem yapılması yüz mezoterapisi (Mezolifting) olarak adlandırılmaktadır. Mezoterapi vücutta yaşanan ağrılarda ve hastalıklarda, tedavi edici tıbbi bir işlemdir. Lokal olarak bölgeye enjeksiyon uygulanmaktadır. Cildin yenilenmesi amacıyla hem erkekler hem kadınlar tarafından tercih edilmektedir.
Cilde uygulanan kozmetik kremler cildin alt tabakalarına geçememekte cilt bariyerinde kalmaktadır. Yüz mezoterapisinde uygulanan ilaçlar cildin alt tabakalarına etki eder. Bu işlemde kolajen ve elastin sentezlenerek aktif hale gelir. Böylelikle cilt gerilerek toparlanır ve sıkılaşır. Ameliyatsız bir tedavi olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Yüz bölgesinde her alana uygulanabilen bu işlem, el, dekolte ve boyun bölgelerine de uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan maddelere göre seans sayısı değişiklik göstermektedir. Bazı maddeler için 1 seans yeterli etkiyi gösterirken, bazı maddelerde aynı etki 3-4 seans sonrasında sağlanmaktadır.
Mezoterapi Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Hastaların ihtiyacına göre uygulanan mezoterapi tedavisi, dünyada ve ülkemizde sıklıkla tercih edilen tıbbi bir uygulamadır. Bu tedavinin uygulanma amaçları şu şekildedir:
- Çizgilerin ve kırışıklıkların belirginliğini azaltmak
- Cilt tonunda eşit bir görünüm oluşturmak
- Sarkan cildi toparlamak
- Cildin daha genç görünmesini sağlamak
- Cilt lekelerini gidermek ya da belirginliğini azaltmak
- Selüliti azaltmak
- Saçkıran hastalığının etkilerini azaltarak tedavi etmek
- Kol, yüz, uyluklar ve kalça bölgesindeki fazla yağları gidermek
Yüz Mezoterapisi Hangi Amaçlarla Uygulanır?
Mezoterapi yüz bölgesinde şu amaçlarla kullanılmaktadır:
- Yüzde oluşan sarkmaları engellemek
- Çatlak oluşumunu tedavi etmek
- Cildin erken yaşlanmasını önlemek
- Güneşin zararlı ışınlarının etkisini azaltmak
- Cildin parlaklık kazanmasını sağlayarak sağlıklı bir görünüm elde etmek
Hangi̇ Hastalıkların Tedavisinde Mezoterapi̇ İşlemi̇ Uygulanmaktadır?
Boyun ve bel fıtığı ağrıları, özellikle artrit gibi eklem hastalıkları, varis, damar hastalıkları, spor sırasında oluşan travmalar, adet ve migren ağrıları gibi hastalıklarda uygulanan mezoterapi tedavisi ciltte de estetik amaçlı pek çok işlemde uygulanmaktadır.
Yüz Mezoterapisinde Hangi Maddeler Kullanılır?
Vitaminler, hücre tazeleyici, selenyum ve somondan üretilen kolajen gibi cildin yenilenmesini sağlayan nem dengesini yükselten maddeler kullanılmaktadır. Mikro uçlu iğneler aracılığı ile cilde yaşlanma karşıtı etkiye sahip olan vitaminler enjekte edilir.
Farklı maddelerden elde edilen bileşenlerin cilde uygulanması ile canlılık ve parlaklık etkileri hemen gözlemlenebilir. Zamanla cildin sıkılaşmasını sağlayarak elastikiyeti artar. Cilt tonundaki eşitsizlikler giderilir. Kırışıklıklar azalır. Vücudun kolajen üretimi uyarılır. Ciltteki güneş ışını hasarı iyileşir.
Bu etkilere sebep olan maddeler şu şekildedir:
- Selenyum
- Amino asitler
- Nükleik asitler
- Hyalüronik asit
- Magnezyum
- Gingko biloba
- Çinko
- Bakır
- Vitaminler: A, E, C, B1, B2, B3, B5, B6
- Koenzimler
Uygulanan bu maddeler aktif bir bileşen oluşturarak yaşlanma karşıtı etki oluşturur. Hücrenin metabolizması uyarılarak hidrojen iyonlarının yenilenmesini sağlar. Cildin canlanmasına ve sıkılaşmasına yol açarak genç bir görüntü oluşturur.
Mezoterapi Çözeltisi Yüze Nasıl Uygulanır?
Mezoterapi, cildin en üst tabakasının 1-4 mm altına enjeksiyon uygulanması işlemidir. Kanüller ya da çok ince uçlu iğneler aracılığı ile besin çözeltisinin içinde yer aldığı mezoderm uygulanır. Bu uygulama yöntemlerinden biridir. Diğeri ise dermabrazyon uygulanmasıdır.
Dermabrazyon yönteminde cilt yüzeysel olarak aşınarak mezoterapi çözeltisi uygulanır. Mezoderme uygulanan bu süreçte cilt bu tedaviyi bir yaralanma olarak algılar. Elastin liflerini ve kolajen üretimini uyarır. Böylelikle kırışıklıklar azalarak ciltte sıkılaşma görülür.
Yüz Mezoterapisi̇ Kimlere Uygulanır?
Yüz mezoterapisi pek çok problemin çözümünde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tek seansta bile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Mezoterapi işlemi şu kişilere uygulanmaktadır:
- Cildi yorgun ve soluk bir görünüme sahip olanlar
- Güneş ışınlarından dolayı cildi zarar görenler ya da güneş ışınlarından korunmak isteyenler
- Cildinde canlılığı ve parlaklığı yitirmiş olanlar
- Sigara tüketimine bağlı olarak cilt yapısı hasar görmüş olanlar
- Cilt kırışıklığı ve çizgileri olan bireyler
- Yara ve sivilce izlerini gidermek isteyenler
- Cildindeki lekelerin görünürlüğünü azaltmak isteyenler
Yüz Mezoterapisi̇ Kimlere Uygulanmaz?
Yüz mezoterapisi birçok durumda etkili çözümler sunan bir tedavi yöntemi olsa da yan etkileri bakımından bazı hastalarda olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu işlem herkese uygulanabilen bir tedavi değildir. Şu kişilere uygulanması tavsiye edilmez:
- Kalp damar hastalığı olan bireyler
- Cildinde enfeksiyon olanlar
- Kanında pıhtılaşma sorunu olanlar
- Diyabet hastaları (regüle olmayan)
- Hamileler ve emzirme dönemindeki kadınlar
- Sağlık geçmişinde felç geçirmiş olanlar
- Mezoterapi işleminde uygulanan maddelere alerjik reaksiyon gösterenler
Yüz Mezoterapisi̇ Nasıl Uygulanır?
Yüz mezoterapisinde süreç doktor hasta görüşmesinde planlanır. Mezolifting işlemi yapılacak bölgeler belirlendikten sonra sırayla şu işlemler cilde uygulanır:
- Uygulama yapılacak cilt bölgeleri temizlenerek dezenfekte edilir.
- Anestezi etkisi gösteren sedasyon kremler uygulanır.
- Hasta uygulama sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
- İşlem öncesinde uygulanacak olan karışım hazır edilir.
- Karışım kanüller ya da ince uçlu iğneler aracılığı ile cilt altına enjekte edilir.
- Kısa sürede tamamlanan bu işlem ile cildin sağlıklı ve canlı bir görünüm kazanması amaçlanır.
- Cilt üzerindeki etkilerinin görünür olması için bir süre geçmesi gerekmektedir.
- Yüz terapisinin etkileri en net ikinci seanstan sonra görülmeye başlanabilir.
İşlem ne kadar sürer?
Her seans ortalama 15-30 dakika sürmektedir. Yüz mezoterapisinde etkili ve başarılı sonuçların elde edilmesi için 4-6 seans işlem yapılması önemlidir. Bazı durumlarda çok hafif problemlerin ortadan kaldırılması gerekebilir. Bu gibi durumlarda 1-2 seans tedavi uygulanması ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Uygulanan seans sayısı ve her seansın süreci kişinin cilt problemlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu tedavi kısa sürede ciltte görünür bir etki oluşturur. Mezolifting uygulamasında genelde tüm hastalarda ikinci seanstan itibaren başarılı sonuçlar elde edilir.
Tedavi ne kadar süre kalıcıdır?
Yüz mezoterapisi kalıcı bir tedavi değildir, belirli periyotlar ile tekrar edilebilir. Cildi çok hasarlı olan ya da yaşlı bireylerde seans sayıları artırılabilir. Cilt sürekli kendini yenileyen ve yaşayan bir organdır. Seanslar bittikten sonraki 3-6 ay içerisinde mezoterapi işlemi tekrar uygulanabilir.
Yüz Mezoterapisi̇ Hangi̇ Sıklıkta Uygulanmalıdır?
Yüz mezoterapisi 14 gün aralıklarla 4-5 seans uygulanmaktadır. Seanslar belirli periyotlarda tekrar edilmelidir. Uygulanacak olan seansların sayısı; hastanın yaşı, şikayetleri, amacı ve cildin iyileşme sürecine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Uygulanan seans sayıları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Seanslar arasındaki süreler de 1-4 hafta arasında değişiklik göstermektedir. Her hastaya aynı seans sayısı uygulanmamaktadır.
Yüz Mezoterapisi̇ Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşlemden sonra tedavinin başarı ile sonuçlanabilmesi ve maksimum etki gösterebilmesi için hastanın bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Bunlar şu şekildedir:
- İlk 24 saat boyunca yüz bölgesinin su ile temasından kaçınmalısınız.
- Ağır fiziksel aktivite içeren egzersiz yapılmamalıdır. Bu süreçte spor yapılmaması iyi bir tercihtir.
- Sauna, solaryum, hamam ve buhar odası gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durmalısınız.
- Sigara ve alkol tüketimine ara vermeniz cildinizin iyileşmesinde olumlu bir etki oluşturur.
- Güneş ışınlarına maruz kalmamalısınız. Zorunluluk halinde güneş koruyucu krem kullanmalısınız.
- Bol su tüketmelisiniz.
- Olası bir enfeksiyon riskine karşı havuza ve denize girmemelisiniz.
- Doktorun tavsiye ettiği süre boyunca yüzünüze makyaj yapmamalısınız. Herhangi bir kimyasal ürün kullanmamalısınız.
Yüz Mezoterapisi Sonrası Süreç Nasıldır?
Tedaviden sonraki sürece dair hastanın bilmesi gereken hususlar şu şekildedir:
- Uygulamadan hemen sonrasında istirahate gerek yoktur. Hasta taburcu edilir.
- İşlemden sonra hasta kendini iyi hissettiğinde evine gidebilir.
- İşlem yapılan bölgede hafif ödem ve kızarıklık oluşabilir.
- Kızarıklığa ek olarak küçük morluklar da gelişebilir.
- Ciltteki morluk ve kızarıklık gibi etkiler yaklaşık 1-2 gün içinde kaybolur.
- İşlem sonrasında oluşan etkilerin geçme süresi kişinin cilt tipine ve hasarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
- Maksimum etki ve iyileşme sağlanabilmesi için doktorun hasta için önerdiği seans periyotlarına uyum sağlaması önemlidir.
- Mezolifting uygulaması işlemden sonra da etkisini göstermektedir.
Yüz Mezoterapisi Ağrılı Bir İşlem Midir?
Mezoterapi ya da iğne uygulamasının ağrılı olduğu düşünülse de hasta için ağrısız ve acısız bir tedavidir. Yüz mezoterapisi uygulamasında işlem enjeksiyon aracılığı ile uygulanmaktadır. Hazırlanan çözelti kanüller ya da ince uçlu iğneler ile hastanın cilt altına uygulanır.
İşlemin ağrısız tamamlanmasının nedeni işlemden önce hastanın cildine anestezi etkili krem uygulanmasıdır. Bu işlem için hususi üretilen iğneler ile işlem yapıldığı için ağrısız bir işlemdir. Ciltteki uyuşukluğun etkisi geçtikten sonra da hastanın etkilenmesini sağlayacak bir sızı ya da ağrı yaşanmamaktadır.
Özet Olarak Yüz Mezoterapisi Nedir?
Yüz mezoterapisi işlemini uygulamayı düşünen bireylerin bilmesi gereken bazı bilgiler şu şekildedir:
- Yüz hatlarının yeniden şekillendirilmesi, cildin canlı ve sağlıklı bir görünüm kazanması amaçlanmaktadır.
- Yaşlılık etkilerinin azaltılması ve cildin nem dengesini kazanması için genç yetişkinlerde tercih edilen bir işlemdir.
- Mezoterapi karışımının içeriğindeki maddeler ince çizgilerin azalması ve kolajen üretimin uyarılmasında etkilidir.
- İşlem; cildin elastikiyet kabiliyetinde artışa sebep olur. Cildinizin genç görünmesini sağlar. Fibroblastları aktive eder.
- Uygulama sonucunda cildinizde doğal bir görünüm oluşur. Cilt kendi ihtiyaçlarına bağlı olarak iyileşir.
- Tedaviden sonra istirahat sürecine gerek yoktur. İş yaşamınıza ve günlük hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
- Yüz mezoterapisinin etkileri 2-4 ay sonrasında tam olarak görülür. İlk seanstan itibaren iyileşmeyi gözlemleyebilirsiniz. Ciltte birikerek çalışan bu tedavide 4-6 seans sonrasında iyileşmenin net sonuçları görülür.
- Botulinum toksin, hyalüronik asit uygulaması gibi nemlendirme işlemleri ile yüz mezoterapisi birlikte uygulanabilir.
Yüz Mezoterapisi Fiyatı Ne Kadar?
Mezoterapi uygulamasının ücretleri, uygulama yapılacak bölgenin büyüklüğüne ve uygulama yapacak olan sağlık uzmanının deneyimine bağlı olarak değişebilir. Ücretler, ülke ve şehre göre de farklılık göstermektedir. Bu nedenle, detaylı bilgi için uygulama yapılacak merkezlerle iletişime geçmek en doğru yoldur.
Sık Sorulan Sorular
Yüz mezoterapisi cildin canlanmasına, nemlenmesine ve gençleşmesine yardımcı olur, işlem sırasında cilt altına besleyici maddeler enjekte edilir ve bu maddeler cildin onarım sürecini hızlandırır. Yüz mezoterapisi sonrası ciltteki pürüzlülükler ve kırışıklıklar azalabilir, cilt tonu eşitlenebilir ve cilt daha sıkı ve elastik bir yapıda olur.
Yüze uygulanan mezoterapi sonrası elde edilen sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterebilecektir. Genellikle işlem sonrası birkaç ay ciltteki iyileşme süreci devam eder. İşlem sonrası düzenli bakım ve tekrarlayan seanslar sonucu ciltte kalıcı etkiler sağlanabilir.
Mezoterapi tedavisi sonrası elde edilen sonuçlar tamamen kalıcı değildir, ancak düzenli olarak tekrarlanan seanslar ve sağlıklı cilt bakım uygulamaları ile elde edilen sonuçların daha kalıcı olması mümkündür.
Mezoterapi işlemi yaz aylarında da yapılabilir bunun bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak, işlem sonrası güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir. İşlem sonrası güneş ışığına maruz kalmak ciltte lekelenmeye neden olabilir.
Mezoterapi ciltte gençlik sağlamak için cilt altına dokuları canlandıracak sağlıklı bileşenlerden oluşan bir karışım enjekte edilir. Botoks uygulamasında ise yüz kaslarının gevşemesini önlemek ve kırışıklıkları azaltmak için geçici bir dolgu etkisi yaratan botolinum toksini uygulanır.
Mezoterapi tedavisi ameliyat prosedürü içermediğinden ve sağlıklı bir uygulama olduğundan genellikle 18 yaşından büyük herkese uygulanabilir. Bunun dışında kişinin cilt alerjisi veya cildinde belirli hassasiyetler varsa ilerleyen yaşlarda yaptırması sağlıklı olacaktır.