Pitozis göz kapağı kaslarının zayıflığı veya başka faktörlere bağlı olarak oluşan göz kapaklarındaki düşüklüktür. Göz kapağı düşüklüğü çift gözde olabileceği gibi tek gözde görülmesi de sık karşılaşılan bir durumdur. Yaygın olarak göz kaslarında oluşan deformasyona bağlı gözlerde ve bakışlarda yorgun bir görünüm oluşabilmekte ve daha ilerili süreçte görüşü de kısıtlayabilmektedir.

Göz kapaklarındaki düşüklük genetik faktörler, travma, sinir hasarı, enfeksiyon oluşumu gibi birçok farklı sebeple ilişkilendirilebilir. Pitozisin tedavisinde farklı yöntemler ve teknikler mevcuttur. Göz kapaklarındaki düşüklük durumu ilerlemeden uygun şekilde estetik prosedürleri içeren müdahaleler de bulunulmalıdır.

Genellikle plastik cerrahinin müdahalesini içeren pitozis tedavisi sonrası göz kapaklarındaki düşüklükler kalıcı ve kesin şekilde düzeltilebilmektedir. Ancak hastalık çok gelişmeden müdahale yapılması bu süreçte kritik olabilmektedir.

Pitozis Nedir, Neden Olur?

Pitozis göz kapaklarında veya tek göz kapaklarında travma, sinir hasarı, kas zedelenmesi veya zayıflaması gibi belirli faktörlere bağlı olarak düşüklük oluşması sonucu gözlerde baygın, uykulu ve yorgun bakışlara sebep olan bu durumdur.  Üst göz kapaklarındaki kas ve sinirlere bağlı durumlardan oluşan göz kapağı düşüklüğü sadece genetik durumlara bağlı olarak gelişmez. Genel olarak doğuştan ya da sonradan oluşsa da göz kapağı düşüklükleri belirli müdahalelerle düzelir ve tedavi edilebilmektedir.

Üst göz kapakları katman katman bir yapıdadır, ince sinir dokusuna ve kas yapısına sahiptir. Bu hassas kas ve sinir yapısında pitozise sebep olan bazı durumlar gerçekleşmesi sonucu üst göz kapaklarında bir dengesizlik, anormal derecede aşağı düşmesi ve ilerleyen aşamada görme işlevini de aksatabilecek durumlar oluşmaktadır.

Pitozis genelde üst göz kapağı sinirleri veya üçüncü sinir denilen (okülomotor sinir) göz kaslarını kontrol eden ve göz hareketlerini sağlayan sinirin hasar alması ve zayıflaması sonucu oluşur.

Yaygın olarak pitozis nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Genetik olarak doğuştan tek veya çift göz kaslarının yeterince gelişmemiş olması
  • Kas veya sinir hastalıkları sonucu göz sinirlerinde ve kaslarında hasar oluşması
  • Belirli travmalara bağlı olarak göz kaslarında hasar sonucu kapakların düşmesi
  • Göz kapağını etkileyen tümör oluşumlarının gelişmesi ve kazları zayıflatması
  • Nörolojik bazı hastalıklar da göz sinirlerini etkileyebilmektedir

Botoks Pitozise Sebep Olur mu?

Genel olarak kırışıklık gidermek amaçlı kullanılan botoks belirli kas grubuna botolinum toksini enjekte edilerek gerçekleştirilmektedir. Eğer uygulama göz çevresinde uygulanıyorsa ve hatalı olarak yanlış kas grubuna enjekte etme işlemi yapılırsa botoks pitozise sebep olabilir. Ancak uzman kontrollü sağlanan uygulamalarda bu tür komplike durumların gözlenmesi çok düşük risklerdir.

Botoks enjeksiyonu yaptırdıktan sonra bu tür bir komplikasyonla karşılaşırsanız en yakın zamanda doktorunuza veya bir sağlık uzmanına başvurmayı ihmal etmeyin. En hızlı müdahale pitozis gibi durumların gelişmemesi için kritik öneme sahip olabilir.

Pitozis Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Göz kapaklarında düşmeler yani pitozis durumu üst göz kapaklarının normal görünümden aşağıda olması, çift göz eşitsizliği gibi belirli belirtilerin olması halinde anlaşılır. Genellikle üst göz kapağına bağlı tüm sorunlar pitozis belirtisi olmayabilir, belirli sebeplerle şişme veya tümör gelişimi gibi durumlar da göz kapaklarında düşüklüklere neden olur.

Göz kapaklarında pitozis oluşmasının belirtileri şunlardır:

  • Düşük göz kapakları etkisiyle yorgun, uykulu ve baygın bakışlar
  • Göz kasları zayıfladığından gözlerde yorgunluk hali olması
  • Üst göz kapağının açılıp kapatılırken zorlanılması
  • Göz sinirlerine bağlı durumlar baş ağrısına sebep olabilir
  • İki göz kapağının eşit durmaması ve dengesiz görünümü

Pitozis işlevsel bir göz rahatsızlığı değildir. Bu sebeple sayılan belirtileri, düşüklük derecesine, tek veya çift gözü etkilemesine ve altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilecektir. Bu sayılan belirtilerin bulunması durumunda tedavi için gereken konuları doktorunuza danışabilirsiniz, uzman doktor en uygun değerlendirmeyi sağlayacaktır.

Pitozis İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Göz kapağı düşüklüğü yani pitozis durumunda hastanelerin plastik cerrahi, göz estetiği cerrahisi (Oküloplastik cerrahi) bölümlerine danışmalısınız. Oküloplastik cerrahi uzmanı doktor göz kapaklarındaki düşüklüğün sebebini değerlendirir ve en uygun estetik müdahalede bulunabilir. Oküloplastinin göz kapağı cerrahisine yönelik uygulamaları blefaroplasti olarak da bilinir.

Blefaroplasti alt ve üst göz kapaklarında oluşan sorunlara yönelik teknik bir yaklaşımdır. Bu teknikte göz kapaklarında minimal kesik uygulamaları ile fazlalık deri ve yağ dokusunun alınması ve göz kapaklarında normal bir görünüm sağlanması hedeflenmektedir.

Pitozis Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapağı düşüklüğüne sahip kişilerde pitozis eğer çok gelişmemişse uzman doktor noncerrahi prosedürlere yönelik tedavi süreci uygulayabilmektedir.  Bu tedavi süreci göz egzersizleri veya ameliyatsız göz kapağı estetiği uygulamalarını içerir. Ancak göz kapağı düşüklüğü ilerlemiş seviyede olanlarda geriye sadece cerrahi müdahale içeren ameliyat seçeneği kalmaktadır.

Blefaroplasti veya pitozis ameliyatı olarak da bilinen cerrahi uygulamada üst göz kapağında düşmeye sebep deri ve yağ dokusunun fazlalığı alınır ve göz kapağı kıvrımlarına uygun şekilde dikiş yapılarak doğal bir etki sağlanır.

Ayrıca ameliyatın nasıl yapıldığı ve ameliyat öncesi sonrası sürece dair daha detaylı bilgi alabileceğiniz “Pitozis Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yalancı Pitozis Nedir?

Göz kapaklarındaki düşüklüğün sebebi bazı durumlarda kas ve sinir dokusuna bağlı olmayarak cilt veya yağ dokusu fazlalığı olması gibi sebeplerle gerçekleşebilmektedir, bu durumda oluşan bu göz kapağı düşüklüğü yalancı pitozis olarak isimlendirilmektedir. Normal bir göz kapağı düşüklüğü doğumla birlikte veya sonradan fiziksel hasarlara bağlı olarak göz kapaklarındaki kas veya sinirde zedelenme sonrası gelişen bir süreçtir.

Bu açıdan değerlendirildiğinde gerçek göz kapağı düşüklüğü ile yalancı pitozis oldukça benzer bir görünüm doğurmaktadır. Her iki durumda da müdahale blefaroplasti cerrahisi süreçlerini içermektedir. Ancak pitozis ameliyatı daha teknik prosedürlerle uygulanır.

Sık Sorulan Sorular

Pitozis ne demek?

Üst göz kapaklarında doğuştan genetik faktörlere bağlı olarak veya sonradan kas ve sinir hasarlanmalarına bağlı olarak oluşan pitozis göz kapağı düşüklüğü olarak isimlendirilir. Göz kapağı düşüklüğü durumlarında oküloplastik cerrahi uygulamaları ile kalıcı şekilde çözüm üretilmektedir.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatsız düzelir mi?

Çocuk yaşlardaki göz kapağı düşüklüğü veya henüz çok gelişmemiş bir pitozis ameliyatsız estetik teknikler veya göz kaslarını çalıştıran belirli uygulamalarla tedavi edilebilmektedir. Ancak ilerlemiş bir göz kapağı düşüklüğü sadece ameliyat ile düzeltilebilmektedir.

Göz kapaklarındaki düşüklük genetik mi?

Pitozis yani üst göz kapağı düşmesi genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan gelişebilir, ancak bu durum sadece doğuştan olmamaktadır. Daha sonradan belirli travmalara bağlı olarak veya enfeksiyon gelişmesi ile sinir ve kasların zedelenmesi gibi sebeplerle de oluşmaktadır.

Botoks göz kapağı sinirlerine zarar verir mi?

Göz çevresine yakın bölgelerde uygulanan botoks işlemi sırasında uygulamayı yapan kişi hata ve ihmal sonucu enjeksiyonu yanlış kas grubuna uygularsa bu enjeksiyon göz kapaklarına kadar ulaşabilir. Ancak uzman kontrollü yapılan botoks enjeksiyonunda bu tür durumlar çok nadir görülür.

Göz kapağı düşüklüğü için ameliyat kesin çözüm mü?

Üst göz kapaklarındaki düşüklükler oküloplastik cerrahi uygulamaları ile kalıcı ve kesin şekilde tedavi edilmekte ve düzeltilmektedir. Operasyon esnasında kesik ve dikiş işlemleri üst göz kapaklarının kıvrımlarına denk gelecek şekilde yapılır bu sayede ameliyatın hemen sonrasında çok minimal iz kalır ve zamanla dikişler ten rengini alıp tamamen kaybolur.