Hücre yenileyici besinler, vücuda direnç kazandırırken yenilenmeyi sağlayan birçok türde gıda ürünlerini içermektedir. Hücre yenilenmesi dünyadaki tüm canlıların yaşamlarına devam edebilmesi için sahip oldukları bir özelliktir. Hücrelerin yenilenme süresi kişinin; yaşı, genetik etkileri, beslenme biçimi, içsel ve dışsal faktörlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Dengeli ve sağlıklı besin programının alışkanlık haline gelmesi halinde eski hücreler yerini sağlıklı hücrelere bırakır. Hızlı bir şekilde yenilenen hücreler daha aktif ve dinç hissetmenizi sağlar. Vücut sağlığı iyileşme gösterdikçe iç organlar ve dış görünüşünüz kendini yeniler. Bunu sağlayabilmek için bazı besinlerin beslenme programında yer alması yeterlidir.

Hücre yenilenmesine bağlı olarak insan vücudunda tırnaklar ve saçlar devamlı kendini yeniler. Sağlıklı bir insanda tırnaklar bir ayda 3 mm, saçlar 10 mm uzar. Kişinin sağlıklı beslenmesi bu ölçülerde %80 oranında etkilidir. Cildimizin kendini düzenli olarak yenilemesi, ölü derilerden arınması da büyük oranda tükettiğimiz gıdalar ile ilişkilidir.

Hücre Yenilenmesi Nedir? | Hücre Yenileyici Besinler

Vücuttaki hasarlı hücrelerin yenilenmesi ile yenilerinin oluşması süreci hücre yenilenmesi olarak adlandırılmaktadır. Organların sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi yeni hücrelerin oluşmasına bağlıdır. Aksi halde tüm organlarımız zarar görebilir. 

Hücre yenilenmesi insanlarda diğer canlılara oranla daha kısıtlıdır. İyileşme ve büyüme sürecimizde etkili rol oynayan hücreler sürekli büyüme, yaralanma ve ölme döngüsü içerisinde gerçekleşir. Vücuttaki ölü hücrelerin yenilenerek yerine yenilerinin gelmesi vücuttaki tüm organların çalışmasını sağlar. 

Cilt üzerindeki görünür etkisine örnek olarak yaraların iyileşmesi gösterilebilir. Oluşan yaraların iyileşme süreci ve sonrasında iz kalmaması hücrelerin kendini yenileme hızına bağlıdır. Egzersizlerden sonra kasların yenilenmesi de hücre yenilenmesi ile doğrudan ilişkilidir.

Ayrıca hücre yenilenme hızının düşmesi gözle görünür etkisini en fazla cilt üzerinde göstermektedir. Cilt altındaki hücre yenilenmesinin yavaşlaması sonrasında cilt kırışıklıkları da kendini göstermektedir. Lazerli tekniklerle veya doğal cilt için yapılan sağlıklı bakım uygulamaları, kolajen aşısı ve hücre yenileyici besinler tüketilmesi gibi doğal müdahalelerle hücrelerin yenilenmesi hızlandırılabilmekte ve yaşlanmaya bağlı olarak azalan yenilenme süreci düşürülebilmektedir.

Ayrıca ilgili olarak “Cilt Gençleştirme Yöntemleri Nelerdir?” yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Hücre Kendini Kaç Günde Yeniler?

Hücrenin kendini yenileme süreci vücuttaki farklı bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Bu bakımdan kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Örneğin kemiklerin tam olarak kendiniz yenileme sürecinin yaklaşık 10 yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. Dil üzerinde 10 bin tomurcuk bulunur. Tomurcukların her biri 50 hücreden oluşur. Yediğimiz besinlerdeki tat moleküllerini beyne ileten bu hücreler her 10 günde bir kendini yenilemektedir. 

Vücut Kendini Nasıl Yeniler? | Hücre Yenileyici Besinler

Vücut yaşam boyunca düzenli olarak kendini yeniler. Tüm canlılarda olduğu gibi her insan vücudu hücre yenilemesi yapar. Bu sayede insan, iyileşir, büyür ve gelişir. Her bireyde süreç kendi hızında ilerler. Farklı organlar üzerinden vücudun kendini yenileme süreci şu örnekler ile ifade edilebilir:

  • Dolaşım sisteminin çalışması için sürekli sirkülasyon halinde olan alyuvarlar dokulara oksijen taşımakla görevlidir. Her 4 ayda bir kendini yeniler.
  • Dış etkenlere karşı vücudumuzu korumakla görevli olan cildimiz sürekli olarak kendini yeniler. Ortalama 4 haftada bir ölü hücreler atılarak yerine yenileri gelir. Cilt üzerinde oluşan bir yaralanmada doku kendini 7 gün içerisinde onararak iyileşir. İyileşen doku bir hücre yenilenmesidir.
  • Organları temizlemekle görevli olan karaciğer sürekli kendini yenileyerek vücut detoksu yapar. Yaklaşık 500 günlük süreçte tüm kanın sirkülasyonunu sağlayarak kandaki toksinleri arındırır. Yenilenme devamlı aktiftir.
  • Bağırsak ve mide gibi organların çevresindeki hücreler genellikle kısa ömürlüdür ve dayanıksız bir yapıya sahiptir. Buna neden olan faktör mide asidinin hücreleri aşındırmasıdır. En fazla 5 gün içerisinde hücreler yenilenir.
  • Kemiklerimizin kendinizi yenileme süreci 10 yılda bir tamamlanır. Yaş ilerledikçe hücrelerin kendini yenilemesi azaldığı için kemiklerde incelme görülür.
  • Kas ve beyi başta olmak üzere vücuttaki pek çok bölüm sürekli olarak kendini yeniler. Beynin hafıza olarak bilinen kısmında yenilenmeyen hücreler olsa da bunu güçlendirmek için birçok yöntem vardır.

 

Hücre Yenileyici Besinler Nelerdir?

 

Hücre Yenilenmesi Nasıl Hızlanır? | Hücre Yenileyici Besinler

Hücrelerin yenilenme süreci kişiye özel olsa da hu yöntemler ile yenilenme sürecinde hızlanma sağlanabilir:

  • Trigliserit Tüketimini Azaltmak: Tükettiğimiz besinlerdeki karbonhidrat oranının yaktığımız karbonhidrat seviyesinden fazla olması vücudumuzda depolama yapmasına ve trigliserit düzeyinin yükselmesine neden olur. Metabolizmanın sendrom yaşamasına neden olan bu durumdaki kişilerin kilo alma riski daha yüksektir.
  • Şeker Tüketimini Sınırlandırmak: Metabolik sendrom ya da kronik inflamasyon vücutta çok fazla şeker olmasına bağlı olarak gelişen bir durumdur. Tüketilen şeker miktarı yani vücuttaki glikoz seviyesi azaldıkça kök hücrelerin ömrü uzamaktadır. İşlenmiş şekerleri tüketmenin haricinde karbonhidrat tüketimine de dikkat edilmelidir. Onlar da sindirim sisteminde glikoza dönüşebilmektedir.
  • Düzenli Egzersiz Yapmak: Kök hücreler egzersiz yaptıkça artmakta yağ yerine kemiğe dönüşmesine yardımcı olmaktadır. Egzersiz esnasında vücuttaki kök hücreler aktif olduğu için yeni kas ve kemik yapıları meydana gelir.
  • Aralıklı Oruç: Bir süre kalori alımının yani besin tüketiminin kısıtlanması kandaki kök hücre sayısının artmasına neden olmaktadır. Aralıklı olarak besin alımına ara verilmesi organların çalışma performansını iyileştirirken ömrünü uzatır. Kalori kısıtlaması bu bakımdan oldukça faydalı bir yöntemdir.
  • Enflamasyon (İltihaplanma) Kontrolü Sağlamak: İltihaplanma olarak bilinen enflamasyon, hücrelerin aktifliğinin ve yenilenme sürecinin olumsuz yönde etkilenmesine yol açar. Bu bakımdan enflamasyonun azaltılması ve hücre aktivitesinin sağlanması için; soda, alkol ve hazır gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.

Hücre Yenileyen Besinler Hangileridir?

Stres seviyesi ve pek çok faktöre bağlı olarak oluşan kirlilik vücuttaki hücrelerin yenilenme hızını yavaşlatmaktadır. Bunun önüne geçebilmek ve hücre hızını artırmak için bazı besinlerin tüketimi oldukça etkilidir. Hızın artmasını sağlayan gıdalar ile oluşturulan bir beslen programı vücudunuzun kendini yenilemesini sağlarken dış görünüşünüzü güzelleştirir.

Yenilenen hücrenin kalitesi o hücreyi oluşturan besinlere göre değişiklik gösterir. Bunun için tükettiğiniz besinler oldukça önemlidir. Hücre yenileyen besinler yerine enflamasyonu artıran gıdaların tüketimi olumsuz bir etki oluşturacaktır. Örneğin; hazır gıdalar, işlenmiş ürünler tüketmekten kaçınmanız önemlidir. Hücre yenilenmesini destekleyen besinler şu şekildedir:

Meyveler

Hücrelerin yenilenmesini ve onarımını sağlayan meyvelerin genel yüksek oranda C vitamini içermektedir. Hücre yenilenmesini artıran meyveler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaban mersini, böğürtlen, ahududu vb. gibi kırmızı meyveler: Organların iyileşmesini ve korunmasını sağlayan klorojenik asit içerir. Antioksidan bakımından güçlüdürler. Karaciğerin kendini temizlemesine yardımcı olur, vücuttaki iltihabı azaltır.
  • Nar: Yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Keratinosit olarak adlandırılan cilt hücrelerini yenilemekle görevli olan asit içerir. Meme kanserinde zararlı hücreleri etkisi hale getirir.
  • Kiraz: Yüksek oranda içerdiği C vitamini ile hücrelerin hasar görmesine engel olur.
  • Üzüm: Kalp hücrelerinin yenilenmesini sağlayan resveratrol içerir.
  • Goji berry: Kasların yıpranmasını önlerken güçlendiren zeaksantin içerir.
  • Kivi: Hücrelerin hasar görmesini engelleyen güçlü antioksidan içeriğine sahiptir.

Sebzeler

Enflamasyonun temizlenmesi adına karaciğerin çalışmasına destek olan sebzelerin diyet programında yer alması oldukça önemlidir. Karaciğer hormonların parçalandığı, toksinlerin arındırıldığı organ olması nedeniyle şu sebzeleri tüketmeniz tavsiye edilir: 

  • Mantar: Geleneksel tedavi yöntemi olarak son yıllarda sıklıkla tüketilen mantarın polifenol içeriği oldukça yüksektir. Polifenoller karaciğerdeki hücreleri korumaya yardımcı olur.
  • Patlıcan: İçeriğinde bulunan klorojenik asit kök hücrelerin korunmasına ve kendini yenilemesine yardım eder.
  • Roka: Vücuttaki protein miktarını artırır. Yüksek folik asit vitaminine sahip olan roka zihinsel gelişimin artmasını ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Yaşlanmayı azaltan etkiye sahiptir. C vitamini bakımından zengindir.
  • Bezelye: Hücrenin ömrünü uzatırken hasardan korunmasına yardımcı olur.
  • Su teresi: İçeriğindeki zeaksantin kök hücreleri destekler.
  • Brokoli: Karaciğerin detoksunu destekleyici etki gösteren sülforafan bakımından zengindir. Hücre onarımında etkin rol oynarken iltihabı azaltır.

Kuruyemişler

Tokluğun uzun süre korunarak iştahın azalmasını sağlayan kuruyemişler protein bakımından zengindir. Badem, ceviz, fındık, chia tohumu, keten ve kenevir gibi besinler alfa-linolenik asit içeriği bakımından yüksektir. Hücrelerin yenilenmesini desteklerken enflamasyonu giderir.

  • Fındık: Mineral bakımından zengin bir kuruyemiştir. Kan dolaşımını ve hücrelerin yenilenme hızını artırır. Elastin proteininin vücuda alınması ile cildin canlı ve parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
  • Antep fıstığı- yer fıstığı: Kalp hücrelerinin yenilenmesini sağlayan resveratrol içerir.

Deniz Ürünleri

Sağlıklı bir diyet listesinde muhakkak yer alması gereken deniz ürünleri, iltihap artmasını önleyen eikosapentaenoik asit bakımından zengindir. Bu asit Omega-3 asidin bir türüdür. Balık tüketimi beyin gelişimi için gereken en temel gıdalardan biridir. Kasların güçlenmesi, vücudun kendini düzenli olarak yenilemesi için haftada iki kez tüketilmelidir.

  • Somon balığı: yağ oranı ve D vitamini içeriği bakımından oldukça zengindir. Tüketildiğinde cildin parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanmasında etkilidir. 
  • Ton balığı: Kök hücrelerin güçlenmesini sağlayan Omega-3, içeriğinde yüksek oranda bulunur.
  • Ançüez: İçeriğinde bulunan balık yağı kasların oksijen kazanmasını sağlarken kök hücrelerin artmasında etkin rol oynar.

Su

Besin değeri bakımından yenileyici besinlerin yanında yeterince su tüketimi vücut için oldukça önemlidir. Herhangi bir yaralanma esnasında ya da ameliyat sonrasında cildin iyileşmesi için hücrelerin su ile beslenmesi gereklidir.

Kişinin günlük tüketmesi gereken su, vücuttaki; atık maddelerin tahliye edilmesini, besinler aracılığı ile organlara oksijen taşınmasını ve vücut ısısının dengelenmesini sağlar. Eklem hastalıklarında ya da kronik problemlerde iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

 

Su Hücre Yenilenmesini Sağlar mı?

 

Yumurta, Peynir ve Zeytin

Protein bakımından temel besinlerden biri olan yumurta, günlük besin programında muhakkak yer almalıdır. Cilt yaralanmalarının hızlı iyileşmesini sağlayan aminoasit içerir. Kas ve kemiklerin kendini yenilemesi, gelişmesi için günde bir tane tüketilmesi oldukça önemlidir.

Bağırsakların yenilenmesini ve temizlenmesini sağlayan sistin aminoasit içeriği ile peynir, yumurtadan sonra en zengin besinlerden biridir. Peynir bağırsakların mukozasında meydana gelen hasarların tamir eder. Beyin hücrelerinin yenilenebilmesi için her gün tüketilmelidir.

Cildin parlak görünmesini sağlayan zeytin ise; antioksidan bakımından zengin olması ile yenilenen hücreleri korur. Kan basıncının dengede tutulmasını sağlar. Yeni ve iyi hücrelerin oluşumunda etkin rol oynayan zeytin tüketimi, kanser riskini azaltır.

Çaylar 

Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz çay, günde iki bardak içildiğinde kök hücreleri %56 oranında artırır. Papatya çayı organların yenilenmesinde etkili olan bir kök hücre koruyucusudur. Bunlara ek olarak prostat kanserinde hücre artışını sağlayan luteolin içeriği ile kekik çayı iyi bir besin kaynağıdır.

Hücre Yenilenmesini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Hücrelerin yenilenmesini pek çok besin tüketimi ile sağlayabilirken bazı şeyler sürecin olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Sigara ve alkol tüketimi: Kök hücrelerin işlevinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olarak herhangi bir hastalık durumunda iyileşme sürecinin uzamasına yol açar. Yapılan araştırmalar doğrultusunda sigara ve alkol tüketmeyen bireylerin cilt hastalıkları ya da sağlık problemlerinde daha hızlı iyileştikleri sonucuna ulaşılmıştır.
  • Uyku düzensizliği: Hücre yenilenmesi en fazla uyku sırasında gerçekleşir. Vücudunuza destek olmak için gece saatlerinde düzenli ve yeterli şekilde uyumanız önemlidir.

Hücre Yenilenmesi Kaç Yaşına Kadar Devam Eder?

İnsan vücudu yaşamaya devam ettiği sürece hücre yenilemesi durmaz fakat ortalama 55 yaşından sonra azalma gösterir. Hücrelerin yenilenme hızı bu yaşlardan itibaren azalır. Süreç yavaşladığı için ölü hücrelerin yerini yenilerine bırakması güçleşir. Hızı belirleyen pek çok etken vardır. Bunlar; cinsiyet, yaşam tarzı, yaş, tedaviler, kullanılan ilaçlar, beslenme şekilleri ve sahip olunan hastalıklar vs. gibi faktörler hücreler üzerinde etkin role oynar.